AMERIKA ODOBRILA JOŠ 40 MILIJARDI ZA UKRAJINU

D.Ć.

Rusija se sprema da pripoji delove jugoistočne Ukrajine, piše Njujork tajms. Britanski premijer prošao samo sa jednom kaznom za Partigejt, izveštava Gardijan. Senat usvojio novi paket pomoći za Kijev, objavljuje Ukrinform. „Sami su krivi“, kazao Medvedev na pozive da se ruska pšenica učini dostupnom usled najava globalne krize, prenosi Raša tudej. U Srbiji bajke o boljem standardu ako bi se uvele sankcije Moskvi, piše u Danasu
(ilustracija, Američki Senat je usvojio akt kojim se dozvoljava prebacivanje 40 milijardi dolara Ukrajini kao odgovor na rusku agresiju, izveštava ukrajinska državna novinska agencija Ukrinform)

Rusija sprema teren da pripoji delove Ukrajine na jugoistoku zemlje. Javnost je šokirana nakon što je britanski premijer kažnjen samo jednom, umesto pominjanih 126 kazni, izvukavši se čak i za slavlja u vreme mera protiv pandemije, na kojima je bio a za koja su drugi kažnjeni. Američki Senat je odobrio još 40 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu. Iz UN su istakli da bi đubrivo i pšenica iz Rusije trebalo da budu dostupni svetu u svetlu nastupajuće globalne nestašice hrane, a Dmitrij Medvedev poručio da su „sami krivi“. Na snazi su populističke bajke o boljem standardu u Srbiji ako bi se uvele sankcije Moskvi.

 NYT-20.5.

Rusija pripaja delove Ukrajine

„Rusija se sprema da pripoji delove jugoistočne Ukrajine“, glavni je naslov na prvoj strani Njujork tajmsa. Odmah nakon trijumfa u poslednjem naoružanom ukrajinskom otporu u Mariupolju, Rusija izgleda da je u četvrtak pripremala teren da aneksira delove na jugoistoku zemlje, za koje je zvaničnik Kremlja rekao da imaju „značajno mesto u našoj ruskoj familiji“. Ruski zamenik premijera za infrastrukturu Marat Kusnulin obišao je oblast ove nedelje i podvukao planove da se preuzme puna kontrola nad vitalnom infrakstrukturom, uključujući i najveću nuklearnu elektranu u Evropi, dok snage na terenu obezbeđuju svoje položaje i kontrolišu lokalno stanovništvo.

Na prvoj strani našao se i tekst vezan za Džordžiju i rasističke sukobe s početka 20. veka, dok ova oblast Sjedinjenih Država danas cveta u svojoj raznolikosti.

www.nytimes.com

Guardian-20.5.- 

Džonsonu samo jedna kazna

„Bes zbog samo jedne Džonsonove kazne za Partigejt“, glavni je naslov na prvoj strani britanskog Gardijana. Civilne službe i specijalni savetnici šokirani su nakon što je Skotland Jard potvrdio da je premijer Boris Džonson dobio samo jednu od 126 kazni koje su pominjane, za kršenje zakona prilikom organizovanja slavlja u zvaničnim kancelarijama za vreme mera protiv pandemije. Policija se našla pod ogromnim pritiskom da objasni kako je došla do ovakvog zaključka, pošto su zvaničnici iz Dauning Strita saopštili da neće biti daljih istraga protiv premijera, „uprkos tome što je prisustvovao proslavama za koje su drugi već kažnjeni“, navodi list.

Gardijan takođe u vrhu strane objavljuje i da hemijska zagađenost u okruženju pogoršava globalnu epidemiju viška kilograma. Ideja da postoje toksini koji utiču na to kako telo kontroliše svoju težinu još nije deo opšteprihvaćene medicine. Ali, desetine naučnika iz najnovijeg izveštaja tvrdi da su dokazi do kojih se došlo, više nego čvrsti, te da bi trebalo da bude. „Ovo je kritična tačka jer je trenutno kliničko vođenje pacijenata sa viškom kilograma izuzetno neadekvatno“, kažu oni.

www.theguardian.com

Ukrinform-20.5.

Odobreno američkih 40 milijardi

Američki Senat je usvojio akt kojim se dozvoljava prebacivanje 40 milijardi dolara Ukrajini kao odgovor na rusku agresiju, izveštava ukrajinska državna novinska agencija Ukrinform. Između ostalog, predviđeno je da se finansijski pomogne sa vojnom opremom za odbranu, da se pruži pomoć izbeglima i raseljenima, kao i u pogledu tehničkih stvari poput problema sa nuklearnom elektranom, dostavom hrane, ekonomskim pitanjima. Ukrinform podseća da je američki predsednik 28. aprila Kongresu predložio da se odobri novi paket kao odgovor na rusku agresiju, u iznosu od 33 milijarde. Kako je predlog elaboriran, tako su predlagani i dodaci, uključući još nekoliko milijardi za hranu i vojnu opremu.

