Plate i penzije realno manje

Anđelka Nikolić

(sreda, 18. oktobar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 17.10.2017 - ministar odbrane Srbije i načelnik generalštaba VS prisustvovali su danas na aerodromu Batajnica uvežbavanju sastava za prikaza "Sloboda 2017" i letačkom programu ruske akro-grupe "Striži"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkazao je učešće na Svečanoj akademiji BIA zbog toga što novinar Politike i novinarka KRIK-a, nisu dobili odobrenje da izveštavaju sa skupa. Vučić smatra da pravo na izveštavanje nikome ne može da bude uskraćeno. Zarade i penzije nakon najavljenih povišica biće realno manje u odnosu na 2014. godinu. Prvi sastanak Radne grupe za podršku unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji biće održan posle lokalnih izbora na KiM 22. oktobra. Nesloga među Srbima uoči lokalnih izbora na Kososu i Metohiji. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić smatra da odluka DS da podrži Olivera Ivanovića kao kandidata za gradonačelnika Kosovske Mitrovice, ide na ruku onima koji žele da oslabe srpsko jedinstvo. „Ja sam svoje srpstvo dokazao“, odgovara  Ivanović. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu dolazi u petak u Beograd. Pala prestonica Islamske države - sirijski grad Raku pod kontrolu su stavile kurdsko-arapske trupe, uz podršku SAD.

trilaterala-koktel-bgd-

Beograd, 17.10.2017 - koktel za članove East - West Bridge i srpske grupe Trilateralne komisije

Vučić bojkotovao BIA zbog zabrane ulaska novinarima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkazao je učešće na Svečanoj akademiji povodom obeležavanja dana Bezbednosno-informativne agencije (BIA) zbog toga što Dušan Telesković, novinar Politike, i Vesna Radojević, novinarka KRIK-a, nisu dobili odobrenje da uđu na ovaj skup i izveštavaju sa njega, objavljuje Politika.

Vučić smatra da pravo na izveštavanje i slobodu informisanja nikome ne može da bude uskraćeno. Predsednik zahteva od državnih organa Srbije da slobode i prava svih građana, bez obzira na njihovu političku orijentaciju, poštuju i garantuju, saopštio je kabinet predsednika Srbije.

„Predstavnici državnih organa ne smeju da se ponašaju bahato i neodgovorno poput mnogih političkih lidera koji ne dozvoljavaju ulazak drugačije mislećih novinara na svoje događaje, ili im, pak, uskraćuju odgovor na postavljena pitanja”, navodi se u saopštenju.

Novinar Dušan Telesković, koga je BIA cele protekle decenije uredno pozivala na obeležavanje dana Agencije, iznenada je postao „bezbednosna smetnja”.

Plate realno manje vojsci, policiji, univerzitetu

Kolika je vrednost zarada i penzija nakon najavljenih povišica u odnosu na 2014. godinu, istražuje Danas u tekstu pod naslovom: „Plate realno manje vojsci, policiji, univerzitetu...“.

Zdravstveni radnici dobili su povećanje od 0,9 odsto realno, nastavnici tri odsto. Profesorima na fakultetu plate su sedam odsto manje nego 2014, službenicima čak 11 odsto.

Nakon povećanja penzija za pet odsto od januara 2018.godine, oko dve trećine penzionera sa primanjima manjim od 25.000 dinara imaće penziju u realnom iznosu tek malo veču nego pre smanjenja 2014.godine, dok će oni sa većim penzijama ostati dosta ispod tadašnjeg nivoa.

Naime, u 2015. godini cene su porasle za 1,9 odsto, u 2016. za 1,2 odsto, s projekcija  inflacije za 2017. godinu je tri odsto. To znači da će najmanje penzije na početku sledeće godine biti realno povećane za svega 1,8 odsto u odnosu na period pre smanjenja penzija.Penzioneri sa većim penzijama i pored povećanja od pet odsto sledeće godine ni u nominalnom ni u realnom iznosu neće dostići kupovnu moć koju su imali 2014.godine. 

