Prolećni sneg

Anđelka Nikolić

(četvrtak, 20. april, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Zlatibor, 19.04.2017 - sneg na Zlatiboru

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je juče da bi jutarnji mrazevi u Srbiji mogli da potraju sve do 24. aprila. Završeni konkursi za direktore 19 javnih preduzeća. Prikrivana dokumenta nacističkih zločina u depoima Svetske organizacije sadrže imena preko 36.000 pojedinaca i grupa. Broj vak­ci­ni­sa­nih opa­da zbog ja­kog an­ti­vak­ci­nal­nog lo­bi­ja, manj­ka od­go­vor­no­sti le­ka­ra i ne­do­volj­ne in­for­mi­sa­no­sti ro­di­te­lja.

Mraz uništio trešnje, stradali i malinjaci

„Aprilski ujed zime“, naslov je u Novostima. U većem delu Srbije na snazi je žuti meteo alarm, a Republički hidrometeorološki zavod upozorava na porast vodostaja pojedinih reka, kao i na jutarnji mraz, objavljuju Novosti.

„Poludelo vreme u Srbiji, zima traje do nedelje, sneg uništio voće“, piše u Informeru.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je juče da bi jutarnji mrazevi u Srbiji mogli da potraju sve do 24. aprila. Ako se prognoze obistine stručnjaci kažu da će ovo biti teška godina za domaće voćare ali i Srbiju kojoj izvoz voća donosi značajne prihode. Za kupce to će značiti više cene na pijacama i neizostavni rast uvoznog voća, objavljuje Politika.

Jedan hladni talas, krajem marta, već je pogodio delove zemlje i praktično „pokosio” zasade, posebno trešanja u ravničarskim krajevima. Izmrzle su i breskve, kajsije i pojedine sorte šljiva i jabuka. Lokalni mediji javljaju da je sneg u zapadnim krajevima zbog lomljenja grana naneo velike štete malinjacima, posebno u okolini Ljubovije.

Gubici u voćnjacima mogli bi da budu i do 80 odsto ako temperatura nastavi da pada ispod minus 3,5 stepeni Celzijusa, upozoravaju  stručnjaci. Na nekim lokalitetima juče je zabeleženo i minus 3,8 stepeni. U slučaju da se takav mraz nastavi imaćemo značajno oštećenje svih voćnih vrsta a posebno onih čiji su plodovi u fazi zametaka.

Sneg i kiša do maja

Posle talasa toplog vremena i divnih prolećnih dana u celoj Srbiji, prekjuče je počela da pada kiša, a juče sneg, potpuno neočekivano za april mesec. Iz RHMZ-a kažu da će da hladno vreme trajati do utorka, kada će se sve vratiti u normalu, objavljuje Blic.

Sneg je sinoć prekrio Taru, Kopaonik i Zlatibor, a pod nešto manjim snežnim pokrivačem osvanuo je i Novi Sad. Najhladnije vreme biće u četvrtak i u petak kada će nastupiti obilnije padavine praćene niskim temperaturama za ovo doba godine. Tako će biti sve do subote, kada se očekuje blagi skok temperatura.

U utorak će temperature biti kao i pre nekoliko dana, ponovo će biti sunca. Do leta se ovakve oscilacije neće ponavljati, mada će padavina biti. Međutim na planinama u Srbiji se sve do juna može očekivati sneg .

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je i na moguću pojavu jutarnjih mrazeva na području Srbije do 24. aprila. U petak u jutarnjim satima slab mraz se očekuje uglavnom na području Bačke, a u subotu i nedelju i u većini krajeva uglavnom na zapadu i jugu zemlje.

Izbor direktora državnih firmi

Završeni konkursi za 19 javnih preduzeća, javljaju Novosti pod naslovom „Za direktora Pošte čak 26 kandidata“. Za sve funkcije prijavilo se 177 osoba, mnogo manje od očekivanog, tvrdi list. Bajatović u Srbijagasu ima tri konkurenta, sedmorica hoće da vode Puteve Srbije, na čelo EMS želi devet prijavljenih.

