EVRO PADA, POSKUPLJUJU GORIVO I MESO

S. Kačarević

(pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama srpske štampe)

Zvanični srednji kurs evra iznosiće 92,3840 dinara. Još nema rešenja za transport ruskog gasa do balkanskih potrošača. Na proleće (ponovo) počinje gradnja autoputa kroz Vojvodinu.Modeli Victory Motorcycles na 28. međunarodnom sajmu motocikala u Njujorku
(Fonet)

Može li Vlada Srbije brže?

Prve pokazatelje da su se posledice svetske finansijske krize prelile u Srbiju Vlada je imala u novembru, ali tek će krajem januara doneti prvi set mera za pomoć privredi i stanovništvu. Dok Hrvatska i druge zemlje uveliko kreću sa sprovođenjem drugog kruga odbrambenih mera, vlasti u Srbiji uspele su tek da odrade redovan posao: dobili smo restriktivan budžet, objavljuje Blic.

O merama zaštite društva i države od opšte ekonomske krize, koju zvaničnici ocenjuju kao najžešću u istoriji, Vlada još vodi konsultacije sa privrednicima, sindikatima, bankarima i NBS. Prošle sedmice na takvom skupu, kojem je prisustvovao i šef države Boris Tadić, učesnicima je iz premijerovog kabineta podeljen dokument „Ekonomska kriza i njen uticaj na privredu Srbije - Okvirni program mera”.

Postavlja se pitanje da li je Vlada mogla da bude brža u donošenju mera za ublažavanje efekata globalne finansijske krize, piše u ovom listu.Vlasnik preduzeća Hammeum Internacional iz Prokuplja Dragiša Milovanović sa
pakovanjem smrzuntog bureka koji izvori u Nemačku i Švajcarsku (Fonet)

Evro slabi
Evro će u ponedeljak da oslabi za 0,63 pare. Zvanični srednji kurs evra iznosiće 92,3840 dinara. Narodna banka Srbije juče nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu.

NBS je tokom ove nedelje prodala 59,7 miliona evra zbog povećane tražnje za devizama i da bi sprečila prevelike oscilacije kursa, objavljuje Blic

Novi kredit

Odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je noćas Srbiji stend-baj (stand-by) aranžman od 402,5 miliona evra, saopštila je ta međunarodna finansijska institucija.
Aranžman će trajati 15 meseci i predviđa da Srbija povuče novac za jačanje deviznih rezervi ukoliko joj to bude potrebno.

Ekonomisti procenjuju da će ovaj aranžman uticati pozitivno na stabilizaciju domaće valute, kao i da će predstavljati snažan signal investitorima, naročito stranim da će Vlada sprovoditi zacrtane ciljeve ekonomske politike, piše u Blicu.

Skuplje gorivo i meso

Kako Blic saznaje, gorivo bi od naredne srede moglo da poskupi za pet dinara po litru. U ovo poskupljenje nije uračunato najavljeno povećanje akcize, koje ovih dana treba da usvoji Skupština. Kada se to desi, benzin bi mogao da poskupi za dodatnih šest dinara.
Sa novim cenovnikom od sredine nedelje, a bez uračunatog uvećanja akcize, benzin MB95 mogao bi da košta 77,13 dinara, a dizel D2 59,63 dinara po litru.

Nebojša Atanackvoić, predsednik UO AD „Nafta”, u izjavi za Blic kaže da se cena nafte na svetskim berzama od poslednjeg preseka povećala sa 32 na 42 dolara za barel.

Gorivo u Srbiji u sledećih nekoliko dana poskupeće čak za oko 11 dinara po litru! Iako je ministar finansija Diana Dragutinović pre Nove godine najavila da će akciza na benzin biti podignuta za dinar, Vlada Srbije je u parlament na usvajanje poslala zakon u kome akciza na benzin skače za šest dinara! Uz redovnu korekciju cene goriva u odnosu na svetsku vrednost nafte i dolara, od oko pet dinara, stiže se do računice da će litar benzina uskoro biti skuplji za više od 10 dinara!, tvrdi Pres.

