Srbijo, tiho da ne bi bila na Trampovom spisku za pakao

Anđelka Nikolić

(sreda 20. septembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Sankt Peterburg, 19.09.2017 - načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković i načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije Valerij Gerasimov na vežbi ruske i beloruske vojske "Zapad 2017", na poligonu "Lužskij" (Luzhsky Range) nadomak Sankt Peterburga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da je svet u veoma opasnoj situaciji poput one pred Prvi svetski rat i da mi treba da ostanemo „izvan svakog radara” i da ne budemo na spisku zemlja koje je „danas u pakao slao američki predsednik”. Trampov govor u UN analiziraćemo  narednih 45 dana da bismo znali kako da se ponašamo u budućnosti, rekao je Vučić. U razgovoru sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, Vučićje ponovio da se Srbija čvrsto drži svoje vojne neutralnosti, i da neće biti članica ni NATO, niti bilo kog drugog vojnog bloka. Američki predsednik Donald Tramp poručio je na generelnoj skupštini UN: Uništićemo Severnu Koreju; SAD će imati vojsku jaču nego ikad, a neki delovi sveta idu "do đavola". Njegova poruka Rusiji i Kini je očita u stavu: "Moramo odbaciti pretnje suverenitetu od Ukrajine do Južnog Kineskog mora". Kosovska vlada je usvojila program koji planira  Zajednicu srpskih opština formira tek 2021. godine . Vukašin Obradović  direktor Vranjskih, koji je zbog gašenja tog nedeljnika otpočeo štrajk glađu, prebačen je u bolnicu.

moda-lond-hilfinger-s

London, 19.09.2017 - revija kolekcije Tomi Hilfiger za sezonu proleće/leto 2018. na Nedelji mode u Londonu (London Fashion Week): kolekcija - Tommy Hilfiger, model - Gigi Hadid 

Vučić: Da ne budemo na Trampovom spisku za pakao

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da je svet danas u veoma opasnoj situaciji i komplikovanoj situaciji, da se u sedištu UN moglo čuti i „mnogo teških reči” u tom kontekstu, a da je nama, kao maloj zemlji,“ bolje da budemo tihi“ i ostanemo „izvan svakog radara”, prenosi Politika.

Postoje određene paralele današnje situacije u svetu sa onom pred Prvi svetski rat. Naše je, istakao je šef srpske države, da uradimo sve da nikada ne budemo na spisku zemlja, koje je danas „u pakao slao američki predsednik”. Dodao je i da ako je potrebno, a jeste, bolje da i on kao predsednik ne pokazuje ni svoj, ni naš ponos na svakom mestu.

Vučić je sa novinarima u sedištu UN razgovarao posle obraćanja američkog predsednika Donalda Trampa, koji se usredsredio na zemlje koje smatra najvećim bezbednosnim izazovom po svetsku zajednicu, a posebno na Severnu Koreju. Videla se duboka podeljenost zbog njegovog govora u sali Generalne skupštine UN, ocenio je Vučić.

 „Predsednik sam male zemlje i ne mogu da govorim sve što o tome mislim... „Tih 45 minuta govora ćemo analizirati narednih 45 dana da bismo izvukli pouke kako da se ponašamo u budućnosti i šta je to što je najbolje za našu zemlju...Sve drugo što bih komentarisao nisam siguran da bi bilo u našem interesu”, rekao je Vučić.

„Posle govora Trampa. Vučić: Srbija ispod radara“, naslov je u Blicu.

Dačić tražio autogram od Trampa

Čitač sa usana otkriva: Dačić tražio autogram od Trampa, Piše u Blicu u uz komentar fotografije iz UN-a na kojoj se šef srpske diplomatije naginje ka Trampu koji sedi za stolom. 

Ivica Dačić je, prema jednoj verziji događaja, samoinicijativno prišao Trampu, tokom prvog dana Generalne skupštine UN. Dačić je uspeo da nakratko i porazgovara s njim i pokaže mu fasciklu, čiji je sadržaj, sudeći po snimku, zainteresovao predsednika SAD. Prema drugom scenariju, američki predsednik sam je pozvao Dačića da mu priđe rekavši začuđenim ljudima oko sebe: "U redu je, to je moj drugar".

Prema Dačićevim rečima, Trampu je pokazao naslovne strane srpskih novina nakon njegovog izbora za predsednika, a jedna od tema bila je i tenis. Tramp se navodno interesovao da li Ana Ivanović, za koju je svojevremeno rekao da je najlepša žena na svetu, i dalje igra tenis.

