ZNACI PROLASKA KRIZE?

S. Kačarević

(Pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama srpske štampe)

Kriza u Srbiji na početku svoga kraja, najavljuje potpredsednik vlade Dinkić. SAD traže od Srbije da ne ometa put Kosova prema međunarodnim finansijskim institucijama. "Predložiću da napravimo kabinet bez Dinkića", kaže Tomislav Nikolić.

Najava kraja krize u Srbiji?

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić ponovio je da je u Srbiji "kriza na početku svog kraja" i pozvao se na izjavu guvernera Evropske centralne banke Žan-Klod Trišea, koji je pre dva dana izneo istovetnu procenu, rekavši da se na svetskom tržištu uočavaju prvi znaci ekonomskog oporavka, piše u Politici.

Triše je tu tvrdnju izneo pre dva dana u Bazelu, navodeći da Italija, Francuska i Kina već tri meseca imaju pozitivne ekonomske pokazatelje, dok su ključne svetske ekonomije, SAD, Japan i Nemačka, jedine zemlje kod kojih se još ne vidi oporavak, rekao je Dinkić prenoseći izvode iz članka, koji je izašao u uglednom "Fajnenšel Tajmsu".

U emisiji "Oko" Radiotelevizije Srbije Dinkić je istakao da kada kaže da je kriza u Srbiji na početku svoga kraja, ne misli da je ona prestala, ali da se po svim pokazateljima nazire da ona počinje da slabi.

Nova prepreka za ukidanju viza

Garancije koje Evropska unija traži od vlasti u Beogradu, kako bi građani Srbije mogli od sledeće godine da putuju bez viza, jesu da način izdavanja dokumenata onemogući migraciju i prelivanje kriminala i korupcije u članice EU. Prema saznanjima Blica, glavna pitanja Evropske komisije odnose se na pasoše i način na koji bi se izdavali građanima Kosova, ali i dvojno državljanstvo, posebno kada je reč o Srbima u Republici Srpskoj. Najjednostavnije objašnjeno, Evropsku komisiju brine procedura izdavanja srpskih dokumenata, kao i da se srpski pasoši "ne dele šakom i kapom", piše u ovom listu pod naslovom "Srpski pasoši za Kosovo prepreka za ukidanje viza".

Ne pominjati Kosovo

Uoči posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, povodom Kosova i Metohije američki ambasador Kameron Manter, koji odlazi, stavove dve zemlje izrazio je rečenicom: "Složili smo se oko toga da se oko Kosova ne slažemo". Na pitanje kako će onda izgledati razgovori o ovoj temi državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović u intervjuu za Politiku odgovara da je srpskoj strani, ako je već tako, bolje da ne nameće razgovore o Kosovu.

"SAD traže od Srbije da ne ometa put Kosova prema međunarodnim finansijskim institucijama", kaže Ivanović.

Odnosi Beograda i Prištine

Specijalni izaslanik Evropske unije na Kosmetu Piter Fejt izjavio je da ni Beograd ni Priština neće moći da ostvare svoje evropske ambicije dok ne reše međusobne odnose, ali da to ne znači da Beograd treba da prizna Kosovo niti postavljanje novog uslova Srbiji za ulazak u EU, prenosi Politika.

"Ne kažem da Beograd treba da prizna nezavisnost Kosova, već da mora da postoji barem minimalna saradnja dve strane po pitanjima kao što su carine i trgovina, a tu je i potreba da se izvrši popis stanovništva i u Srbiji i na Kosovu", rekao je Fejt u intervjuu za Bi-Bi-Si (BBC).

Amerikanci nezadovoljni Evropom

Vašington nije zadovoljan razvojem događaja na Balkanu, a pre svega onim što čini Evropska unija na polju evroatlantskih integracija regiona. Nije tajna da su Amerikanci veoma zabrinuti zbog sve učestalijih poruka iz nekih država EU kojima se dovodi u pitanje priključenje balkanskih država Uniji i NATO-u, potvrdio je juče u razgovoru sa novinarima u Briselu Stjuart Džons, visoki zvaničnik Stejt departmenta (zamenik pomoćnika državnog sekretara), zadužen za Balkan. On je rekao da Vašington želi da udvostruči zajedničke napore sa EU da ubrza evroatlantske integracije država na Balkanu i čak je nagovestio mogućnost da SAD ponovo imenuju specijalnog izaslanika za Balkan, objavljuje Politika.

Nova ruska strategija

Predsednik Dmitrij Medvedev potpisao novu strategiju nacionalne bezbednosti Ruske Federacije. U borbi za prirodna bogatstva nije isključena primena vojne sile, javljaju Novosti.

Nova odbrambena stragija Rusije kao glavnu opasnost za bezbednost zemlje definiše "politiku niza vodećih zemalja usmerenu ka dostizanju prednosti u vojnoj sferi" - pre svega, u strateškim atomskim snagama i u visokoj vojnoj tehnologiji.