Svinjsko meso do polovine sledeće nedelje poskupeće za 10 a juneće za najmanje šest odsto. Ono što je najgore, izgleda da u zamenu za šnicle i krmenadle nećemo moći da uzimamo ni piletinu jer će cena ovog mesa u radnjama najverovatnije skočiti na 220 dinara po kilogramu, objavljuje Blic.

Evropski konzorcijum za gasKancelar Nemačke Angela Merkel i premijer Rusije Vladimir Putin na konferenciji
za novinare u Berlinu

Premijer Rusije Vladimir Putin usaglasio je u petak sa šefovima velikih evropskih gasnih kompanija osnivanje konzorcijuma, koji bi trebalo da od Rusije preuzme tehnički gas i preda ga Ukrajini, piše u Novostima.

Izvori u ruskoj delegaciji kažu da je u susretu Putina sa šefovima "Enija", "Gas de Fransa", i "Eon rurgasa", ruska inicijativa o stvaranju konzorcijuma dobila podršku.
Predsednik Rusije, Dmitrij Medvedev, izjavio je da predsednik Ukrajine, Viktor Juščenko, nije odgovorio na predlog da se stvori konzorcijum koji bi pomogao da se obezbedi tranzit ruskog gasa, "mada njegovo stvaranje ne zahteva od Ukrajine momentalno plaćanje". Prema njegovim rečima, stvaranje konzorcijuma će omogućiti da se odmah razreši problem sa gasom.

Zamenik šefa sekretarijata predsednika Ukrajine, Roman Besmertni, izjavio je na konferenciji za štampu u Kijevu da ideja o konzorcijumu nije aktuelna.


Julija Timošenko, premijerka Ukrajine

Čuda u Njujorku

Čuda su nas i ugrozila i spasla”, jednoglasni su preživeli putnici jučerašnjeg prinudnog sletanja „Ju-Es ervejzovog” aviona u reku Hadson, nekoliko minuta po poletanju sa njujorškog aerodroma „La Gvardija”, javlja Politika. U nevolju su ih ih uvalili udari ptica (pretpostavlja se kanadskih gusaka) koji su oštetili motore „erbasa A-320”, a izbavljenje je došlo u vidu vrlo veštog manevra pilota i brze intervencije spasilačkih ekipa.


Američki pilot Čezli B. Šlenberger (57) koji je avion Erbas A320 kompanije
US Ervejz prinudno spustio u reku Hadson u Njujorku (Fonet)

Država i privatni biznis

"Ništa nećemo menjati – kurs ostaje na istom kursu. Biće i dalje, kao do sada, fleksibilan i pratiće sve dnevne promene ponude i tražnje, izjavio je za Politiku guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić povodom sve učestalijih zahteva, pogotovo iz redova onih koji se bave krupnim biznisom, da kurs evra „uplovi” u nekakve stabilnije vode.

Guverner razume interes i poslovne ideje domaćih biznismena, ali niko od njih, kako reče, nije izašao „na crtu” i sam ponudio na tržištu evro po ceni od 82 dinara:

„Kažu, država treba da se zaduži i da im omogući jevtiniji evro i stabilniji kurs u nekom dužem periodu. Niko ne reče gde to da država pozajmi i po kojoj ceni. I što bi se, konačno, država zaduživala za interes privatnog biznisa?”

Uzaludne otpremnine

Bivši direktori „Petrohemije" iz Pančeva potrošili su 10,5 miliona evra na isplatu otpremnina radnicima koji su otišli iz firme, ali su odmah na njihovo mesto zaposlili nove, otkriva Pres. Novi generalni direktor „Petrohemije" Slobodan Adžić kaže za Pres da je u protekle tri godine 524 radnika napustilo fabriku i svaki od njih je kao otpremninu dobio u proseku po 20.000 evra! Ali, rukovodstvo je na njihova mesta dovelo novih 550 radnika!

