SPS i URS protiv naprednjaka na lokalu

Danijela Ćirović

(nedelja 21. oktobar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
London, 20.10.2012 - sukob policije i demonstranata tokom protesnog marša "A future that works" u Londonu, protiv mera štednje

Premijer Ivica Dačić izjavio je da je sastanak sa Hašimom Tačijem u Briselu polazna pozicija za dalji razgovor. Ako sam mogao da ratujem protiv Tačija, rekao je on, zašto se ne bih s njim rukovao i razgovarao. Novi potresi u Vladi dolaze iz lokalnih samouprava, i to zato što su SPS i URS istisnuli naprednjake iz vlasti. Arape zanimaju domaći agrokombinati. Iduće godine iz EU fondova biće završeno još 400 socijalnih stanova. Lazar Ristovski dobio je nagradu „Živojin Žika Pavlović“ za 2012. godinu. Novak Đoković će se ponovo naći na vrhu ATP liste. Zvezda je pobedila BSK iz Borče sa 7:2.

venci oslobodioci bgd

BEOGRAD, 20.10.2012 - polaganje venaca na Spomen groblju oslobodiocima Beograda povodom godišnjice oslobođenja grada 

Polazne pozicije za dijalog..

Sastanak državnog vrha na kojem bi trebalo da se dogovori platforma za pregovore s Prištinom trebalo bi da bude održan iduće nedelje. Premijer Ivica Dačić rekao je juče u Vrbasu, gde je sa pokrajinskim kolegom Bojanom Pajtićem otvorio biogasno postrojenje, da je i ranije bilo sastanaka na kojima je razgovarano o ovom dokumentu. Dačić je naglasio da će razgovori biti nastavljeni u novembru i da će platforma do tada biti uobličena. On je ponovio da je u Briselu istakao da Beograd nikada neće priznati nezavisnost Kosova a da je Hašim Tači dodao da je pitanje statusa za njega rešeno. „To su naše polazne pozicije, ali normalno je da se razlikuju, inače ne bi bilo potrebe ni da razgovaramo. Siguran sam, međutim, da postoji spermnost Prištine da razgovarao o svim temama“, rekao je on a prenose Novosti.

..Dačić: Ako sam mogao da ratujem...

„Na sastancima je više puta razgovarano o elementima našeg pristupa u nastavku dijaloga i tu nije reč samo o tome kako vidimo konačno rešenje za Kosovo, već i o drugim stvarima koje treba rešavati a koje se tiču zaključaka Evropskog saveta iz decembra prošle godine, odnosno potrebe normalizacije odnosa s Prištinom“, rekao je Dačić a prenosi Pres. On je dodao da se dijalog s Prištinom neće odnositi na status Kosova.

Pristankom na razgovore sa Tačijem, rekao je Dačić, Beograd nije priznao nezavisnost Kosova. Premijer je rekao da je Tačiju u Briselu rekao da je vreme za istorijski dogovor i stavljanje tačke na pitanje Kosova. On se posebno osvrnuo na rukovanja s Tačijem: „Ja sam ratovao protiv Tačija, ne znam zašto se ne bih rukovao i razgovarao. Uostalom, kako mislite da rešimo problem? Sa Sejdom Bajramovićem i Kaćušom Jašari? Da je Sejdo Bajramović tamo, ne bismo ni razgovarali“, kazao je Dačić a prenosi Kurir.

dacic taci eston

Brussels, 19.10.2012 - sastanak potpredsednice Evropske komisije (EK) i visoke predstavnice EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton sa predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem i premijero Kosova Hašimom Tačijem u Briselu: Catherine Margaret Ashton, Ivica Dačić, Hašim Tači

Novi „potres“ između SNS-a i SPS-a

„Vlada još nije napunila ni sto dana a već ju je uzdrmao novi potres“, pišu Novosti. Mir među partnerima poremetila je prekompozicija političkih snaga u Smederevskoj Palanci. Lokalni manevar u kom su SPS i URS sklopili pakt i sa vlasti skinuli naprednjake, toliko je isprovocirao čelnike SNS-a da je možda na pomolu najveća kriza otkako je kabinet Ivica Dačića položio zakletvu. „Ova rokada u Smederevskoj Palanci razbesnela je rukovodstvo SNS-a koje i ranije imalo primedbe na tempo kojim SPS u opštinama ’preslikava’ koaliciju sa republičkog nivoa. Pogotovu što je dogovor svih članica Vlade da prave saveze na lokalu gde god mogu“, navodi list. Vođstvu naprednjaka smeta to što Dačićevi u Leskovcu odugovlače da uđu u savez sa SNS-om i što se za sličan aranžman nećkaju i u Somboru, ali i u Kikindi. „Tako je slučaj u Smederevskoj Palanci očigledno bio kap u prepunoj čaši“, stoji u tekstu.

