Tramp demonstrantima preti vojskom

BM

(sreda, 03.06.2020 - pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Washington, 02.06.2020 - policija rasteruje demonstarnte koji su se okupili u blizini Bele kuće u Vašingtonu, a nastavljaju se protesti se zbog smrti Džordža Flojda (George Floyd) koji je preminuo usled policijske brutalnosti prilikom hapšenja na ulici u Mineapolisu

Građanski rat u Americi, duboka država plaća proteste, Tramp šalje tenkove na ulice. Srpski predsednik je svom kolegi, predsedniku Kine Si Đinpingu poručio da podržava donošenje zakona o nacionalnoj bezbednosti za region Hongkong. Francuski sud potvrdio da je žandarm naknadna žrtva NATO bombi na Kosovu. Guča od 6. do 9. avgusta a u istom mesecu će se održati i Egzit, Bir fest, Roštiljijada.

kinezi-poklon-vma-

Beograd, 2.06.2020 - članovi lekarskog tima iz Narodne Republike Kine koji su angažovani na pružanju pomoći u suzbijanju i gašenju epidemije Kovid-19 na teritoriji Republike Srbije donirali su danas aparat za pojačano uklanjanje sekreta iz disajnih puteva Upravi za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane: Uglješa Jovičić, Peng Džićiang

Američki neredi

„Tramp izvodi vojsku“ piše u Novostima. „Predsednik Amerike rešen da se obračuna sa nasiljem na ulicama“

„U Americi je i dalje prisutan rasizam“ tvrdi za Danas Ivan Vujačić bivši ambasador Srbije u SAD.

„Posle sedme uzastopne noći protesta, petoro mrtvih tokom rasnih nemira i Trampove pretnje da će izvesti vojsku na ulice, Amerika je počela da liči na jednu od zemalja koje Stejt department pominje u svojim izveštajima ´izražavajući zabrinutost´“, piše u Politici pod naslovom „Rasni nemiri krune meku moć SAD“.

„Sjedinjene Države pred finalnim obračunom“ tvrdi tabloid Alo pod naslovom „Trampa ruše građanskim ratom“. List navodi kako je Tramp konsolidovao američku ekonomiju, spustio stopu nezaposlenosti, smanjio vojne intervencije po svetu ali je „konstantno na meti ´duboke države´“.

„Amerika u plamenu, građanski rat u Americi, duboka država plaća proteste, Tramp šalje tenkove na ulice“, objavljuje Srpski telegraf a Blic – „Sedma noć haosa, kolima gaze policiju, Tramp preti vojskom“.

vasington-mars-

Washington, 02.06.2020 - protestni marš u Vašingtonu zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd) prilikom hapšenja u Mineapolisu

Podrška Kini

„Ovih dana je u Peking stiglo pismo Aleksandra Vučića u kome on poručuje da Srbija odlučno podržava Kinu u zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nacionalne bezbednosti a povodom odluke u vezi sa Hongkongom“, objavljuje Politika i podseća da su „poslanici Nacionalnog kongresa naroda krajem prošle nedelje usvojili zakon o nacionalnoj bezbednosti za specijalni administrativni region Hongkong. Taj zakon će Pekingu omogućiti da, kako objašnjavaju u ovoj zemlji, budu krivično gonjeni svi koji narušavaju „stabilnost i javni red Hongkonga“. Kako javlja Politika, „srpski predsednik je svom kolegi, predsedniku Kine Si Đinpingu, kako je prenela kineska državna televizija, poručio da podržava donošenje tog zakona“.

vojska-zajecar-rezofic-

Zaječar,2.06.2020 - ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas sa načelnikom Vojne akademije general-majorom Bojanom Zrnićem kadete 141. i 142. klase Vojne akademije i slušaoce Kursa za rezervne oficire koji se nalaze na stacionarnom logorovanju i izvode gađanje iz pešadijskog naoružanja u Vojnom kompleksu “Krivul” kod Zaječara

Blic, Moskva i Beograd

Blic objavljuje „zabrinjavajuću poruku Moskve Beogradu“ pod naslovom „Putin postavlja Primakova da odvoji Srbiju od EU“. List navodi da „novinar i poslanik u Dumi Jevgenij Primakov, koji je Vučiću nudio tehničku vladu sa SzS, kontrolisaće novac kojim Rusija plaća proteste širom sveta.“

Presuda za uranijum sa Kosova

Novosti javljaju o presudi u Francuskoj pod naslovom „Kapetan umro zbog uranijuma sa Kosova“. List navodi da je „Anri Frikono ozračen 2000, kada je kao vojnik KFOR-a službovao u našoj Pokrajini. Bio smešten u srpskoj kasarni koja je prethodno gađana opasnom municijom. Njegova supruga četiri godine vodila bitku da dokaže da je oboleo od raka zbog bombi NATO“.

“Francuski sud potvrdio da je žandarm naknadna žrtva NATO bombi” piše u Novostima.

Sukobi u opoziciji

Valentina Reković, predstavnica pokreta „Jedan od pet miliona“ kaže za Danas: „Najviše su nas vređali oni koji sada idu na izbore“.

