Najveća poljska naftna kompanija uvodi digitalna rešenja kako bi izbegla gubitke

Autor:   BM

Najveća poljska naftna i gasna kompanija u državnom vlasništvu PGNiG najavljuje testiranje sistema za kontrolu potrošnje električne energije u svojim proizvodnim procesima u realnom vremenu, kako bi se izbegli gubici energije. To će biti omogućeno korišćenjem industrijskog Interneta stvari (IIoT), tehnologije koja će se koristiti za daljinsko očitavanje podataka sa električnih brojila i upravljanje uređajima koji troše električnu energiju. (Rešenje je osmislila poljska startap kompanija TruBlu. Foto: envuetelematics.com)

Jedna od najvećih u Poljskoj i vodeća kompanija u naftno-gasnom sektoru PGNiG (Polish Oil Mining and Gas Extraction S.A.) najavila je probnu primenu inovativnog digitalnog rešenja koje je kreirala novoosnovana poljska kompanija TruBlu, sa ciljem sa se omogući kontrola proizvodnih procesa ove naftno-gasne kompanije, a gubici električne energije svedu na minimum.

Probna primena rešenja planirana je na osam distributivnih lokacija u kompaniji na mestima gde se proizvodi i koristi električna energija, navodi se u saopštenju poljskog PGNiG-a.

Na tim mapiranim lokacijama će se postaviti pametni sistemi koji se oslanjaju na industrijsku IIoT tehnologiju, odnosno na industrijski internet stvari (Industrial Internet of Things).

PGNiG
Probna primena rešenja planirana je na osam distributivnih lokacija u kompaniji na mestima gde se proizvodi i koristi električna energija. (Izvor: PGNiG)

Inače, Internet stvari (IoT) je pojam koji se odnosi na međusobno povezivanje fizičkih predmeta, uključujući i „pametne uređaje“, vozila ili zgrade, kao i druge objekte sa ugrađenom elektronikom, softverom, senzorima ili sličnom vezom koja omogućava razmenu podataka sa proizvođačem, operatorom ili drugim povezanim uređajima.

U slučaju poljskog PGNiG-a, industrijski IoT će se koristiti u povezivanju elemenata proizvodnog sistema i kontroli tih industrijskih procesa, gde je jedan od ciljeva da se izbegnu gubici električne energije.

Projekat se uklapa u Program unapređenja energetske efikasnosti naftno-gasne grupe PGNiG, koji je pokrenut 2020. godine, “a njegova pilot primena je još jedan dokaz da smo otvoreni za saradnju sa start-up zajednicom“, rekao je Arkadijus Seksinski, potpredsednik Upravnog odbora ove poljske naftno-gasne kompanije u vlasništvu države.

PGNiG
Industrijski IoT će se koristiti u povezivanju elemenata proizvodnog sistema i kontroli tih industrijskih procesa, gde je jedan od ciljeva da se izbegnu gubici električne energije. (Izvor: PGNiG)

Projekat startap kompanije TruBlu, sa sedištem u Žešovu, najvećem gradu na jugistoku Poljske, je četvrti startap projekat koji je PGNIG odabrao za implementaciju u okviru IDEA Globalnog programa ubrzanja koji vodi poljska IT kompanija HugeTECH, a u kojem učestvuje PGNiG.

U saopštenju ove naftno-gasne kompanije se navodi da je poslovni klijent rešenja PGNiG-ova filijala za veletrgovinu, kao i jedinica te poljske kompanije zadužena za trgovinu gasom, naftom, električnom energijom, dozvolama za emisiju ugljen-dioksida i imovinskim pravima, uključujući i delatnost koja se odnosi na balansiranje potrošnje električne energije.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...