Aleksandar Vučić traži od Ivice Dačića da do početka novembra, kada će biti održan Glavni odbor SNS-a, poništi koalicije sa DS-om u Smederevskoj Palanci, Leskovcu, Somboru ili će postaviti pitanje koalicije na republičkom nivou, piše Blic.

moda japan2

Tokio, 20.10.2012 - Nedelja mode u Tokiju (Mercedes-Benz Fashion Week in Tokyo): kolekcija - Yoshikazu Yamagata

Mrkić: Susret s Tačijem nije iznenađenje

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić u intervjuu za Politiku kaže da je odluku Vlade da na poziv Ketrin Ešton premijer ide u Brisel na sastanak Hašimom Tačijem, podržao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić. „Nemamo šta da krijemo. Otišlo smo u Brisel da vidimo da li možemo da krenemo u politički dijalog koji smo mi kao nova Vlada i predsednik Republike rekli da želimo da vodimo. Sada je trebalo malo više konkretizovati i ispitati šta treba da bude sadržaj i okvir tog dijaloga“, navodi Mrkić. Na pitanje da li je bilo neke dileme u državnom rukovodstvu u vezi sa ovim susretom, Mrkić kaže da poziv na sastanak sa Tačijem nije iznenađenje. Eštonova je, kako kaže Mrkić, najavila ovaj susret još u Njujorku u septembru. „Razgovarala je sa predsednikom Nikolićem i rekla da će da sazove sastanak i da će pozvati premijera. I sada je stigao taj poziv“, objašnjava Mrkić.

Ljajić: Ovo je vreme za hrabre poteze

„Aktuelna Vlada je preuzela rukovođenje u vrlo teškoj situaciji, tako da nismo imali vremena za prilagođavanje, već smo odmah morali da proizvodimo rezultate kako bismo sprečili još teže efekte krize“, kaže u intervjuu za Pres Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine. On kaže da cilj aktuelne vlade mora da bude jačanje ekonomije i da će se na tom kriterijumu meriti njena uspešnost. „Nijedna država nije izašla iz krize tako što je govorila ljudima ono što vole da čuju. Ovo je vreme za hrabre i odlučne poteze ma koliko oni bili rizični po rejtinge stranaka koje čine ovu Vladu. Ne možemo da izađemo iz krize ukoliko ne preduzmemo zaista radikalne korake, pre svega u oblasti ekonomske politike, gde mislim da ekonomiju treba da stavimo na vrh lestvice naših prioriteta i po tome će se zapravo meriti uspeh ove Vlade i po tome će ljudi odlučivati da li je ova Vlada bila uspešna ili ne“, navodi Ljajić.

Arape zanimaju domaći kombinati

Za poljoprivedne kombinate sa 9.000 hektara u državnom vlasništvu „Agrobačka“ iz Bačke Topole, „Jadran“ iz Nove Gajdobre, „7. juli“ iz Siriga, „Bačka“ iz Sivca, „Omoljica“, „Vojvodina“, „Bratstvo jedinstvo“ iz Bečeja, „Mladi borac“ iz Sonte, „Dragan Marković“ iz Obrenovca i „Seme Tamiš“, zainteresovana je „Al Dahra“, vodeća agroindustrijska kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je spremna da postane njihov dvotrećinski vlasnik i da za to Vladi kao manjinskom akcionaru plati 100 miliona evra i u njihovu modernizaciju uloži još 100 miliona evra. Osim toga, zajednička kompanija „Al Dahre“ i Vlade dobila bi u dugoročni zakup još 16.000 hektara državne zemlje, uz plaćanje godišnje rente u iznosu do 250 evra po hektaru, piše Pres.

Iduće godine još 400 socijalnih stanova

U Srbiji danas živi najmanje 100.000 građana ispod linije siromaštva, objavljuju Novosti. Za desetine hiljada ovih porodica i pristojan obrok je često nedostupan a kamoli stan. Neki od njih žive u socijalnim stanovima. Zavisno od kvadrature, ali i grada, cena zakupa socijalnih stanova je od 1.300 do 6.000 dinara. Još 16.000 najugroženijih porodica će imati sreću da uđu u jedan od stanova čiju izgradnju će finansirati EU. Vensan Dežer, šef delegacije EU u Srbiji, najavio je da će naredne godine više gradova biti finansirana izgradnja još toliko ovih stanova. U poslednje četiri godine prestonica je udomila 450 porodica u socijalnim stanovima. Naredne godine počeće izgradnja još 400 stnaova od kojih će deo biti socijalni a deo socijalno neprofitni.

Pretplata se skida s računa?

