VESTERN ČIZME – IZBOR SAMOUVERENOG I SMELOG MUŠKARCA

Aleksandar Manić

Američke čizme, danas popularno zvane "kaubojske" ili "vestern" čizme, razvijene su u godinama nakon Građanskog rata kada je osvojen daleki Zapad. Njihov oblik proizašao je iz kombinacije više modela vojnih i radnih čizama
(ilustracija, Džeremi Ajrons u elegantnoj kombinaciji odela sa vestern čizmama; Arnold Švarceneger u relaksiranoj kombinaciji odela sa vestern čizmama od egzotične kože)

Kaubojske čizme ne nose samo pevači kantrija, teksaški naftaši, bajkeri, ostareli rokeri i evropski amerikanofili. Kaubojske čizme mogu da se nose u svakoj prilici. One muškom izgledu daju određeni karakter i omogućavaju da se pomeša tradicija i inovacija. Međutim, nošenje vestern čizama traži određenu samouverenost i poznavanje muške mode. Pre nego što se pozabavimo sartorijalnim principima, pogledajmo istoriju ovih čizama koje se nose već više od 150 godina.

cizme-heissn-s

Hessien vojničke čizme, rani 19. vek; Wellington vojničke čizme, rani 19. vek; kaubojske radne čizme, kraj 19. veka

Od vojnih i jahaćih čizama do urbane mode

Američke čizme, danas popularno zvane "kaubojske" ili "vestern" čizme, razvijene su u godinama nakon Građanskog rata kada je osvojen daleki Zapad. Njihov oblik proizašao je iz kombinacije više modela vojnih i radnih čizama. Nemačke vojne čizme "Hessian", sa početka 19. veka, namenjene lakoj konjici, postale su popularne u Evropi, pa su ih usvojili i Englezi, dajući im oblik poznat kao "Wellington". One su imale niske pete i vrh uobičajene širine. Drugi model koji je dao svoj pečat, bile su čizme meksičkih goniča stoke, vakerosa. Pretežno jahaće, njihove čizme su poticale još od konkvistadora i imale su šiljaste, podignute vrhove i visoke zakošene pete.
Glavna evolucija vestern čizama sastojala se u skraćivanju sara do ispod kolena, Konjičke čizme koje su se pele iznad kolena, štitile su od udaraca sablje, dok se skraćivanjem sara za radne čizme dobilo u pokretljivosti i udobnosti. Na njih je stavljena visoka kosa peta meksičkih čizama koja je omogućavala da se stopalo dobro blokira u stremenu. Model po kome su, postepeno, počeli da se ravnaju proizvođači čizama u Severnoj Americi, u godinama 1870-1880, bio je "Coffeyville", nazvan po selu u Kanzasu gde su stizali konvoji stoke iz Kanzasa i drugih država. Te čizme oblikom, prilično su nalikovale današnjem standardnom modelu, ali su se razlikovale u strukturi.

cizme-lucchese-s

Lucchese čizme, koža kajmana; Tony Lama čizme, koža guštera; Cody James, koža kobre; El Dorado, teleća boks koža

"Coffeyville" su imale jasno podeljene sare i donji deo čizme, a razlog je bio vrlo praktičan. Donji deo čizme se habao brže od gornjeg dela, te je bilo dovoljno samo odšiti sare i našiti ih na drugi par donjeg dela čizama, što je bilo jeftinije od kupovine novog para. Za takvu prepravku bili su neophodni solidni obućari sa dobrim tehničkim znanjem koji su, nešto kasnije, počeli da prodaju obuću koja se sastojala od leve i desne čizme. Do tada su korišćeni jedinstveni oblici i jedino produženim nošenjem koža se deformisala i prihvatala oblik stopala.

U isto vreme pojavile su se i prošivene šare na sarama, najčešće sa geometrijskim oblicima, ali i sa cvetnim motivima. Značaj tih dekorativnih motiva bio je, pre svega, da učvrste kožu gornjeg dela čizme da se ne bi srozavao niz nogu, da bi štitio listove i omogućavao lakše obuvanje. Takođe, u pitanju je bila i vojna "moda" ukrašenih štitnika, a Teksašani su prednjačili u dekoracijama i isticali su svoj nacionalizam, ukrašavajući sare čizama zvezdama, simbolom njihove države.

