ISTORIJSKA POBEDA NOVE AMERIKE

Balkanmagazin

(pregled naslovnih strana u stranoj štampi)

"I have dream /Imam san…" - ovaj refren iz čuvenog govora protestantskog sveštenika Martina Lutera Kinga, održanog 1963. godine, danas je postao stvarnost. Po prvi put u istoriji, SAD su dobile crnog predsednika - demokratski kandidat Barak Obama postao je u 47. godini, 44. predsednik SAD. Amerika je iznenadila samu sebe izabravši kandidata dugo smatranog za autsajdera. Amerikanci su izašli na izbore u rekordnom broju, mnogi su čekali i pet sati u redovima na glasačkim mestima. Za Obamu nije glasala samo crna Amerika već pre svega ona koja grca u ekonomskoj krizi, u kojoj su milioni prezaduženih ljudi iz srednje klase bili prinudjeni da se presele u šatore na gradskim periferijama, u kojoj milioni gradjana nemaju nikakvo zdravstveno osiguranje… "Bilo je potrebno vreme… Ali večeras, zahvaljujući onome što smo postigli danas, u ovom istorijskom trenutku - promene su stigle u Ameriku", rekao je Obama obraćajući se oduševljenoj masi u Čikagu posle saopštenja izbornih rezultata koji su potvrdili njegovu više nego ubedljivu pobedu i, po mnogima, najavili "novu Ameriku".

"Barak Obama je naš novi predsednik" piše Chicago Tribune. "Izbor Obame je jedan od onih dogadjaja koji svedoče o putu koji je prešla naša nacija. Kada je rodjen 1961. godine, u nekim državama na jugu SAD Afroamerikanci su stavljali svoj život na kocku ukoliko bi išli da se upišu na izbornu listu. Uprkos tome, nacija je danas spremna da poveri svoju budućnost čoveku čiji je otac bio crn”.


The Atlanta Journal-Constitution
, veliki američki dnevnik sa juga SAD, pozdravlja pobedu Obame kako je to red. “Nisam se nadala da će se to dogoditi tako brzo”, kaže afroamerička novinarka Sintija Tuker. ”Nisam verovala da Obama može da savlada sve tragove neprijteljstva i rasne mržnje i da postane predsednik”.

The New York Times, prvi američki dnevnik koji je pozvao čitaoce da glasaju za Obamu, jutros trijumfalno najavljuje pobedu demokratskog kandidara. “Barak Husein Obama je izabran 4. novembra za 44. predsednika Sjedinjenih Američkih Država. Amerikanci su ga izabrali da bude prvi crni predsednik u istoriji... Pobednik nema vremena da se odmara na svojim lovorikama. Vreme koje predstoji biće teško". NYT objavljuje listu teških zadataka koji čekaju novog predsednika: rat u Iraku, Avganistan, imigracija, ekonomska recesija. "Obami je sada potrebna pomoć svih Amerikanaca... Izazovi pred kojima se zemlja nalazi preveliki su za jednog čoveka, pa i za jednu stranku."

Barak Obama nije bio kandidat o čijoj je pobedi sanjao The Wall Street Journal. Čestitajući novom predsedniku, komentator lista podseća da "republikancima ostaje da se uteše činjenicom da ubuduće demokrate neće moći da se služe Bušom kao žrtvenim jarcem i moraće sami da preuzmu odgovornost ukoliko recesija nastavi da se produbljuje i ukoliko u Iraku nastane haos posle povlačenja američkih trupa".

The Washington Post, veliki dnevni list desnog centra, pozvao je svoje čitaoce da glasaju za Obamu. Uvodničar se raduje pobedi demokratskog kandidata od kojeg očekuje mnogo, naročito na medjunarodnom planu. "Obama ne može da izbriše nasledje Džordža Buša ali može da učini mnogo da se predstava o SAD poboljša, da zabrani metode mučenja (zatvorenika) koje su smanjile ugled SAD kod saveznika".


"Barak Obama je pobedio posle predsedničke kampanje u kojoj su bili kombinovani ambiciozni ciljevi i umeren temperament. Ukoliko bi vladao suviše levičarski u Beloj kući ili izabrao da igra ulogu posrednika umesto da odmah krene na primenu svog programa, on bi sebe doveo u opasnost", piše Los Angeles Times.

The Dallas Morning News, list iz Teksasa čiji je guverner bio Džordž Buš, pozdravlja pobedu Obame koji je "znao da obori rasnu prepreku" i koji je čak dobio priličan broj glasova u tradicionalno republikanskom Teksasu.

The Virginian Pilot ističe da država Virdžinija nikada od 1964. godine nije glasala za demokrate. Obama je u toku kampanje posetio Virdžiniju 11 puta i konačno pridobio više birača nego Mekejn.


El Nuevo Herald
, drugi po veličini američki dnevnik na španskom jeziku, ističe istorijski značaj pobede prvog crnog kandidata na predsedničkim izborima. "Njegova ubedljiva pobeda rezultat je poruke o političkim i društvenim promenama", ocenjuje dnevnik iz Majamija i dodaje da su dva od tri latinoamerikanca glasala za Obamu.

