SMRT PRINCA POP MUZIKE

Milan Djukić

(pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama dnevne štampe)

Sve današnje dnevne novine naslovne strane posvetile su tragičnoj smrti makedonskog pevača Tošeta Proeskog. Na autoputu kod Nove Gradiške u Hrvatskoj džip u kome su se nalazili Proeski, Georgij Georgijevski, koji je bio za volanom, i Ljiljana Petrović udario je u zadnji deo kamiona pri brzini od 180 km/h. Nakon toga, džip se zaneo na putu i udario u zaštitnu ogradu. U smrskanom vozilu Toše Proeski, koji je u trenutku nesreće spavao na mestu suvozača, ostao je na mestu mrtav.

 

"Politika" obaveštava o ovoj nesreći pod naslovom "Proeski poginuo kod Nove Gradiške", dok u tekstu ističe da je otišao princ balkanske pop muzike, jedan od retkih pevača koji je posle ratova devedesetih uspeo da prevaziđe novonastale državne granice. "Danas" piše da je u Makedoniji proglašen dan žalosti, a da će Proeski biti sahranjen danas u rodnom Kruševu. Na naslovnoj strani "Blica" uz sliku sa mesta nesreće i poginulog Proeskog je naslov "Otišao balkanski kralj popa". Smrt popularnog pevača je i tema dana u ovom listu, koji prenosi izjave njegovih prijatelja i saradnika (Nikše Bratoša, Bajage, Zafira Hadžimanova...), piše o neverici na ulicama Skoplja i drugih makedonskih gradova i daje biografiju Tošeta Proeskog. "Toše među anđelima" naslov je na prvoj strani "Večernjih novosti", dok "Glas javnosti" piše "Tošeta smo svi voleli".

 

Tose Proeski

 

"Tuga" kao naslov, fotografija Proeskog sa jednog od nastupa i osnovne informacije o ovoj stravičnoj saobraćajnoj nesreći zauzele su celu naslovnu stranu današnjeg "Pressa". "U Makedoniji proglašen dan žalosti, plače cela bivša Jugoslavija", navodi "Press". Isti naslov, "Tuga", je i na prvoj strani "Kurira" uz poslednji oproštaj rečima "Zbogom, Toše". "Iz smrskanog 'folksvagen tuarega' izvučeno beživotno telo makedonskog pevača", piše na naslovnoj strani "Pravde" pod naslovom "Poginuo Toše". Nove dnevne novine "Alo!" uz veliki naslov "Vozač ubio Tošeta" telegrafski navode "Šofer je zaspao za volanom. Išli su brzinom od 180 km/h prema kamionu. Vazdušni jastuk nije se otvorio. Toše je umro dok je spavao. Policajac je bio šokiran: 'Ne možete ga prepoznati'. Hteo je da ide u Zagreb da snimi novu pesmu. Devojka mu je u totalnom šoku."

 

Posmrtni ostaci Tošeta Proeskog sinoć su transportovani iz Hrvatske u Makedoniju vojnim helikopterom. Na predlog makedonske Vlade, Toše će posthumno biti proglašen zaslužnim građaninom Makedonije, a današnjoj sahrani će pored članova porodice, prijatelja, građana Kruševa i državnih zvaničnika prisustvovati i vrh Makedonske pravoslavne crkve s poglavarom, arhiepiskom Stefanom koji će služiti opelo.

 

Čime nas leče?

Prošle sedmice otkrivena afera s lažnim ampulama antitetanusa nastavlja da zaokuplja pažnju medija. "Politika" pod naslovom "Lažni lekovi - niko odgovoran" piše da je najnoviji slučaj otvorio pitanje zašto nijedna afera nije isterana do kraja i da je "pre dve godine 20.000 pacijenata umesto antitetanusa primilo destilovanu vodu". Pored toga "Politika" navodi da su ljudi masovno kupovali nano-maske za zaštitu od ptičjeg gripa iako one nisu imale atest, da je pre nekoliko godina falsifikovani lek za čir preplavio srpsko tržište, da su 2004. godine tri osobe bile zaražene virusom HIV-a a da još nije rešen slučaj kontaminacije uzoraka Rh negativnih trudnica.