Prekinuti radovi na mitrovačkom mostu

Obustavljeni radovi u severnoj Mitrovici zbog učestalih ataka na naše sunarodnike na KiM. Zahtev međunarodnoj zajednici i policijskim snagama da zaštite ljude u Pokrajini, piše u Novostima pod naslovom “Nema mosta u Mitrovici dok napadaju Srbe na KiM”.

Nova vlada krajem maja?

Informer piše o „ratu za fotelju premijera“ pod naslovom „CIA hoće Zoranu ili Dušana Vujovića, ruski favoriti su Dačić i Selaković“. Ovaj tabloid tvrdi da će „Aleksandar Vučić, pod žestokim pritiskom sa svih strana, odluku o tome kome će poveriti mandat za sastav nove vlade doneti u drugoj polovini maja“.

Pleš: UN kri­le dokaze o nacističkim zločinima

Sa­ve­zni­ci su zna­li za ga­sne ko­mo­re već kra­jem 1942, ot­kri­va Den Pleš, autor knji­ge „Ljud­ska pra­va po­sle Hi­tle­ra: iz­gu­blje­na isto­ri­ja su­đe­nja rat­nih zlo­či­na Oso­vi­ne”, prenosi Politika.

U arhivama UN u Njujorku više od 70 godina od očiju svetske javnosti skrivana je arhiva Komisije za ratne zločine – osnovane 1942. i ukinute 1948. godine pred početak hladnog rata. Prikrivana dokumenta nacističkih zločina u depoima Svetske organizacije sadrže imena preko 36.000 pojedinaca i grupa za koje se u vreme gašenja dotične komisije sumnjalo da su počinili ratne zločine, zbog čega je u to vreme još bilo u toku preko 2.000 suđenja od Osla do Singapura.

Dokazi nacističkih zločina tokom Drugog svetskog rata u sefovima UN zauzimaju 900 gigabajta elektronske memorije. U međuvremenu, otkrića iz arhiva UN unose sasvim novu paradigmu tog zlosrećnog vremena, u odnosu na manje od 50 suđenja vođama nacizma u Nirnbergu i Tokiju. Ovim rečima profesor Den Pleš, direktor Centra za međunarodne i diplomatske studije prestižnog univerziteta SOAS u Londonu, predstavio je svoju knjigu „Ljudska prava posle Hitlera“.

Jedna od najmaračnijih tajni skrivanih u podrumima UN jesu dokazi da su savezničke snage znale za pogrom miliona Jevreja, još u leto 1942.godine.

Hrvatski tajkun ujedinio region

Ako regionalni ministri trgovine i ekonomije na sastanku sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu nisu dogovorili nijednu konkretnu zajedničku meru - šta je rezultat ovih razgovora čiji je povod kriza u „Agrokoru”, razmatra Politika u tekstu u čijem naslovu konastatuje da je „Hrvatski tajkun ujedinio region“.

Iako je sastanak bio zatvoren za medije, a početak ovih razgovora zabeležili su samo kamermani i fotoreporteri, pažljivim posmatračima nije promaklo da je uz ovalni sto u Nemanjinoj 11 bilo postavljeno šest zastava. Sa strane su bile dve zastave Evropske unije, a između njih poređane su zastave: Srbije, Crne Gore, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Niti je bilo hrvatske zastave, niti je na sastanku bilo hrvatskih državnih zvaničnika.

Beogradskim sastankom četiri zemlje regiona su Hrvatskoj poslale poruku da u aktuelnoj krizi „Agrokora”, mogu da nastupaju kao blok.

vucic-agrokor-ministri-s

Beograd, 19.04.2017 - premijer Srbije Aleksandar Vučić, ministar trgovine Rasim Ljajić i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović na sastanku sa ministrima trgovine i ekonomije iz Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, sa kojima su razgovarali o situaciji vezanoj za poslovanje koncerna Agrokor

Sek­su­al­no obra­zo­va­nje na po­prav­nom ispitu

Obrazovni paketi za učenje o seksualnom nasilju nad decom, koje je Grupa za zaštitu od nasilja i diskriminacije pri Ministarstvu prosvete prosledila školama, biće korigovani i prilagođeni uzrastu dece, kulturi i tradiciji naroda koji žive na teritoriji Srbije, saopštilo je juče resorno ministarstvo, prenosi Politika..

