Ekološka održivost mobilnih telefona

Autor:   BM

Pet vodećih evropskih mobilnih operatora udružilo je snage kako bi pokrenulo novu metodologiju ocenjivanja mobilnih telefona koja će potrošačima pomoći da prepoznaju ekološki održive uređaje, dok će proizvođače podstaći da smanje uticaj svojih uređaja na životnu sredinu. (Označavanje ekološke ocene mobilnih uređaja počinje u junu i primenjivaće se u 24 evropske zemlje. Foto: Mossy Earth)

Novu pan-industrijsku metodologiju za procenu eko standarda “Eco Rating“ zajednički su kreirali nemački Deutsche Telekom, francuski i španski operator Orange i Telefónica, kao i švedska Telia Company, uključujući i britanski Vodafone, kako bi korisnicima pružili precizne informacije o uticaju proizvodnje, upotrebe, transporta i odlaganja mobilnih telefona na životnu sredinu.

Nova metodologija koristi informacije koje proizvođači mobilnih uređaja pružaju mobilnim operaterima. Procena se vrši kombinovanjem 13 različitih ekoloških pokazatelja i šest različitih kriterijuma efikasnosti materijala da bi se na kraju dobio jedinstven rezultat za svaki uređaj, navodi se na zvaničnoj stranici “Eco Rating” inicijative koju je pokrenulo pet evropskih kompanija.

Navodi se takođe da će se „Eco Rating“ metodologijom ocenjivati uređaji 12 vodećih brendova mobilnih telefona, s tim da se očekuje da će se ubuduće ta lista proširiti.

Ekološka održivost mobilnih telefona
Procena ekološke održivosti mobilnog telefona se vrši kombinovanjem 13 različitih ekoloških pokazatelja i šest različitih kriterijuma efikasnosti materijala. (Izvor: Pixabay)

Mobilni operatori će od juna ove godine početi da uvode označavanje ekološke ocene uređaja na svojim prodajnim mestima u 24 zemlje Evrope u kojima posluju.

Nakon detaljne procene, svakom mobilnom uređaju biće dodeljena „Eco Rating“ ocena od maksimalno 100 bodova, koja će signalizirati ekološke učinke uređaja tokom njegovog ukupnog životnog ciklusa.

Na taj način će “Eco Rating“ oznaka istaći pet ključnih aspekata mobilnog telefona, što se odnosi na trajnost uređaja, mogućnost popravke i recikliranja, klimatska i održivost resursa.

„Eco Rating“ metodologija zasnovana je na industrijskom znanju i najboljim praksama u ovoj oblasti. Razvijena je uz tehničku podršku kompanije IHOBE, kao javne agencije specijalizovane za ekonomski razvoj, održivost i životnu sredinu, uz saradnju proizvođača uređaja, uz korišćenje najnovijih standarda i smernica Evropske unije.

Nova metodologija za prepoznavanje ekološki održivih mobilnih uređaja se uvodi u u Albaniji, Austriji, Crnoj Gori, Češkoj, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, kao i Hrvatskoj, Irskoj, Italiji, Litvaniji, Mađarskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Portugalu, Rumuniji, Severnoj Makedoniji, Slovačkoj, Španiji, Švedskoj, Turskoj i u Velikoj Britaniji, navodi se na sajtu Vodafona.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...