ABB lansirao najbrži punjač za električna vozila na svetu

Autor:   BM

ABB je lansirao inovativni all-in-one punjač za električna vozila koji pruža najbrže iskustvo punjenja na tržištu. Punjač može da osigura100 kilometara dometa za manje od tri minuta i jedini je punjač na tržištu na kojem se može vršiti punjenje do četiri vozila istovremeno, ističu u ovoj kompaniji. (Foto: Pixabay)

ABB-ov novi Terra 360 modularni punjač istovremeno može da puni do četiri vozila s dinamičkom raspodelom snage, što znači da vozači neće morati da čekaju ako neko drugi već puni vozilo pre njih. Jednostavno se priključe na drugu utičnicu.

Novi punjač ima maksimalnu snagu od 360 kW i sposoban je da u potpunosti napuni bilo koji serijski proizveden električni automobil za 15 minuta ili manje, zadovoljavajući potrebe raznih korisnika električnih vozila, bilo da im je potrebno brzo punjenje ili dopunjavanje baterije tokom kupovine namirnica, navodi se na sajtu ove kompanije.

ABB lansirao najbrži punjač za električna vozila na svetu
Novi punjač ima maksimalnu snagu od 360 kW i može da napuni bilo koji serijski proizveden
električni automobil za 15 minuta ili manje. (Izvor: ABB)

"Budući da vlade širom sveta određuju javnu politiku koja pogoduje električnim vozilima i mrežama za punjenje u borbi protiv klimatskih promena, potražnja za infrastrukturom za punjenje električnih vozila, posebno stanicama za punjenje koje su brze, praktične i jednostavne za upravljanje, veća je nego ikad", rekao je Frank Muehlon, predsednik ABB-ove divizije za e-mobilnost, ističući da je Terra 360,  sa opcijama punjenja koje odgovaraju različitim potrebama “ključ za ispunjavanje te potražnje i ubrzavanje usvajanja e-mobilnosti na globalnom nivou."

"Ovo je uzbudljiv dan za ABB, koji kao globalni lider u brzom punjenju električnih vozila igra ključnu ulogu u stvaranju društvene zajednice s niskim emisijama ugljen dioksida", rekao je Theodor Swedjemark, glavni direktor za komunikacije i održivost u ABB-u.

Prema njegovoj oceni e-mobilnost je ključna za postizanje pariskog klimatskog cilja, imajući u vidu da drumski saobraćaj čini gotovo petinu globalnih emisija ugljen-dioksida.

“Takođe i sami ćemo biti primer prebacivanjem celog našeg voznog parka s više od 10.000 vozila na vozila bez emisija štetnih gasova", istakao je Swejdemark.

ABB lansirao najbrži punjač za električna vozila na svetu
E-mobilnost je ključna za postizanje globalnog klimatskog cilja, jer drumski saobraćaj čini
skoro petinu emisija ugljen-dioksida u svetu. (Izvor: Pixabay)

Dostupan u Evropi od kraja 2021. godine, a u SAD-u, Latinskoj Americi i Azijsko-pacifičkoj regiji 2022. godine, Terra 360 dizajniran je u skladu sa dnevnim potrebama i očekivanjima vozača električnih vozila.

Koristeći bogato terensko iskustvo stečeno velikom instaliranom bazom ABB E-mobility, Terra 360 pruža brzinu i praktičnost uz neizostavnu udobnost i jednostavnost korišćenja.

Njegov inovativni sistem rasvete vodi korisnika kroz postupak punjenja i prikazuje stanje napunjenosti (SoC) baterije električnog vozila, kao i preostalo vreme pre završetka optimalne sesije punjenja.

Najbrži punjač električnih vozila na svetu takođe je prilagođen osobama sa invaliditetom i ima ergonomski sistem za upravljanje kablovima koji pomaže vozačima da se brzo priključe uz minimalan napor.

Osim što zadovoljavaju energetske potrebe privatnih vozača električnih vozila na benzinskim pumpama, trgovinama i maloprodajnim mestima, Terra 360 punjači takođe se mogu postaviti na parkiralištima kompanija koje imaju flotu električnih automobila, kombija i kamiona.

To svakako vlasnicima daje fleksibilnost da preko noći napune do četiri vozila ili da svoja električna vozila brzo napune tokom dana. Budući da Terra 360 punjači imaju mali karbonski otisak, mogu se postaviti u malim depoima ili parkiralištima gde je prostor ograničen.

ABB lansirao najbrži punjač za električna vozila na svetu
Najbrži punjač električnih vozila na svetu takođe je prilagođen osobama sa invaliditetom. (Izvor: ABB)

Punjači Terra 360 u potpunosti su prilagodljivi. Kako bi mu personalizovali izgled, kupci mogu 'brendirati' punjače pomoću različitih folija ili promenom boje LED svetlosnih traka.

Tu je i mogućnost uključivanja integrisanog 27" reklamnog ekrana za reprodukciju video zapisa i slika.

ABB je svetski lider u infrastrukturi električnih vozila, nudeći čitav niz rešenja za punjenje i elektrifikaciju električnih automobila, električnih i hibridnih autobusa, kombija, kamiona, brodova i železnica.

ABB je ušao na tržište e-mobilnosti još 2010. godine, a danas je prodao više od 460.000 punjača za električna vozila na više od 88 tržišta: preko 21.000 DC brzih punjača i 440.000 AC punjača, uključujući one koji se prodaju putem Chargedot.

ABB punjači velike snage već se raspoređuju širom sveta kroz partnerstva kompanije s međunarodnim operaterima punjenja kao što su IONITY i Electrify America.

Kako biste istražili ABB tehnologiju punjenja električnih vozila, posetite www.abb.com/ev-charging.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) je vodeća svetska inženjering kompanija koja pokreće transformaciju društvenog i industrijskog razvoja, u cilju postizanja produktivnije i održivije budućnosti.

Povezujući softverska rešenja sa portfoliom elektroenergetike, robotike, automatizacije i elektromotornih pogona, ABB pomera granice tehnologije i njen uticaj podiže na više nivoe.

Na temeljima 130 godina duge tradicije, koja se zasniva na modelu izvrsnosti, iza uspeha ABB-a stoji 105.000 talentovanih ljudi u preko 100 zemalja sveta.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...