SRBIJA NEĆE PRISTATI NA NASILJE

Milan Djukić

(pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama dnevne štampe)

Pre tačno deset godina u skoro samom centru Beograda "skinhedsi" su ubili Dušana Jovanovića, dečaka romske nacionalnosti. Trebalo je, dakle, da prođe cela jedna decenija da bi se spomen-pločom u Beogradskoj 33 obeležilo mesto ubistva. No, bolje je ikad nego nikad na ovaj način podsetiti i istaknuti da je ljudski život neprikosnoven - bez obzira na boju kože, nacionalnost, versku pripadnost, političku orijentaciju.

 

Otkrivanju spomen-ploče pažnju su na svojim naslovnim stranama posvetili dnevni listovi "Politika", "Danas" i "Večernje novosti. "Politika" prenosi reči predsednika Borisa Tadića "Naša ideja je nenasilje", koji je istakao da se spomen-pločom upućuje poruka za budućnost da Beograd i Srbija nikada neće pristati na nasilje. "U osnovi svakog zločina nalazi se nesposobnost uživljavanja u poziciju drugog čoveka, što je pretpostavka za postojanje razumevanja različitosti i saživota u jednom društvu", rekao je predsednik Tadić.

 

Otkrivanje spomen ploce

 

"Sećanje za opomenu" naslov je u "Večernjim novostima" koje, uz opširan izveštaj o događaju, navode saopštenje građanskog pravobranioca Dušanke Gaćeše i zaštitnika građana Saše Jankovića: "Nacizam, rasizam, nasilje i slične ideologije, koje su u jednom trenutku ugrozile opstanak celih naroda, ekstremni su oblik diskriminacije koju i danas doživljavaju mnogi građani. Zato imamo moralnu obavezu da se usprotivimo bezumlju i nepravdi prema drugima..."

 

"Romi su žrtve institucionalne diskriminacije", piše "Danas". Činu otkrivanja spomen-ploče su pored predsednika Tadića prisustvovali i članovi gradske vlasti, porodica Dušana Jovanovića, njegovi drugovi i brojni Beograđani. Pored toga, juče je održana i konferencija za novinare na kojoj je direktor Centra za prava manjina Petar Antić predstavio izveštaj "Povrede prava Roma u Srbiji". Antić je tom prilikom, kako prenosi "Danas" rekao: "Romi su u Srbiji žrtve institucionalne diskriminacije, jer ne mogu da dobiju potrebna dokumenta. Takođe se osporava pravo Romima na zdravstvenu zaštitu, jer nemaju zdravstvene knjižice..."

 

Uzavreli grad

Beograd je u sredu uveče i juče opet bio uzavreli grad. Vesti o postavljenim bombama i eksplozijama smenjivale su jedna drugu, izazivajući različite komentare građana. "Tresli strah i eksplozije", pišu "Večernje novosti" i navode da je prvo u garaži u Masarikovoj ulici ispod džipa pronađena eksplozivna naprava, koja je uspešno demontirana, da je zatim "grunulo" na parkingu na Bežanijskoj kosi i da je bomba "kašikara" pronađena u stanu na Novom Beogradu. Kada je reč o događaju koji je izazvao najviše pažnje - podmetanju paklene mašine u javnoj garaži - "Novosti" izveštavaju da je ispod vozila postavljeno 200 grama eksploziva i da je trebalo da bude aktiviran daljinskim upravljačem. Nakon razgovora inspektora beogradske policije s vlasnicom vozila i njenim vozačem, sumnja se da je motiv ljubomora i da je suparnica vlasnice vozila angažovala ljude da je zaplaše i ubiju.

 

Bomba ispod dzipa

 

I "Blic" se na naslovnoj strani bavi ovim događajem. "Bomba ispod džipa ljubavnice" naslov je teksta u kojem piše da policija istražuje vezu vlasnice vozila, koja živi u Švajcarskoj, i nekadašnjeg poznatog biznismena. Prema izvorima "Blica" taj je tajanstveni biznismen oženjen, a poznat je domaćoj javnosti kao osoba koja je svojevremeno imala suvlasnički udeo i firmi povlašćenoj u vreme režima Slobodana Miloševića. Kasnije je firma proglašena za ekstraprofitersku, a oba suvlasnika zasebno su nastavila poslovnu karijeru.

