UPOZORENJE LITVANIJI ZBOG KALINJINGRADA

D.Ć.

Donald Tramp prisiljavao nadležne da proglase izbore 2020. neregularnim, piše Njujork tajms. Pred britanskim parlamentom zakon koji treba da smanji uticaj Evropskog suda za ljudska prava, izveštava Gardijan. Stigla pošiljka teškog naoružanja iz Nemačke, objavljuje Ukrinform kao i da je Hrvatska podržala ulazak Ukrajine u EU. Moskva upozorava na ozbiljne posledice po Litvaniju zbog blokade Kalinjingrada, prenosi RT. TV Pink izvan zakona, navodi Danas
(ilustracija, Pred parlamentom će se naći poništenje Akta o ljudskim pravima, uključujući i smanjenje uticaja Evopskog suda, što vlada naziva ponovnim uspostavljanjem britanskog suvereniteta, javlja Gardijan)

Bivši američki predsednik pritiskao je nadležne da proglase krađu na izborima 2020. kada je poražen. Pred britanskim parlamentom naći će se zakon koji treba da smanji uticaj Evropskog suda. U Ukrajinu je stigla nemačka pošiljka oružja u formi „pancerhaubica 2000“.Hrvatska podržala ulazak Ukrajine u EU.  Litvanija će trpeti ozbiljne posledice zbog Kalinjingrada, poručuju iz Moskve. TV Pink je godinama izvan zakona.

NYT-22.06-

Trampov pokušaj da ostane na vlasti

„Tramp pritiskao države da priznaju izbornu krađu“, glavni je naslov na prvoj strani Njujork tajmsa u tekstu koji se bavi „jasnom slikom njegovog direktnog učešća u planu da zadrži vlast“. Veće pri Kongresu koje se bavi napadom na Kapitol 6. januara, direktno je povezalo Donalda Trampa sa idejom da se u prvi plan stave glasovi njegovih birača, i objavilo sveže detalje o tome kako je bivši predsednik hteo da putem maltretiranja, nagovaranja i blefa pokaže da je njegov poraz 2020. bio lažiran. Podaci su pokazali da su bivši predsednik i grupa njegovih saradnika opsedali nadležne za izbore iz raznih država nakon što su objavljeni rezultati.

Na centralnoj fotografiji vidi se kako se starica penje na razrušeni most između Lisičanska i Severodonjecka u Ukrajini. Naslov teksta ispod je „Put za jabuke preko poslednjeg mosta koji još stoji“. Iako meštani pričaju da je most miniran a vojska ističe da je gađan ranije i da će biti na meti ponovo, Svetlana Zivaga (54) se uputila preko merdevina na se popne na most i „pređe ono što je postalo najopasnije prelaženje reke na svetu“.

www.nytimes.com

 Guardian-22.06

Zakon u Londonu „jači“ od EU

Britanska vlada će danas pokušati da nadjača odluku Evropskog suda za ljudska prava nakon što je sudija u Strazburu blokirao deportaciju azilatana u Ruandu, glavna je priča na prvoj strani Gardijana. Pred parlamentom će se naći poništenje Akta o ljudskim pravima, uključujući i smanjenje uticaja Evopskog suda, što vlada naziva ponovnim uspostavljanjem britanskog suvereniteta. Aktivisti i advokati ovo nazivaju istorijskim korakom, tvrdeći da je vlast sistematski urušavala pravo naroda kako bi sama bila „nedodirljiva“ za sud.

Centralna fotografija rezervisana je danas za Britance koji su u Stonhendžu u Viltširu dočekali letnju ravnodnevnicu, i to prvi put posle tri godine. Do čuvenog kamenog kruga spustilo se hiljade ljudi, što je od 2019. bilo zabranjeno.

www.theguardian.com

 Ukrinform-22.6.