Svesrpska rasprava posle izbora na KiM

Prvi sastanak Radne grupe za podršku unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji biće održan posle lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji 22. oktobra, a najkasnije do kraja meseca, saznaje Politika.

Tek posle prve sednice ovog radnog tela koje je formirala vlada moglo bi se znati kada će dijalog i formalno početi i kome će uslediti prvi pozivi na konsultacije o KiM. Predsednik Aleksandar Vučić koji je i inicijator dijaloga očekuje da se sa predlogom za Kosovo i Metohiju, koji, kako kaže, „zahteva bolne kompromise sa obe strane i koji će biti napadan sa svih strana”, izađe u martu 2018. godine. A Vučićev poziv za razgovore načelno su već prihvatili SPC, SANU, nevladine organizacije i deo opozicije.

Nesloga uoči lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji

„Ja sam svoje srpstvo dokazao“, rekao je lider Građanske inicijative SDP Olver Ivanović za Danas, odgovarajući na kritike direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

"Pokazalo se da je politika Olivera Ivanovića na Kosovu politika DS, a znamo da je politika DS Srbima na Kosmetu malo toga dobrog, ja mislim ništa, donela ", rekao je Đurić. Odluka DS da podrži Građansku inicijativu SDP i njenog lidera Olivera Ivanovića kao kandidata za gradonačelnika Kosovske Mitrovice, ide na ruku onima koji žele da oslabe srpsko jedinstvo i stvore dodatne podele, izjavio je Đurić.

Đurić je pozvao „sve kojima je stalo do KiM da izađu na izbore i podrže Srpsku listu“ koja „nije stranački već državni projekat“.

Nesloga uoči lokalnih izbora na Kososu i Metohiji, piše u Novostima pod naslovom: „Srbin na Srbina u osam opština“.

„Žuti na izbore idu sa tri liste“ piše u Informeru pod naslovom „Trojni pakt, izračunali da će tako pobediti“.

EK protiv diskriminacije pri prodaji zemlje strancima

Samo dva meseca od kada je Srbija pronašla model kako da dozvoli ali ipak i delimično ograniči prodaju zemlje strancima iz EU stiže upozorenje zbog koga su se već pronele glasine da ćemo možda morati da menjamo propise o zemljištu, objavljuje Politika.

Evropska komisija pre nekoliko dana objavila je smernice, odnosno zvaničan spisak šta se sme a šta ne kada je u pitanju zaštita poljoprivrednog zemljišta. Upozorila je da postoji niz prihvatljivih mehanizama ali da oni moraju da budu usklađeni sa evropskim propisima, prenosi portal „Euroaktiv”. Kao jedna od zabranjenih mera ističe se česta praksa da se od stranih državljana zahteva prijava boravka kao preduslov za preuzimanje zemlje, čemu je pribegla i Srbija.

kongres-kina-priprema-

Peking, 17.10.2017 - pripremni sastanak 19. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine

Državni vrh na aerodromu, opozicija na Trgu republike

I vlast i njeni protivnici obeležavaju 20. oktobar - Dan oslobođenja Beograda, objavljuje Danas pod naslovom: „Državni vrh na aerodromu, opozicija na Trgu republike“.

Povodom obeležavanja dana oslobođenja Beograda, na aerodromu Batajnica 20. oktobra u podne biće  održan aeromiting. Javnosti će prvi put biti predstavljeni novi avioni MiG-29 i savremena oprema vojnika po konceptu „1500“.

Prikazu sposobnosti Vojske Srbije prisustvovaće najviše državno i vojno rukovodstvo, na čelu sa predsednikom Srbije. Dolazak je potvrdio i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Ruski ministar odbrane u petak u Beogradu, objavljuju Novosti pod naslovom: „Šojgu tražio da vidi Hram i patrijarha“.

Srbija između najvećih sila

Srbija između najvećih sila. Rusija opet traži imunitet za svoj centar u Nišu. SAD: Srbija nam obećala da neće s Rusima u Siriju, objavljuje Blic.