Kurir objkavljuje „političku analizu“ pod naslovom „Kako da se DS izvuče iz Đilasovih kandži“.

„Totalni rat u opoziciji“ piše u Informeru pod naslovom „1 od 5 miliona: Đilasov SzS je kao JSO“. List citira valentinu Reković: „Đilasov čovek nas prati i zastrašuje“.

Političke prognoze tabloida

Kurir „otkriva“ kako je „Maja Gojković nova ministarka pravde?!“ (naravno, sa znakom pitanja...)

„Slučaj hlorokin“

Danas piše o „slučaju hlorokin“ pod naslovom „Galenika pravila lek za kovid koji nije registrovan u Srbiji“. Reč je, inače, o leku koji je, naročito u Francuskoj tokom pandemije, potvrđen u lečenju od korona virusa u ranim fazama obolevanja. Oko ovog leka traje prva borba posebno među evropskim lekarima i farmaceutskim lobijima koji ga hvale i – osporavaju. Činjenica jeste da je to, za sada, najjeftiniji lek protiv korona virusa.

Obećanje i ostvarenje

„Kako se obećanje o brzoj železnici do Budimpešte od 2018. produžilo na 2024. godinu“ objavljuje Danas pod naslovom „Ravničarsku prugu vlast gradi deceniju“. List podseća da je „prvi ugovor potpisan 2014. godine, kada je najavljeno da će prva deonica biti puštena u rad 2018, a ovih dana predsednik Srbije odložio je završetak pruge za 2024“. Pored ovoga Danas podseća i da je „pruga Brčko-Banovići duga 92 kilometra i probijana kroz bosanska btda, građena od marta 1946 - a prvi voz tuda je prošao 7. novembra iste godine“.

Nema (još) Nacionalnog stadiona?

„Ništa od početka gradnje Nacionalnog stadiona“ objavljuje Danas pod naslobom „Šarena laža za glasače“.

Gust program u avgustu

„Nema otkazivanja“ tvrdi Informer pod naslovom „Guča od 6. do 9. avgusta. U avgustu će se održati i Egzit, Bir fest, Roštiljijada...“

Grčka plaća smeštaj za turiste obolele od virusa korona

„Grčka će platiti troškove smeštaja za svakog turistu koji bude pozitivan na kovid 19 tokom boravka u zemlji, izjavio je zvanični predstavnik vlade“, piše u Politici. „Za sada ostaje nejasno da li će grčka vlada, sem troškova hotelskog smeštaja za lakše obolele i izolovane turiste, preuzeti na sebe i njihove izdatke za hranu i lekove“.

„Grčka plaća smeštaj ako se zarazite koronom“ piše u Kuriru.

Blic javlja da „Grci plaćaju i lečenje i smeštaj obolelima od korone“.

Lažni lekari pokušavaju da kradu podatke

„Hakeri koriste lažni mejl ´Batuta´da šire virus“ npiše u Politici. „MUP upozorava da je u toku aktivna ´fišing´kampanja putem elektronske pošte iz inostranstva usmerena prema javnim ustanovama i privatnim firmama iz naše zemlje“. List dodaje da „na zvanične mejl adrese institucija i preduzeća u Srbiji stižu elektronske poruke sa navodne mejl adrese Instituta za javno zdravlje Republike Srbije, u kojoj se pošiljac, navodna Katarina Vojvodić, predstavlja kao ovlašćeno lice ´Batuta´i navodi da će se besplatno deliti zaštitna oprema za kovid 19. Takođe, u ovom lažnom mejlu piše i da je potrebno da se popuni obrazac dokumenta koji se nalazi u prilogu. Policija upozorava građane i firme da ne otvaraju ovakve elektronske pošte“.

Otopljavanje

„Čekaju nas suša i dva stepena više“ piše u Novostima o prognozi iz RHMZ.

Tužilaštvo traži dokaze od Jurića o pedofilu

„Tužilaštvo naredilo: Jurić mora da kaže ko je političar pedofil“ objavljuje Kurir. „Iako je bio dužan da o ovakvim saznanjima obavesti državne institucije, one je izbegavao da to učini pa ga je tužilaštvo pozvalo da iznese dokaze“.

„Moraće da otkrije političara pedofila“ piše u Srpskom telegrgafu pod naslovom „Igora Jurića saslušavaju u tužilaštvu“.

Crnogorska savremena poezija

„Sramne optužbe Milovog savetnika“ objavljuje Srpski telegraf pod naslovom „Popovi valjaju heroin i kradu pare sa ikona“.

„Spot savetnika u Vladi Crne Gore“ objavljuju Novosti pod naslovom „Sveštenike SPC nazvao dilerima“.

Pronađen kradljivac ali ne i dijamanti

„Srbin ukrao dijamante od 4.500.000 evra“ piše u Informeru. „Majkl Jovanović sa dvoje saučesnika opljačkao čuvenu juvelirnicu ´Budls´u kojoj redovno kupuju  Viktorija i Dejvid Bekam. Polse četiri godine bekstva Majkl uhapšen i osuđen na 44 meseca zatvora a dijamanti još nisu pronađeni“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...