Ukidanje vanrednog stanja tokom nedelje

Danijela Ćirović

(ponedeljak, 04.05.2020 - pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 03.05.2020 - posle nešto više od mesec dana za posetioce su otvorene kapije beogradskog zoološkog vrta, uz mere ograničenja i upozorenja

Zaraženih je, u rezultatu testiranja od subote popodne do nedelje popodne, manje od dva odsto u zemlji, zbog čega će vanredno stanje biti ukinuto tokom nedelje. Epidemiolozi su najavili i početak testiranja kolektivnog imuniteta. Ovogodišnje letovanje će proći uz distancu i na plaži. Hoće li biti istrage oko paljenja baklji? U „Zabeli“ je 84 zaraženih. Bezbednosne službe bore se protiv lažnih vesti. Italija je na početku prelazne faze, kaže ambasador. Tramp traži odštetu od Kineza za pandemiju. Prošle su četiri decenije od smrti Josipa Broza.

gracanica-pomoc-

Gračanica, 03.05.2020 - Opština Gracanica je porodici Marka Đorića, čija je kuća ove nedelje teško oštećena u požaru, dostavila prvu količinu materijala za obnovu

Ukida se vanredno stanje

„Zaraženih manje od dva odsto“, naslov je u Informeru, koji navodi i da se vanredno stanje ukida ove nedelje. Danas se posle 43 dana otvaraju restorani i kafići uz posebne mere i obavezno poštovanje distance.

kriz-stab-3.5.-

Beograd, 03.05.2020 - konferencija za novinare Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv korona virusa: Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti,koji je najavio da, zbog sve manjen interesovanja medija, više neće biti svakodnevnih pres konferencija i zakazao sledeću za sredu u 15 sati

Počinje testiranje kolektivnog imuniteta

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da će testiranje kolektivnog imuniteta na novi korona virus početi u celoj Srbiji i da će biti testirana i deca. Tiodorović je rekao da će u istraživanje biti uključeni instituti iz cele zemlje, pišu Novosti.

„Cilj je da vidimo da li se u određenim delovima zemlje pojavio kolektivni imunitet i da posmatramo cele porodice, što je različito od prethodnih istraživanja, jer ćemo imati decu u tom istraživanju“, rekao je Tiodorović. On je ukazao da će, ako se utvrdi da ima 60-70 odsto onih koji su stekli imunitet, moći da se kaže da je kolektivni imunitet postignut.

„Imaćemo baze građana, određene porodice koje ćemo pozivati i obaveštavati da dođu u dom zdravlja ili da se ode u porodicu i tamo  obavi testiranje, odnosno od cele porodice uzme krv“, pojasnio je Tiodorović. On je dodao da je testiranje na dobrovoljnoj bazi, ali je potrebno da građani shvate da je cilj utvrđivanje otpornosti na bolest.

lisabon-tramvaj-ublazavanje-

Lisabon, 03.05.2020 - popularni tramvaj na liniji 28 putuje kroz skoro napušteno staro središte Lisabona, a nakon šest nedelja vanrednog stanja, Portugal počinje da popušta ograničenja zbog korona virusa, pa je malim prodavnicama, frizerskim salonima, bibliotekama, salonima automobila i vladinim poreskim službama dozvoljeno je da se ponovo otvore od narednog ponedeljka

Distanca i na plaži

Kako će izgledati letovanje ove godine, pita Blic, uz naslov „Distanca na plaži, ulasci u vodu po smenama“. Grci su najavili mogućnost obaveznog testiranja pre ulaska u zemlju, a vršiće se i stroga dezinfekcija u hotelima. Stručnjaci savetuju da će nas maske, šetnje i svež vazduh čuvati od nove epidemije.

atina-stariji-ublazavanje-

Atina, 03.05.2020 -  stariji ljudi, sede na brdu Filopapou u Atini, tokom mera zaključavanja radi sprečavanja širenja korona virusa, a grčka vlada je najavila ublažavanje ograničenja, počev od ponedeljka, 4. maja 2020

Hoće li biti istrage oko baklji

Da li će biti istrage zbog upotrebe pirotehnike na soliterima, pita Danas uz naslov „Bakljada sa krovova završiće kao Savamala“. „Paljenje baklje na stadionu je krivično delo, a kamoli na stambenim zgradama u kojima žive ljudi. Radi se o ozbiljnom krivičnom delu koje bi moralo da bude istraženo. Direktiva za ovu akciju došla je sa samog vrha države“, kaže Borivoje Borović. Božo Prelević ističe da, ako se uzme u obzir da je poslanik vladajuće stranke bio jedan od onih koji su palili baklje, kao i to da je na čelu policije član predsedništva iste te stranke, „jasno je da ne postoji politička volja da se ovaj slučaj istraži“.

pariz-ublazavanje-

Pariz, 03.05.2020 - statua sa zaštitnm maskom na trgu Trokadero - Francuska je pod strogim merama suzbijanja epidemije korona virusa do 11. maja

U „Zabeli“ 84 zaraženih

U požarvečakom zatvoru “Zabela” korona virusom zaražen je 84 osuđenik, potvrđeno je Danasu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. Kako je objašnjeno, od ukupno 29 penalnih ustanova, samo je u Zabeli potvrđeno prisustvo kovida 19, a ukupno je testiran 351 osuđenik. “Reč je o osuđenicima smeštenim u poluotvorenom odeljenju u jednom paviljonu koji je, u skladu sa zakonom, odvojen od drugih paviljona u Kazneno-popravnom zavodu, koji ukupno broji 1.393 osuđenika i pritvorenika. Lica kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa korona u najvećem broju nemaju nikakve simtome i izolovana su od drugih osuđenika”, rečeno je u Upravi. Osuđenici koji imaju pridružene bolesti preventivno su medicinski zbrinuti u nadležnim zdravstvenim ustanovama, a u skladu sa protokolom i preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije.

