HAŠKI OPTUŽENIK SA DVA LAŽNA IMENA

Miloje Petrović

(pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama srpske štampe)

Haški optuženik Stojan Župljanin uhapšen je juče u Pančevu. Haški tribunal podigao je optužnicu protiv njega još u martu 1999. godine,a otpečatio je jula 2001, godine. Župljanin je optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine.

Praćen, pa uhapšen

"Župljanin se krio pod dva lažna imena", naslov je u Blicu gde se kaže da je Stojan Župljanin, haški optuženik, izmenjenog ličnog opisa, obrijane brade, uhapšen juče u 12.30 u Pančevu u Dunavskoj ulici, broj 5, u stanu Nikole Tepića, nakon što je, prema izvorima ove novine, lociran pre četiri dana, otkako je praćen i prisluškivan. U stanu neposredno posle hapšenja policija pronašla dokumenta na ime Dragana Venića, a sam Župljanin pred istražnim sudijom tvrdio da se zove Branislav Vukadin.

Politika donosi naslov "Župljanin uhapšen u Pančevu" gde stoji da je Stojan Župljanin (57), jedan od četvorice preostalih haških optuženika, uhapšen juče u Pančevu i sproveden je istražnom sudiji Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, gde je, tokom popodneva, obavljeno saslušanje. Vladinir Vučković, tužilac za ratne zločine i koordinator Akcionog tima za završetak saradnje sa tribunalom u Hagu, naveo je da je hapšenje proteklo u najboljem redu i da su Stojana Župljanina uhapsile specijalizovane ekipe Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativne agencije. Navodi se i to da je privedeni čovek, na saslušanju pred sudom, osporio da je haški begunac i porekao da je lice sa poternice, zbog čega moraju da budu obavljene dodatne provere.

"Privedeni negirao identitet" naslov je Danasu gde se navodi da je haški optuženik Stojan Župljanin, koji je juče uhapšen u Pančevu, prilikom hapšenja imao je dokumenta s lažnim identitetom, a policija je uz pomoć tih dokumenata pokušala da utvrdi kretanje Župljanina tokom bekstva. Takođe, ispituju se i njegovi kontakti ne bi li se otkrili njegovi eventualni pomagači prilikom skrivanja.Policija je tokom hapšenja zaplenila jednu lovačku pušku, a vlasnik stana Nikola Tepić, nije pritvoren, on je Župljanina primio na nekoliko dana jer je on navodno došao iz Bosne da naplati poslovne dugove.

Novosti donose naslov "Uhapšen Stojan Župljanin" gde stoji da je haški optuženik Stojan Župljanin uhapšen juče u pančevačkom naselju Sodara. Župljanin je uz Karadžića, Mladića i Hadžića, predstavljao kvartet optuženih koji se još nije našao u Hagu.

"Župljanin se krio sa snajperom", naslov je u Presu gde se kaže da je haški begunac Stojan Župljanin uhapšen je juče u Dunavskoj ulici 5 u Pančevu, u stanu broj 18 potkrovlja zgrade. Navodi se da je policija uhapsila Župljaninina kada je vlasnik stana Nikola Tepić (bivši reprezentativac u ragbiju) krenuo da mu donese doručak. U stanu u kome se krio ovaj haški begunac pronađeni su snajper, lovačka puška i pun kofer drugog naoružanja.

Alo donosi naslov "Župljanin ubeđivao policiju da je Vukadin" gde stoji da je Stojan Župljanin uhapšen u Pančevu, obrijan i ošišan na kratko. Kako izvor ove novine saznaje, nije pružao otpor i nije bio naoružan, ali je kasnije pokušavao da ubedi policiju da on nije haški begunac, već Branislav Vukadin. Piše da je od ranih jutarnjih sati zgrada bila pod prismotrom policije a kada se Župljaninov jatak Nikola Tepić spustio do prodavnice, sačekali su ga operativci u civilu koji su se potom uputili u stan.

I ostale dnevne novine Glas, Pravda i Gazeta prema svojim izvorima donose vest o hapšenju haškog begunca juče u Pančevu.

Konstituisana Skupština, vlada za nedelju dana

Politika donosi naslov "Saradnja s Hagom ne ometa pregovore o vladi" gde se kaže da hapšenjem Stojana Župljanina Srbija je napravila pomak u saradnji sa Haškim tribunalom, ali to, sudeći prema izjavama evropskih zvaničnika, verovatno neće biti dovoljno da na snagu stupi Privremeni sporazum sa Evropskom unijom. Navodi se još da u SPS-u nisu srećni zbog hvatanja haškog optuženika, sumnjaju da je to pritisak narodnjaka, dok iz stava koalicije DSS-NS nije jasno da li su službe bezbednosti još pod njihovom kontrolom.