Vučić u UN: Bilateralno o situaciji u svetu i ekonomiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je juče niz bilateralnih razgovora u sedištu UN, gde prisustvuje Generalnoj skupštini svetske organizacije, tokom kojih je sa svojim sagovornicima razmatrao situaciju u svetu i regionu, ali i pozvao na pospešivanje ekonomske saradnje.

Jedan od najvažnijih bilateralnih susreta bio je razgovor sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, koji je po Vučićevim rečima bio i najduži i ticao se bilateralnih i svetskih pitanja.

„Uspeli smo da mnogo stvari razmotrimo, sve u senci onoga što je govorio na sednici Generalne skupštin UN američki predsednik Donald Tramp. Rekao sam da Srbija čvrsto drži do svoje vojne neutralnosti, da nećemo biti članica ni NATO, ali ni bilo kog drugog vojnog bloka, da ćemo štititi svoju vojnu neutralnost”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije u UN ponovio Lavrovu: Srbija neće u NATO, ističu Novosti u naslovu izveštaja.Lavrov je rekao da je Srbija stub stabilnosti na Zapadnom Balkanu i prijatelj Rusije, čiji će teritorijalni integritet i suverenitet Ruska Federacija uvek podržavati. 

Gregori Rejmond, američki politikolog za Danas govori o zasedanju Generalne skupštine UN: Beogradu su važni sastanci iza scene.

vucin-lavrov-s

New York, 19.09.2017 - susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova na marginama 72. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (United Nations General Assembly)

Prvo Trampovo obraćanje u UN: Neki delovi sveta idu "do đavola"

Uništićemo Severnu Koreju; SAD će imati vojsku jaču nego ikad, a neki delovi sveta idu "do đavola"- poruke su koje je američki predsednik Donald Tramp izrekao obraćajući obratio se juče prvi put svetskim liderima za govornicom UN na Generalnoj debati Generalne skupštine, izveštavaju Novosti.

Tramp je uputio oštre kritike na račun Severne Koreje zbog njenog nuklearnog programa, poručivši da ako Amerika ili njeni saveznici budu ugroženi Vašington neće imati drugog izbora nego da potpuno uništi Severnu Koreju. On je takođe za lidera lidera te zemlje Kim Džong Una rekao da je "raketaš (Rocket Man) u samoubilačkoj misiji".
Tramp se osvrnuo i na Iran koji je nazvao "otpadničkom državom" i "korumpiranom diktaturom" čiji je glavni izvozni proizvod nasilje:
"Iskreno, nuklearni sporazum sa Iranom je sramotan za SAD“.

Govoreći o Venecueli, predsednik SAD je rekao da tamošnja situacija "neprihvatljiva". 
Tramp je izneo svoju viziju svetskog poretka rekavši da on treba da bude zasnovan na snažnim suverenim državama, a ne multilateralnim savezima. On je rekao da SAD žele harmoniju i prijateljstvo, ali da neki delovi sveta idu "do đavola".
"Moramo odbaciti pretnje suverenitetu od Ukrajine do Južnog Kineskog mora". Prema njegovim rečima, očekuje se da sve države poštuju interese svog naroda, kao i prava drugih suverenih država.

Tramp je naglasio i da će američka vojska uskoro biti jača nego ikad. 

NATO ućutao o ruskoj invaziji

Umesto 100.000 vojnika, kako se na Zapadu dizala panika, na rusko-beloruskim manevrima je samo 12.700 ljudi, dok će na istoku Evrope ove godine vežbe izvoditi ukupno 60.000 vojnika NATO-a, objavljuje Politika.

Zapadni mediji su prestali da pišu o tome kako će 100.000 ruskih vojnika iskoristiti vojnu vežbu sa snagama Belorusije da ostanu u toj zemlji iz koje lako mogu da izvrše invaziju na baltičke zemlje ili Ukrajinu. Iako NATO zvaničnici ne govore više o invaziji 100.000 ruskih vojnika, ipak kažu kako veruju da je u manevre uključeno više vojnika nego što Moskva navodi.

Iz Rusije su do sada već nekoliko puta slata uveravanja da vežbe nisu pretnja po bilo kog suseda, da su defanzivnog karaktera, da u njima učestvuje 12.700 vojnika, 70 aviona i helikoptera, 680 vojnih vozila i opreme, uključujući oko 250 tenkova, 200 artiljerijskih sistema, višecevnih raketnih bacača i minobacača i 10 ratnih brodova.

Priština planira ZSO tek za 2021. godinu

Desetak dana posle formiranja privremenih pokrajinskih institucija kosovska vlada je na sednici usvojila program kojim je predviđeno da do 2021. godine bude formirana Zajednica srpskih opština, prema sporazumu iz Brisela. To je prvi put za protekle četiri i po godine od kada je ovaj dokument potpisan u sedištu EU, da je vlada u Prištini u svom programu predvidela i ispunjenje ove svoje međunarodne obaveze, objavljuje Politika.