Britanski premijer je saopštio da će London pomoći Ukrajini sa još 1,3 milijarde funti u oružju, prenosi agencija u izdvojenoj vesti. Radi se o paketu koji će Kijevu doneti artiljeriju dugačkog dometa, projektile za gađanje ratnih brodova sa obale i dronove.

www.ukrinform.net

RT-20.5.- 

Medvedev: Sami su krivi

Rusija neće izvoziti hranu na štetu sopstvenog tržišta, rekao je zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti i bivši predsednik Dmitrij Medvedev, a objavljuje ruska državna agencija Raša tudej. Za krizu, kako je dodao, zapad će morati da krivi svoj „kosmički kretenizam“. Kako su Rusija i Ukrajina veliki proizvođači pšenice sa oko 30 odsto od ukupnog globalnog izvoza, cene su značajno skočile od početka ruske vojne ofanzive i sankcija koje su Moskvi uvele SAD, EU, Britanija i druge zemlje sa zapada. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je u sredu da bi đubriva i hrana iz Rusije trebalo da su dostupni svetskim tržištima bez prepreka. Medvedev je rekao da su „sami krivi“ i da su „sve paklene sankcije beznačajne kada se uporede sa ključnim stvarima“, poput hrane i energenata.

„Sa novih 40 milijardi, SAD se spremaju za skupi poraz u Ukrajini“, naslov je još jednog teksta koji se našao jutros na portalu Raša tudej. Pre osam decenija, američki „arsenal za demokratiju“ pomogao je da se poraze nacistička Nemačka i imperijalistički Japan. Poslednjih godina, međutim, „mnogo je manje efikasna“, stoji u tekstu.

www.rt.com

Politika-20.5.-

Vučić sa Mišelom

Glavna najava, te i dominantna fotografija, na prvoj strani Politike i danas je rezervisana za predsednika Srbije. Evropska geopolitička zajednica, predlog o kojem ovih dana govori predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, a koji se oslanja na ideje francuskog predsednika o načinima funkcionisanja politike proširenja Evropske unije u narednom periodu, za Aleksandra Vučića predstavlja „važan korak napred“, objavljuje list. Kako je rekao juče na zajedničkoj konferenciji sa Šarlom Mišelom, on u ovome ne vidi ništa loše za Srbiju i veruje da ćemo se mi tome „sa velikim zadovoljstvom i nadom prikloniti i priključiti“.

U vrhu strane nalazi se i vest da je DNK analiza potvrdila da se Splićanin Matej Periš (27), za kojim se tragalo od poslednjeg dana prošle godine, utopio. Njegovo telo su pre dva dana našli mornari na desnoj obali Dunava, u blizini beogradskog šetališta Ada Huja. Prema preliminarnom nalazu obdukcije, smrt Periša nastupila je nenasilnim putem.

www.politika.rs

Danas-20.5.

Bajka o boljem standardu

Ekonomisti govore o izjavi predsednika Srbije da bismo deset puta kvalitetnije živeli ako bismo se pridružili merama protiv Moskve, piše Danas uz naslov „Vučićeva bajka da sankcije Rusiji donose bolji standard“. „Ako je tako, zašto Vučić do sada nije uveo sankcije. To je još jedna populistička priča da se javnost pripremi na sankcije Rusiji“, kaže Željko Veselinović. Duško Bodroža ističe da veći uticaj od stava prema sankcijama, ima to što su investitori oprezni kod finansiranja, pogotovo kada je reč o zemljama poput Srbije. „Ako situacija postane toliko zaoštrena, treba porediti četiri odsto trgovinske razmene sa Rusijom, i 64 odsto razmene sa EU“, navodi Predrag Bijelić.

Mnoge zemlje, uključujući i našu, pokušavaju da privuku kompanije iz Moskve, objavljuje list takođe u vrhu prve strane. „Srpske firme u Rusiji nude rad iz Beograda“, naslov je teksta. Na sajtu glavne ruske novinske agencije Ria Novosti smenjuju se reklame kojima se nudi pomoć firmama da presele biznis u Srbiju. Cene za otvaranje firme i ličnog bankovnog računa u Srbiji je 2.900 evra.

www.danas.rs

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...