List je otkrio da su Amerikanci ljuti jer su davali novac za obučavanje naših deminera za koje je najavljeno da će ići sledeće godine u akcije s Rusima.

tramp-cipras-

Vašington, 17.10.2017 - susret američkog predsednika Donalda Trampa i grčkog premijera Aleksisa Ciprasa: Donald Trump, Alexis Tsipras

Pala prestonica Islamske države

Sirijski grad Raku pod kontrolu su stavile kurdsko-arapske trupe, uz podršku SAD, nastavlja se njihova trka sa Asadom, Rusima i Irancima za poslednja uporišta džihadista u Deir el Zoru, prenosi Politika.

 Nakon što su izbačeni iz „raja”, borci Islamske države (ID) nisu više imali čemu da se nadaju u Raki, sirijskom gradu koji su proglasili za svoju prestonicu. U noći između ponedeljka i utorka kurdsko-arapske trupe, uz podršku SAD, potisnule su džihadiste sa uporišta koje je bilo među njihovim poslednjim u Raki – sa trga koji nosi naziv po jednom od nivoa islamskog raja. Posle toga, ujutru je ostalo samo da se na gradskom stadionu slomi otpor poslednje grupe ID, da bi zatim Sirijsko-demokratske snage (SDF) objavile da je Raka oslobođena.

Pad prestonice samozvanog „kalifata” nije tek simbolična pobeda, jer u njoj su džihadistički stratezi, kako se veruje, kovali planove za napade u inostranstvu, uključujući i one na zapadu, koji su, uz mase izbeglica što su se sklanjale od rata, zaokrenuli evropsku politiku nadesno i strahom zarazili ovdašnja društva.

Sve novine zakona o saobraćaju

Blic otkriva sve novine zakona o saobraćaju, izmedju ostalih i da je dozvoljeno 0,2 promila alkohola u krvi i da će probna vozačka važiti umesto jedne, dve godine.Vožnja zaustavnom trakom kažnjavaće se sa 40.000 dinara i tri meseca zabrane, a kazna za prekoračenje u „zoni 30“ sa 10.000 dinara.

Strazbur odlučuje o otetoj imovini

Strazbur odlučuje o imovini koju je našim firmama otela Hrvatska. Prihvaćena je predstavka Investbanke koja potražuje sedam ekspozitura. Susedi su 1991. godine uzurpirali 250 odmarališta i hotela koji su vlasništvo naših firmi, objavljuju Novosti.

Gimnazije zrele za reforme

Novoobjavljena brošura „Šta je dobro u našim gimnazijama, a šta treba menjati” potvrđuje da većina profesora smatra da je ovaj vid obrazovanja kvalitetan, ali ga treba unaprediti, piše u Politici.

Koji su to nesporni kvaliteti, ali i problematične tačke i manjkavosti sadašnje koncepcije školovanja u gimnazijskim klupama, vrh obrazovnog sistema pitao je nastavnike, direktore i stručne saradnike svih škola ovog tipa u Srbiji.

Pristigli odgovori 872 zaposlena u 84 gimnazije poslužili su kao građa za novu brošuru. Prikaz stavova gimnazijskih radnika, na kojoj će se temeljiti buduće promene, ovih dana objavili su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

"Megatrend" opet postaje Megatrend

Odlukom Saveta Univerziteta, kojim predsedava akademik Ljubiša Rakić, najveća i najstarija privatna visokoškolska ustanova u Srbiji delovaće pod starim imenom Megatrend, a ne dosadašnjim Univerzitet "Džon Nezbit", objavljuje Danas.

Jednoglasnom odlukom za rektora je izabran prof. dr Mića Jovanović. Profesor Jovanović je, kako se navodi na sajtu Megatrenda, autor 10 knjiga i udžbenika, koautor devet udžbenika i autor više od 80 naučnih i stručnih radova. Nosilac je, stoji u njegovoj biografiji, visokog španskog odlikovanja kojim ga je, na predlog Vlade Španije, odlikovao kralj Huan Karlos Prvi, kao i medalje predsednika Italije Đorđa Napolitana. Član je Udruženja književnika Srbije.

