Vlada Federacije BiH propisana maksimalna marže za naftne derivate

BM

Vlada Federacije BiH danas je donela odluku kojom je propisala maksimalne dopuštene marže u trgovini naftnim derivatima na veliko i malo, a što u zapravo znači pojeftinjenje goriva na pumpama u FBiH. Takođe su propisane i marže za životne namirnice, osnovne higijenske i druge proizvode, koji su poskupeli u vreme epidemije.

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH kazao je da je Vlada FBiH danas donela odluku kojom je propisala maksimalne dopuštene marže u trgovini naftnim derivatima – u veleprodaji i maloprodaji, a što treba da doprinese pojeftinjenje tečnih goriva na pumpama u FBiH.

U proteklom periodu desio se radikalan pad cena nafte na svetskom tržištu, a cene su na brojnim pumpama u FBiH ostale iste, jer su pojedini trgovci ignorisali svetsko tržište. Deo benzinskih pumpi prijavljivao je čak veoma visoke cene i izuzetno visoku maržu koja je dostizala i 0,50 KM po litru, piše portal klix.ba.

"Zato smo danas na sednici Vlade FBiH propisali da je maksimalna marža za maloprodaju 0,25 KM po litru. Time je, faktički, naređeno smanjenje cena naftnih derivata, odnosno njihovo usklađivanje sa stanjem na svetskom tržištu. Istovremeno, imajući u vidu da pojedine naftne firme kontrolišu u velikoj meri i maloprodaju i veleprodaju, propisali smo i maksimalnu maržu za veleprodaju u iznosu 0,06 KM. To će sprečiti da prodavci preko veleprodaje nadoknade ono što 'izgube' na maloprodaji", kazao je Novalić navodeći da je, u slučaju da se na neki drugi način izbegne efekat neposredne kontrole, Vlada FBiH zadužila Federalno ministarstvo trgovine da pripremi zakonom predviđeni model određivanja najvišeg nivoa maloprodajnih cena.

O tom zakonskom modelu će promptno odlučivati Vlada FBiH.

"Ovo nije nikakav intervencionizam, već sprečavanje monopola i nelojalne konkurencije. Ne mogu se prodavci naftnih derivata pozivati na svjtsko tržište samo kada povećavaju cene, a ignorisati svetsko tržište kad tamo padaju cene. Ako poštujemo tržište, onda ga treba poštovati dosledno. Obećali smo da niko ne sme profitirati na ovoj krizi i time se i vodimo. Za sprovođenje nadzora odluka o smanjenju cena nafte zadužili smo federalnu, kantonalnu, gradske i opšinske inspekcije", poručio je Novalić.

Kao meru neposredne kontrole cena, Vlada FBiH je propisala za pojedine proizvode utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cene). Mere neposredne kontrole odnose se na proizvode u nadležnosti FBiH, kantona, gradova i opšina propisane odredbama Zakona o kontroli cena, kao i na ostale životne namirnice, osnovne higijenske i druge proizvode, koje prodaju svi učesnici u lancu snabdevanja, odnosno privredna društva i druge pravne i fizičke osobe koje proizvode i obavljaju trgovinu na veliko i trgovinu na malo.

Pravne i fizičke osobe obavezne su utvrditi i primenjivati marže tako da one ne prelaze nivo marži tih proizvoda na dan 5. mart 2020. godine.

Ovo se odnosi na sve vrste brašna, sve vrste hleba, peciva i druge pekarske proizvode od brašna i žitarica, aktivni kvasac, mleko i mlečne prerađevine, jaja i proizvode od jaja, šećer, čaj, začine, so za ljudsku ishranu, pirinadž, testeninu, biljne i životinjske masnoće, sve vrste svežeg mesa, ribe i njihove prerađevine, voće i povrće, sirće, mesne konzerve, riblje konzerve, vodu za piće, jestivo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, prerađenu hranu na bazi žitarica i dečiju hranu za dojenčad i malu decu, dodatke ishrani, dijetetske proizvode (uključujući proizvode bez glutena), hranu za posebne medicinske potrebe, pelene za jednokratnu upotrebu za decu i odrasle, higijenske uloške, deterdžente za veš i suđe.

Takođe, i na sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrisani alkohol), toaletni papir, pastu za zube, zaštitne kombinezone i drugu zaštitnu i medicinsku odeću i obuću, zaštitne naočare i vizire, zaštitne rukavice i zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske - hirurške, zaštitne maske za lice FFP2 i FFP3, posteljine i ostalo rublje za zdravstveni sistem, sve vrste semenskog i sadnog materijala, sredstva za zaštitu zdravlјa bilјaka, stočnu hranu i komponente za stočnu hranu te na veštačko đubrivo.

Za realizaciju i nadzor nad sprovođenjem ove odluke zadužene su federalna, kantonalna, gradske i opšinske tržišna inspekcija.

Danom stupanja na snagu ove, prestaje da važi ranija Odluka o propisivanju mera neposredne kontrole cena.

Inače, današnjoj sednici Vlade BiH su prisustvovali premijer FBiH i njegovi zamenici, dok su ostali članovi Federalne vlade u radu sednice učestvovali putem videolinka.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...