 

Lazni lekovi

 

Da problema nema samo sa zaštitom od tetanusa potvrđuje i "Danas" koji ističe da nadležni ne žele da kažu da li je u Srbiji vladala nestašica antirabičnog imunoglobulina. "Domaći serum protiv besnila u medicinskim ustanovama" naslov je teksta u kome su zvaničnici Instituta za transfuziju krvi, koji proizvodi serum protiv besnila, demantovali glasine prema kojima je "proizvodnja domaćeg seruma propala" i kao jedini problem u proizvodnji naveli slab odziv davalaca krvne plazme.

 

I "Glas javnosti" istražuje kakva je situacija u apotekama u našoj zemlji. Napominjući da su apoteke zatrpane proizvodima problematičnog sadržaja, "Glas" piše "Svaki četvri lek - sumnjiv". I pored toga, ministarstvo zdravlja "gleda kroz prste" preparatima bez deklaracije i ne sprečava promet neregistrovanih. "Kurir" je otišao korak dalje i obavio sopstveno istraživanje pa u tekstu naslovljenom "Skandalozno - kancerogeni lek i dalje u apotekama" izveštava da je reporter ovog lista u jednoj beogradskoj apoteci kupio kineski lek "Doloreksu". Iako taj preparat protiv glavobolje ne bi smeo da bude u prodaji, jer nema dozvolu za stavljanje u promet i nije registrovan po novom Zakonu o lekovima, može se kupiti čak i u apotekama "Apotekarske ustanove Beograd", što se vidi iz objavljenog fiskalnog računa.

 

Odgovor na pitanje da li smo potpuno bezbedni kada u apoteci kupujemo lek koji bi trebalo da nam pomogne a ne šteti, morali bi - kako zbog javnosti tako i zbog konačnog uvođenja reda i u ovoj oblasti - da u narednom periodu daju ministarstvo zdravlja i Agencija za lekove.

 

Političko-diplomatska inicijativa u zamahu

Rešenje statusa Kosova i Metohije, saradnja sa Haškim tribunalom i ulazak naše zemlje u Evropsku uniju su teme koje su nezaobilazne na naslovnim stranama dnevnih novina.

 

"Politika" prenosi reči predsednika Tadića: "Nećemo prihvatiti nezavisnost". Predsednik Tadić je juče u Beču razgovarao s predsednikom Austrije Hajncom Fišerom i pored još jednog upozorenja da Srbija neće prihvatiti nezavisnost Kosova rekao da bi "nezavisnost te pokrajine izazvala negativne posledice ne samo na Balkanu, već i u regionu Crnog mora".

 

U Briselu su sa evropskim zvaničnicima odvojeno razgovarali Vladimir Vukčević, Rasim Ljajić, Dušan Petrović i Čedomir Jovanović. Vukčević, tužilac za ratne zločine, i Ljajić, ministar u Vladi Srbije razgovarali su, prenosi "Danas" u tekstu "Štetno sužavanje evropskih perspektiva", sa evropskim čelnicima o saradnji sa Hagom. Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a, susreo se s predstavnicima EU na sesiji "Opozicioni pogled na Srbiju" dok je ministar pravde Dušan Petrović pružio uveravanje čelnicima Evropske komisije da vlasti i sve nadležne službe čine sve da se reši problem saradnje s Haškim sudom.

 

Djelic o BIA

 

Da zvaničnici u Srbiji (zaista) žele da se što pre nađemo u Evropskoj uniji, potvrđuje i izjava Božidara Đelića, potpredsednika Vlade, koji je za "Blic" rekao: "Tajne službe da nam skinu hašku omču. Neka službe bezbednosti urade svoj posao, mi smo tehnički deo pregovora sa EU završili." Ipak, kada je reč o takozvanim evroatlantskim integracijama, ima i drugačijih mišljenja. "Pravda" objavljuje intervju sa ministrom za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića "Srbi nisu mazohisti, zato neće NATO". Govoreći o pregovorima za rešavanje statusa KiM ministar Samardžić kaže da pozitivnog pomaka nema i po svoj prilici neće ga ni biti sve dok SAD budu podržavale i podstrekavale kosmetske Albance u pravcu nezavisnosti. Ministar Samardžić je istakao i da je "NATO instrument u američkim rukama za trajnu kontrolu nad Kosovom i Metohijom i ući u takvu organizaciju bilo bi čist kolektivni mazohizam".