Samo za otpremnine potrošeno je neverovatnih 10,5 miliona evra, pošto su bivši radnici u proseku dobijali po 20.000 evra!

Tender za nove termoelektrane

Elektroprivreda Srbije će u utorak, 20. januara, objaviti tender za izgradnju Termoelektrane Kolubara B i novog bloka u Termoelektrani Nikola Tesla B, javlja Danas. Vrednost investicije je oko dve milijarde evra, a tender za izbor strateških partnera za izgradnju dva bloka snage od po 350 megavata u TE Kolubara i novog bloka snage 700 megavata u TE Nikola Tesla B, biće objavljen u londonskom Fajnenšel tajmsu - izjavio je juče na konferenciji za novinare Petar Škundrić, ministar rudarstva i energetike a prenosi Danas.

Generalni direktor EPS-a Vladimir Đorđević istakao je da će dve nove kompanije, u kojima će država biti suvlasnik, proizvoditi električnu energiju koju će po ugovorenim cenama kupovati Elektroprivreda Srbije.

Autoput 1. aprila?

Milutin Mrkonjić govori za Novosti o sporu oko autoputa Horgoš - Požega, Koridoru 10 i odnosima u Vladi: "Dogovor sa koncesionarom pre arbitraže. Rekonstrukcija kabineta bespotrebna. Spremni smo i za izbore".

Na pitanje, kada mogu da počnu radovi na levoj traci od Horgoša do Novog Sada, ministra najavljuje:

"Već od 1. aprila “napadamo” 20 kilometara tog severnog kraka Koridora 10, koji je bio deo koncesije. Prva deonica je od Novog Sada do Zmajeva. Radovi će biti finansirani iz državne kase."

Petrović umesto Liht

Vladimir Petrović, novi ambasador Srbije u SAD, pomagao je u kampanji novog predsednika SAD Baraka Obame kada se 2004. godine kandidovao za senatora Ilinoisa u Kongresu, piše u Alo.

Poznanstvo sa novim predsednikom SAD, ali pre svega sa njegovim šefom kabineta Ramom Emanuelom, osnivačem srpskog kokusa u Americi, bilo mu je glavna preporuka za to mesto, iako ima samo 31 godinu. Pre njegovog imenovanja, u javnosti se licitiralo da je Sonja Liht glavni kandidat za to mesto, ali u diplomatskim krugovima je upravo istican Petrović u slučaju da pobedi Obama.

Kako (p)ostati ambasador Srbije

Mediji bliski aktuelnoj srpskoj vladi objavili su novembra prošle godine da je novinarka Ljiljana Smajlović, bivša glavna i odgovorna urednica lista Politika, imenovana za novu ambasadorku Srbije u Kanadi. Potom su mediji takođe preneli nezvanična saznanja da se ovoj odluci usprotivio predsednik Republike Boris Tadić, piše u Danasu.

"Za ambasadora Srbije u Kanadi zvanično sam imenovana na sednici Vlade Srbije još u novembru prošle godine. Tu državnu tajnu objavili su svi domaći mediji, a Ministarstvo spoljnih poslova me je posle toga obavestilo da je za mene u Otavi i formalno zatražen agreman", kaže sagovornica Danasa.

Smajlović podseća da je ubrzo potom „jedan beogradski dnevni list veoma blizak Demokratskoj stranci objavio da predsednik Tadićviše ne želi da predstavljam Srbiju u Kanadi, a onda mi je nezvanično rečeno da se on naljutio zbog toga što sam javno rekla da me je smenio s mesta glavnog urednika Politike“.

"Moje imenovanje se na taj način pretvorilo u politički i diplomatski skandal. Nema dobrog puta da se ovaj skandal okonča, pa želim da nam svima prekratim muke i zahvalim se Vladi na počasti koju mi je ukazala imenovanjem za ambasadora."

Preminuo Bogdan Tirnanić

Novinar, publicista, filmski kritičar Bogdan Tirnanić preminuo je juče u Urgentnom centru u 68. godini, potvrđeno je Tanjugu u Udruženju novinara Srbije.