Dosad važeća Strategija doneta je 1997. godine, i, prema oceni Medvedeva, uveliko je zastarela. Na novoj odbrambenoj koncepciji ubrzano se radilo posle prošlogodišnjeg rata u Gruziji. "U uslovima konkurentske borbe za prirodna bogatstva nisu isključena rešenja koja uključuju primenu vojne sile. Moguće je da se naruši postojeći balans snaga u blizini ruskih granica i njenih saveznika", navodi se u ovom dokumentu.

Buduća vlada?

Tomislav Nikolić, lider Srpske napredne stranke kaže u razgovoru za Novosti: "Predložiću da napravimo kabinet bez Dinkića. Dačiću ćemo oprostiti što nas je izigrao. Tadić nije onaj isti čovek koji me je pobedio na izborima", priča Nikolić u tekstu pod naslovom "Hoću vladu sa Tadićem i Koštunicom".

Presuda za čudjenje

Dvoje haških sudija bilo je protiv izricanja veće kazne Šljivančaninu. Sudija Vaz iz Senegala tvrdi da žalbeno veće nije moglo da utvrdi van sumnje da je Šljivančanin pomagao i podržavao ubistva hrvatskih zarobljenika na Ovčari, piše u Novostima.

Žalbena presuda penzionisanom pukovniku bivše JNA Veselinu Šljivančaninu iznenadila je širu javnost još na prvom saslušanju. Isti dokazi, a kazna utrostručena - teško su razumljivi i za stručnjake, a kamoli za "običan" narod. Međutim, kada se zagrebe ispod površine, i pročitaju izdvojena mišljenja sudija Andresie Vaz i Fausta Pokara, prostora za sumnju ima još više. U svom delimično izdvojenom mišljenju sudija Vaz iz Senegala tvrdi da žalbeno veće nije moglo da utvrdi van sumnje da je Šljivančanin pomagao i podržavao ubistva hrvatskih zarobljenika na Ovčari. Ona podseća da je prvostepeno veće, sa "potpunim razmatranjem posrednih dokaza", uključujući i Šljivančaninovo svedočenje, racionalno zaključilo da on nije mogao da predvidi da će se dogoditi ubistva, sve dok su zarobljenici bili pod zaštitom JNA. S druge strane, troje od petoro žalbenih sudija je zaključilo da je Šljivančanin znao da će zarobljenici biti ubijeni, čim je saznao za naređenje o povlačenju JNA.

Pink panteri

U pariskom hotelu uhapšena dvojica pljačkaša luksuznih draguljarnica, koji pripadaju čuvenoj grupi poznatoj pod imenom "Pink panter", javljaju Novosti. Pariska policija uhapsila je Crnogorce Nikolu Ivanovića (36) i Zorana Kostića (39), osumnjičene da pripadaju čuvenoj grupi pljačkaša iz bivše Jugoslavije, poznate pod imenom "Pink Panter", kojoj se pripisuju spektakularne krađe u zlatarama širom sveta u proteklih desetak godina. Ova organizacija funkcioniše po principu "bratstva i jedinstva" - njeni članovi su iz cele bivše Jugoslavije, a pretpostavlja se da ih ima skoro 200.
Sumnja se da je "Pink Panter" u poslednjih desetak godina, u 120 oružanih napada, pokupio plen u vrednosti od oko 100 miliona evra.

Batine za legendu

Taksista Goran Bagaš (33) nokautirao je u sredu na ulici srpsku fudbalsku legendu Dragoslava Šekularca (71)! Šekiju je od udarca pukla arkada, imao je veliki crni podliv ispod desnog oka, a niz lice mu se slivala krv. Iako nije hteo da ide u bolnicu, Hitna pomoć ga je na kraju odvezla u Urgentni centar. Ovoj tuči oko 10.20 pre podne u Nušićevoj ulici prethodilo je čukanje automobila koje su vozili Bagaš i Šekularac. Taksista je "škodom oktavijom" udario u suvozačeva vrata Šekularčeve crvene "zastave".

Po rečima očevidaca, obojica su izašla iz vozila i počela da se svađaju na ulici. Unosili su se jedan drugom u lice, sočno psovali i vikali - "kako to voziš!". "Taksista je govorio da će pozvati policiju, a Šekularac mu je rekao da to ne čini i vratio se u svoj automobil", priča Milica, koja je prisustvovala incidentu. "Kada je video da Bagaš, ipak, razgovara telefonom i zapisuje mu tablice, izašao je i vikao na njega, izvukao mu prednju registarsku tablicu sa 'oktavije' i bacio je."

Partizan poveo

Partizan pobedio Crvenu zvezdu na startu finala plej-ofa i vodi u trci za titulom 70:58. Crno-beli bili u prednosti tokom celog meča, Zvezda zapretila u 28. i 45. minutu. Već u petak (18.00) isti rivali imaju novi sastanak, javljaju Novosti.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...