NIS i Elektronski fakultet u Nišu unapređuju obrazovanje

Izvor:   NIS

Kompaniji NIS dodeljena je plaketa za izvanredan doprinos u radu i razvoju Elektronskog fakulteta u Nišu, kao i radu na zajedničkim projektima u domenu novih tehnologija i digitalizacije. Dodeljeno priznanje predstavlja potvrdu dugogodišnjeg predanog rada i ulaganja NIS-a u naučne i obrazovne ustanove kroz program „Energija znanja“.

Elektronski fakultet u Nišu proslavio je protekle godine jubilej od 60 godina postojanja i rada. Ovim povodom su uručena priznanja zaslužnim organizacijama i pojedincima, jer usled aktuelne epidemiološke situacije nije održana Svečana akademija, na kojoj se nagrade tradicionalno dodeljuju, navodi se u saopštenju kompanije NIS.

Plaketu je u ime NIS-a preuzeo Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora i direktor Funkcije za odnose sa državnim organima i korporativne komunikacije.

Pored kompanije NIS, plaketu za izvanredan doprinos radu fakulteta dobio je i ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti u Nišu. Priznanja su uručili prof. dr Dragan Mančić, dekan Elektronskog fakulteta u Nišu i prof. dr Dragan Pantić, predsednik Saveta Elektronskog fakulteta. Dodeli priznanja prisustvovali su i Mladen Šarčević, specijalni savetnik predsednika i premijerke Republike Srbije, kao i rektor Univerziteta u Nišu, prof. dr Dragan Antić.

NIS plaketa

Energija znanja

Dodeljeno priznanje predstavlja potvrdu dugogodišnjeg predanog rada i ulaganja NIS-a u naučne i obrazovne ustanove kroz program „Energija znanja“.

Naftna industrija Srbije je 2012. godine pokrenula ovaj program, koji podrazumeva saradnju sa školama i naučnim društvima, sa univerzitetima i fakultetima u Srbiji, regionu i Ruskoj Federaciji, kao i individualne programe - stipendiranje studenata.

„NIS je kompanija koja shvata stalne promene u savremenom poslovanju. Posvećeni smo razvoju digitalnih kompetencija unutar kompanije i shvatamo značaj povezivanja nauke i obrazovanja sa privredom. S tim u vezi, započeli smo saradnju sa vodećim fakultetima u oblasti IT tehnologija, a Elektronski fakultet u Nišu je jedan od njih”, naveo je Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora i direktor Funkcije za odnose sa državnim organima i korporativne komunikacije NIS-a, povodom dodeljene nagrade.

Smirnov je naglasio da se saradnja NIS-a i visokoobrazovnih ustavova u Srbiji realizuje kako bi se studentima pružilo praktično primenljivo znanje i stvorio kadar za kojim postoji potreba na tržištu.

„Na ovaj način NIS želi da doprinese da mladi ostanu u Srbiji i da pruži podršku domaćem obrazovanju“, rekao je Smirnov.

Kompanija NIS i Elektronski fakultet u Nišu otvorili su krajem septembra prošle godine na ovom fakultetu prostor za realizaciju zajedničkih projekata na polju digitalizacije i novih tehnologija (coworking zona). NIS je prethodno podržao nabavku vredne računarske opreme, zahvaljujući kojoj studenti i profesori sada mogu da rade i istraživanja iz oblasti veštačke inteligencije. Navedeni prostor se koristi i za realizaciju radionica, predavanja i vebinara.

Unapređenje saradnje

NIS i Elektronski fakultet u Nišu potpisali su i Memorandum o saradnji kojim je predviđena realizacija naučno-istraživačkih projekata, obuka, razmena znanja i iskustva, studentsku praksu.

Predviđena su i uzajamna gostujuća predavanja, tako da su stručnjaci NIS-a već održali četiri predavanja o primeni naprednih tehnologija i izazovima u naftnoj industriji, sa posebnim osvrtom na digitalnu transformaciju u kompaniji.

Trenutni projekat na kojem fakultet i NIS sarađuju je razvoj prototipa supervizorskog sistema za seizmička istraživanja.

Saradnju sa vodećim fakultetima u oblasti digitalizacije NIS je započeo 2019. godine sa Elektronskim fakultetom u Nišu, a nastavio 2020. godine uspostavljanjem saradnje sa Elektrotehničkim fakultetom u Beogradu, kao i sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...