 

Falsifikati i lekovi bez dozvole

Dnevne novine nastavljaju da prate aferu s lekovima. "Analgetici se najviše falsifikuju" piše "Politika". Naravno, zarada je najveća na (falsifikovanim) lekovima koji se najviše koriste, pa tako "Politika" navodi da se najviše "trguje" antidepresivima, medikamentima za sprečavanje infarkta i moždanog udara, biorelaksansima i ginekološkim preparatima. Veliki problem je i što prosečan građanin teško može da otkrije da li je neki medikament original ili falsifikat. Zato nadležni upozoravaju da je sumnjiv svaki lek koji na kutiji nema oznaku Agencije za lekove i medicinska sredstva, broj rešenja o registraciji, datum proizvodnje i pakovanja kao i uputstvo za upotrebu na srpskom jeziku.

 

Falsifikovani lekovi

 

Čak i kada bi naizgled sve trebalo da bude u redu, javljaju se sumnje. Tako "Glas javnosti" piše o nedoumicama o poklonu nemačke firme "Merk" - "Morfijum bez dozvole u Srbiji". Farmaceutima je, naime, sumnjivo što donacija stiže pre nego što je lek registrovan u Srbiji. Da li je to zato što "Merk" merka domaće tržište, kako piše "Glas javnosti".

Na predstavljanju novog uputstva za izdavanje neregistrovanih lekova Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, kao i donacije morfijuma vredne 1,8 miliona dinara, organizatorima skupa umesto novinara prava pitanja su postavljali članovi "Farmaceutskog jezgra". Sunčica Devora, predsednica tog stručnog udruženja, izrazila je sumnju da je donacija pre reklama nego dobra namera kompanije "Merk" koja namerava da uđe na srpsko tržište.

 

Političari naši nasušni

Naravno da prve strane dnevnih novina ne mogu da se zamisle bez "vrućih" naslova o našim političarima, njihovim aktivnostima ili bez njihovih izjava.

 

"Pravda" danas prednjači u tome. Posle dve runde verbalnog duela između Velimira Ilića (koji se bavio likom i delom Čedomira Jovanovića i Božidara Đelića) i Tomislava Nikolića (koji je umesto Đelića za "protivnika" izabrao Velju Ilića), red da ospe paljbu ponovo je došao na ministra za infrastrukturu. "Toma Nikolić me se plaši" kaže Ilić. Suština je, prema Ilićevim rečima, da se Tomislav Nikolić mnogo uplašio predsedničkih izbora i njegove najavljene kandidature. "I to me raduje. Boji se da neće proći u drugi krug i ovo je njegova grčevita borba da devalvira svoje političke protivnike ne bi li on nešto ućario. Nemoj Tomo tako!", poručuje Ilić.

"Pravda" prenosi i izjave Nenada Čanka "DSS treba da nestane" jer po njemu stranka Vojislava Koštunice predstavlja vrhunac pohlepe i beščašća, i Vladana Batića, bivšeg ministra pravde a sada opozicionara, koji kaže "Vlast  bi opet da me hapsi".

 

I "Politika" je deo naslovne strane posvetila Velimiru Iliću. "Mišković vodi hajku protiv mene" rekao je u intervjuu ministar Ilić. Razlog za hajku je činjenica da je on Koštuničin partner i što je opozicija shvatila da, ako svi budu krenuli na njega, "postoji mogućnost da eksplodiram i da vlada ode".

 

Jeremic i Kusner

 

O ozbiljnim temama juče su razgovarali ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i njegov francuski kolega Bernar Kušner. Nakon razgovora Jeremić je izjavio "Francuska nas podržava na putu ka evropskoj uniji", prenosi "Politika".

 

Jedino "Press" na naslovnoj strani izveštava o još jednom pokušaju hapšenja Ratka Mladića. U tekstu "Potera za Mladićem" piše da su specijalci juče rano ujutru blokirali i pretresli kasarne u Pančevu i Zrenjaninu ali da general Mladić opet nije pronađen. No, glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte uverena je da će "Mladić biti uhapšen pre kraja ove godine".

 

U "Glasu javnosti" analitičari Branko Radun i Jovo Bakić pokušavaju da objasne zašto će lideti LDP i Nove Srbije učestvovati na predsedničkim izborima - "Čeda i Velja bi da trguju". Radun ističe da će obojica podrškom pokušati da ucene Tadića dok Bakić smatra da njihov ucenjivački potencijal neće biti na zavidnom nivou.