Tirnanić je karijeru započeo u omladinskom listu „Susret“, a dve decenije je proveo u nedeljniku NIN, u kome je bio urednik kulture i u jednom periodu i glavni urednik, objavljuje Politika.

Radio je i za beogradske listove Borba, Radio TV revija, Oko, Književna reč, Telegraf i Dnevni telegraf, Politika, Kurir, Pres i Profil. Radio je i na TV Beograd, bio je zamenik urednika TV Politika, glavni urednik časopisa Nju Moment, kreativni direktor agencije SMS Bates.

Napisao je knjigu "Beograd za početnike" i "Beograd za ponavljače", autor je "Ogleda o Paji Patku", koautor "Beogradskih priča".

Bio je koautor scenarija za film "Poslednji krug u Monci". Glumio je u "Ranim radovima" Želimira Žilnika, "Crnom bombarderu", filmu "Dečko koji obećava", u seriji "Otpisani"...piše u Blicu.

Izmišljni masakr

Upad u terorističko gnezdo u selu Račak, koji je zbog uspešnosti ušao i u udžbenike NATO specijalaca, bio je neposredni povod za bombaradovanje SR Jugoslavije 1999. godine. Zapadne sile su deset sati borbe pripadnika srpske policije i vojske protiv naoružanih albanskih grupa tog 15. januara, pretvorile u "masakr" Srba nad albanskim civilima.

"Mesecima su teroristi otimali i ubijali srpske policajce i vojnike, ali i Albance lojalne državi", kazuje za Novosti Radosavljević. "Skoncentrisali su se bili u Jezeračkim planinama, a Račak im je bio baza. U selu nije bilo civila. Dugo smo pripremali obračun sa njima, a za dan koji je odabran za akciju, pozvali smo i predstavnike misije OEBS da "nadgledaju", seća se nekadašnji policijski general Goran Radosavljević.

Ubijen trgovac narkoticima

Konačno identifikovan mladić, čije je ugljenisano telo pronađeno u kontejneru. Ubijeni je Darko Delić (20) sa Karaburme, poznat policiji po trgovini narkoticima. Listing sa mobilnog krije ubicu. Traži se motiv zločina, ko je povukao obarač i spalio Delića. Kao mladića umešanog u narko-poslove, policija i sumnja da ga je likvidirao upravo neko iz ovoih krugova, piše u Novostima.Konferencija za novinare povodom u?ešća pripadnika MUP Srbije u akciji hapšenja
međunarodne organizovane kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem opojnih
droga. Službenici carine i policije Srbije, Češke, Nemačke i Mađarske uhapsili su pet
osoba i zaplenili više od 20 kilograma heronina i dva komada vatrenog oružja (Fonet)

Srpski teniseri daleko od prave forme

Najbolji srpski teniseri na početku sezone daleko od forme i igara iz 2008. kada su osvajali svet. Radmilo Armenulić, poznati teniski stručnjak upozorava u Novostima: "Moraju da shvate da sa ovakvom igrom mogu samo da padaju."

Na pitanje, da li bi nacija trebalo da se zabrine zbog loše forme svojih ljubimaca, Armenulić kaže:

"Nacija, ne nikako. Ona je tu da slavi pobede, a porazi su sastavni deo svakog sporta. Više bi trebalo da se zabrinu teniseri i da otklone razloge slabih igara."

Pravdino proročanstvo

Biće bolje posle Vidovdana, novi izbori u maju, Tadić ostaje na vlasti, Kosovo više nije naše, Legija izlazi na slobodu, Ceca se neće više udavati, Karić se ne vraća u Srbiju, Ni crnom magijom ne možete Dačića naterati da govori istinu, nema šanse, Mladić neće ići u Hag, Dinkiću niko ništa ne može, ima dobru zaleđinu, ne vidim mu nikakve komplikacije, otkriva Ružica Kralj, astrolog, čitaocima Pravde šta ih čeka.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...