Ukidanje zabrane za Kosovo – početak pogodbe?

BM

(nedelja, 07.06.2020 - pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 06.06.2020 - svečano obeležavanje početka turističke sezone u Skadarliji

Povodom odluke Prištine da ukine sve zabrane trgovine  sa Beogradom, „Pred nama je šest meseci do godinu dana teške političke borbe“, kaže Aleksandar Vučić. „Očekujemo od partnera da izvrše pritisak na Srbiju“ kaže Avdulah Hoti. Desanka Maksimović neće biti izbačena iz školskog programa. „Važno je da znamo čiji smo i kome pripadamo“. „Obično zaboravlja da kampanje uopšte nemaju preveliki uticaj na izbornu odluku glasača, pa tako ni negativne ni prljave kampanje“. Devojčice i žene sve češće među patološkim kockarima.

dunav-pristan-zemun-

Beograd, 06.06.2020 - potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, obišla je danas, zajedno sa potpredsednikom Vlade i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasimom Ljajićem i predsednikom opštine Zemun Dejanom Matićem, novoizgrađeno međunarodno putničko pristanište u Zemunu

Ukidanje zabrane za Kosovo, uz uslove

„Kosovska vlada ukinula je juče takozvane mere reciprociteta u odnosima sa Beogradom a prvi kamion sa srpskim registarskim tablicama ušao je na KiM iz centralne Srbije juče u 15.30.“ objavljuje Politika pod naslovom „Priština poništila ´mere reciprociteta´“.

List dodaje da je novi prištinski premijer Avdulah Hoti na konferenciji za novinare rekao da je ukidanje reciprociteta veoma važna doluka i dodao da očekuje od Srbije da ´ukloni sve prepšreke kako bi se dijalog nastavio´ kako prenosi Kosovo onlajn“. Takođe, „odluka je doneta u saradnji sa međunarodnim partnerima. Preuzeli smo obaveze kako bi uklonili prepreke za nastavak dijaloga. Juče sam potvrdio moj stav i američkom ambasadoru, rekao je Hoti“. Politika još navodi reči Hotija: „Očekujemo da Srbija prekine kampanju protiv priznavanja Kosova. Očekujemo od partnera da izvrše pritisak na Srbiju“.

polic-dan-konji

Beograd, 06.06.2020 - svečani defile čete konjanika Policijske brigade i Policijskog orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova u Knez Mihailovoj ulici, u okviru obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije

Sudbina Kosova i Metohije

„Predsednik Vučić o borbi za srpske interese na Kosovu i Metohiji“ objavljuju Novosti pod naslovom „Gledaćemo da izgubimo najmanje što moramo“. List dodaje: „Pred nama je šest meseci do godinu dana teške političke borbe“.

“Nije suština moja politička sudbina po pitanju Kosova, kako to misli opozicija, suština su naši nacionalni i državni interesi na Kosovu i sudbina našeg naroda”, poručio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Vučić je, za Prvu TV, ukazao na to da, nažalost, u Srbiji ne može da se postigne konsenzus” navode Novosti.

brnab-tele

Požega, 06.06.2020 - predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posetila je danas gazdinstvo u mesnoj zajednici Papratište bb kod Požege

Sudbina Desanke Maksimović

„Država reaguje: Desanku ne izbacuju iz gimnazija“ javljaju Novosti i citiraju ministra prosvete Šarčevića: „Ovakvu promenu u programu srpskog jezika nećemo dozvoliti“. List dodaje da je „peticiju ´Tražimo pomilovanje´ za dan potpisalo više od 5.000 ljudi“, kao i izjavu premijerke Brnabić: „Nikada neće biti izbačena iz obrazovnog sistema i tačka“.

„Javnost protiv odluke o pesnikinji, Desanka ne sme da ispadne iz lektire“ piše u Kuriru a u Politici „Desanka Maksimović neće biti izbačena iz školskog programa“.

Odbrana Crkve, ali i istorije i narodnog identiteta

Politika objavljuje razgovor sa episkopom bihaćko-petrovačkim Sergijem pod naslovom „Važno je da znamo čiji smo i kome pripadamo“. List citira da „narod koji je ustao da brani crkvu zapravo brani ne samo Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori već i svoje pretke, svoju istoriji i svoj narodni identitet“.

