Kako izgraditi sopstveni modni stil?

Ljiljana Bugarin

Pet zlatnih pravila u oblačenju, da se postigne lični i prepoznatljivi izgled
(ilustracija, Kvalitetni materijali su uvek pravi izbor)

Modni stil nije nešto sa čim se rađamo. On zahteva postepeno građenje, kroz informisanje o klasičnim modnim komadima, postulatima i praćenje i selekciju trendova. Trendovi su promenljiva, sezonska kategorija, dok je stil ono što nas reprezentuje pred drugim ljudima i zato je važno da on bude jedinstven, lični i prepoznatljivi pečat - baš naš. Predstavljamo vam nekoliko zlatnih modnih pravila u građenju stila.

stilssanel

Minimalizam u stilu Koko Šanel

Manje je više

Ovo modno pravilo pripisuje se famoznoj Koko Šanel i principu odevanja oslobođenog svega suvišnog. Minimalizam u odevanju znači svođenje odevne kombinacije samo na nekoliko neophodnih komada uz blagu stilizaciju. Stil ove kreatorke podrazumevao je malu crnu haljinu, jednostavni blejzer, bisernu ogrlicu, cipele i torbu. Kombinovanje dva komada nakita često može biti suvišno, posebno ukoliko se radi o glomaznijim komadima.

Dugo je postojalo modno pravilo o neprihvatljivosti kombinovanja srebra i zlata. Danas je ono odbačeno, i česte su i prihvatljive kombinacije zlatne i srebrne narukvice.

stil mornarske majice

Kombinacija mornarske majice sa crnim pantalonama odlična i u biznis i u uličnom stilu

Kombinovanje boja

Kada su u pitanju boje, takođe se sugeriše zlatno pravilo da se ne koristi  više od tri boje u kombinaciji. Ukoliko uklapamo dva komada iste boje - nije naročito poželjno da to budu dva komada u različitim nijansama. Jedno od starih modnih pravila, koje je danas odbačeno, je i zabrana kombinovanja mornarski plave i crne. Ispostavilo se da je kombinacija mornarske majice sa crnim pantalonama odlična u biznis stilu. Kombinacije dve dijametralno suprotne boje postale su veoma popularne u uličnom stilu a ovaj stil naziva se “color block”.

stil-bela-kosulja

Bela košulja savršena za svako godišnje doba

Najbolji odevni komad je onaj koji već imamo

Tajna izgradnje modnog stila je i u izbegavanju gomilanja odeće u garderoberu. Rezultat svakog nagomilanog garderobera je da nikada nemamo šta da obučemo i pored ogromne količine odeće. Kada imamo previše odeće ne stižemo da se pozabavimo svakim odevnim komadom i da naučimo najbolje načine da ga kombinujemo i nosimo čime zapravo gradimo modni stil. Jedan odevni komad, poput bele košulje, može se nositi u svako godišnje doba i nikada ne izlazi iz trenda. Zato postoji zlatno modno pravilo da je najbolji modni komad upravo onaj koji imamo - ako naučimo da ga nosimo na najbolji mogući način.

Zaustavite vaše kupovine bar na dva meseca, proučite odeću iz vašeg garderobera i uvidećete sve moguće kombinacije i to da vam je malo novih stvari zapravo potrebno.

stil-stampane-majice

Personalizovane majice idealne za ispoljavanje sopstvenog stila

Kupujte selektivno

Onda kada ste proučili svaki komad iz vašeg ormara i osmislili kada i kako sve možete da ga nosite, možete se smatrati spremnim da racionalno procenite, pre kupovine, šta vam zapravo treba.

Kada kupujete, kupujte odevne komade koji su uvek u trendu. U takve komade spadaju blejzeri, bele košulje, letnje majice sa štampom. Ova tri komada možemo kombinovati sa svim ostalim u svako godišnje doba. Blejzer i košulja odlični su za poslovni stil, a majice za građenje uličnog stila po kome ćete biti zapaženi. Od donjih komada odeće važno je imati jedne kvalitetne pantalone, udobni džins i odeću za opuštanje ili trening. Uvek se, pre svake kupovine, zapitajte da li vam je taj komad zaista neophodan i da li zaista nemate ništa slično, te da li ćete ga nositi i kroz godinu dana.

Kvalitet iznad kvantiteta

Da biste osigurali da neki odevni komad možete da nosite duži vremenski period, važno je u odabiru odeće staviti primat na kvalitet umesto kvantiteta. Gledajte na svaku kupovinu kao na ulaganje i budite spremni da platite više ukoliko želite trajni garderober koji garantuje izgradnju ličnog stila.

U modi nema striktnih pravila i niko vas neće kazniti ako prekršite neka stara i davno uspostavljena pravila - doklegod taj modni prekršaj čini da izgledate odlično i da ostavljate dobar utisak na ljude oko sebe. Moda nije nešto čemu treba da robujemo - ona treba da bude naše sredstvo samoizražavanja, i tek kada se oslobodimo grča praćenja baš svakog trenda koji nam se servira, bićemo sposobni da izgradimo sopstveni stil.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...