SAUDIJCI POBEDILI ARGENTINU U KATARU

Ekipa Saudijske Arabije savladala argentinske fudbalere sa 2:1 u Dohi, što je njihova druga pobeda na prvenstvima od 1998, piše Njujork tajms. Jedno od najvećih iznenađenja takmičenja svih vremena, izveštava Gardijan. Ministar spoljnih poslova Ukrajine traži deveti paket sankcija protiv Rusije što pre, prenosi Ukrinform. Gasprom upozorava da je Kijev zadržao veliki deo gasa namenjen Moldaviji, navodi RT. Priština odložila kazne za tablice posle intervencije SAD, stoji u Politici
(ilustracija, Ishod utakmice između Saudijske Arabije i Argentine gotovo niko nije mogao da predvidi i niko nije bio više iznenađen nego sami Saudijci, javlja NYT)

Ekipa Saudijske Arabije šokirala je ljubitelje fudbala, pobedivši Argentinu u Dohi sa 2:1. Ovo je jedno od najvećih iznenađenja svetskih prvenstava svih vremena. Šef diplomatije Ukrajine traži da EU uvede deveti paket sankcija Rusiji što pre. Gasprom upozorava da će zavrnuti gas ukoliko Kijev nastavi da zadržava gas koji je namenjen Moldaviji. Priština pod uticajem Vašingtona odložila primenu kazni zbog tablica.

NYT-23-11-s 

Saudijski šok na prvenstvu

Vrhovni sud SAD je oslobodio put za uzimanje poreskih prijava bivšeg predsednika Donalda Trampa, odbijajući tako njegov zahtev da se blokira njihovo objavljivanje koji traje već godinu dana, piše Njujork tajms na prvoj strani. Ovo znači da će Uprava poreza predati njegove prijave za poslednjih šest godina veću koje ih traži od 2019. godine.

Uz centralnu fotografiju saudijskih fudbalera u Dohi, Njujork tajms objavljuje i naslov „Pred rivalom na prvenstvu, Saudijci šokirali svet“. Ishod utakmice između Saudijske Arabije i Argentine gotovo niko nije mogao da predvidi i niko nije bio više iznenađen nego sami Saudijci. Zemlja je dobila samo jednu utakmicu na Svetskom prvenstvu od 1998.

www.nytimes.com

 Guardian-23-11-s

Najveće iznenađenje u Dohi

Pacijenti odbijaju da odu na bolovanje jer ne mogu da priušte da prime smanjenu platu, dok su lekari pod pritiskom jer ne mogu više da učine da pomognu najugroženijima, otkrila je struka a prenosi Gardijan. Sve više ljudi ima problema sa napadima astme ili ozbiljnih respiratornih teškoća jer ne mogu sebi da obezbede grejanje kod kuće, rekla je dr Kamila Hautorn, direktorka Kraljevskog koledža, dok su mnogi prijavili urušeno mentalno stanje zbog finansijskog stresa.

Nema sumnje da će pobeda Saudijske Arabije nad Argentinom sa 2:1 u fudbalu u Dohi ostati upamćena kao jedan od najvećih iznenađenja svetskih prvenstava svih vremena, donosi Gardijan u još jednoj vesti zajedno sa fotografijom sa terena u Kataru. Golovi u drugom poluvremenu poništili su kaznu Mesija kojom je Saudijcima data realna šansa da se kvalifikuju za viši nivo u Kataru.

www.theguardian.com

 Ukrinform-23-11-s

Kuleba traži nove sankcije

Hrvatski predsednik Zoran Milanović odbio je zahtev ministra odbrane da dozvoli obučavanje ukrajinskih trupa na teritoriji Hrvatske, prenosi ukrajinska novinska agencija Ukrinform. Prema Ustavu Hrvatske, ovakav predlog mogu da odobre samo predsednik, vlada i parlament. Takođe, ministar nije naznačio o kakvim se aktivnostima radi u kojima bi učestvovali hrvatski vojnici ili ukrajinske trupe u Hrvatskoj, dajući samo uopštene informacije o pomoći vojske Evropske unije Ukrajini.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba pozvao je EU da ubrza proceduru oko devetog paketa sankcija protiv Rusije a koji bi trebalo da obuhvati oštre restrikcije vezane za rusku raketnu industriju, još jedna je vest na sajtu Ukrinforma ovog jutra. „Pozivam kolege iz EU i Evropske komisije da stave na stranu sumnje ili, kako se to moderno kaže, zamor, i da brzo završe deveti paket sankcija“, kazao je on.

www.ukrinform.net

RT-23-11-s 

Kijev zadržao moldavski gas

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je juče da je Ukrajina preusmerila snabdevanje prirodnog gasa kroz Moldaviju, te kompanija preti da će zauzvrat zaustaviti dostavu kroz ključni gasovod, piše ruska državna medijska platforma RT. Moldavija je platila deo snabdevanja za novembar a Gasprom tvrdi da je Kijev zadržao 52,52 miliona kubika gasa predviđenih za ovu zemlju.

Ni kovid ni ruski napad na Ukrajinu nisu ključni za trenutni ekonomski pad u Evropi, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc a prenosi takođe RT. On je ovo pripisao ekonomskom rastu u Aziji, upozorivši da se verovatno situacija neće skoro vratiti na dobro pređašnje stanje. Zemlje u Severnoj Americi i Evropi su godinama uživale u kombinaciji stabilnog rasta, niske inflacije i visokih zarada. Kovid i rat u Ukrajini su možda ubrzali ekonomske posledice, ali ih nisu izazvale, rekao je Šolc.

www.rt.com

Politika-23-11-s 

Kurti uvažio zahtev SAD

„Kurti povio glavu pred zahtevom Vašingtona“, piše Politika uz naslov „Amerika ne prepušta EU ključni uticaj na KiM“. Nekoliko sati posle neuspelog sastanka u Briselu, Albin Kurti je odlučio da na još 48 sati odloži primenu mere kažnjavanja vozača koji nisu promenili registarske tablice sa srpskim oznakama. Premijer privremenih prištinskih institucija brzo je povukao ručnu i čak zahvalio američkom ambasadoru Džefriju Hovenijeru na zahtevu za odlaganje.

„Sutra obeležavamo važan jubilej, šest decenija od formiranja 250. raketnog puka, prve raketne jedinice PVO u tadašnjoj JNA“, kaže brigadni general Tiosav Janković a takođe prenosi Politika u vrhu strane.

www.politika.rs

Danas-23-11-s 

Građani ravnodušni prema EU

„Reakcije na vest o odlaganju preregistracije vozila sa srpskim oznakama“, objavljuje Danas uz naslov „Auto-tablice su postale najskuplja srpska reč“. Posle neuspelih briselskih pregovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija o odlaganju obavezne preregistracije, klatno kritike pomerilo se malo na stranu Prištine, dok je Srbija dobila blago pozitivno brojanje.

Prema istraživanju organizacije CRTA, „građani su sve više ravnodušni prema EU“, stoji takođe u vrhu strane.

www.danas.rs


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...