Lidl u Srbiji koristi samo zelenu energiju

Autor:   BM

Kompanija Lidl Srbija potpisala je sa javnim preduzećem Elektroprivrede Srbije „ZelEPS“ ugovor, prema kome se od 1. maja sve prodavnice ovog lanca, kao i Upravna zgrada i Logistički centar, u potpunosti snabdevaju „zelenom“ energijom, odnosno energijom dobijenom isključivo iz obnovljivih izvora, saopštila je danas ta kompanija. (U kompaniji kažu da je ovaj korak deo nastojanja da se odgovornim poslovnim praksama doprinese izgradnji čistije životne sredine. Foto: Lidl Srbija)

U kompaniji Lidl Srbija navode da je ulazak u društvo kompanija koje su odabrale da se snabdevaju isključivo obnovljivom energijom, samo je jedan od koraka u okviru nastojanja da se odgovornim poslovnim praksama doprinese izgradnji čistije životne sredine i održivom razvoju.

Izborom zelene energije Lidl direktno utiče na smanjenje emisije štetnih gasova i odgovorniju upotrebu neobnovljivih i obnovljivih resursa što na kraju dovodi i do očuvanja biodiverziteta. U kompaniji još kažu da borba za očuvanje životne sredine nije problem budućnosti, već ključno pitanje sadašnjice.

„Kao odgovorna kompanija svesni smo uticaja koji imamo na zajednicu, tako da kroz brojne inicijative menjamo odnos prema resursima i ne ugrožavamo prirodu, a ni društvo. Potvrdu naše posvećenosti društveno odgovornom poslovanju čine mnogobrojne aktivnosti usmerene na promenu energetskih navika, u svim poslovnim procesima, već od same gradnje objekata u Srbiji“, istakla je Aleksandra Mirić, iz odeljenja za Društveno odgovorno poslovanje u kompaniji Lidl Srbija.

Lidl u Srbiji koristi samo zelenu energiju
Više od 40 Lidl prodavnica je dobilo EDGE sertifikat IFC/Svetske banke za rešenja u gradnji koja dovode do uštede energije i vode, kao i smanjene emisije štetnih gasova. (Izvor: ifc.org)

Još jedna novost jeste, da je upravo zahvaljujući zelenoj gradnji, više od 40 Lidl prodavnica dobilo EDGE sertifikat (Exellence in Design for Greater Efficiencies) za rešenja u gradnji koja dovode do uštede energije i vode, kao i smanjene emisije štetnih gasova.

EDGE sertifikat izdaje IFC ogranak Svetske banke, što prema navodima kompanije daje dodatni kredibilitet ulaganjima u održivost.

Tako, Lidl prodavnice koriste najmanje za četvrtinu manje energije i vode u odnosu na objekte slične veličine i namene, dok operativne uštede štetnih emisija, u proseku iznose značajnih 82,92 tone po prodavnici.

Navodi se takođe da se, u pogledu svakodneve upotrebe energije, odgovornost Lidla može sagledati kroz uspostavljen sistem za upravljanje energijom sa nizom mera za smanjenje potrošnje energije.

Zbog uvođenja ovih mera, kompaniji je dodeljen sertifikat ISO 50001 DEKRA organizacije, koji podrazumeva uspostavljanje i upravljanje sistemom potrošnje energije, energenata i dalje jačanje poslovanja kroz unapređenje energetske efikasnosti u svim domenima delovanja.

Uz nabavku opreme koja je energetski efikasnija, primer odgovornog poslovanja Lidla, u ovom smislu, je i sistem unutrašnje i spoljne rasvete koji omogućava uštedu energije kroz podešavanje predviđenog vremena paljenja i gašenja rasvete svake od Lidl prodavnica.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...