Raste nepoverenje potrošača u sveže pileće meso

Povodom učestalih problema sa kvalitetom živinskog mesa i primera trovanja ovom hranom i poverenje potrošača širom sveta je očigledno dovedeno u pitanje. Prema poslednjem istraživanju američke organizacije NCC (Nacionalni savet za živinu), čak 77 odsto anketiranih građana smatra da se u hranu za uzgoj živine dodaju hormoni, dok trećina veruje da ona sadrži i antibiotike, prenosi Politika.

Gotovo polovina ispitanika uverena je većina pilećeg mesa koje se nudi na tržištu zaražena salmonelom. Američki kupci čak u 78 odsto slučajeva smatraju da su pilići genetski modifikovani i da proizvođači i na ovaj način pokušavaju da povećaju rast prodaje i prihoda.

I oružje se švercuje preko granice sa Rumunijom

Srpska i rumunska policija odlično sarađuju, ali otkrivaju različite probleme u graničnom pojasu između dve države. Dok u MUP-u Srbije kažu da se prekogranični kriminal ka Rumuniji uglavnom ogleda u krijumčarenju i trgovini akciznim proizvodima, general major Kostika Vojku, nekadašnji načelnik rumunske policije, a sada predsednik rumunske sekcije IPA (najveća policijska organizacija na svetu), objašnjava da se preko granice dve zemlje švercuju i narkotici, oružje i „falš” lekovi, prenosi Politika.

„Kada govorimo o prekograničnom kriminalu između Srbije i Rumunije, krivična dela možemo da podelimo u dve kategorije. U prvoj su „sitna”, poput šverca cigareta ili kafe, i osobe koje se bave ovom vrstom kriminala to rade da bi preživele. Druga grupa krivičnih dela mnogo je ozbiljnija – šverc narkotika, trgovina ljudima i oružjem“, kaže za list Kostika Vojku.

Svirepa likvidacija novinarke na Malti

„Lopovi su svuda. Situacija je očajna”, napisala je novinarka Dafne Karuana Galicija na blogu gde žestoko kritikuje političare na Malti za koje je tvrdila da deluju poput kriminalnih bandi. Optužila je vladu za korupciju i pola sata kasnije izašla iz svog doma i sela u automobil. Svedoci kažu da je vozila ka severu ostrva kada je bomba postavljena ispod njenog vozila eksplodirala raznevši je u paramparčad, prenosi Politika.

„Njena smrt je rezultat varvarskog napada koji je ujedno napad na slobodu štampe”, rekao je premijer Malte Jozef Maskat. On je zatražio pomoć FBI u istrazi i obećao da se „neće smiriti dok pravda ne bude zadovoljena”.

Osnivač „Vikiliksa” Džulijan Asanž ponudio je nagradu u iznosu od 20.000 evra za informaciju koja će dovesti do hapšenja ubica novinarke sa Malte Dafne Karuane Galicije.

novinarka-malta-

Valeta, 17.10.2017 - srhivska fotografija (2016) malteške novinarke Dafne Karuana Galicija (53), koja je poginula juče u eksploziji automobila bombe, nedugo pošto je napustila svoju kuću u Bidniji: Daphne Caruana Galizia

Male boginje?

„Epidemija malih boginja stiže nam sa Kosova“ piše u tabloidu Alo.

I Kurir, kao „alarmantno“, objavljuje da „Srbiji preti epidemija malih boginja“.

Šta krije Zoranova majka?

Otac i brat Zorana Marijanovića, koji je osumnjičen za ubistvo supruge pevačice Jelene Krsmanović, odbili su da daju svoj iskaz. Svekrva pevačice dva puta je odbila da se podvrgne poligrafskom ispitivanju u policiji, piše u Blicu pod naslovom: „Šta krije Zoranova majka?“

„Šokantno svedočenje člana porodice“ objavljuje Informer pod naslovom „Trpela torturu kod Marjanovića, Jelena je živela kao kućna pomoćnica, Zoran joj govorio da je ´krava debela´“.

Srpski telegraf, kao „ekskluzivno“, najavljuje „Dosad neobjavljene fotografije mrtve Jelene“.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...