Nacionalna avio kompanija smanjuje potrošnju goriva i emisiju gasova

Autor:   BM

U okviru aktivnosti koje sprovodi sa ciljem zaštite životne sredine, Er Srbija (Air Serbia) je uvela mobilnu aplikaciju “SkyBreathe” kako bi smanjila potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova. Aplikacija je namenjena letačkom osoblju nacionalne avio kompanije. (Er Srbija je tokom 2019. godine uspela da smanji emisiju ugljen-dioksida za gotovo tri hiljade tona. Foto: Air Serbia)

Er Srbija (Air Serbia) je počela da koristi “SkyBreathe” aplikaciju, koja će omogućiti pilotima da imaju pun uvid u sve letove koje su obavili, uz mogućnost analize svake faze leta, kao i praćenja uspešnosti primene inicijativa koje doprinose smanjenju emisije gasova, navodi se u saopštenju nacionalne avio kompanije.

Pilotima je putem aplikacije dostupno i mnoštvo informacija koje pomažu u aktivnostima pre poletanja i nakon samog leta.

U Er Srbija navode da je briga o zaštiti životne sredine sastavni deo poslovanja kompanije i da pokrenute inicijative daju rezultate.

Air Serbia
Specijalni softver “SkyBrethe” koji koriste svetske kompanije je put ka većoj održivosti, odnosno zaštiti klime.
(Izvor: Air Serbia)

Nacionalna avio kompanija je tokom 2019. godine uspela da smanji emisiju ugljen-dioksida za gotovo tri hiljade tona.

Za ovako značajan korak u pravcu dekarbonizacije najzaslužniji su piloti, jer se procedure sa ovim ciljem, uglavnom preuzimaju tokom samog leta, kažu u Er Srbija.

“Upotreba mobilne aplikacije dodatno će pospešiti proces optimizacije i raduje nas svaki novi korak ka održivijoj budućnosti avio-industrije”, izjavio je Dankan Nejsmit, generalni direktor Er Srbije.

Prepoznajući brigu o budućnosti naše planete kao jednu od ključnih tema za celokupno društvo, Er Srbija od 2013. godine aktivno učestvuje u procesu EU ETS, koji podrazumeva praćenje emisije ugljen-dioksida na teritoriji Evropske unije.

Od 2019. godine i u Šemi za kompenzaciju i smanjenje emisije ugljenika u međunarodnom vazduhoplovstvu (CORSIA) Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva.

Početkom oktobra 2020. godine, nacionalna avio kompanija je postala deo zajednice korisnika “SkyBreathe” sistema i pridružila se svetskim avio kompanijama koje koriste ovaj specijalni softver namenjen očuvanju životne sredine.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...