Ovo je epilog polemike koja se već desetak dana vodi u medijima i na društvenim mrežama, otkako je „Politika” objavila tekst Miše Đurkovića, naučnog savetnika u Institutu za evropske studije, pod naslovom „Školski priručnik za promociju homoseksualizma”. On je ukazao da se tim obrazovnim paketa, pod okriljem borbe protiv nasilja u porodici, propagira homoseksualizam i pornografija, a da se deca podstiču da eksperimentišu na polju seksualnosti.

U nastavnom materijalu koje je Ministarstvo prosvete prošlog meseca preporučilo školama, do detalja se objašnjava koja je razlika između muškog i ženskog kondoma, opisuju se scene seksa između mladića i devojke, ali i između pripadnika istog pola.

Šešelj sinoć „rasterivao“ demonstrante u Beogradu

 „Demonstranti opkolili Šešelja, on krenuo kolima kroz njih“, objavljuje Kurir.

„Haos ispred Skupštine, Šešelja napali i psovali demonstranti“, piše u Srpskom telegrafu. „Lider SRS: Kada sam krenuo da izađem iz auta, pobegli su“.

Početak sedamnaestog „Protesta protiv diktature“ ispred Skupštine Srbije, obeležio je Vojislav Šešelj, lider radikala, kada je njegov automobil izašao sa parkinga na demonstrante, pri čemu je lider radikala vredjao okupljene, pretio pištoljem i uz psovke pominjao ubijenog premijera Zorana Đinđića, izveštava Danas.

Prema izjavi jednog učesnika protesta Šešeljev vozač je vikao: “Imam pištolj, pucaću“.

„Kada sam prišao policiji i pitao što nas nisu čuvali od Šešelja, rekli si mi da moraju prvo da pitaju šefa da li smeju da reaguju“, priča Edi jedan od učesnika protesta koji se zatekao na Šešeljevoj ruti.

Iako malobrojniji u poređenju sa prethodnim danima, Protest protiv diktature ne zaostaje sa energijom i bukom koju pravi prolazeći Svetogorskom ulicom na putu ka RTS. "Padni mi na grudi, Nebojša" i "Hocemo kulturu" uzvikivali su  demonstranti po izrazito hladnom i kišovitom vremenu.

Mladi su s pravom nezadovoljni

Mladi su s pravom nezadovoljni i uplašeni, kaže za Danas glumica Dara Džokić.

Bivši predsednik DS Bojan Pajtić govori za Danas o protestima protiv vlasti: Mlade ljude niko nije instruirao - nikakav Soroš, Janković ili ja.

List u naslovu citira Pajtića: Opozicija u Skupštini daje režimu legitimitet.

Danas izveštaje o protestima objavljuje od početka kao glavnu vest, a u poslednje vreme posebno donosi i mišljenje javnih ličnosti o protestima.

prot-bgd-sreda-19.4-

Beograd, 19.04.2017 - 17. protest "Protiv diktature" u Beogradu

Zbog dva miliona evra NBS ugasila firmu od 20 miliona

Nebojša Divljan, konsultant Takovo osiguranja govori za Danas o oduzimanju dozvole ovoj kući:  Zbog dva miliona evra NBS ugasila firmu od 20 miliona.

Struju za miting obezbedili Andrej Vučić i Dušan Bajatović

„Struju za miting obezbedili Andrej Vučić i Dušan Bajatović“, naslov je reportaže koju objavljuje Danas čiji su reporteri posetili Kovin pred lokalne izbore u nedelju 23. aprila.

Vlast se u protekle četiri godine menjala nebrojeno puta, ali su je uglavnom činili naprednjaci, podeljeni u dve struje.

