Stručnjaci upozoravaju na ozbiljnost opasnosti, “Arena” ponovo kovid bolnica

BM

(nedelja, 05.07.2020 - pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 04.07.2020 - šetalište pored Dunava u Zemunu u vreme vanrednih mera u Beogradu zbog epidemije korona virusa

Apel, situacija je veoma ozbiljna, poštujte mere. “Arena” opet bolnica. Kako živeti i raditi u doba korone. Naučnici širom sveta testiraju 150 vakcina protiv virusa korona. Do juče u 15 časova još 325 zaraženih, osmoro preminulo.

n-pazar-bolnica-subota-

Novi Pazar, 07.2020 - Kovid bolnica u Novom Pazaru

Upozorenje stručnjaka za viruse

“Lončar, Stevanović i Pelemiš upozoravaju” objavljuje Kurir pod naslovom “Apel, situacija je veoma ozbiljna, poštujte mere”. List dodaje da “Arena od sutra postaje kovid bolnica” a u tabloidu Alo piše “´Arena´ opet bolnica”.

Nova bolnica

Kurir citira Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, pod naslovom “Planiramo da napravimo novu bolnicu za drugi talas korone”. I Novosti prenose istu izjavu “Vučić: Zbog kovida gradimo novu bolnicu”.

Život u epidemiji

“Kako živeti i raditi sa koronom” objavljuje Politika pod naslovom “Naklon umesto rukovanja i poljupca, kancelarija u kući”. List podseća da je “Srbija sprovela 428.000 testova na kovid 19, više nego sve zemlje bivše Jugoslavije zajedno plus Albanija. Samo su Nemačka, Austrija, Švajcarska I Italija ispred naše zemlje po testiranju u odnosu na broj stanovnika”.

U Politici piše da “se virus, umesto da umine, još više razgoropadio, pa je u deset gradova u Srbiji već proglašena vanredna sistuacija uz donošenje seta mera za suzbijanje bolesti. Nova istraživanja su pokazala da je virus korona sada tri do šest puta zarazniji”.

“Sasvim je jasnoda kovid 19 neće nestati preko noći, već da treba naučiti kako živeti i raditi u doba korone”, piše u ovom listu.

Potraga za vakcinom

“Trka za vakcinom koja će spasiti svet” objavljuje Blic, “naučnici širom sveta testiraju 150 vakcina protiv virusa korona, od toga se 17 već ispituje na ljudima. Prema mišljenju epidemiologa, u Srbiju cepivo stiže najranije za godinu dana”.

Kako se testita na virus

Novosti objavljuju reportažu iz laboratorije “Vatreno oko“ u kojoj setestira prisustvo dirusa u uzorcima krvi, pod naslovom “Koronu sa 74 stepena obore na 4 i ulove je”.

Najmodernija laboratorija u Srbiji “Vatreno oko” u Kliničkom centru Srbije radi punom parom. Kapacitet laboratorije je 2.000 uzoraka dnevno, a od ponedeljka se obrađuje i više od 2.500. U laboratoriji obrada traje od 24 do 48 sati. Čekanje duže od toga posledica je faktora koji nisu tehničke prirode.

Uzorci se prvo zagrevaju na 74 stepena, zatim hlade na 4. U skafanderima zaposleni provedu duže od šest časova. List podseća da je “do juče u 15 časova još 325 zaraženih, osmoro preminulo”.

Tužbe žrtava NATO

Novosti objavljuju da su “Tužbe žrtava NATO pred našim sudom”. O tome svedoče iztalijanski I srpski advokata Tartalja i Aleksić.

Srpski dronovi

“Vojska predstavila najnovije naoružanje” objavljuje tabloid Alo pod naslovom “Srpski dronovi strah I trepet za neprijatelja”.

vucic-dron-

Beograd, 04.07.2020 - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je prikazu novih bespilotnih letelica CH-92A Vojske Srbije, na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici

Kako je ruska vosjka stigla u Prištinu

“Nezapamćen sukob penzionisanih visokih oficira RF, Ivašov optužuje Kvašnjina da skriva prave motive akcije ´Slatina´” objavljuju Novosti pod naslovom “Istine i laži ruskih generala oko Kosovo 1999.”

U moskovskim medijima u poslednjih desetak dana rasplamsala se nezapamćeno žestoka polemika između penzionisanih generala oko toga ko je imao kakvu ulogu u organizovanju "skoka" ruskog bataljona mirotvoraca iz BiH na prištinski aerodrom "Slatina", na kraju NATO bombardovanja SRJ. Pljušte optužbe generala, ne samo ko je imao odlučujuću ulogu, već i ko je kočio ulazak ruskih mirotvoraca na Kosovo i Metohiju te 1999.

Sve je počelo nedavnim Putinovim intervjuom na TV Rusija, kada je ispričao kako je kod njega, u vreme dok je bio sekretar Saveta bezbednosti Rusije, došao tadašnji načelnik Generalštaba general armije Anatolij Kvašnjin, koga je on pitao: "Zašto se ide na usiljeni marš do prištinskog aerodroma?" Tada mu je, kako je istakao, Kvašnjin kazao: "Jasno nam je da ćemo kad-tad odatle otići, ali ćemo imati čime da trgujemo."

U broju od 17. juna u pomenutom nedeljniku general u penziji Leonid Ivašov, koji je 1999. bio načelnik Glavne uprave međunarodne vojne saradnje ruske armije, napao je Kvašnjina u vrlo oštrom tekstu pod naslovom "Sva istina o skoku u Prištinu - Odgovor mistifikatorima", napisavši da je kao učesnik te operacije kategorički protiv njegove interpretacije cilja ruskog bataljona, kao i da motiv "nije bila nikakva trgovina", piše u Novostima.

Ozlojeđen izjavama generala Kvašnjina, general Ivašov je dao još jedan, ovoga puta opširan intervju, na čak tri strane, u najnovijem broju "Argumenta nedelje" 1. jula 2020. I ovog puta je ponovio da je Kvašnin znao samo opšte informacije o operaciji "skoka" na aerodrom u Prištinu. Za vreme puta ka Prištini Kvašnjin je, kaže general Ivašov, dva puta pokušao da zaustavi bataljon "dajući im komandu da se vrate jer je zamenik državnog sekretara SAD Stroub Talbot tražio da Rusi ne ulaze na Kosovo".

Pouka za opoziciju

Blic objavljuje razgovor sa Pavlom Grbovićem, iz Pokretq slobodnih građana, pod naslovom “Narod nas je kaznio, ne može Vučić da nam bude mera svih stvari”.

Izbori u Severnoj Makedoniji

Politika objavljuje razgovor sa makedonskim premijerom Oliverom Spasovskim, uoči vanrednih parlamentarnih izbora koji su u Makedoiniji zakazani za 15. jul. Spasovski kaže da je vreme da albanska I makedonska partija DUI I VMRP-DPMNE postanu opozicija pošto su decenijama bile na vlasti.

“Zekin put”

Kurir objavljuje “ekskluzivno životnu priču Žarka Zečevića” pod naslovom “Zekin put”. Tu piše: “Mojo tac je nosio glavu mrtvog oca na rukama, šta je onda za mene kad mi viču ´Zeko, lopove´”. List navodi kako se “o sportskoj biografiji bivšeg genseka Partizana sve se zna. Ali se malo zna zašto njegovo otac nije uhapsio Rankovića, šta je sve učinio da spase otetog prijatelja, kako je pregrmeo rak…”


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...