Nove mere: obavezne maske

BM

(utorak, 30.06.2020 - pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 29.06.2020 - sednica Kriznog štaba za borbu preotiv korona virusa

Maske obavezne u zatvorenom, kazne za one koji ih ne nose, odluka o zatvaranju noćnih klubova odložena za četvrtak. Imunitet na koronu steklo 6,4 odsto građana, 8,1 % muškaraca i 5 % žena. Turisti za Grčku 48 sati unapred moraju da popune obrazac za lociranje putnika. Kosovski dijalog na dva koloseka, priprema se susret u Parizu, a Grenel razgovara sa albanskom zajednicom u SAD.

Odbrana od virusa

„Krizni štab pooštrio mere, maske obavezne u zatvorenom, kazne za one koji ih ne nose“, objavljuje Blic.

„Ko ne nosi masku, najniža kazna 20.000 dinara“ objavljuju Novosti. „Zaštita obavezna u autobusima i kafićima, distanca najmanje metar. Mera zasad važi u Beogradu, Kragujevcu, Vranju i Novom Pazaru“.

„Oštrije mere protiv virusa, pažnja, maske su obavezne u javnom prevozu, kafićima, tržnim centrima, bankama... Prvih 7 dana opominju, a onda: Ko ne nosi masku platiće kaznu od 5.000 do čak 150.000 dinara“ piše u Informeru. „Ako se epidemiološka situacija u naredna dva dana pogorša, od petka će biti skraćeno radno vreme noćnih klubova, restorana, kafića...“

I Kurir objavljuje da je „od danas u Beogradu obavezno nošenje maski u gradskom prevozu i svim zatvorenim prostorima. Maske ne moraju biti hirurške, mogu da se nose i one koje građani sami naprave. Ko ne nosi masku kazne od 20.000 do 150.000 dinara“.

Politika napominje da se „odluka o nošenju maski odnosi i na tržne centre , apoteke prodavnice, kafiće, banke, pošte“.

Tabloid Alo, uz napomenu da su „gužve ispred Infektivne klinike u Beogradu“, podseća da su „juče četiri osobe umrle dok su otkrivena još 242 slučaja novoobolelih od kovida 19“. List dodaje i da je „odluka o zatvaranju noćnih klubova odložena za četvrtak“.

„Razbuktavanje epidemije i najave oštrijih restrikcija imaće teške ekonomske posledice“ piše u Danasu. „Novo zatvaranje privrede značilo bi masovne otkaze. Očekuje se da će u drugoj polovini godine porasti broj otpuštenih a ako bude novih restrikcija i tražnja iz EU se ne oporavi, i daleko više otkaza nego što se očekuje“. List tvrdi kako je „država brzo potrošila veći deo novca a moraće izdvajati još“.

kriz-stab-ponedeljak-29.6.

Beograd, 29.06.2020 - sednica Kriznog štaba za borbu preotiv korona virusa

Opasno

Kurir citira dr Gorana Stevanovića, člana Kriznog štaba koji upozorava: „Opasno, i mladi mogu teško da obole od korone. Kovid 19 nije bolest koja pogađa samo starije i hronične bolesnike. I mladi moguda imaju tešku kliničku sliku, kaže direktor Infektivne klinike“ dr Stevanović.

Ovaj tabloid citira još jednog člana Kriznog štaba, dr Predraga Kona koji kaže: „Ne smemo da dopustimo da se popune kapaciteti kovid bolnica u Beogradu“.

Imunitet

Blic „ekskluzivno“ objavljuje „rezultate nacionalne epidemiološke studije“ pod naslovom „Imunitet na koronu steklo 6,4 odsto građana“. List dodaje da „imunitet ima 8,1 % muškaraca i 5 % žena. Najviše građana sa razvijenim antitelima u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, najmanje u Vojvodini“.

Kolektivni imunitet

„Šok priznanje Nestorovića“ objavljuje Srpski telegraf pod naslovom „Ne testiramo, idemo na kolektivni imunitet“. List dodaje da „čuveni pulmolog savetuje da je n ajbolje sada da se razbolimo od korone, kada je, kako kaže, virus relativno slab“. Citiraju dr Nestorovića: „Vakcinu za SARS nisu uspeli da naprave za 19 godina, a sad će ovu da naprave za tri meseca, to je nepouzdano“.

Prema tabloidu Alo, isti je ovaj „doktor optimista iako se epidemija zahuktava“ i navode dr Branimira Nestorovića koji kaže: „Koronu će spržiti vrućina, pogledajte Grčku, tamo nema virusa“.

