Srbi u proseku imaju dva evra dnevno za hranu

Anđelka Nikolić

(sreda, 14. jun, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Šabac, 13.06.2017 - pedesetogodišnji muškarac je poginuo na regionalnom putu Šabac–Loznica, kada je eksplodirala bomba postavljena na vozilo kojim je upravljao

Pojačana frekvencija poseta visokih nemačkih zvaničnika Srbiji ukazuje da Nemačka od SAD preuzima od lidersku poziciju na Balkanu. Sutra ime mandatara, izbor novog kabineta najverovatnije 22. juna. Tužilaštvo traži da MUP identifikuje napadače na novinare tokom mitinga SNS u vreme polaganja zakletve Vučića. Oko 70.000 osnovaca polažu danas malu maturu. Građani Srbije imaju manje od dva evra dnevno za hranu, ili 80 dinara prosečno po obroku. U Hagu počelo ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću. Šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov u poseti Grčkoj. Brisel pokušava da izvrši pritisak na Atinu da promeni stav prema pitanju korišćenja imena Makedonija kako bi se otvorio put za što brži ulazak Makedonije u NATO.

Lamert: Dogovoreno mora da se sprovodi

I Prištini i Beogradu ponavljamo tu jasnu poruku, a osnivanje Zajednice srpskih opština je značajan deo dogovora, kaže u intervjuuu za Politiku  predsednik nemačkog Bundestaga prof. dr Norbert Lamert, koji danas dolazi u Srbiju.Dogovoreno mora da se sprovodi, citira list Lamerta u nasalovu.

Lamert važi za jednog od najuticajnijih političara iz redova demohrišćana Angele Merkel. Institucija koju predstavlja je naročito važna za evropske intergracije Srbije budući da je upravo Bundestag adresa sa koje je Beogradu do sada najpreciznije predočavano šta se očekuje od naše zemlje na putu ka Briselu. Tokom dvodnevne posete Srbiji planirano je da se Lamert susretne sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Pojačana frekvencija poseta visokih nemačkih zvaničnika, kao i dešavanja na globalnoj političkoj sceni podstakla su govorkanja u novinarskoj čaršiji da mnogo toga ukazuje da SAD zbog drugih prioriteta odustaju od liderske pozicije na Balkanu, te da će preostalu prazninu najverovatnije popuniti Nemačka.

Vlada sutra, izbori na proleće?

Aleksandar Vučić prelomio ko će ga naslediti na mestu predsednika Vlade. Izbor novog ministarskog kabineta u skupštini najverovatnije 22. juna, objavljuju Novosti pod naslovom “Sutra ime mandatara”.

Ko god da bude Vučićev naslednik u Nemanjinoj, a najveće šanse davane su Ivici Dačiću, Ani Brnabić i Milošu Vučeviću, na toj funkciji ne bi trebalo da se dugo zadrži. Naime, prema našim informacijama, u vrhu SNS sve je prisutnija ideja da se na proleće 2018. uz glasanje za skupštinu u Beogradu raspišu i vanredni parlamentarni izbori.

Na taj način, procenjuje se, vlast bi dodatno motivisala svoje birače i "pogurala" rezultat u glavnom gradu, jer on ima veliki simbolički i politički značaj. Istovremeno, na krilima ubedljivog trijumfa Vučića na predsedničkim izborima, iza koga su, osim stranaka okupljenih oko naprednjaka, stali i socijalisti, vladajuća koalicija bi na tim izborima mogla da potvrdi svoj legitimitet i učvrsti ubedljivu većinu u Narodnoj skupštini.

Tako izabrana vlada lakše bi se oslobodila etikete da je njen predsednik samo figura koju je postavio šef države Vučić. Argument na koji se pozivaju oni koji se u vladajućoj koaliciji zalažu za tu ideju jeste i to da bi vanredne izbore na proleće opozicija još jednom dočekala nespremna, pa bi vlast mogla i da popravi svoj skor u parlamentu.

Tužilaštvo traži da MUP identifikuje napadače

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu poslalo je juče Ministarstvu unutrašnjih poslova zahtev za prikupljanje obaveštenja u slučaju napada na novinare tokom mitinga SNS u vreme polaganja zakletve Aleksandra Vučića, objavljuje Danas.

Tužilaštvo od MUP-a traži identifikaciju lica sa fotografija koje su dostavljene kao dokazni materijal za napad na novinarku lista, a koje je Danas juče i objavio.

