Pametni dalekovodi: Slovenački ELES i američki Smart vajers udružuju znanja

Autor:   S.P.

Zajednički poduhvati slovenačkog operatora prenosnog sistema ELES i Smart vajersa (Smart Wires) biće usmereni na kombinovanje njihovih komplementarnih tehnologija u cilju većeg iskorišćenja kapaciteta postojećih prenosnih mreža. Ono će omogućiti da se električna energija sa preopterećenih dalekovoda preusmeri na one sa većim rezervnim kapacitetom
(ilustracija: Od SAD i Kanade do Evrope, Latinske Amerike i Australije, mrežni operateri su brzo primenili tehnologije za poboljšanje mreže koje omogućavaju komunalnim preduzećima da reaguju u realnom vremenu i čak predviđaju promene u potražnji, kapacitetu, vremenu...)

Slovenački operator prenosnog sistema ELES i multinacionalna kompanija Smart vajers (Smart Wires) postigli su sporazum o saradnji koja će uroditi kombinovanjem ELES-ove DLR tehnologije (Dynamic Line Rating) i Smart vajersovog rešenja za kontrolu protoka električne energije da bi se u potpunosti iskoristio kapacitet prenosnih mreža. Očekuje se da projekti budu započeti u prvoj polovini tekuće godine.

Prema pisanju portala Ceenergynews, ove dve tehnologije nude mogućnost za “postizanje zadivljujuće sinergije”, jer DLR može da identifikuje dalekovode sa raspoloživim kapacitetom, a kontrolori protoka onda mogu da “inteligentno“ usmere energiju ka njima.

U ELES-u očekuju da im tehnologija implementirana u saradnji sa Smart vajersom pomogne da savesno optimizuju protok struje u mreži i savladaju operativna ograničenja, a pritom kupcima uštede milione evra i obezbede sprovođenje velikih projekata.

pametni-dalekovod-1-slika-

Grafički prikaz rešavanja problema prenosa energije, slika 1: neki dalekovodi preopterećeni a neki - neuposleni (izvor, www.smartwires.com)

 

Praćenje mreže i preusmeravanje energije

Kompanije planiraju niz zajedničkih poduhvata na različitim lokacijama. ELES-ova tehnologija SUMO DTR (Dynamic Thermal Rating) na isplativ način prati i predviđa vremenske uslove duž cele trase dalekovoda, radi procenjivanja njegove opterećenosti u realnom vremenu. Ova tehnologija omogućuje operatoru prenosnog sistema da poveća prenosni kapacitet dalekovoda bez ugrožavanja sigurnosti ili pouzdanosti. I ne zahteva instaliranje senzora na provodnicima.

Pošto neki delovi mreže dostižu maksimalno opterećenje, dok je ono u drugim delovima daleko ispod dozvoljene granice, balansiranje protoka energije može da eliminiše ograničenja i poboljša mrežne prenose. Smart vajersova SmartValve tehnologija je u stanju da preusmeri struju sa preopterećenih dalekovoda na one sa većim rezervnim kapacitetom. U poređenju sa starijim tehnologijama, SmartValve je jedinstvena jer je to je modularno rešenje, što znači da može da se se brzo i fleksibilno instalira i lako prilagodi ili premesti.

“Kombinovanje tih tehnologija koje se brzo instaliraju i onih sa malim uticajem na životnu sredinu je sledeći logičan korak u inoviranju mreža, jer naša industrija pronalazi rešenja koja olakšavaju energetsku tranziciju“, rekao je Uroš Salobir, direktor ELES-ovog sektora za strateške inovacije.

pametni-dalekovod-2-slika

Grafički prikaz rešavanja problema prenosa energije, slika 2: preusmeren protok energije kroz prve susedne dalekovode

Povećanje kapaciteta i uštede

Potpredsednik Smart vajersovog odeljenja za evropski poslovni razvoj Mark Norton istakao je da su oni tokom poslednjih nekoliko godina pratili ELES-ov put sa velikim interesovanjem.

“Prepoznali smo izuzetnu komplementarnost DLR-a i naše tehnologije, i videli jedinstvenu snagu ELES-a, koji je i operator prenosnog sistema i kompanija koja razvija mrežnu tehnologiju“, kazao je Norton.

Tehnologije za poboljšanje mreže mogu da učine da se kapacitet postojećih sistemima za prenos električne energije u većoj meri iskoristi, i pomognu da se ponovo pokrenu zaustavljeni projekti vezani za obnovljive izvore. Jedan nedavno objavljen izveštaj je pokazao da bi široka upotreba ovih tehnologija u Sjedinjenim Državama dovela do toga da se na nacionalnom nivou godišnje uštedi pet milijardi dolara i da se emisije ugljenika smanje za 90 miliona tona.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...