Stigle „pancerhaubice“

Nemačka je kao deo bezbednosne pomoći dostavila Ukrajini prvu pošiljku artiljerijskih jedinica „pancerhaubice 2000“, prenosi ukrajinska novinska agencija Ukrinform. Ministar odbrane Ukrajine Oleksi Rezenikov potvrdio je da je pošiljka stigla i da je sada, uz obučenu posadu, deo oružanih snaga države. Rezenikov se zahvalio Nemačkoj, navodeći da Ukrajina nastavlja da računa na njenu pomoć. „Pancerhaubica 2000“ proizvodena je devedesetih godina 20. veka u Minhenu i pogađa mete na više od 30 kilometara udaljenosti standardnim projektilima.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je telefonom sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem i zahvalio mu se na podršci za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, još jedna je vest koju jutros objavljuje Ukrinform na svom portalu. Zelenski je dodao da će odluka Inicijative „Tri mora“ da se Ukrajina uključi kao učesnik, poboljšati ukrajinsko-hrvatske odnose u oblasti energije, transporta i infrastukture.

www.ukrinform.net

 RT-22.-6-

„Ozbiljne posledice“ zbog Kalinjingrada

Litvanska zabrana protoka robe to Kalinjingrada već utiče na saobraćaj, istakli su zvaničnici iz ove ruske regije, a prenosi RT u izdvojenoj vesti. Delimične restrikcije teretnog transporta takođe se odnose i na drumska vozila koja idu kroz Litvaniju, tako da se roba sada može prebacivati samo morem, saopštila je lokalna vlast Kalinjingrada. Litvanska železnica je prekinula prevoz robe jer ona ulazi pod sankcije EU. I Vilnius i Brisel su istakli da se ne radi o blokadi, da će ovo uticati na oko 50 odsto robe koja se prebacuje od ruske obale do Kalinjingrada, već da je samo implementacija embarga. Šef ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev rekao je da će na trenutnu blokadu Moskva odgovoriti i da će to imati „ozbiljne negativne posledice po narod u Litvaniji“.

Ruska novinska kuća RT prenosi vest iz nemačke štampe da se ova zemlja sprema da pokrene drugu fazu vanrednog plana po pitanju prirodnog gasa za oko pet do 10 dana. Takozvana „alarm faza“ kreće kada postoje poteškoće u snabdevanju gasom ili izuzetno velika potražnja, „što dovodi do situacije značajnog smanjenja snabdevanja, ali u kojoj tržište još može da se nosi sa tim a da ne moraju da se preduzmu vantržišne mere“, objasnilo je nemačko Ministarstvo ekonomije.

www.rt.com

Politika-22-6 

Vučić pričao sa Boreljom

Srbija, Albanija i Severna Makedonija danas saopštavaju stav, piše Politika na prvoj strani uz naslov „’Otvoreni Balkan’ još vaga o putu u Brisel“. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavestio je šefa diplomatije Đuzepe Borelja da će danas u podne biti objavljena zajednička odluka tri države o eventualnom učešću na samitu EU i zapadnog Balkana u Briselu. Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku izrazio je zadovoljstvo napretkom ostvarenim u dijalogu Beograda i Prištine.

„Tužilaštvo: javni nastupi Hrkalovićeve nemaju nikakvu dokaznu snagu“, još jedan je naslov u vrhu strane. Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da javni nastup bivše državne sekretarke MUP-a nema nikakvu dokaznu snagu i da se kao takav ne može smatrati relevantnim i verodostojnim.

www.politika.rs

Danas-22-6 

TV Pink izvan zakona

List Danas objavljuje reakcije na TV duel Željka Mitrovića i Sava Manojlovića u emisiji „Pravi ugao“ uz naslov „TV Pink godinama ne poštuje zakon“. REM u izveštaju za 2020. konstatuje da RTV Pink u posmatranom periodu nije emitovao nijednu emisiju kulturno-umetničkog i dečijeg programa, da je obrazovni program učestvovao sa 0,01 odsto, a dokumentarni sa 0,04 odsto. „Mitrović je uspeo u nameri da svoj program preseli u studio RTV i uvuče sagovornike u rijaliti raspravu sa nesnošljivom kakofonijom u kojoj se najviše čuje najglasniji i najbezobrazniji, to jest najluđi“, kaže Željko Bodrožić. Igor Božić ocenjuje da je teško izvesti zaključak iz ovakvih sučeljavanja, „jer tu nije bilo razmene argumenata, pre svega s Mitrovićeve strane, već gomila uvreda i povišenih tonova“.

Koliko domaćinstava raspolaže sa 2.000, a koliko sa 5.000 evra mesečno, pita list uz naslov „Za ’idealan život’ para ima oko jedan odsto ljudi iz Srbije“. Prosečno domaćinstvo koje spada u 10 odsto najbogatijih u Srbiji, mesečno raspolaže sa samo 1.388 evra.

www.danas.rs


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...