LSV i Nova stranka traže da nadležni organi kazne počinioce na mitingu SNS, a Boško Obradović da ministar Nebojša Stefanović podnese ostavku. Saša Janković postavio je na svom Tviter nalogu fotografiju na kojoj se vidi jedan od napadača u neposrednoj blizini Vučića. Vejko Mijailović iz policijskog sindikata kaže da je skandal da pripadnici policije ne rade po zakonu nego po političkim instrukcijama. Božo Prelević smatrada policija može ali neće da identifikuje napadače.

Udruženje novinara Srbije (UNS) ističe da se na fotografijama jasno vide napadači i zahteva od nadležnih da što pre povedu istragu.

Fotografijama dokumentovani teror nad novinarima, potvrđuje ono na šta je Nova stranka već ukazivala: da su privatni, parapolicijski, S(N)S odredi počeli da, nad građanima Srbije i poslenicima javne reči, praktikuju i otvorene gestapovske metode iživljavanja, piše u saopštenju.

Mihajlović: Nisam videla fotografije

Potpredsednica Vlade Srbije i funkcionerka Srpske napredne stranke (SNS) Zorana Mihajlović izjavila je da nije videla fotografije na kojima se vidi kako je napadnuta novinarka lista Danas Lidija Valtner, ali je rekla da je sigurna da će državne institucije raditi svoj posao, prenosi Danas.

Ako je zakon prekršen, sigurna sam da će institucije raditi svoj posao, rekla je Mihajlović novinarima uoči konferencije povodom inicijative za zapošljavanje 1.000 žena u ruralnim područjima. Mihajlović nije direktno odgovorila na novinarsko pitanje da li, kao žena i neko ko je na čelu Vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, osuđuje nasilje nad novinarkom Valtner, ponavljajući da "institucije treba da rade svoj posao".

Osam razreda u tri dana

Završni ispit – trodnevna provera znanja za kraj osnovnog obrazovanja, počinje danas. Mala matura obavezna je za sve osmake, ona je uslov za sticanje diplome o završenoj osmoletki, ali i za nastavak školovanja, piše u Politici.

Oko 70.000 malih maturanata u sredu će polagati srpski (maternji) jezik, u četvrtak matematiku, a u petak kombinovani test, sastavljen od zadataka iz pet predmeta: biologije, istorije, geografije, fizike i hemije.

Smatra se da je učenik položio završni test čak iako ne uradi tačno nijedan zadatak. Nije potreban ni bod da bi se „prošla” maturu, ali od ostvarenih rezultata na završnoj proveri znanja i te kako zavisi da li će đak uspeti da upiše željenu srednju školu. Da bi mogli da konkurišu za mesto u gimnazijama i na četvorogodišnjim smerovima stručnih škola, moraju da sakupe najmanje 50 poena.

Srbi, Rumuni i Bugari više od trećine budžeta troše na hranu

U Rumuniji i Srbiji 35 odsto ukupnog raspoloživog novca potroši se na hranu i piće, a u Bugarskoj čak polovina. Građanima Srbije je i dalje na raspolaganju manje od dva evra dnevno za hranu, ili 80 dinara prosečno po obroku, objavljuje Politika.

Po životnom standardu u društvu smo sa samo dve članice EU koje više od trećine porodičnog budžeta izdvajaju za kupovinu osnovnih namirnica, pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku i Eurostata.

Stanišić i Simatović odgovaraju za ubijanje i preoterivanje nesrba

U Hagu je počelo ponovljeno suđenje bivšim čelnicima Državne bezbednosti, objavljuje Blic pod naslovom “Stanišić i Simatović odgovaraju za ubijanje i proterivanje nesrba“.

NATO miri Atinu i Skoplje

Uoči posete makedonskog šefa diplomatije, u Grčkoj su podeljena mišljenja oko posledica sve izvesnije mogućnosti da severni sused privremeno promeni svoje ime, objavljuje Politika od svog dopisnika iz Atine.

Na prvu posetu šefa makedonske diplomatije Nikole Dimitrova susednoj Grčkoj, sa kojom je Skoplje godinama u sporu oko prava na korišćenje imena Makedonija, u atinskim političkim krugovima se gleda kao na spremnost za nalaženje kompromisnog rešenja i poboljšanje uzajamnih odnosa.

Istovremeno, prisutan je i osećaj pritiska koji Brisel pokušava da izvrši na Atinu kako bi promenila stav prema ovom pitanju i tako se ubrzalo rešenje problema u odnosima dve zemlje i otvorio put za što brži ulazak Makedonije u NATO, a kasnije i u EU.

