Sunoko otvorio biogasno postrojenje u Vrbasu

Autor:   BM

Sunoko, kompanija članica MK Group, pustila je danas u rad biogasno postojenje za proizvodnju električne energije u Vrbasu. Investicijom od preko 9 miliona evra kompanija daje snažan doprinos očuvanju životne sredine i proizvodnji zelene energije. (Sunoko, biogasna elektrana u Vrbasu, foto MK Group)

Biogasno postrojenje ima kapacitet proizvodnje električne energije od 2,4 megavat-časa (MWh), tako da će obezbeđivati godišnje potrebe za električnom energijom oko 5.000 domaćinstava.

„Iako Srbija kao agrarna zemlja ima izuzetan potencijal kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, kod nas danas postoji samo oko 15 postrojenja za biogas. Kompanija Sunoko, kao deo MK Group, odlučila je da otpadne sirovine i nusproizvode od šećerne repe iskoristiti za proizvodnju električne energije. Ovakvim inovativnim projektima naša grupacija doprinosi zaštiti životne sredine, ali i efikasnijem i održivom poslovanju“, istakao je Zoran Stojak, direktor tehničkog sektora kompanije Sunoko.

Biogasna elektrana u Vrbasu koristi tehnološko rešenje firme Wabio Technologie GMBH iz Nemačke, koja već četvrt veka kreira napredna i održiva energetska rešenja.

Primena biogasa, uz očuvanje prirodnih resursa, unapređuje energetski bilans zemlje kroz uvećanje učešća obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji i doprinosi ostvarenju cilja Vlade Srbije da se učešće energije dobijene iz obnovljivih izvra do 2040. poveća na najmanje 40 odsto.

Sunoko otvorio biogasno postrojenje u Vrbasu
Iako je Srbija agrarna zemlja, aktivno je samo 15 postrojenja za biogas. (Izvor: MK Group)

Ulaganja u energiju vetra

MK Group je zajedno sa kompanijom Fintel Energija, već čitavu deceniju jedna od vodećih kompanija u proizvodnji električne energije iz vetra na Balkanu i danas predstavlja najznačajnijeg nezavisnog proizvođača električne energije na energetskom tržištu Srbije, navodi se u saopštenju MK Group.

Kako je najavila, MK Group će u naredne tri godine uložiti 300 miliona evra u ključne oblasti poslovanja, od čega je 85 miliona evra opredeljno za drugu fazu vetroparka Košava.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...