Škotski viski iz podvodnih turbina

Autor:   BM

Škotska realizuje niz zanimljivih projekata usmerenih na korišćenje energije mora. Nova Innovation, vodeća svetska kompanija koja koristi snagu plime i oseke za dobijanje električne energije, najavljuje realizaciju projekta koji će omogućiti proizvodnju čuvenog škotskog viskija iz električne energije stvorene u podvodnim turbinama. (foto: Ukoliko sve bude išlo po planu, projekat bi mogao biti pokrenut do 2022. godine, Pixabay)

Destilerije viskija na arhipelagu Unutrašnji Herbidi, zapadno od kopnene Škotske uskoro bi trebalo da se napajaju električnom energijom koju generišu morske plime i oseke.

Naime, škotska kompanija Nova Inovejšn (Nova Innovation), kao jedna od vodećih u svetu koja koristi snagu plime i oseke za dobijanje električne energije, instaliraće seriju podvodnih turbina između ostrva Jura i Islaj, na području tog arhipelaga, stvarajući čistu obnovljivu energiju generisanu plimom koju će lokalne destilerije koristiti za proizvodnju viskija.

Inače, ostrvo Islaj ima devet rafinerija za proizvodnju viskija, dok Jura ima jednu.

viski
Destilerije viskija, zapadno od kopnene Škotske bi uskoro trebalo da za proizvodnju čuvenog škotskog brenda koriste obnovljivu električnu energiju iz snage morske plime i oseke. (Izvor: gpatrol.com)

Ideja je da projekat „Oran na Mara“, što je simboličan naziv na gelskom jeziku i znači pesmu moru, ukupne snage od 3 megavata, smanji oslanjanje ostrva na fosilna goriva slanjem obnovljive električne energije u mrežu, prenosi Renew.biz.

„Plimna energija može igrati ogromnu ulogu u dekarbonizaciji industrije viskija i obezbeđivanju održive budućnosti ostrvskih zajednica u Škotskoj“, rekao je izvršni direktor kompanije Nova Inovejšn Simon Forest.

U kompaniji Nova Inovejšn ističu da podmorske turbine nemaju vizuelni uticaj na pejzaž, ne predstavljaju opasnost za plovidbu ili navigaciju i rade u skladu sa morskim okruženjem.

Kraun Estejt Skotland (Crown Estate Scotland), kao preduzeće u nadležnosti škotske vlade odgovorno za upravljanje morskim dobrima, zemljištem i komercijalnom imovinom, dodelilo je kompaniji Nova Inovejšn opcioni ugovor koji joj omogućava da započne razvoj projekta.

Ukoliko sve bude išlo po planu, projekat bi mogao biti pokrenut do 2022. godine.

viski
U kompaniji Nova Inovejšn smatraju da plimna energija može igrati ogromnu ulogu u dekarbonizaciji industrije viskija i obezbeđivanju održive budućnosti ostrvskih zajednica u Škotskoj. (Izvor: inews.co.uk)

U tom preduzeću ocenjuju da škotska kompanija Nova Inovejšn preduzima jedan od ključnih koraka na putu ka obnovljivoj budućnosti zemlje i dostizanju cilja o ugljeničnoj neutralnosti Škotske do 2045. godine.

Takav stav deli i vlasnik destilerije Bunhaban na ostrvu Islaj, Agnus Kolkuhun, koji smatra da će projekat koji Nova Inovejšn sprovodi u škotskim vodama, stvoriti potencijal za poboljšanje održivosti nacionalnih izvora čiste energije.

„Projekat ima značajan potencijal da podrži niz unapređenja koje nameravamo da sprovedemo u destileriji Bunhaban, kako bi se unapredila održivost kultnog i orginalnog škotskog brenda, viskija dobijenog isključivo od ječmenog slada (Scotch Malt Whiski), a destilerija podstakla da pruži svoj doprinos u rešavanju problema klimatskih promena“, ocenio je Kolkuhun.

U kompaniji Nova Inovejšn navode da projekat „Oran na Mara”, prati uspeh ranijeg projekta, sprovedenog u tesnacu Blumul Saund, gde se plimine struje takođe koriste za dobijanje električne energije i snabdevanje domova, preduzeća i električne mreže u Šetlandu još od 2016. godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...