"Socijalistima vojska ili policija", naslov je uBlicu gde stoji da lider socijalista Ivica Dačić, od koga zavisi kada će i i kakva vlada biti formirana, nije postigao dogovor sa demokratama oko podele resora u budućoj vladi Srbije. Kako izvor ove novine saznaje, Dačić se sreo sa liderom demokrata Borisom Tadićem, i insistirao da dobije mesto premijera. Ponuđeno mu je mesto zamenika predsednika vlade, zaduženog za bezbednost, potpredsedničko mesto za lidera PUPS, ministarstva policije ili odbrane i još tri minisarstva: prosveta, nauka i infrastruktura.

Danas donosi naslov "Nova vlada na vidiku" gde se navodi da je verifikacijom svih 250 poslaničkih mandata juče konstituisan novi saziv Skupštine Srbije, izabrane na prevremenim parlamentarnim izborima 11. maja, ali nije izabran predsednik Skupštine, budući da još nije dogovorena parlamentarna većina. Nagađanja kada će biti konstituisana nova vlada i ko će je činiti nastavljena je juče u hodnicima srpskog parlamenta. Prema tvrdnjama izvora lista Danas, ipak neće biti novih vanrednih izbora, jer će nova vlada biti formirana iduće sedmice.

"Dačić uz Tadića", naslov je u Novostima gde stoji da će zvanični pregovori bloka oko SPS i DS o formiranju nove vlade započeti sledeće nedelje. Kao alibi da prekine flert sa SRS i narodnjacima i pređe u Tadićev zagrljaj, Dačiću će poslužiti odbijanje DSS da dopuni analizu o povećanju penzija.

I ostale dnevne novine Alo, Glas, Pravda i Gazeta prema svojim izvorima donose naslove o konstituisanju Skupštine i pregovorima o formiranju nove vlade.

Miloni i kamioni

Politika donosi naslov "Milioni i gluvi telefoni" gde stoji da se srpski ministri ovih dana gađaju milonima. Koliko je para od privatizacije potrošeno, a koliko je još ostalo u državnoj kasi predmet je žestoke svađe dojučerašnjih koalicionih partnera. Neprecizna izjava guvernera Jelašića i vest da je "u budžetu ostalo 100 milona evra", izazvali sukob, tako da će to biti tema na današnjem zasedanju vlade.

Srbin u Sloveniji

Novosti donose naslov "Delta osvojila Evropu" gde se navodi da je srpski "Delta holding" potpisao juče u Ljubljani predugovor o kupoprodaji sa slovenačkom firmom GREP, koja će u sportskom centru Stožice izgraditi "Deltin" šoping mol na 200.000 kvadrata. Srpska kompanija u ovaj posao uložiće 242,5 milona evra. Vest o velikom poslu u Ljubljani "odmah se pročula" po celoj Sloveniji nakon potpisivanja. Mediji su već nekoliko dana pisali u ulasku "najbogatijeg Srbina" u poslovne projekte, a za ovaj kažu da je najveća investcija u Sloveniji.

"Delta u Ljubljani gradi centar od 240 milona evra", naslov je u Presu gde stoji da je srpska komapanija "Delta holding" konačno ušla na slovenačko tržište. Najveće trgovačko preduzeće izabrano je za glavnog partnera za izgradnju tržnog centra u okviru sportskog centra Stožice u Ljubljani. Navode se reči Zorana Jankovića, gradonačelnika Ljubljane: "Zahvaljujući Delti, na najboljoj lokaciji u Ljubljani Slovenci će dobiti najmoderniji šoping mol".

Marko i na poternici i na fimu

Blic donosi naslov "Marko mora da odgovara za batinanje otporaša" gde se kaže da su bekstvom iz Srbije članovi porodice Milošević izbegli pet sudskih postupaka u kojima se terete za pretnje smrću i prinuda nad "otporašima", nezakonito dodeljivanje stana, pucnjavu u vili "Mir" i organizovani šverc cigareta. Marka Miloševića i Miru Marković od poternice Interpola štiti azil koji su početkom godine dobili u Rusiji, dok je Marija slobodan građanin Crne Gore.

"Sergej glumi Marka Miloševića", naslov je listu Alo gde se kaže da je Sergej Trifunović nedavno u Americi imao premijeru filma "War Inc" u kome glumi sina najbogatijeg biznismena, a uzor mu je bio Marko Milošević. Radnja filma smeštena je u izmišljenu zemlju Turakistan.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...