Putovanje u Grčku

Informer nastavlja da odvraća od putovanja u Grču, ovoga puta pod naslovom „Put na more ovoga leta komplikovaniji nego ikada, Grci mrcvare srpske turiste“. List navodi da „ko hoće na more u Grčku pre puta mora da popuni detaljan upitnik na engleskom. Na osnovu tih upitnika Grci odlučuju koga će sve testirati i zadržati u izolaciji“.

„Grci ne olakšavaju turistima, Evzoni još ne otvaraju“ piše u Novostima. Reč je oprelazu iz Severne Makedonije u Grčku.

„Detaljno uputstvo, kako da popunite formular za Grčku“ objavljuje Kurir.

Politika objavljuje „nova pravila za ulazak u Grčku“ gde piše da „turisti 48 sati unapred moraju da popune obrazac za lociranje putnika na osnovu koga dobijaju kju-ar kod koji su dužni da pokažu na graničnom prelazu“.

Ko će voditi pregovore o Kosmetu?

„Kosovski dijalog na dva koloseka“ objavljuje Politika pod naslovom „Nastavak razgovora u Parizu, Tramp i Grenel ne odustaju“.

Kako saznaje Politika, Beograd će u razgovorima tražiti sprovođenje Briselskog sporazuma po kojem je predviđeno formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji. List javlja da je „gotovo izvesno da će se delegacije Beograda i Prištine sasatti 17. jula u Parizu na samitu koji će biti održan pod pokroviteljstvom predsednika Francuske Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel“. Takođe, Politika izveštava da je Riačrd Grenel, specijalni predstavnik američkog predsednika Donalda Trampa, „juče razgovarao putem video-linka s predstavnicima albanske zajednice u Sjedinjenim Američkim Državama“.

makron-merkel

Berlin/Gransee, 29.06.2020 - susret nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona u dvorcu Mezeberg (Meseberg Castle) nadomak Berlina

Nemačka i predsednik Srbije

Danas objavljuje razgovor sa Florijanom Biberom, „stručnjakom za Balkan sa Univerziteta u Gracu“, pod naslovom „Nemačka je zahladnila odnos prema predsedniku Srbije“.

Bitka za gasovode

„Nemačka zaoštrava stav prema Americi“ objavljuje Politika. „Amrika možda i neće uvesti drakonske sankcije kojima bi ´ubila´ rusko-zapadnoevropski gasovod ´Severni tok´ kao i nastavak ´Turskog toka´ za koji je Srbija strateški zainteresovana.“ List podseća da su tokom ovog meseca stigla dva predloga zakona američkih senatora i kongresmena o kažnjavanju zbog ta dva gasovoda.

Obračuni u Demokratskoj stranci

„Obračun sa neistomišljenicima. Lutovac izbacuje iz DS svakoga ko ne misli kao on“ objavljuje Blic. „Pokrenuo postupak da se iz stranke izbace Božović, Miloljčić, Lečić, Milosavljević i Jalč“.

Sastav vlade

Kurir se priključio špekulacijama o sastavu buduće Vlade Srbije, naslovom: „Jorgovanka u trci za premijera“. List objašnjava da su „kladioničari prvi put ubacili guvernerku NBS kao kandidata i to odmah iza Ane Brnabić“.

Nedoumice o smrti niškog hirurga

„Smrt hirurga proveravala komisija KC Niš“ objavljuje Danas da „direktor niške Klinike za anesteziju Radmilo Janković negira navode opropustima u lečenju doktora Miodraga Lazića“.

„Afera oko lečenja i smrti dr Lazića“ objavljuje Politika.

U Srpskom telegrafu piše da je „ćerka tužila KC Niš“ pod naslovom „Lekari nemarom ubili dr Lazu“.

Sprečio otmicu

„Srbin heroj u Nemačkoj, spasao dete od otmičara“ objavljuje Informer. „Vlasnik kioska u Berlinu Zoran Z. Sprečio psihičkog blesnika da kidnapuje devojčicu koju je prethodno, iskoristivši trenutak nepažnje, bio oteo od majke“.

„Istrčao iz svoje trafike i stigao krupnog i neurednog otmičara koji je iz ograđenog igrališta u Berlinu oteo devojčicu, dok je njena majka razgovarala sa drugim roditeljima. O njemu ovih dana pišu svi nemački mediji“.

„Postao heroj Berlina, Srbin spasao dete (2) od pedofila“ objavljuje Srpski telegraf.

Košarkaši Partizana bez trenera

„Crno beli na mukama“ javlja Blic pod naslovom „Trinkijeri napušta Partizan“. Reč je o košarkaškom treneru koji, najverovatnije, prelazi u Bajern.

„Izdaja, Trinkijeri se dogovorio s Bajernom Partizanu iza leđa“ piše u Kuriru povodom raskida ugovora košarkaškog trenera sa Partizanom.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...