NIS najaviljuje novo pojeftinjenje goriva

J.P.

Pratimo trendove na tržištu nafte, pa su u prethodnom periodu već snižene cene naftnih derivata u veleprodaji i na kompanijskim benzinskim stanicama, poručuju iz NIS-a.

Ove nedelje se može očekivati dodatno sniženje cena naftnih derivata na maloprodajnim objektima NIS-a, kažu u ovoj kompaniji uz napomenu da NIS prati trendove na tržištu, pa su u prethodnom periodu već snižene cene naftnih derivata na kompanijskim benzinskim stanicama.

Konkretno, u poređenju sa cenama od pre mesec dana, cena sirove nafte tipa Brent 20. aprila je bila niža za 14% u odnosu na cenu od 23. marta. U istom vremenskom periodu (od 21. aprila do 23. marta) maloprodajne cene benzina (bez pdv-a, akcize i naknada u rsd/l) na NIS-ovim pumpama smanjene su 18,7%, tako da je litar benzina pojeftinio za 13,5 rsd/lit. Istovremeno je dizel pojeftinio za 16,9% - za 13,5 rsd/lit.

Veleprodajne cene (bez pdv-a, akcize i naknada u rsd/l) su u istom periodu snižene za benzin 28,4% (sniženje od 14 rsd/lit) , a za dizel 18,7% (sniženje od 11 rsd/lit).

Iz NIS-a ističu da su, kada je reč o periodu od početka godine, cene u maloprodaji su niže za 19,5 rsd/lit za benzin i za 24,5 rsd/lit za dizel.

“Važno je istaći da NIS, i u uslovima vanrednog stanja u Republici Srbiji, garantuje sigurno snabdevanje srpskog tržišta i državnih službi i konstantno radi na poboljšanju kvaliteta svojih proizvoda i usluga”, poručuju iz ove kompanije, komentarišući da “kriza izazvana širenjem korona virusa ima veliki uticaj na pad potražnje za energentima, kako na globalnom nivou, tako i u našoj zemlji i ostalim zemljama poslovanja NIS grupe. Ipak, u ovom trenutku je još rano izaći sa konkretnim projekcijama i prognozama o kretanjima na tržištu”.

Kada je reč o cenama naftnih derivata u Srbiji iz NIS-a poručuju da najpre treba istaći da se, kao i u svim segmentima trgovine, i u trgovini naftnim derivatima maloprodajne cene u Srbiji formiraju slobodno, pa je i tržište naftnih derivata otvoreno.

“Pored toga, Srbija je deo svetskog tržišta i na cenu goriva u značajnoj meri utiču dva jaka spoljna faktora: cena sirove nafte na svetskim berzama i kurs dolara na koje NIS nema uticaja. Mi možemo da utičemo na formiranje cena goriva samo putem povećanja efikasnosti našeg poslovanja, što NIS i čini”, poručuju iz ove kompanije.

Komentarišići da, kao i uvek, dešavanja na globalnom tržištu imaju implikacije i na domaće iz NIS-a ističu da i cene naftnih derivata imaju isti trend u našem regionu.

“Međutim, važno je razumeti da su zalihe derivata kako globalnih, tako i regionalnih proizvođača, trejdera, uvoznika, veletrgovaca, pa i maloprodavaca, nabavljene po višim cenama u ranijem periodu, tako da ekonomska logika nalaže da se zalihe obnavljaju jeftinijom robom što obara prosečnu nabavnu cenu i dozvoljava postepeno sniženje cena. To znači da tekuća cenovna situacija na berzama, kao i ranije u sličnim situacijama, ne može da se reflektuje u realnom vremenu na cene derivata u prodaji”, poručuju iz NIS-a.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...