Da bi ZSO bila formirana, prema Briselskom sporazumu predviđeno je pet koraka, a prvi od njih je da vlast u južnoj srpskoj pokrajini usvoji dekret, za šta je sada stvorena osnova. Posle toga, takozvani ustavni sud Kosova ovaj dekret mora da potvrdi, čime se stvaraju uslovi da se ZSO uvede u pravni sistem. Ovo predstavlja drugi korak, a treći je da upravljački tim, koji čine četvorica Srba, izradi nacrt statuta Zajednice srpskih opština i dostavi ga Briselu. 

Redakcija Danasa nudi da štampa Novine vranjske kao podlistak

Vukašin Obradović  direktor Vranjskih zbog gašenja tog nedeljnika otpočeo je štrajk glađu, objavljuje Danas pod naslovom: „Potez očajnika u zemlji ogrezloj u nepoštenju“.

Redakcija Danasa nudi kolegama da Novine vranjske štampa kao podlistak dok se ne prevaziđe trenutna situacija.

Obradović je juče počeo štrajk gladju s ciljem da, kako je naveo u otvorenom pismu, skrene pažnju " na sav besmisao borbe za slobodu medija koju vodi u poslednjih tridesetak godina".List navodi i da je Obradović sinoć prevezen u bolnicu.

Oko 200 građana, većinom novinara, okupilo se sinoć ispred Vlade Srbije u znak podrške nedeljniku Vranjske i vlasniku tog medija Vukašinu Obradoviću .

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvao je Vukašina Obradovića da prekine štrajk glađu "ako veruje u institucije države".

Agrokomove firme u Srbiji pod opsadom poverilaca

Srpske operacije  posrnulog hrvatskog giganta Agrokoma su pod opsadom poverilaca. Agrokomove firme u Srbiji su predmet okršaja banaka i vanredne uprave ovog koncerna i trenutno deluje da bankari dobijaju.Prema izveštaju o toku sudskih postupaka vanredne  uprave Agrokora, privredni sud ne samo da nije priznao vanrednu upravu u Srbiji, već se Sberbanci u zahtevu za blokiranje otudjenja akcija u firmama, pridružila i Inteza, objavljuje  Danas.

Banke traže bar 80 miliona evra od Agrokorovih firmi u Srbiji. Zbog duga od 100 miliona evra, Sberbank Rusija blokirala je prodaju Agrokorovog vlasništva u Dijamantu, Frikomu, Idei, Kronu, M- profilu i Novoj slozi u Srbiji. Inteza je takođe blokirala Ideu. Pozajmila je 25 miliona evra Zvijezdi u Hrvatskoj i sad traži naplatu duga od Konzuma, Jamnice, Zvijezde, Agrokor trgovine i Pik Vrboveca. Frikom je založio čak i smrznuto povrće Komercijalnoj i Jubmes banci.

U listu se navodi i da je Miodrag Kostić pozajmio Todoriću više od 50 miliona evra.

Dojčinović: Vulin govori uličarskim jezikom

Umesto odgovora o poreklu 200.000 evra kojima je kupio stan, ministar odbrane Aleksandar Vulin brutalno je vredjao urednika KRIK-a, objavljuje Danas. List citira Dojčinovića: „Vulin govori uličarskim jezikom“.

I ministar će moći da „cepa“ diplome

Skupštinski odbor usvojio je predlog Zakona o visokom obrazovanju, prenose Novosti pod naslovom: I ministar će moći da „cepa“ diplome.

Za „Bor“ nude 600 miliona

Za kupovinu RTB „Bor“,  pet kompanija je u igri, objavljuju Novosti, pod naslovom: Za „Bor“ nude 600 miliona.

U Srbiji najmanje hiljadu radnji polovne garderobe

U Srbiji trenutno posluje 740 firmi koje se isključivo bave preprodajom uvozne, nošene garderobe, pokazuju podaci Agencije za privredne registre (APR). Verovatno je da bi ih u konačnom zbiru bilo mnogo više – najmanje hiljadu da postoji zvaničan spisak svih onih koji su proteklih godina ušli u taj, reklo bi se, sve unosniji posao, objavljuje Politika. 

U Upravi carine međutim list  nije uspeo da dobije podatak o količinama te robe koja se u Srbiju uvozi iz Austrije, Nemačke ili Italije – odakle odbačena odeća najčešće stiže na naše tržište.