Italija na početku prelazne faze

Karlo lo Kašo, ambasador Italije, u razgovoru za Politiku kaže da velikodušna donacija Srbije u vidu medicinske opreme predstavlja gest velikog prijateljstva u ime autentične evropske vrednosti – solidarnosti, i svakako će doprineti spasavanju života.

„Italija se nalazi na početku prelazne faze. Istina, epidemija i dalje traje, ali broj zaraženih opada, kao što se, u odnosu na situaciju od pre nekoliko nedelja, smanjuje i broj hospitalizovanih na odeljenjima intezivne nege, ali i broj preminulih. Imali smo jedan zaista težak period, posebno u martu, ali sada se čini da, zahvaljujući požrtvovanosti Italijana i ozbiljnosti mera koje je vlada usvojila, suzbijanje zaraze daje rezultate“, kaže ambasador.

Tramp traži odštetu od Kineza

Američki predsednik Donald Tramp kaže da Kinezi moraju da plate hiljadu milijardi dolara, piše Informer. On tvrdi da ima čvrste dokaze da su Kinezi namerno zarazili čitavu planetu, što Peking odlučno demantuje.

tramp-kina-odsteta-

Washington, 03.05.2020 - američki predsednik Donald Tramp na povratku iz Kemp Dejvida stiže u Belu kuću

Četiri decenije od Titove smrti

Novosti se prisećaju Josipa Broza s obzirom na to da je prošlo 40 godina od njegove smrti. Naslov teksta je „Važi li za Tita ona ’o pokojniku sve najlepše’“, a za list govore Dušan Kovačević, koji govori o tome „kako je okupator postao predsednik“, Matija Bećković, Slobodan Terzić koji navodi da se Tito „bojao Srba, ali njima manipulisao“ i drugi. Formula titoizma je alibi za izdaju srpskih prava, stoji u tekstu.

Savršeno baratajući ženama, narodima i narodnostima, afričkim egzotičnim diktatorima, disidentima, pištoljem i strugom, Tito je, četiri decenije kasnije na dan kada je preminuo, „nikada živahniji“, piše Politika. Crveni nisu verovali u život posle smrti, ali Tita sve češće pominju, ritualno ga pozivaju da vaskrsne ili ga proklinju. „Osporavaju mu identitet, veličinu i ideju, ali je paradoksalno da je, od raspada njegove tvorevine, druge Jugoslavije, apsolutista koji je pažljivo gajio svoj kult ličnosti, tokom užasnih ratnih i tranzicionih godina ostao ne samo balkanski, već globalni superstar“, stoji u tekstu.

Kim Džong Un operisan?

Samo dan pošto se Kim Džon Un posle gotovo tronedeljnog misterioznog nestanka pojavio u javnosti, Severna Koreja je ispalila hice u pravcu Južne Koreje. Incident se dogodio kada je sa severnokorejske strane ispaljeno više hitaca ka graničnom punktu u Južnoj Koreji, a sa juga je odgovoreno sa dva pucnja prema severnom susedu, prenosi Politika. U saopštenju južnokorejskog generaštaba stoji da na njihovoj strani nema povređenih ni štete. Dok je svetska javnost danima spekulisala šta se dogodilo sa severnokorejskim liderom, da li je živ i ko će ga naslediti na tronu, Kim Džong Un iznenada se pojavio prvog maja, severno od Pjongjanga gde je otvorio fabriku za preradu đubriva. Trag na njegovoj ruci ukazuje na operaciju, navodi list.

jkoreja-granica

Paju, 03.05.2020 - vojske Severne i Južne Koreje razmenile su jutros vatru na granici - incident se dogodio kada je sa severnkorejske strane ispaljeno više hitaca ka graničnom punktu u Južnoj Koreji, a sa juga je odgovoreno sa dva pucnja prema severnom susedu, saopštio je južnokorejski generalštab

Službe protiv lažnih vesti

Bezbednosne službe imaju značajnu ulogu u suočavanju sa pandemijom virusa korona i prvi put u istorji sve svetske bezbednosne službe imaju istog neprijatelja, kaže za Politiku Svetko Kovač, bivši direktor Vojnobezbednosne agencije, koji je ovu funkciju obavljao od 2005. od 2014. Pandemija korone nije samo zdravstveni, nego i bezbednosni problem, piše Politika. Službe bezbednosti u najranijijoj fazi otkrivaju i upozoravaju na moguće pretnje i ugrožavanje nacionalne bezbednosti. Pandemija virusa korona predstavlja plodno tlo za širenje maštovitih teorija zavere, kaže Bovač.

„Srbijagas“ kupuje džipove

Uz naslov „Bahatović“, Kurir piše da "direktor Srbijagasa usred krize kupuje tri džipa od 15 miliona. Dok se država bori sa pandemijom koronavirusa i ekonomskim posledicama, Srbijagas je 16. aprila potpisao ugovor o kupovini luksuznih terenaca koje će platiti građani Srbije", tvrdi ovaj tabloid. "Socijalista Dušan Bajatović je tražio da automobili imaju zatamnjena stakla i kožni sportski volan", navodi list.

Narko bos i švercer nafte

Glavni naslov na prvoj strani Srpskog telegrafa je „Tramp juri Srbina, narko-bosa i švercera nafte“. CIA je pokrenula akciju protiv kontroverznog Srbina, Gagija Argentinca, zbog trgovine crnim zlatom sa Venecuelom. Ranije je hapšen i zbog umešanosti u šverc kokaina.

Kurir objavljuje „razvojni put Dragoslava Ilića“ pod naslovom „Gagi Argentina, od mesara do narko-bosa“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...