Epidemija blizu vrhunca

BM

(četvrtak, 02.07.2020 - pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
ilustracija: Zaposleni u KBC Bežanijska kosa-foto Novosti, D. Milovanović

Juče 272 nova pozitivna, četiri preminula, za jedan dan čak 31 osoba završila na respiratoru. Za pet, šest dana očekujemo pik epidemije. Vlada i krizni štab spremili mere koje će se primenjivati ako broj obolelih nastavi da raste velikom brzinom. Članovi tela za borbu protiv korona virusa sve češće daju kontradiktorne izjave. Korona se politički zloupotrebljava u Novom Pazaru, kaže Aleksandar Vučić. Predsednik Srbije odgovorio na prozivke da je bolestan. Grenel donosi u Beograd Trampovu poruku o Kosovu.

glasanje-nbg-

Beograd, 01.07.2020 - biračko mnesto na Novom Beogradu, jedno od 234 širom Srbije, na kom je ponovljeno glasanje za poslanike Skupštine Srbije

Žarišta u osam gradova, većina bez velikih tegoba

“Žarišta u osam gradova” javlja Blic. “U Užicu se za poslednjih sedam dana inficiralo više ljudi nego od početka epidemije do tada”. List navodi da su bila “juče 272 nova pozitivna, četiri preminula. Za jedan dan čak 31 osoba završila na respiratoru”.

Blic citira “stručnjake o situaciji sa koronom u Srbiji” pod naslovom “Epidemija blizu vrhunca, većina zaraženih nema velike tegobe”. Uz to navodi I stavove članova Kriznog štaba: “Za pet, šest dana očekujemo pik epidemije” (Tiodorović), “Dobro je da se korona nije ukrstila sa gripom” (Kon) i “Nema potrebe za merama u celoj zemlji” (Kisić Tepavčević).

Srpski telegraf “ekskluzivno otkriva spisak mera protiv korone”. List navodi kako su “vlada i krizni štab spremili mere koje će se primenjivati ako broj obolelihhhhh nastavi da raste velikom brzinom. Uvodiće se po fazama I njima će biti obuhvaćene škole, poslovni prostopri, restorani, teretane, GSP…”

“Država razmatra dodatne mere u borbi protiv kovida 19”, piše u Politici. “Beograd je bio na ivici da se donesu strože mere i videćemo za nedelju dana da li se situacija popravila”, citira list dr Branislava Tiodorovića.

“Članovi tela za borbu protiv korona virusa sve češće daju kontradiktorne izjave” objavljuje Danas pod naslovom “Treba li posle svega verovati Kriznom štabu?” Ovaj list citira Gorana Tomina, psihologa: “Mi sada ne znamo šta da mislimo – da li je Krizni štab sastavljen od lekara ili je sastavljen od političara I ko zapravo donosi odluke”.

niss-bez-maski-

Niš, 01.07.2020 - u Nišu zaštitne maske gotovo da niko ne nosi

Vučić nije zaražen

“Vučić ućutkao hejtere” objavljuje Informer. “Nisam zaražen. Dušebrižnici bi voleli da mi se nešto desi, ali neće grom u koprive! Još od marta izmišljaju da sam bolestan da je to bilo istinito do sada bih bar 12 puta umro”.

“Predsednik Srbije odgovorio na prozivke da je bolestan” objavljuje Srpski telegraf pod naslovom “Vučić: Već 12 puta su rekli da treba da umrem od korone”.

“Jednim obraćanjem umirio Srbiju” piše u Kuriru. “Samo dva dana nepojavljivanja predsednika Aleksandra Vučića u javnosti bila su dovoljna da se stvori panika i da se neki problem učine nerešivim.”

vucic-mmf-

Beograd, 01.07.2020 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas putem video linka sa predstavnicima delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju predvodi šef Misije Jan Kejs Martejn: Aleksandar Vučić, Siniša Mali, Jorgovanka Tabaković

Politizacija bolnice u Novom Pazaru

“Ne dam da prave haos u Pazaru” piše u Informeru kao navođenje reči Aleksandra Vučića, predsednika Srbije. “Korona se politički zloupotrebljava u Novom Pazaru. Neću nikome dati da ruši mir i odnose Srba i Bošnjaka. Tamo imamo jednu od najboljih bolnica, imamo svu opremu. Još 14 lekara i sestara iz Kragujevca stiže hitno u ispomoć”.