Međutim, na samom kraju 19. veka, najveći uticaj na oblik i šare na čizmama imao je američki šou-biznis oličen u popularnim predstavama Barnumovog cirkusa i Bufalo Bilove predstave "Divlji zapad". Vilijam Kodi je za svoje predstave smislio vrlo živopisnu odeću koja se samo delimično zasnivala na stvarnosti, a većim delom je bila vizuelni pečat njegovog zabavnog programa. Tako su kaubojske čizme dobile svoj spektakularan izgled, poznat i do danas.
U periodu između dva svetska rata, američka kinematografija je vešto nastavila Bufalo Bilovu mitologizaciju američke istorije i Divljeg zapada. Kauboji u filmovima nisu prikazani kao obični goniči goveda i radnici na rančevima, nego im je dodata herojska strana koja ih je pretvorila u arhetipove, a time i u modele za oponašanje. Pored filmova, rodeo zabava je takođe doprinela stvaranju određenog modnog "kaubojskog" izgleda.

Po završetku II svetskog rata, Sjedinjene Države su mehanizovale rad na velikim poljoprivrednim dobrima, tako da se smanjio broj radnika i kauboja. Istovremeno, nova radna odeća bila je u skladu sa novim potrebama, tako da je "kaubojski" izgled počeo da nestaje. Tada su se i pojavili proizvođači koji su počeli da prave čizme koje nisu bile predviđene za radne uslove, nego su bile modni detalj.

cizme-moda-s

Vestern čizme mogu da se nose u različitim dnevnim kombinacijama sa manje ili više teatralnosti

U kombinaciji sa farmerkama i pantalonama

Današnje kaubojske čizme imaju sare visine 30 cm, a peta može da bude "kubanska", visoka do 5 cm i zakošena, što je čini pogodnom za jahanje. Pored klasičnih vestern čizama, postoje i drugi modeli, namenjeni različitim potrebama.

"Roper" čizme imaju niže sare, nižu petu, široki vrh i služe za rad i za rodeo.

"Stockman" čizme nalikuju klasičnim, ali imaju nižu četvrtastu petu i gumenu potplatu, što ih čini pogodnim za rad.

"Buckaroo" čizme imaju visoke sare sa puno dekoracije i namenjene su estradnim nastupima.

Vestern čizme se prave od svih vrsta koža, a najčešće od telećeg boksa. Što je koža bolja i mekša, obuća je udobnija i, uz negu, dugotrajnija. Cene vestern čizama su vrlo različite, ali ako se opredelite za kvalitetnu kožu i izradu, cene su u stotinama evra. U slučaju da volite egzotične kože: aligatora, kajmana, guštera, pitona, kobru, noja, jegulju, ajkulu, pirarukua, cene mogu lako da odu i preko hiljadu evra za kvalitetan ručno rađen par. Naravno, uz dobru negu, takve čizme možete da nosite dvadesetak godina.

"Justin", "Tony Lama", "Cody James", "Dan Post", "Ariat", "Black Jack" samo su neka od poznatih imena proizvođača vestern čizama u SAD-u. Međutim, verovatno najkvalitetnije vestern čizme prave teksaški proizvođač "Lucchese", preduzeće osnovano pre 140 godina. Njihove čizme su ručno rađene od najkvalitetnijih materijala, pa su zato i među najskupljim na tržištu.

Najrasprostranjenija slika vestern čizama je u kombinaciji sa farmerkama, što podseća na njihovu osnovnu ulogu dela radne odeće. Ako se odlučite za takvu kombinaciju, najvažnije bi bilo da ne ubacujte nogavice u čizme, osim ako ne idete na jahanje. Takođe, izbegnite boje farmerki koje i inače treba izbegavati: bledo plave, žute, zelene, roze, bele... Na farmerkama možete da zavrnete nogavice što će vam dati relaksirani izgled i istovremeno istaći šivene ornamente na sarama. Farmerke mogu da budu neporubljene, sa koncima koji vise, ali i one moraju da budu nešto kraće, što takođe omogućava da se vide šare.