Vakcinacija nije izbor roditelja već pravo deteta

Broj vak­ci­ni­sa­nih opa­da zbog ja­kog an­ti­vak­ci­nal­nog lo­bi­ja, manj­ka od­go­vor­no­sti le­ka­ra i ne­do­volj­ne in­for­mi­sa­no­sti ro­di­te­lja, piše Politika pod naslovom „Vakcinacija nije izbor roditelja već pravo deteta“.

Imunizacija je jedna od najznačajnijih, najefikasnijih i najefektivnijih mera primarne prevencije. Zahvaljujući njenoj primeni manje je obolevanja od zaraznih bolesti, komplikacija, bolničkog lečenja i smrtnih ishoda, a neke bolesti se iskorenjuju.

Da bi se, kako je još pre tri decenije propisala program Svetska zdravstvena organizacija, bolesti poput tuberkuloze, difterije, velikog kašlja, dečje paralize, tetanusa, malih boginja, držale pod kontrolom, u svetu treba da bude vakcinisano najmanje 95 odsto dece.

Handke u Novom Sadu

Dva susreta, po svemu sudeći nezaboravna, imao je danas Peter Handke, glavni gost 11. Prosefesta u Novom Sadu: najpre s maturantima gimnazije koja nosi ime Jovana Jovanovića Zmaja, a potom i sa svojim starim znancima, decom i profesorima iz kosmetskog mesta Velika Hoča.

U najstarijoj i najslavnijoj novosadskoj gimnaziji, maturanti su toliko dobro vladali "gradivom" iz Handkeovih romana da je i sam gost bio vidno impresioniran. Možda nove generacije ne poznaju sasvim lepotu držanja knjige u ruci, čitaju sa interneta, no nije važno šta čitaju, nego da čitaju, piše u Novostima pod naslovom “Peter Handke: Ne kajem se zbog podrške Srbima”.

Majke traže pomoć od Vučića

Nekoliko žena koje su ostale bez starateljstva nad decom, a o čijim slučajevima je pisao Danas obratile su se premijeru i budućem predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću tražeći pomoć od njega, prenosi list.

Za dva dana više od pet hiljada prekršaja u saobraćaju

Za dva dana više od pet hiljada prekršaja u saobraćaju, naslov je Politikine reportaže radjene „s druge strane radara“.

Pijani vozači nikada ne priznaju da su popili više od dva-tri pića, prenosi list i daje primere komunikacije saobraćajne policije i vozaća zaustavljenih vozila.

Tajanstvena lista

Srpski telegraf objavljuje „tajnu čuvanu 25 godina“ pod naslovom „Spisak DB za ubistva, likvidirali 138 mafijaša, političara i novinara“. Ovaj tabloid tvrdi kako su „likvidacije Državne bezbednosti počele 1992. ubistvom Aleksandra Kneževića Kneleta u Hajatu, gde je na ogledalu krvlju napisan broj 1“.

Uhapšen zbog mita

Policija je po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal uhapsila Stevana Dželatovića (52), v. d. direktora Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica" zbog sumnje da je primio mito od 30.000 evra, piše u Novostima. U policijskom saopštenju se navodi da je Dželatović kao odgovorno lice "Resavice", krajem 2016. i početkom 2017. godine, od sina jednog poverioca JP PEU "Resavica" zahtevao novac kako bi potpisao nalog za plaćanje. On je, inače, ovo bio dužan da uradi po pravosnažnoj i izvršnoj presudi Višeg suda u Jagodini kojom se usvaja tužbeni zahtev poverioca protiv "Resavice".

Serija maloletničkog nasilja u Srbiji

Serija maloletničkog nasilja u Srbiji. Deca nikad nisu bila agresivnija. Zašto, istražuje Blic.

List podseća na nekoliko najdrastičnijih primera brutalne agresivnosti mladih u poslednje vreme:  Grupa od 25 tinejdžera pretukla dva dečaka i devojčicu. Tri dečaka u pritvoru jer su satima tukla i silovala devojčicu od 12 godina.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...