 

I "Glas javnosti" posvetio je deo svoje naslovne strane pitanju Kosova i Metohije. "Srbi će čekati kao Jevreji" naslov je teksta u kojem Zoran Dragišić, stručnjak beogradskog Fakulteta za bezbednost, i Milenko Radić, analitičar, iznose svoje viđenje situacije posle eventualnog jednostranog proglašenja nezavisnosti nakon 10. decembra. Pored upozorenja da bi jednostrana nezavisnost zapalila pola Balkana, Radić kaže da će se "I neka od budućih srpskih generacija sasvim izvesno setiti svega što se dogodilo i jasno i glasno reći nama je Kosmet otet i hoćemo ga nazad".

 

Kosovo i Metohija, odnosno sudbina države Srbije, važniji su ovoga trenutka od predsedničkih i lokalnih izbora. "Država preča od izbora" pišu "Večernje novosti" koje saznaju da će konkretni dogovori parlamentarnih stranaka o raspisivanju predsedničkih i lokalnih izbora početi posle 10. decembra.

 

Vrući telefoni

Nagrada za informacije koje bi dovele do hapšenja Mladića, Župljanina i Hadžića, okrivljenih pred Haškim tribunalom, i danas je jedna od tema u središtu pažnje javnosti. "Poziv i dalje glave vredan" - to je naslov teksta u "Večernjim novostima" u kojem se kaže da neće biti novog broja za informacije o haškim optuženicima već da je aktivan već odavno postojeći telefon u BIA s brojem 9191. U redakciji "Kurira" su odlučili da testiraju sposobnosti i intuiciju operativaca Bezbednosno-informativne agencije pa je novinar Kurira "glumio mladićevog jataka i prijavio ga na 9191". Ispostavilo se međutim da operativac BIA nije naseo na provokaciju već je na kraju razgovora (već pomalo iznerviran) uputio "jataka" da se obrati policiji.

 

Iako se iz nekih napisa ali i konkretnih postupaka može zaključiti da Haški sud sada gotovo stidljivo traga za Radovanom Karadžićem, prethodnih godina izvedeno je nekoliko većih ili manjih operacija (neuspešnog) hapšenja. Možda je to razlog što CIA sprovodi istragu o sabotaži hapšenja o čemu piše "Glas javnosti" pod naslovom "Hrvati spasli Karadžića".

 

Ko je narkos, a ko mafijaš

Velimir Ilić, ministar za infrastrukturu, prešao je u kontranapad. "Pravda" pod naslovom "Čedu u zatvor" objavljuje intervju s ministrom Ilićem koji kaže da narkomane uopšte ne podnosi i nikada nije želeo da razgovara sa nekim narkomanom. Zato ne želi sa Jovanovićem ni da diskutuje. Ilić nije zaboravio ni predstavnike vlasti - svoje kolege iz Vlade - pa za ministra Đelića kaže "Boža je mafijaš" i to potrekpljuje rečima da je Božidar Đelić u partnerstvu sa Sinišom Stojčićem koji je nedavno uhapšen zbog šverca duvana. U slučaju da Đelić dokaže da je legalno poslovao s jednim od vođa duvanske mafije, Ilić će (iako je to već izjavio pre nekoliko dana) zaustaviti gradnju svoje klinike.

 

Konačno, rešenje za "Zastavu"

Regionalne poslovne novine "Biznis" na naslovnoj strani pišu o tome da će austrijska kompanija "Magna Štajer" biti strateški partner "Zastave" iz Kragujevca. Od nedavno 18 odsto akcija kanadskog dela Magme poseduje čuveni ruski biznismen Oleg Deripaska, koji je zainteresovan i za kupovinu RTB Bor.

 

Penzije

 

"Državne penzije treba ukinuti" kaže za "Biznis" Vojko Saksida, direktor "Triglav penzije", koji smatra da noseći stubovi penzijskog osiguranja treba da budu privatni fondovi.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...