Ekonomski sporazum Amerike sa Beogradom i Prištinom

BM

(subota, 05.09.2020 - pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Vašington, 04.09.2020 - američki predsednik Donald Tramp, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti potpisuju Sporazuma Beograda i Prištine u Vašingtonu

Američki predsednik je nakon potpisivanja odvojenih sporazuma sa Aleksandrom Vučićem i Avdulahom Hotijem u Ovalnom kabinetu Bele kuće ocenio da je reč o istorijskom sporazumu. Milo Đukanović je za mene bio, jeste i ostaće oličenje korupcije, krađe, zavade, nepotizma, podela i partokratije, kaže Driton Abazović. Crna Gora ublažila uslove za ulazak, na more i sa brzim testom. U Moskvi nikad gore izdanje srpskih fudbalera.

grafit-kosovo-srbija-bg

Beograd, 04.09.2020 - grafiti na ulicama Beograda

Sporazum u Beloj kući nazvan “istorijski”

“Ništa od priznanja lažne države” objavljuje Informer pod naslovom “Istorijski dogovor Trampa i Vučića”. Tabloid navodi da su “predsednici Tramp i Vučić u Beloj kući potpisali sporazum o normalizaciji odnosa koji predviđa potpuno otvoreno tržište između Beograda i Prištine. Spremne  su i investicije od više milijardi dolara. Vučić pozvao Trampa u Srbiju a u Beograd stiže i njegova ćerka Ivanka”.

“Istorijski” naslov je u Novostima. “2 milijarde dolara će uložiti Amerika. Zaštita imovine SPC u Pokrajini. Fond za razvoj SAD otvara svoje sedište u Srbiji. Izgradnja autoputa od Niša do Prištine. Nova pruga koja će preko Kosova Polja ići do Merdara. Moratorijum na članstvo ´Kosova´ u međunarodnim organizacijama”. List navodi “Tramp: Ogroman pomak posle više decenija. Vučić: Nema priznavanja Kosova, ljudi mogu da odahnu”.

“Istorijski sporazum u Beloj kući” piše u Srpskom telegrafu. A u Kuriru “Istorijski susret u Vašingtonu” i da je “Tramp poklonio Vučiću ključ od Bele kuće”.

“Istorijski sporazum” naslov je u tabloidu Alo a u Danasu piše “Sporazum okarakterisan kao istorijski”.

“Beograd i Priština potpisali ekonomske sporazume sa SAD” piše u Politici. ”Američki predsednik jenakon potpisivanja odvojenih sporazuma sa Aleksandrom Vučićem i Avdulahom Hotijem u Ovalnom kabinetu Bele kuće ocenio da je reč o istorijskom sporazumu. Predsednik Srbije je kao jednu od najvažnijih stvari istakao da je reč o bilateralnom a ne trilateralnom sporazumu, odnosno da u njemu Priština nije pomenuta kao subject međunarodnog prava.”

“Tramp posredovao ekonomskom sporazumu Beograda i Prištine” objavljuje Blic. “Šta je potpisano u Beloj kući: Priština postaje deo mini-šengena, ulaganje u mrežu puteva i pruga, zaštita imovine SPC, otvaranje kancelarije američkog fonda za razvoj u Beogradu”.

tramp-vucic-

Vašington, 04.09.2020 - američki predsednik Donald Tramp i predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre potpisivanja Sporazuma Beograda i Prištine u Vašingtonu

Smenjeni direktori škola

Rigorozne kazne za kršenjne pravila” objavljuju Novosti pod naslovom “Korona smenila tri direktora”.

lezbos-test-migranti-

Lesbos, 04.09.2020 - testiranje migranata na koronu u kampu na Lezbosu

Crna Gore posle izbora

“Panika u redovima DPS” piše u Novostima. “Milovi brišu prljave tragove. Uklanjaju dokumenta iz vlade”.

“Kriminalac mu štiti fotelju” objavljuje Srpski telegraf. “Don mafije podržao Mila na protestu. Branislav Brano Mićunović došao je na miting podrška predsedniku Crne Gore na Cetinju kako bi pomogao starom prijatelju Đukanoviću da ostane na vlasti”. Ovaj tabloid dodaje da “Milove službe I albanska mafija hoće da izazovu haos. Planiraju da ubiju Dritana I optuže Srbe”.

“Mila se odrekao i narod i Zapad” kaže za tabloid Alo Aleksa Bečić lider crnogorske koalicije “Mir je naša nacija”.

Politika objavljuje intervju sa Dritonom Abazovićem, liderom platforme “Crno na belo” pod naslovom “Dajem reč da neću izneveriti”. Listi citira sagovornika: “Milo Đukanović je za mene bio, jeste I ostaće oličenje korupcije, krađe, zavade, nepotizma, podela I partokratije. Za svoj politički vek ostao je personifikacija autokrate I balkanskog despota”. Sa istim sagovornikom intervju objavljuje I Danas pod naslovom “Milo Đukanović bi trebalo da podnese ostavku”. List navodi I da “ priznanje Kosova se neće naći na dnevnom redu i ukoliko to neko želi da preispita, u nama neće imati partnera”.

Lakše u Crnu Goru

“Crna Gora ublažila uslove za ulazak” objavljuju Novosti. “Na more i sa brzim testom”.

“Ograničena putovanja u doba korone” objavljuje Danas. “Građani Srbije dobrodošli samo u 16 država”.

bicikli-bgd-bluka-

Beograd, 04.09.2020 - start 14. Međunarodne biciklističke trke Beograd–Banjaluka 2020

Loša igra srpskih fudbalera

“Nikad gore izdanje ´orlova´” piše u Informeru. “Od Srbije su u Moskvi valjali samo dresovi. Ako ovako budu igrali protiv Norveške u baražu, nema ama baš nikakve šanse da se plasiramo na Evropsko prvenstvo”. Reč je o preksinoćnom porazu sa 3:1 od reprezentacije Rusije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...