Bočica vašeg ličnog parfema

Priredio:   Milan Đukić

Proizvođači luksuznih parfema stvaraju jedinstvene mirise - po "paprenoj" ceni

Slavni francuski parfemista Žan Pol Guerlan jednom je rekao: "Zamisliti miris je isto kao zamisliti ženu koja ga nosi". Verovatno to nije mislio doslovno, kao što savremeni parfemisti shvataju. Pošto tržište vhunskih parmefa prosto buja, ne iznenađuje da luksuzni brendovi - divovi kao što su kuće Guerlain, Cartier i Jean Patou, kao i manje, specijalizovane kuće - investiraju u brzorastući donedavno skrajnuti deo tržišta - izradu parfema po narudžbi. A Pariz, s najvećom koncentracijom najkvalitetnijih, osetljivih "noseva" na svetu, ostaje njegova prestonica.

Postupak stvaranja nečijeg ličnog parfema se ne razlikuje mnogo od građenja kuće ili dizajniranja luksuzne balske haljine. Klijenti u Cartieru, koji je pravljenje parfema po narudžbi započeo 2005. godine, sastaju se sa jednim od najboljih "noseva" i industrijskim liderom Matildom Loren radi preliminarnog, tročasovnog "razgovora" tokom kojeg ona pažljivo postavlja pitanja. Odgovori na njih bi trebalo da joj otkriju intimne ukuse i podsvesne želje naručilaca. Lorenova, koja radi na oko osam parfema godišnje, interpretira dobijene informacije i pretvara ih u ideju o mirisu, koju zatim izlaže klijentu. Postupak ponekad zahteva i do deset sastanaka, koji na kraju - posle nekoliko meseci - kao rezultat daje konačni proizvod, parfem po želji klijenta. Sastojci, kao što je jasmin iz Grasea, mogu da koštaju i do 55.000 dolara za kilogram, ali Lorenova ima punu slobodu da iskoristi sve što joj je potrebno. "Nebo je granica", kaže Mari Etel Simeonides iz Cartiera. "Kada naši klijenti kupe zaslepljujući komad nakita ili ručni časovnik, žele i dodatno da se razlikuju od ostalih i na sebi imaju jedinstven parfem. On suptilno odslikava nijanse njihove personalnosti."

Slično tome, Silvan Delakur iz Guerlaina poziva klijente na sastanak u kompanijskom butiku na Jelisejskim poljima. Delakurova pokušava da otkrije "olfaktorno nasleđe" svojih klijenata razgovarajući o njihovim uspomenama na mirise uz korišćenje vizuelnih "okidača" i materijala. "Svi smo obeleženi određenim olfaktornim uspomenama", kaže ona. "Pokušavam da otkrijem njihovu ličnu istoriju mirisa." Nakon nekoliko meseci planiranja i "mućkanja", klijenti dobijaju tri litre svog parfema u specijalno naručenim kristalnim bocama Bakara.

Luksuzne kuće, kao što su Cartier i Guerlain, naplaćuju ovakve usluge od 45.000 do 90.000 dolara, pa i više. Privlače međunarodnu klijentelu u kojoj su ruski oligarsi, finansijski gurui i kraljevske porodice s Bliskog istoka. Međutim, dok ove kompanije zarađuju na romantici, istoriji i kvalitetu koji je povezan s njihovim brendovima, manje kuće se okreću jeftinijem delu tržišta luksuznih predmeta. Kompanija L'Artisan Parfumeur ima ogranke širom sveta, dok parfeme po narudžbi nudi u svojoj najboljoj prodavnici u Parizu. Lin Heris, koja se obučavala u Francuskoj, bila je pionir na britanskom tržištu gde sada nudi svoje usluge za oko 16.000 dolara - a svi koji bi da kod nje naruče parfem moraju na listu čekanja koja je ispunjena za narednih godinu i po dana. Za naknadu od oko 12.000 dolara Frensis Kurkdian, koji je odgovoran za nekoliko poznatih parfema kuće Jaun Paul Gaultier, preći će pola sveta da bi se sa klijentima dogovorio o novom, njihovom ličnom parfemu. On svoj posao naziva "visokom modom za dušu" i od 2001. godine je već imao 40 klijenata. "Parfem po narudžbi je "x faktor" ličnog brenda neke osobe", kaže on.

U svetu parfema, uspeh leži u slatkom mirisu neumerenosti.

Izvor: Newsweek


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...