Zelene obveznice kompanije Epl

Autor:   L.M.

Američka multinacionalna tehnološka kompanija Epl (Apple), koja ima za cilj da do kraja decenije ostvari potpunu neutralizaciju ugljenika je tokom prošle godine uložila 2,8 milijardi dolara, dobijenih kroz zelene obveznice, u 17 projekata obnovljivih izvora energije. Ovaj iznos je deo ukupnih sredstava u vrednosti od 4,7 milijardi dolara, koliko je kompanija sakupila za zaštitu klime kroz prodaju ovih obveznica, tako da u samom Epl-u kažu da je čista energija dobar posao. (Epl je i jedan od najvećih izdavača zelenih obveznica u privatnom sektoru na globalnom nivou. Foto: medium.com)

Međunarodna korporacija Epl (Apple) i jedan od vodećih proizvođača mobilnih telefona je prva američka kompanija čija je tržišna vrednost sredinom prošle godine procenjena na dve hiljade milijardi dolara, i to samo dve godine pošto je postala prva kompanija vredna hiljadu milijardi dolara.

Uz ove podatake, možda ne treba da iznenadi visina prošlogodišnjih ulaganja Epl-a u ekološki održive tehnologije. Međutim, dosta je primera koji idu u prilog tome da je čista energija danas prepoznata i kao isplativ posao.

Epl je jedan od najvećih izdavača zelenih obveznica u privatnom sektoru, a na taj način dobijen kapital kompanija koristi da do 2030. godine u potpunosti prestane da emituje ugljen-doksid.

Apple
Epl je kroz prodaju zelenih obveznica od 2016. godine ostvario kapital od 4,7 milijardi dolara koji kompanija koristi kako bi do kraja decenije prestala da emituje ugljen-doksid. (Izvor: Apple)

U Epl-u kažu da je njihova posvećenost održivosti dugoročna i deo korporativne strategije kompanije.

„Epl je posvećen očuvanju planete, koju svi mi delimo, sa rešenjima koja podržavaju zajednice, u kojima takođe svi radimo”, navela je Lisa Džekson, potpredsednica Epl-a za životnu sredinu, politiku i socijalne pokrete, prenosi Rojters.

U svakom slučaju, iznos od 2,8 milijardi dolara koji je tokom prošle godine uložen u 17 projekata za dobijanje energije iz obnovljivih izvora, sakupljen je kroz zelene obveznice.

Procenjuje se da će ti projekti umanjiti emisiju ugljen-dioksida za 921.000. tona godišnje, što je proporcionalno uklanjaju 200.000 vozila sa puteva, a kako se navodi, to je i način da ovaj proizvođač iPhone mobilnih telefona ostvari cilj o potpunoj neutralizaciji ugljenika do kraja decenije.

Kompanija je navela da će se kroz projekte, koji će se realizovati u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama proizvesti 1,2 gigavata obnovljive energije.

Apple
Epl navodi da nijedan proizvod koji kompanija bude prodala posle 2030. godine neće imati uticaj na svetsku klimu.(Izvor: Apple)

Zelene obveznice

Zelene obveznice su hartije od vrednosti sa fiksnim prihodom koje služe tome da se novac prikupljen njihovim izdavanjem potroši na projekte zaštite životne sredine, poput razvoja obnovljive energije ili transporta sa niskim udelom ugljen-dioksida.

Epl je do sada sakupio ukupno 4,7 milijardi dolara kroz tri serije zelenih obveznica izdatih u poslednjih pet godina, a ulaganja kompanije u održive projekte su među najvećima u privatnom sektoru na globalnom nivou.

U februaru 2016. godine kompanija je izdala svoju prvu seriju zelenih obveznica u vrednosti 1,5 milijardi dolara, a već u junu 2017. i novembru 2019. još dve serije istih obveznica od milijardu, odnosno 2,2 milijarde dolara.

„Svi mi imamo odgovornost da uradimo šta god da je neophodno kako bismo se izborili sa klimatskim promenama. Naša investicija od 4,7 milijardi dolara, koja dolazi od prodaje zelenih obveznica, je važan pokretač naših nastojanja. Na kraju, čista energija je dobar posao“, rekla je Lisa Džekson.

Apple
Prošle godine Epl je završio izgradnju dve najveće kopnene vetroturbine na svetu za snabdevanje Eplov-og centra za podatke u Viborgu u Danskoj, dok je sav višak energije namenjen danskoj elektromreži. (Izvor: Apple)

Prošlog jula Epl se obavezao da postigne potpunu neutralizaciju ugljen-dioksida u svim svojim poslovnim aktivnostima, što se odnosi na proizvodnju, kao i životni ciklus proizvoda do 2030. godine. To znači da nijedan proizvod koji Epl bude prodao neće imati uticaj na svetsku klimu, počevši od kraja decenije.

Navodi se da kompanija kroz ulaganja u ekološki prihvatljive tehnologije pomaže svojim partnerima u donošenju održivih izbora.

Jedna od prošlogodišnjih Epl-ovih investicija u obnovljivu energiju je solarni projekat kapaciteta od 270 megavata snage, koji se prostire na 180 hektara, i služi snabdevanju centara za procesuiranje podataka u gradu Reno u saveznoj državi Nevadi.

Takođe, sklopljen je ugovor o kupovini električne energije od 112 megavata sa vetroparkom u blizini Čikaga kako bi se nadoknadila potrošnja električne energije Epl-a u ovoj regiji. U partnerstvu sa još tri kompanije, Epl je uključen i u solarni fotonaponski projekat u Virdžiniji, od 165 megavata u blizini grada Frederiksburga, koji sada isporučuje energiju široj električnoj mreži u toj oblasti.

Apple
Svi Epl-ovi centri za podatke se snabdevaju obnovljivom energijom od 2014. godine. (Izvor: Apple)

Prošle godine Epl je završio i izgradnju dve najveće kopnene vetroturbine na svetu. Turbine visoke 200 metara nalaze se u Danskoj, a očekivanja su da će proizvoditi 62 gigavat-sati energije godišnje za Epl-ov centar za podatke u Viborgu, dok bi sav višak energije odlazio u dansku elektromrežu. U kompaniji navode da je ova količina energije dovoljna da se snabde oko 20.000 domaćinstava.

Plan je takođe da projekat u Danskoj bude neka vrsta poligona za budući razvoj snažnih priobalnih vetroturbina, sa istom namenom.

Inače, i drugi tehnološki giganti su tokom poslednjih par meseci organizovali veliki broj zelenih inicijativa.

Amazon je u junu prošle godine pokrenuo fond sa početnim kapitalom u vrednosti od dve milijarde dolara, za investicije u održive tehnologije. Očekuje se da će taj program omogućiti Amazonu da dostigne nultu emisiju ugljen-dioksida do 2040. godine.

Tek nešto kasnije, u septembru, Gugl (Google) se takođe obavezao da će svi kompanijski kampusi i centri koristiti samo čistu energiju, odnosno bez emisije ugljen-dioksida.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...