Rešenje za snabdevanje obnovljivom energijom bez obzira na vremenske prilike

Autor:   L.M.

Istraživačko razvojni projekat koji su pokrenule švajcarska energetska kompanija MET grupa (MET Group), mađarska termoelektrana Dunamenti (Dunamenti Power Plant), i IT kompanija Navitasoft treba da omogući sigurno snabdevanje obnovljivom energijom i kada vremenski uslovi to ne dozvoljavaju. U pitanju je razvoj softverskog rešenja za razvoj agregata, koji će omogućiti korišćenje obnovljive električne energije u periodu kada je proizvodnja opravdano manja. (Projekat se odnosi na instalaciju baterije od četiri megavata, koja će se postaviti na lokaciji termoelektrane Dunamenti u mestu Sašalombata u Mađarskoj. Foto: shutterstock)

Ponuda mora odgovarati potražnji, što se odnosi na energetsku industriju u istoj meri kao i na bilo koju drugu.

Međutim, strogi zahtevi za stabilnim i precizno definisanim snabdevanjem električnom energijom, posebno iz manjih elektrana koje koriste obnovljive izvore energije, su izazov za vlasnike, investitore i operatore. Razlog je zavisnost od vremenskih prilika što može dovesti do toga da troškovi korišćenja obnovljivih resursa budu veći od koristi koja se očekuje.

Prevazilaženje ovog problema je u osnovi i povod što švajcarsko-mađarski konzorcijum sada razvija digitalno rešenje.

Partneri u istraživačko-razvojnom projektu planiraju zajednički razvoj softverskog rešenja za stvaranje agregata sa uvek dostupnom energijom, koje će omogućiti komercijalnu i operativnu optimizaciju resursa energetske kompanije MET grupe, kao i nezavisnih proizvođača električne energije, navodi se u saopštenju ove švajcarske energetske kompanije.

Rešenje za snabdevanje obnovljivom energijom bez obzira na vremenske prilikeRešenje za snabdevanje obnovljivom energijom bez obzira na vremenske prilike
Nova agregatorska platforma ponudiće rešenje za povećanje fleksibilnosti tržišta proizvodnje električne energije. (Izvor: shutterstock)

Skladištenje energije za sigurnost snabdevanja

Digitalizacija procesa, odnosno nova platforma, koja između ostalog uključuje i mogućnost za skladištenje energije treba da bude rešenje za probleme sa kojima se suočavaju proizvođači obnovljive energije, smatraju u švajcarsko - mađarskom konzorcijumu.

U tom smislu, obnovljivu energiju treba skladištiti po sunčanom i vetrovitom vremenu, iako to vodi prekomernom napajanju sistema, jer će se ta akumulirana energija osloboditi kada dođe do smanjenja kapaciteta, čime se obezbeđuje kontinuirano snabdevanje električnom energijom.

Uprkos oceni da podizanje fizičke fleksibilnosti skladištenja na takvom nivou nije održivo, postoji uverenje da digitalna, odnosno automatizovana rešenja mogu dopuniti postojeću tehnologiju skladištenja.

„Čuvanje viška električne energije u baterijama, koje se kasnije mogu koristiti za oslobađanje električne energije noću ili u vreme slabog vetra, idealan je način za postizanje ravnoteže u promenama do kojih dolazi u proizvodnji obnovljive energije“, kaže izvršni direktor termoelektrane Dunamenti Peter Horvat.

Rešenje za snabdevanje obnovljivom energijom bez obzira na vremenske prilikeRešenje za snabdevanje obnovljivom energijom bez obzira na vremenske prilike
Partneri u konzorcijumu žele da iskoriste testiranje baterije za pripremu agregatne platforme koja bi se mogla efikasno primeniti i kod drugih sistema za skladištenje energije. (Izvor: kansas.com)

Nova agregatorska platforma ponudiće rešenje za povećanje fleksibilnosti tržišta proizvodnje električne energije, koje obuhvata niz različitih energetskih činilaca.

Projekat se odnosi na instalaciju baterije od četiri megavata, sa kapacitetom rada od dva sata.

Baterija će se postaviti u okviru termoelektrane Dunamenti u mestu Sašalombata u Mađarskoj.

Partneri u konzorcijumu žele da iskoriste testiranje baterije u cilju pripreme agregatne platforme koja bi se mogla efikasno primeniti i kod drugih sistema za skladištenje energije.

Rad i optimizaciju platforme agregatora obezbediće mađarska IT kompanija Navitasoft, koja u tu svrhu razvija softversko rešenje.

„Trenutno ne postoji nijedno slično namensko rešenje koje kombinuje mogućnosti digitalizacije i skladištenje energije, i koje je dostupno na mađarskom tržištu, a može da ponudi usluge nivelacije i kontrolu kapaciteta proizvođačima obnovljivih izvora energije“, objasnio je izvršni direktor Navitasoft-a Akos Fuzi.

Prema njegovim rečima, cilj ovog švajcarsko-mađarskog konzorcijuma je da se kroz realizaciju projekta mađarskim i stranim kompanijama pruži rešenje koje se može primeniti u optimizaciji velikog broja operacija, posebno kod kompanija sa većim spektrom aktivnosti, kao što je MET grupa.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...