GAĐANA MOSKVA, KREMLJ NAJAVIO ODGOVOR

D. Ćirović

Ukrajina i saveznici planiraju veliki sastanak za podršku uspostavljanja mira pod uslovima Kijeva, objavljuje Vol strit džornal. Moskva gađana dronovima, izveštava Gardijan. Požar jutros izbio pri ruskoj rafineriji Afipski, donosi Ukrinform. Putin potvrdio da je gađan štab vojne bezbednosti u Kijevu, izveštava RT. Ukrajinski dronovi pogodili rezidencijalni deo Moskve, prenosi Arab njuz. Kineski predsednik pozvao na jačanje sistema zaštite, stoji u Čajna dejli
(ilustracija, Kineski predsednik pozvao je da se uloži više truda u modernizovanje sistema nacionalne bezbednosti Kine kako bi se bolje zaštitio razvoj zemlje usled komplikovane situacije pune izazova, piše Čajna dejli)

Ukrajina i saveznici planiraju da organizuju veliki sastanak koji bi podržao plan okončanja rata pod uslovima Kijeva. Moskva je juče gađana velikim brojem dronova, prvi put posle 15 meseci rata u Ukrajini. Požar je jutros izbio u jednom od postrojenja ruske rafinerije Afipski. Vladimir Putin je potvrdio da je Moskva gađala štab ukrajinske vojne bezbednosti kao „centar koji donosi odluke“. Rat je stigao i u Rusiju pošto su ukrajinski dronovi pogodili rezidencijalni deo prestonice. Kineski predsednik pozvao na jačanje sistema bezbednosti zemlje.

Wall-Street-Journal-31-05-S.

Samit za “mir po Kijevu”

Ukrajina i saveznici planiraju sastanak globalnih lidera, bez Rusije, sa ciljem da se pruži podrška kijevskim uslovima za okončanje rata, obelodanili su viši savetnik ukrajinskog predsednika i evropske diplomate, piše Vol strit džornal. Iako preliminarni, plan okupljanja ima jaku podršku Evrope, uključujući francuskog predsednika, a koja lobira da prisustvuju i zemlje koje su stale na stranu Rusije ili odbile da se izjasne.

Kineska era brzog rasta je završena, objavljuje takođe američki list. Njen oporavak od kovida stagnira i sada se zemlja suočava sa dubokim, strukturalnim problemma u svojoj ekonomiji.

www.wsj.com

Guardian-31-05-S

Dronovi iznad Moskve

Britanski premijer je optužen da je sakrio pokušaj zatašavanja akcija ministara za vreme pandemije kada je kabinet povećao aktivnosti da podrži Borisa Džonsona, odnosno njegove poruke preko VotsApa tokom kovid-istrage, piše Gardijan.

Moskva je juče gađana velikim brojem dronova prvi put posle 15 meseci rata u Ukrajini, najavljujući novu vrstu konflikta, objavljuje takođe list. Kremlj je zapretio da će preduzeti „najžešće moguće mere“ kao odgovor na napad.

www.theguardian.com

Ukrinform-31-05 s

Na meti ruska rafinerija

Dronovi su napali Afipski naftnu rafineriju u ruskom Krasnodar Kraju u sredu rano ujutro, izveštava ukrajinska novinska agencija Ukrinform. Jedna od jedinica rafinerije se zapalila. Požar je izbio na području od oko 100 kvadratnih metara. Vjačeslav Gladkov, guverner ruske regije Belgorod, ranije je saopštio da je grad Šebekino bio gađan. Stambene zgrade su navodno oštećene.

Ruska paramilitarna grupa Vagner koristi Tviter i Fejsbuk da regrutuje medicinare, specijaliste za dron, čak i psihologe koji bi pomogli borbenim operacijama, prenosi takođe Ukrinform. Oglasi za posao imali su 120.000 pregleda na društvenim mrežama.

www.ukrinform.net

RT-31-05-S

Moskva gađala službu u Kijevu

Moskva će ostati glavna pretnja za London do kraja ove decenije, rekao je šef britanske bezbednosne službe Adrian Bird u retkom medijskom pojavljivanju, piše ruska medijska platforma RT. Kako je kazao, prioritet Velike Britanije mora da bude domaći region Evro-Atlantika a u tom smislu se procenjuje da će Rusija ostati najveća pretnja do 2030.

Rusija je gađala kancelarije ukrajinskog vojnog direktorata bezbednosti u Kijevu, potvrdio je ruski predsednik juče a takođe prenosi RT. „Razgovarali smo o mogućnosti da se napadne centar koji donosi odluke. Prirodno, štab vojne bezbednosti potpada pod tu kategoriju i gađan je pre dva-tri dana“, rekao je Vladimir Putin.

www.rt.com

Arab-News-31-05-S

Rat stigao u Rusiju

Prestaje nasilje u Kartumu nakon što su se juče rivalske frakcije koje se bore više od šest nedelja, složile da produže prekid vatre a kako bi se dozvolilo da pomoć stigne do sudanskih civila, objavljuje Arab njuz iz Rijada. Prekid vatre biće produžen za pet dana.

„Rat sada dolazi u Moskvu uz napad dronovima na prestonicu“, naslov je još jednog teksta na prvoj strani. Ukrajinski dronovi pogodili su bogati rezidencijalni deo Moskve u utorak rano ujutro u onome što je jedan ruski političar nazvao „najopasnijim napadom od Drugog svetskog rata“.

www.arabnews.com

China-Daily-31-05-S

Prioritet jača bezbednost

Kineski predsednik pozvao je da se uloži više truda u modernizovanje sistema nacionalne bezbednosti Kine kako bi se bolje zaštitio razvoj zemlje usled komplikovane situacije pune izazova, piše Čajna dejli. Si Đinping je ovo rekao, predsedavajući prvom sastanku Nacionalne bezbednosne komisije pod 20. Centralnim komitetom Komunističke partije.

Posada „Šenžu XVI“ u kojoj se nalazi i prvi kineski civil-astronaut, ušla je juče u orbitu i počela sa radom na kosmičkoj stanici Tiangong, piše još list iz Hong Konga.

www.chinadailyhk.com 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...