Prljave izborne kampanje

„Kad političari zarate oko birača“ naslov je u Politici za temu nedelje ovog lista „Niski udarci u izbornima kampanjama“. List nabraja: „Lažni leci, flajeri i uplatnice, fizički napadi na ulici. Prljave kampanje od Amerike, preko Francuske do Rusije“.

Posle navođenja bronih primera „prljave igre“ iz čitavog sveta i Srbije, list citira Sinišu Atlagića, profesora Fakulteta političkih naiuka: „Naša specifika je, počevši sa Borisom Tadićem, orijentacija na tzv totalni marketing i permanenetne kampanje“. On objašnjava da je u prljavim kampanjama „namera da se diskvalifikuje konkurent i da se, dovođenjem u zabunu njegovih pristalica, umanje njegove izborne šanse.“ Dodaje. međutim, da se „obično zaboravlja da kampanje uopšte nemaju preveliki uticaj na izbornu odluku glasača, pa tako ni negativne ni prljave kampanje“.

itaa-prot-rim

Rim, 06.06.2020 - sukobi policije i desničarskih pristalica na ulicama Rima tokom protesta zbog restriktivnih mera italijanske vlade i nedostatka ekonomske pomoći posle pandemije korona virusa

Gradonačelnik o Srbima

„Srbi vole da znaju ko je gazda“ prenosi Kurir izjavu Miloša Vučevića, gradonačelnika Novog Sada.

Američki problemi

„Bura u SAD, sve tajne bunkera u kom se krio Tramp“, objavljuje Blic.

Novosti citiraju Mari Sesil Nev, direktora u IRIS: „Za 30 godina belci će u SAD biti manjina“.

ameri-ostin-prot-polic-

Austin, 06.06.2020 - pripadnici policije kleče na jednom kolenu u znak podrške demonstrantima tokom protesta u Ostinu, Teksas, zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd) prilikom hapšenja u Mineapolisu

Opasni hleb i kafa

„Letovanje u Hrvatskoj veoma rizično“ obajvljuje tabloid Alo. „Vrbe i ove godine spremne za Srbe. Izgovorite li hleb umesto kruh ili zatražite kafu umesto kave, to vas može skupo koštati a pogotovo zbog toga što su u julu zakazani izbori, pa je samim tim i retorika protiv uvek ´omraženih Srba´ podignuta na najviši mogući nivo, pogotovo u Dalmaciji“.

Trgovina drogom u Evropi

„Narko – imperija, balkanska mafija preuzima Latinsku Ameriku, godišnje švercuju 500 tona“, objavljuje Kurir. „Kontrolišu uvoz kokaina u Evropu, više od 1000 Srba, Bosanaca, Hrvata, Crnogoraca, Albanaca i Rumuna iučestvuje u transportu narkotika preko Atlantika“. Ovaj tabloid citira Evropol: „Balkanski klan je najjača kriminalna grupa, s najopasnijom mrežom za trgovinu drogom u Evropi“.

Kocka i žene

„Devojčice i žene sve češće među patološkim kockarima“ objavljuje Blic. „Zbog stigmatizacije retko se javljaju na lečenje ali sve više pripadnica lepšeg pola zarobljeno je u paklu kocke. Istovremeno, čak 99 procenata adolescenata zvisnih od igara na sreću preti samoubistvom, manipulišući roditeljima kako bi im uzeli novac“.

Jurićeva tajna?

Alo ekskluzivno otkriva detalje saslušanja u tužilaštvu“ piše u ovom tabloidu pod naslovom „Šta je Jurić zaista rekao o pedofilu?“ List tvrdi da „nije saopštio ime političara pedofila ali otkrio je pojedine detalje o njemu. Govorio je o mestu u kom živi i radi, kao i o tome kada se zločin desio“.

„Odbija da odgovori na pitanja Kurira, Igor Jurić i dalje krije političara pedofila“ objavljuje ovaj tabloid. „Osnivač fondacije ´Tijana Jurić´ uporno izbegava da objasni zašto u tužilaštvu nije otkrio ime opasnog seksualnog predatora o kojem je upozorio javnost“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...