Predlog komisije koju čini Savet RRA i RTS da se svim zaposlenim građanima Srbije koji ne plaćaju RTV pretplatu ovaj iznos automatski odbija od plate i skida sa računa, izazvao je ogorčenje i bes naroda, ali i političara, piše Kurir. Predviđeno je da ovaj predlog bude predočen predstavnicima Vlade nakon što Radna grupa za izradu medijskih zakona, formirana u Ministarstvu kulture, predstavi svoj predlog zakona koji bi trebalo da reguliše i sistem finansiranja rada Javnog servisa. Zaposleni građani bi imali svoj poreski broj preko kojeg bi se kontrolisala primanaj, i u slučaju da neko ne plati pretplatu, sistem bi sam skidao sa tekućeg računa, navodi list.

Srbin u službi britanske kraljice

Potpukovnik britanske vojske Nikola Ilić za Politiku priča kako je srpsko poreklo doprinelo njegovoj karijeri. Ilić je završio prestižnu Kraljevsku akademiju Sandherst, odlikovan je medaljom za hrabrost 1993, ordenom za zasluge u službi 1999. godine a 2006. kraljica Elizabeta Druga proglasila ga je članom Reda Britanske imperije. Posle angažmana u BiH, Siera Leoneu, na Kosmetu, u Iraku i Avganistanu, potpukovnik Ilić trenutno je zapovednik bataljona britanske vojske u Severnoj Irskoj. „Sebe smatram britanskim Srbinom, što odražava činjenicu da, uz moje srpsko poreklo, veliku zahvalnost dugujem britanskoj naciji, koja je mom ocu omogućila da se doseli ovde 1948. godine, nakon što je komunizam zavladao u njegovoj domovini“, kazao je on.

Bolonja na udaru i u Nemačkoj

„Šetnja kroz nemačke fakultete i razgovor sa njihovim profesorima i studentima otkriva zapanjujuće sličnosti sa bilo kojim našim univerzitetskim centrom: studentski protesti zbog školarina, protivljenje Bolonjskom procesu, uči se mnogo toga što nikada neće biti potrebno u životu“, piše Politika. Bolonja nije ostvarila nijedan zacrtani cilj, mobilnost studenata nije povećana, niti je smanjen procenat onih koji napuštaju studije. Nemački univerziteti ne priznaju automatski bodove osvojene na drugim univerzitetima, ali zato raširenih ruku dočekuju naše studente. „Kažu, iz Srbije ne dolaze prosečni“, navodi list.

Ristovskom nagrada „Žika Pavlović“

Na Međunarodnom festivalu filmske režije u Leskovcu, Lazar Ristovski je dobio nagradu „Živojin Žika Pavlović“ za 2012. godinu. „Nagradu sam dobio za afirmaciju srpskog filma u svetu. Prošle godine tu nagradu dobio je Predrag Miki Manojlović, i mi smo zasada jedini dobitnici ovog priznanja. Na sreću, ono još ne spada u kategoriju nagrada za životno delo, jer kad one počnu da se dobijaju onda je kraj puta na vidiku a ja planiram da tek uradim najbolje uloge“, rekao je Ristovski za Novosti.

Nole ponovo na čelu ATP liste

Najbolji srpski teniser Novak Đoković vratiće se na čelo ATP liste 5. novembra, bez obzira na rezultate koje on i njegovi konkurenti budu ostvarili. Čelnici ATP turnira doneli su odjednom odluku da, zbog usklađivanja sa terminima takmičenja naredne godine, oduzmu teniserima sve bodove zarađene na turnirima u Bazelu, Parizu i na završnom događaju sezone, prenosi Kurir. U brojkama to znači da će trenutni lider Rodžer Federer ostati bez 3.000 poena a Novak Đoković bez 560. Kako je trenutna razlika tek 195 poena, Nole će s velikom prednošću ponovo bili teniski kralj.

Zvezda pobedila BSK iz Borče

zvezda fudb

Beograd, 20.10.2012 - utakmica devetog kola Jelen Superlige Srbije Crvena zvezda - BSK Borča (7:2)

Fudbaleri Crvene zvezde vratili su se na pobednički kolosek pošto su sinoć na utakmici devetog kola šampionata savladali BSK iz Borče sa 7:2. Crveno-beli su pred više od 10.000 gledalaca ostvarili jednu od najubedljivih pobeda u poslednjih nekoliko decenija i „izbrisali“ debakl iz Subotice iz prethodnog kola kada su izgubili sa 3:0, prenosi Pres. Golove za tim Aleksandra Jankovića postigli su Miloš Dimitrijević u drugom, Nikola Mikić u petom, Ognjem Mudrinski u 37, Luka Milunović u 40, Danijel Asamoa u 68, Aleksandar Pantić u 81. i Nikola Maksimović u 90+1. minutu.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...