Istoričari pišu za one koji hoće da znaju

Ne može se osporiti činjenica da su u novije vreme talas pseudoistorije i na njemu zasnovani pogrešni mitovi u najmanju ruku zamaglili istorijsku svest, rekao je u razgovoru za Politiku Doktor Radivoj Radić redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i šef Katedre seminara za vizantologiju.  .

Najstariji podaci o Srbima na Balkanskom poluostrvu su iz 10. veka, rekao je Radić.

Povod za razgovor s njim je osamsto godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog i izuzetna predusretljivost da specijalno za Politiku napiše posebni dodatak „Brakovi i deca Stefana Prvovenčanog” koji u četvrtak list poklanja čitaocima.

Marjanovići angažovali petoricu advokata

Branioci Zorana Marjanovića osumnjičenog za ubistvosupruge  Jelene Marjanović ukazuju na nepravilnost pri odabiru svedoka, objavljuje Politika.

Među predloženim svedocima protiv Zorana Marjanovića, osumnjičenog za ubistvo supruge Jelene Marjanović, nalazi se i Jelenina pokojna majka Zorica Krsmanović koja je preminula pre pola godine, rekao je za Politiku Aleksandar Zarić, jedan od branilaca u ovom predmetu. Marjanovići su angažovali petoricu advokata, ističe list.

Blic ekskluzivno saznaje: Tajni svedok Marijanovića video na nasipu. Tužilaštvo već ima spisak od devet ljudi koje će pozvati.

Blato na pantalonama ruši Zoranovu odbranu, naslov je u Novostima.

Srpski telegraf objavljuje „Istina o zločinu, otkrivamo zašto je Zoran ubio Jelenu“. U ovom tabloidu piše kako je „Marjanović godinama tukao ženu. Kad je zatražila razvod, divljački je nasrnuo na nju. Prvo ju je gurnuo niz stepenice pa dokrajčiio u kadi i uništio tragove. Svedok tužilaštva srušio Zoranov alibi o tome gde je biio u trenutku zločina“.

Kurir objavljuje da „policija sumnja: Jelenu ubili u studiju, varikinom oprali telo i celu kuću“.

Alo „ekskluzivno otkriva“: „Zoranu Marjanoviću u zločinu pomagale poznate žene, dve pevačice umešane u Jelenino ubistvo“.

U Informeru piše o prisluškivanim razgovorima pod naslovom „Tajne šifre Marjanovića, kako su lagali policiju“. U ovom tabloidu piše kako su „mesto zločina nazivali ´pijaca´a Jelenu ´paradjz´. U martu bili u panici da su provaljeni, otac Vladimir rekao Zoranu: Gužva je na pijaci, svi traže paradajz“. Isti list citira i Milomira Marića: „Zoran o Jeci govorio kao da je stvar. On je folirant, plakao je samo kada bi se uključile kamere“.

Incident u Istambulu: Napadnut Bogdanov otac

Posle polufinalne utakmice i pobede nad Rusijom, u jednom restoranu u Istanbulu, u kome je bio okupljen veliki broj naših ljudi, došlo je do rasprave oko izbora muzike, gde je napadnut otac lidera srpskog tima Bogdana Bogdanovića, Dragan, saznaju Novosti.

Dobio je udarac u glavu, pa je slavlje zbog manjih čarki završio s posekotinom na licu.

Ovakav skandal se ne pamti, tim pre jer se radi o ocu našeg najboljeg košarkaša na Evrobasketu u Turskoj. Uz to, srpski navijači su fantastično bodrili košarkaše tokom svih utakmica i bili su svima za primer.

Interesantno je da o ovom nemilom događaju u završnici šampionata nije pisao nijedan turski medij, a iz cele priče je bila isključena i turska policija.

Srbija kandidat za medalju, ali...

Selektor naših odbojkašica Zoran Terzić u intervjuu za Politiku kaže da nije zadovoljan pripremama za Evropsko prvenstvo u Azerbejdžanu i Gruziji (22. septembar – 1. oktobar). List intervju donosi pod naslovom: „Srbija kandidat za medalju, ali...“

Naše reprezentativke igraće u Gandži (Azerbejdžan) u prvom kolu protiv Čehinja, u drugom protiv Holanđanki i u trećem protiv Belgijanki. Prvo mesto u grupi vodi u četvrtfinale, a drugo i treće u osminu finala.

Prošle godine su nas naše odbojkašice zadivile osvajanjem srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Riju. Selektor naših odbojkašica Zoran Terzić je na toj dužnosti još od 2002. Najveće uspehe su postigle baš pod njegovim vođstvom (pre Rija srebro na Svetskom prvenstvu 2006, a na evropskim prvenstvima zlato 2011, srebro 2007. i bronza 2015).

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...