5G tehnologija ulazi u naftno-gasni sektor

Autor:   BM

Najveća saudijska telekomunikaciona kompanija STC i njen partner u postavljanju 5G mreže na Bliskom istoku, kineski tehnološki gigant Huavei, potpisali su memorandum o razumevanju sa naftnom kompanijom Saudi Aramco za pokretanje zajedničkog inovacionog programa, sa ciljem analiziranja primene 5G tehnologije u naftnoj i gasnoj industriji i razvoju rešenja koje bi vodilo u tom pravcu. (foto: Polje Hazbah, Aramco.com)

Aramco i STC su se saglasile da je 5G ključna tehnologija za četvrtu industrijsku revoluciju i digitalnu transformaciju u naftnoj i gasnoj industriji, prenosi Arab News.

Kompanije smatraju da je neophodno da 5G postane prioritet i nastaviće da ulažu u resurse, u pravcu istraživanja mogućnosti njene primene u naftno-gasnom sektoru i realizacije inovativnih rešenja u toj oblasti. Kompanije su predložile mapu puta za izgradnju 5G mreže, što uključuje i inovacije u uslugama.

Cilj saudijskog Aramca i kompanije STC je takođe da svojim ambicioznim poduhvatom promovišu primenu 5G tehnologije u regionalnim i globalnim energetskim industrijama.

memorandum
Memorandum koji vodi pokretanju zajedničkog programa ispitivanja primene 5G tehnologije u naftnoj i gasnoj industriji i razvoju odgovarajućih rešenja (Izvor: Arab News)

„Svesni smo da je 5G ključna tehnologija za digitalnu transformaciju. To je i razlog što ćemo nastaviti saradnju sa lokalnim dobavljačima telekomunikacionih usluga i njihovim partnerima kako bismo zajednički krenuli u pravcu inovacija i razvijali nova digitalna rešenja, koja ćemo preko 5G meža koristiti u našim kompanijama”, rekao je Ahmad Al-Sadi, viši potpredsednik tehničkih službi saudijske naftne kompanije Aramco.

„Saudijska Arabija je ušla u fazu ubrzanja komercijalizacije 5G tehnologije. U eri digitalizacije koja prožima sve sfere, 5G mreže će zahvaljujući velikim brzinama, neuporedivim mogućnostima za umrežavanje i sa višestruko uvećanom brzinom protoka, postati motor razvoja u svim industrijama”, istakao je Sultan Bin Saed, potpredsednik vodeće saudijske telekomunikacione kompanije STC.

S obzirom na to da STC već slovi za lidera u digitalizaciji, kada je reč o regionu jugozapadne Azije, Bin Saed ocenjuje da će kroz partnerstvo sa naftnom kompanijom Aramco, STC uspeti da iskoristi brojne prednosti 5G mreže, ali takođe Al i Cloud mreža, u cilju promocije inovacija i digitalne transformacije, stvarajući novu perspektivu za naftnu i gasnu industriju.

Tokom narednih par godina, dve kompanije će raditi na razvoju mogućnosti za brzo postavljanje 5G mreže namenjene naftno-gasnom sektoru, ispitujući izvodljivost uvođenja odgovarajućih aplikacija kako bi se uspostavili industrijski standardi za digitalizaciju u tom sektoru.

Aramco
Naftni kompleks Tanadžib (Tanajib) smešten na obali Arapskog zaliva, oko 200 km severno od Damama
(Izvor: Aramco.com)

STC i Aramco će koristiti ključne tehnologije kao što je rešenje E2E 5G, ali i MEC pristup (Multi-Acess Edge Computing), koje pomera obradu podataka iz centralnog sistema bliže korisniku podataka na mreži, uključujući i dalji razvoj IoT aplikacija za unapređenje 5G mreže namenjene kompanijama.

Sve to, kao i saradnja na unapređenju rešenja za daljinsko upravljanje sistemima, razvoj pamentnog video nadzora, i aplikacija za kontrolu bespilotnih letelica i robota, bi trebalo da doprinese unapređenju poslovanja naftne kompanije Aramco i pružanju direktnog doprinosa digitalizaciji naftne i gasne industrije.

Navodi se takođe da će realizacija zajedničkog inovativnog programa naftne i telekomunikacionih kompanija, na bazi memoranduma o razumevanju, koji se odnosi na primenu 5G tehnologije naftno-gasnom sektoru, značajno podstaći ekonomski rast u Kraljevini, ali i širom sveta.

Saudijska Arabija je vodeći svetski izvoznik nafte, koja je ujedno i glavni ekonomski pokretač razvoja zemlje. Izvoz nafte čini oko 90 odsto ukupnog izvoza Kraljevine i donosi oko 75 odsto prihoda državnog budžeta, što značajno doprinosi njenoj ekonomskoj stabilnosti.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...