“Vučić o stanju u Novom Pazaru i širenju panike” objavljuju Novosti pod naslovom “Najgori su oni kojima je smrt politička šansa”.

“U svakoj smrti neki vide šansu za svoj politički život” naslov je u Politici povodom izjave “predsednika Srbije o politizaciji situacije u Novom Pazaru”.

 “Vučić saopštio da neće dozvoliti sejanje mržnjne” piše u tabloidu Alo pod naslovom “Ne damo kriminalcima da zapale Sandžak”. List navodi kako je “najsmešnije kada osuđeni narko-dileri viču premijerki da je lopov, istakao je Vučić”.

“Novak donirao 5.000.000 dinara bolnici u Novom Pazaru” objavljuje Blic.

KBC “Bežanijska kosa”

Novosti objavljuju reportažu iz KBC “Bežanijska kosa” pod naslovom “I minut nepažnje odnosi živote”. List navodi da se “od virusa korona leči više od 300 pacijenata, 19 ugroženo.” List citira “dr Zdravkovića: Teška slika i kod mladih bez pridruženih bolesti”.

Sav ´remdesivir´ Americi?

“SAD ostavile celu planet na cedilu, važno im samo da se oni obezbede” piše u tabloidu Alo pod naslovom “Ameri kupili svetske zalihe leka protiv korone”. List tvrdi da je “najmoćnija državasveta  prigrabila je za sebe kompletne globalne zalihe ´remdesivira´, leka koji se pokazao delotvornim u lečenju kovida -19, za naredna tri meseca”.

“Veliki izazovi pred Srbijom”

“Postavlja se pitanje kakve su promene potrebne u timu koji vodi najodgovornije poslove u državi” piše u Kuriru pod naslovom “Vučiću, imaš li tim za ono što nam predstoji”. Ovaj tabloid nabraja “velike izazove pred Srbijom: 1) Novi talas korone, 2) Ekonomske posledice pandemije, 3) Pregovori o Kosovu, 4)Približavanje Srbije EU, 5) Napadi biznis-lobija na državu”

Ne baš slobodno putovanje po EU

“Evropska komisija nas stavila na listu za putovanje, ali slaba vajda” piše u Informeru pod naslovom “Većina evropskih granica još je zatvorena za Srbe!” List dodaje da se “sa srpskim pasošem može, od zemalja EU, slobodno ući u Mađarsku, Bugarsku, Češku, Francusku I Holandiju a u Grčku samo uz poseban kod I test. Prelaz Evzoni juče bio otvoren samo na pola sata”.

“Grčke vlasti nastavljaju da maltretiraju turiste” piše u Novostima pod naslovom “Srbima pred nosom zatvorili Evzoni”.

“Grci lupili novu rampu za turiste koji ulaze iz Severne Makedonije” javlja Srpski telegraf. “Evzoni zatvoren za Srbe do 15. jula”.

I Politika javlja kako je “Evzoni zatvoren do 15. jula, turisti u Grčku mogu samo preko Bugarske”.

Trampov izaslanik za Kosmet stiže u Beograd

“Stiže u Beograd” najavljuje Srpski telegraf pšod naslovom “Grenel donosi Trampovu poruku o Kosovu”.

Kakve cene?

“Skandalozne cene, Grci i Turci deru turiste” piše u Informeru. “U Turskoj kebab naplaćuju 48 evra, a espreso 8 evra. U Grčkoj porcija lignji košta čak I 98,5 evra a pivo 25 evra”.

U Crnoj Gori ozakonjeni gej brakovi

“U Crnoj Gori usvojen zakon, I gej đetići mogu da se venčavaju” javljaju Novosti.

Privatne osmoletke – loši rezultati

Novosti objavljuju kako su “đaci iz privatnih osmoletki lošiji na maturi od večernjih škola”.

Afera ´Jovanjica´

Informer piše o “aferi ´Jovanjica´” pod naslovom “Udar na mafiju. Tri policajca i dva agenta BIA pali zbog šverca 650 kila marihuana”.

“Valjali drogue” objavljuje Srpski telegraf pod naslovom “5 policajaca uhapšeno zbog afere Jovannjica”.

“U slučaju Jovanjica privedeno još sedam osoba” navodi tabloid Alo.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...