 

Ekonomija u raljama politike

Da sve što se dešava u svetu na političkom, a u izvesnoj meri i vojnom planu, ima itekako veliki uticaj i na svetsku, pa samim tim i na našu još uvek nedovoljno oporavljenu ekonomiju, dokazuju dve vesti koje daju "Politika" i "Večernje novosti". "Cena nafte blizu istorijskog rekorda" naslov je u "Politici" koji možda sam po sebi i ne bi bio toliko zanimljiv, jer cena sirove nafte raste već duže vreme, da nije objašnjenja u tekstu. Naime, rastuća napetost između Ankare i Vašingtona - izazov Turske Pentagonu da uhapsi vođe kurdskih pobunjenika na severu Iraka - i raspaljivi ton Džordža Buša prema Teheranu najnoviji su podstrekači vrtoglavog uzleta cene barela nafte. Trenutno je blizu rekorda iz 1979. godine od 90 dolara.

 

Poskupljenje sirove nafte

 

Zato ne čudi što se, posle jednomesečnog zatišja, novi cenovnici pojavljuju na našim benzinskim pumpama. "I benzinu hladno" pišu "Večernje novosti" i navode da će naftni derivati poskupeti od ponoći za dva do tri dinara po litru.

 

"PIM blokira Dunav i Savu" naslov je u "Glasu javnosti". Radnici preduzeća "Ivan Milutinović" protive se prodaji firme u delovima, a predstavnici sindikata kažu "da je savetnik 'Dilojt' predložio da se firma proda kao imovina, a samim tim i rasparča, što odgovara tajkunima koji su već bacili oko na kamenolom i eksploataciju peska i šljunka".

 

Poslovne novine "Biznis" na prvoj strani pišu "Dinkić se zaleteo pred Hrvatima". Naime, na skupu u Dubrovniku Mlađan Dinkić je, oduševljen modelom privatizacije Hrvatskog telekoma (koja, uzgred, nije mogla da prođe bez afera) izjavio da će taj model biti prekopiran i primenjen na privatizaciju Telekoma Srbija. Međutim, iz više razloga a pre svega zbog potpuno različite vlasničke strukture HT-a i našeg Telekoma, on ne može biti privatizovan po hrvatskom scenariju. "Država ne bi znala ko od građana kupuje akcije, niti kome se one preprodaju", piše "Biznis".

 

Možda ne slučajno, na naslovnoj strani "Biznisa" su, jedna pored druge, izjave Gordane Dostanić "Bojim se odlaska stranih investitora" i Borisa Tadića "Ne menjamo Kosovo za Evropsku uniju".

 

U susret sajmu knjiga

 

Koeljo

 

Za tri dana počinje Sajam knjiga u Beogradu. Iako su naslovi iz kulture retko na prvim stranama dnevnih novina, a još ređe oni koji se odnose na književnost, "Politika" pod naslovom "Ogledalo moje duše" najavljuje ekskluzivan razgovor sa Paulom Koeljom. Slavni brazilski pisac, pored ostalog, kaže: "Verujem da je život vrlo darežljiv prema ljudima koji preuzimaju rizike".

 

"Danas" svojim čitaocima predlaže da u utorak 23. oktobra pročitaju sve u specijalnom dodatku "Praznik knjige" posvećenom 52. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

 

Puj, pike, ne važi

Posle pobede naše fudbalske reprezentacije nad Azerbejdžanom, kao da je svima laknulo -  selektoru, stručnom štabu, igračima, navijačima - iako Srbija ima samo teoretske šanse da se plasira na naredno evropsko prvenstvo. Bilo kako bilo, izgleda da je mnogo lakše i Dejanu Stankoviću koji, posle kategoričnih izjava da napušta reprezentaciju datih nakon remija sa Gruzijom, kaže "Ostajem kapiten" a prenosi "Glas javnosti".

 

Nekadašnji kapiten reprezentacije Savo Milošević odlučio je da karijeru nastavi u Kanadi, a "Kurir" tu vest prenosi pod naslovom "Srpski Bekam".

 

Još jedan bivši reprezentativac, Vladimir Jugović, kaže za "Blic" da nije sve u novcu koji će naš državni tim i fudbalski savez izgubiti ako se ne plasiraju na EP i dodaje "Naše premije Belgijancima su glupost".


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...