Šefket Pamuk: Naši neoosmanisti ne razumeju prošlost

Obnavljanje ideje o osmanskom prostoru ne pomaže vezama Turske sa zemljama koje su nekada bile deo Osmanske imperije. Oni koji koriste ovu terminologiju ne razumeju prošlost na kojoj tvrde da zasnivaju svoju politiku, kaže u intervjuu za Politiku Šefket Pamuk jedan od najznačajnijih savremenih ekonomskih istoričara koji boravi u Beogradu kao gost izdavačke kuće Arhipelag i Centra za liberalno-demokratske studije.

Šefket nije nepoznat ljubiteljima nobelovca Orhana Pamuka, njegovog mlađeg brata, u čijim knjigama se pojavljuje kao književni lik.

Voli da nas stavlja u svoje romane, često ne menjajući imena. To mi prija, na taj način se sećamo detinjstva, kaže u razgovoru za list. Iako obojica žive u Istambulu, nedaleko jedan od drugoga, za porodičnom trpezom ih okuplja majka. Pisanje knjiga je često važnije od porodične obaveze.

Ministar treba da vidi gde studenti vežbaju

Fakultet muzičke umetnosti tokom godine obeležava osam decenija postojanja i dalje u zgradi u kojoj je osnovan 1937, sa manjkom prostora i starim instrumentima.Nadam se da će ministar videti gde studenti vežbaju , kaže u intervjuu za Politiku Ljiljana Nestorovska, dekan Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Kada je 1937. godine osnovana Državna muzička akademija Kraljevine Jugoslavije smeštena je „privremeno” u zdanje u kom se nalazi i danas – u parku Manjež.

I dok ova najstarija visokoškolska muzička ustanova u zemlji obeležava osam decenija postojanja, u njoj stiče znanje 1.050 studenta na 13 katedri, a nastavu drži 200 profesora u matičnoj zgradi koja je tesna pa se iznajmljuju drugi gradski prostori za nastavu.

Srbijanka Turajlić: Nisu potrebni razgovori o ujedinjenju opozicije

Srbijanka Turajlić, profesorka u penziji i članica pokreta slobodnih građana kaže za Danas: „Ne mislim da su potrebni razgovori o ujedinjenju opozicije, kao što predlaže lider Nove stranke“.

Mišković traži nove veze ?

Miroslav Mišković u ofanzivi. Vlasnik „Delte“ intezivirao sastanke sa uticajnim ljudima ne bi li uspeo da reši probleme sa tužilaštvom i vrati moć, objavljuje Blic pod naslovom „Tajkun traži nove veze da se spase“.

Janković - iznenada ?

Pod naslovom „Janković se iznenada zabrinuo za Kosovo“,  Blic piše da je građanska Srbija iznenađena tvrdim stavom lidera opozicije Saše Jankovića.

Ombudsman počeo istragu u beogradskoj OŠ „Karađorđe“

Ombudsman je počeo istragu u beogradskoj osnovnoj školi „Karađorđe“, piše Danas i prenosi brojne osude zbog premlaćivanja romskog dečaka.

List citira Branku Radojević: Mržnja na rasnoj osnovi nije urođena, nego su to preneti stavovi odraslih.

Pokušali da ga uvuku u pakao droge pa ga ubili

Pod naslovom „Pokušali da ga uvuku u pakao droge pa ga ubili“, Blic piše o ubistvu Ivana Lilića (18).

Ivan Lilić preminuo je prekjuče u Kliničkom centru u Nišu nakon što ga je 11. juna, oko jedan sat iza ponoći, nasmrt izbo petnaestogodišnjak T.M. Ubijeni mladić i maloletni ubica su se poznavali pre zločina.

Pripadnici niške policije, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsili su u utorak petnaestogodišnjeg T. M. iz Niša zbog sumnje da je pre dva dana ubio sugrađanina Ivana Lilića (18). Dvojica momaka su se kobne večeri preko poruka na mobilnom telefonu dogovorili da se vide, a dečak je tada iskoristio priliku i ubio Ivana sa kojim, inače, ide u istu srednju školu. Motiv svirepog zločina je, nezvanično, sukob oko novca i droge.

„Dečak izboden na smrt jer nije hteo da prodaje drogu“, objavljuje Alo.

Kako Novosti saznaju od izvora iz policije, ubijeni Ivan je nedavno bio uhapšen zbog posedovanja droge. Navodno, porodica petnaestogodišnjaka tvrdi da je Lilić nekome dugovao i izvesnu sumu novca.

Novosti su nezvanično saznale da je T. M. i ranije učestvovao u tučama. Iako su išli u istu školu i živeli u niškom naselju Bubanj, dva dečaka nisu odranije bila u sukobu, tvrde Ivanovi prijatelji, prenose Novosti.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...