The Philadelphia Inquirer, koji je podržao Obamu uoči glasanja, izveštava o pobedi i slavlju koje je usledilo na ulicama Filadelfije posle objavljivanja izbornih rezultata. List podseća da su “crni Amerikanci uvek u politici morali da prevale dug put” i da i još i danas SAD imaju samo jednog crnog guvernera - u državi Masačusets. Obama je upravo u Filadelfiji 18. marta održao svoj čuveni govor o rasnom pitanju.

Afrička štampa slavi pobedu Baraka Obame kao trijumf "deteta crnog kontinenta” na kojeg je ponosna, dok evropski listovi bez izuzetka izražavaju zadovoljstvo jer je pobedio nosilac promena.

Britanski The Independent pozdravlja ubedljivu pobedu Baraka Obame na predsedničkim izborima. “Amerika se promenila”, gotovo da uzvikuje uvodničar lista ističući da su demokrate ne samo dobile Belu kuću već i ojačale većinu u Senatu (Kongresu) i Parlamentu. SAD su iza sebe ostavile konzervativnu eru koja je počela sa Ronaldom Reganom 1980. godine. “Finansijska kriza je ubrzala proces”, ocenjuje uvodničar. "Danas su tri stuba republikanske filozofije poljuljana u korenu: unutrašnja bezbednost, slepa vera u tržište i konzervativna koncepcija društva".


Španski El Pais se nada da će se savezničke veze ponovo uspostaviti izmedju Madrida i Vašingtona. Odmah posle povlačenja španskih trupa iz Iraka, Bušova administracija gotovo da je zaledila odnose sa levom vladom premijera Zapatera. El Pais ocenjuje da je Bušova vladavina bila u znaku "najgore američke politike". "Evropa mora da zna da kaže 'ne' SAD i obrnuto, ali i Evropa i SAD treba da traže način da saradjuju”, piše list dodajući da je “potrebno manje mržnje i straha i više politike i saosećanja. Evo šta očekuju oni koji se nadaju da će ponovo moći da nadju lepu reč za SAD”.

Kenijski Daily Nation izveštava da je u Keniji, zemji u kojoj je rodjen i odrastao njegov otac, Obamina pobeda proslavljena pesmom i igrom na ulicama. Predsednik Kibaki najavio je da će 6. novembar biti praznični dan kako bi dogadjaj bio proslavljen “kako dolikuje”. Dnevnik prenosi da je prva beba rodjena jutros u Najrobiju dobila ime po obaminoj ženi Mišel.

Al-Quds, panarapski dnevnik podseća da je ključni neprijatelj arapskog sveta poslednjih godina bio Džordž Buš. List se nada da će sa Obamom doći i promene i pita se da li je on “čovek mira”.

Kongoanski Le Potentiel, dnevni list iz Kinšase, ocenjuje da je pobeda afroamerikanca Obame prilika da se na bazi njegovog izvanrednog programa preispitaju medjunarodni odnosi i da se učine plodonosnijim. List ističe da Afrika može da bude ponosna što je “svetu dala čoveka koji je upravo ušao u svetsku istoriju i to na velika vrata”. “Pošto je dala robove za njihovu izgradnju, Afrika SAD sada daje predsednika”, piše nadahnuto kongoanski uvodničar.

Ženevski Le Temps izveštava da je izbor Baraka Obame izazvao oduševljenje na sve četiri strane sveta. List ocenjuje da to pokazuje kolike nade svet polaže u novog američkog predsednika - demokratu afričkog porekla. Dnevnik citira parolu Obamine predsedničke kampanje “Yes, we can” (Da, mi to možemo) i ocenjuje da je “američki san” obnovljen u trenutku kada nam je bio najpotrebniji.


Indijski The Telegraph
, dnevni list iz Kalkute, izašao je pre objavljivanja Obamine pobede zbog vremenske razlike. Oslanjajući se na predvidjanja i istraživanja javnog mnenja, list najavljuje Obaminu pobedu. List govori o ulozi i angažovanju indijske emigracije u predsedničkoj kampanji. Brojni mladi Indijci su se pokrenuli i delili letke na hindu i malajlamskom jeziku (jezik indijske države Kerala).

Nemački Die Welt ocenjuje da je Obama odneo impresivnu pobedu. Uvodničar obajšnjava zašto je dobro da je Mekejn izgubio iako je bio najbolji republikanski kandidat. Medju slabostima Mekejna navodi se njegovo poodmaklo životno doba, izbor Sare Pejlin za zamenika, ali i njegov nezgodan kolerični temperament sklon eksplozijama gneva.

Izraelski Ha'aretz piše da su jaki razlozi da se "bude ljubomoran na Ameriku". List ocenjuje da su Obaminom pobedom srušeni brojni zidovi - 50 godina posle osude segregacije u školama, SAD su za predsednika dobile sina jednog kenijskog imigranta. “SAD su potvrdile da su lider slobodnog sveta”, ocenjuje list.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...