Umesto farmerki, možete da nosite pantalone od pamučnog kepera ili vune, crne, smeđe, teget, bordo ili bež boje. Pantalone mogu da imaju klasičan kroj, ali je neophodno da imaju dovoljno široke nogavice koje lepo padaju preko čizama i da imaju određenu dužinu tako da pokriju sare i stignu do pete. Ne zaboravite da vestern čizme imaju višu petu koja varira od 3 do 5 cm, pa neke od vaših pantalona mogu da budu prekratke. U prednjem delu, pantalone mogu da se prelome samo jednom preko čizme, ali ne smeju da budu naborane. Uz takvu kombinaciju možete da nosite jednobojnu košulju i destrukturisani sako.

cizme-moda-2-s

Vestern čizme se u potpunosti slažu sa klasičnim i elegantnim odelima, pa čak i sa večernjim odelom i leptir mašnom

Vestern čizme, odelo i smoking

Vestern čizme mogu da se nose i sa klasičnim odelom, ali ne treba zaboraviti da formalno odeveni, u odelu sa vestern čizmama, privlačite više pažnje nego sa običnim cipelama. Zato je neophodno odabrati par koje se završava sa uzanim i podsečenim prednjim delom, jer one izgledaju elegantnije od radnih čizama koje imaju širok prednji deo da bi prstima dale dovoljno prostora. Sare bi trebalo da budu ukrašene diskretnijim ornamentima, utisnutim u kožu i šivenim, a peta bi trebalo da bude sasvim malo zakošena ili prava. Čizme bi trebalo da budu tamnije od boje odela. Crne čizme idu skoro sa svakom kombinacijom, dok se tamno smeđe mogu da upare sa smeđim, zelenim, nijansama sivih, pa čak i sa teget. Najbolje kombinacije mogu da se ostvare ako se nosi bela ili jednobojna košulja sa kaišem koji ima diskretnu vestern šnalu i lako dekorisanu kožu. Moguće je nositi i crno večernje odelo ili smoking sa vestern čizmama, ali u takvim prilikama, neophodno je da čizme budu jednostavne i elegantne, crne boje i najpoželjnije od krokodilske kože.

Uz vestern čizme mogu da se nose kožne ili platnene jakne, ali bez ikakvih asocijacija na Divlji zapad. Takođe, uz njih dobro idu i duži trenčkot mantili, kožni mantili, dasteri i australijski mantili od navoštenog platna. Takav izgled je prilično teatralan i važno je osećati se u njemu dobro i prirodno. Šešir može da se nosi uz vestern čizme, ali njegov izgled ne bi trebao previše da podseća na teksaške šerife, nego više na varijante fedore ili australijanske šešire.

cizme-moda-3-s

Vestern čizme se vrlo prirodno nose sa farmerkama u trenucima odmora

Ne zaboravite da sa vestern čizmama nosite najviše još jedan "kaubojski" element. Znači, možete da stavite odgovarajući kaubojski kaiš, ali ne šešir i bolo kravatu, itd. Podrazumeva se da je neophodno dobro odabrati boju čizama kako bi išle uz odeću. U slučaju da volite čizme jakih boja i sa dosta ornamenata, poželjno je da vam odeća bude prilično neutralna. U slučaju da obučete jake boje, onda čizme trebaju da budu svedenih boja, crne ili smeđe.

Na kraju, jedan praktičan savet... Kada kupujete vestern čizme, neophodno je da ih probate i da malo hodate u njima. Peta bi trebala da bude slobodna i da ima dovoljno prostora da se nesmetano pomera gore-dole u čizmi. To znači da je potrebno nekoliko milimetara prostora više nego u klasičnim cipelama. Međutim, veličine vestern čizama su obično veće od uobičajenih brojeva, čime je pomeranje pete već predviđeno. Čizme moraju da se redovno održavaju hranljivim kremama, a ako su od egzotičnih koža, onda je neophodno uzeti kreme posebno namenjene određenoj vrsti kože. I poslednji savet – važno je odenuti se tako da vestern čizme budu deo celine, a ne centar izgleda.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...