UBIJENO SEDMORO HUMANITARACA UN U GAZI

D. Ćirović

Izrael se bori da zauzda krizu posle napada na konvoj UN, piše Vol strit džornal. London „zgrožen“ pogibijom trojice Britanaca, donosi Dejli telegraf. Ukrajinci idu u vojsku sa 25, umesto da 27 godina, prenosi Ukrinform. Konvoj UN namerno gađan zbog sumnje da putuje i operativac Hamasa, objavljuje RT. Niz zemalja osudile gađanje konzulata Irana u Damasku, izveštava Arab njuz. Napad na ambasadu je kršenje međunarodnog prava i suvereniteta Sirije, stoji u Čajna dejli
(ilustracija, Arab njuz javlja da je Izrael ubio sedmoro radnika UN iz Poljske, Australije, Britanije i dvojnog američko-kanadskog državljanstva, dok su dostavljali hranu)

Izrael se bori da zauzda krizu nakon što je u napadu na konvoj UN ubijeno sedmoro humanitarnih radnika u Gazi. Britanski premijer je „zgrožen“ pogibijom troje britanskih državljana. Ukrajinci će prema novom zakonu ići u vojsku sa 25, umesto sa 27 godina. Izrael je namerno gađao konvoj zbog sumnje da njime putuje i operativac Hamasa. Niz zemalja je osudilo izraelsko gađanje diplomatske misije Irana u Damasku. Napad predstavlja kršenje međunarodnog prava i suvereniteta Sirije.

Wall-Street-Journal--03-04-s

Ubijeno sedmoro humanitaraca

Izrael se bori da zauzda sve veću krizu nakon što je u napadu vojske ubijeno sedmoro humanitarnih radnika u Gazi, što je donelo osude sa svih strana sveta i zemlju stavilo pod još veći pritisak da smanji broj civilnih žrtava u svojoj kampanji da se zbrišu militanti Hamasa, piše Vol strit džornal.

Istraživanje Vol strit džornala je pokazalo da Donald Tramp vodi u šest od sedam najkompetitivnijih država u okviru SAD ispred Džo Bajdena kada su u pitanju izbori 2024, i to najviše zbog nezadovoljstva birača ekonomijom i sumnje u Bajdenovu sposobnost da obavlja dužnost.

www.wsj.com

Daily-Telegraph-03-04-s

Britanski premijer „zgrožen“

Britanski premijer Riši Sunak kazao je svom kolegi iz Izraela Benjaminu Netanjahuu da je „zgrožen“ ubistvom troje britanskih državljana tokom napada, dok je situaciju u Gazi nazvao „nedopustivom“, piše Dejli telegraf. Na centralnoj fotografiji vidi se 33-godišnji Džejms Henderson, jedan od poginulih humanitaraca iz Britanije.

Kraljevska pošta ispituje probleme sa novim markicama sa barkodom usled bojazni da će korisnicima nepravedno biti naplaćeno dobijanje pisama, piše Dejli telegraf.

www.telegraph.co.uk

Ukrinform-03-04-s

U vojsku sa 25, umesto 27 godina

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je juče zakon prema kojem će regruti početi sa služenjem vojnog roka sa 25 umesto sa 27 godina, izveštava ukrajinska novinska agencija Ukrinform.

„Samoproklamovani“ predsednik Belorusije Aleksandr Lukašenko, kako objavljuje Ukrinform, izdao je „konfuzno saopštenje“ o pripremama države za rat: „Ne verujte onima koji kažu da mi želimo da uđemo u rat. Mi se za rat spremamo, govorim otvoreno. ’Ako hoćete mir, spremite se na rat.’“

www.ukrinform.net

RT-03-04-s

Izrael namerno gađao konvoj

Izrael je namerno ispalio projektile u tri odvojena napada na humanitarni konvoj u Gazi, ubivši sve koji su u njemu bili, zbog sumnje da je operativac Hamasa putovao sa grupom, objavili su izraelski mediji a prenosi ruska mreža RT.

Šef ruske međunarodne bezbednosne službe Sergej Narjaškin okarakterisao je vazdušni udar na iranski konzulat u Damasku kao teroristički napad koji je sprovela izraelska vlada, piše RT.

www.rt.com

Arab-News-03-04-s

Diplomatska misija nije meta

Saudijska Arabija je juče iznela niz osuda izraelskog bombardovanja zgrade misije Irana u Damasku, kojima su se pridružile i Rusija i Kina. Diplomatska predstavništva ne smeju da budu meta ni pod kojim uslovima i opravdanjima, kazao je saudijski ministar spoljnih poslova. Arab njuz dodaje i da je u međuvremenu Izrael ubio sedmoro radnika UN iz Poljske, Australije, Britanije i dvojnog američko-kanadskog državljanstva, dok su dostavljali hranu.

Američke snage uništile su juče plovila Huta koja su bila spremna za lansiranje iz Jemena a nakon što je britanska pomorska agencija obelodanila novi incident, piše Arab njuz.

www.arabnews.com

China-Daily-03-04-s

Kršenje međunarodnog prava

Kineski i američki predsednik potvrdili su u telefonskom razgovoru dosadašnji napredak postignut u bilateralnim odnosima od njihovog sastanka u novembru u San Francisku, i složili se da pojačaju komunikaciju kako bi se izbegle nesuglasice i podstakle međusobne veze, piše Čajna dejli.

Dominantna fotografija prikazuje ruševine na mestu bivšeg konzulata Irana u Siriji. Napad na misiju Irana u kojem je poginulo najmanje 10 osoba, osudilo je više strana kao kršenje međunarodnog prava i suvereniteta Sirije, piše Čajna dejli.

www.chinadailyhk.com.cn

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...