Praznik rada u doba korone

Danijela Ćirović

(četvrtak, 30.04.2020 - pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Hiderabad, 30.04.2020 - dečak pomaže roditeljima na radu u ciglani na periferiji Hiderabada, dok Indija kaže da je postigla ogromno poboljšanje u suzbijanju koronavirusnih infekcija strogim zatvaranjem u celoj zemlji, pa je Vlada nedavno dozvolila otvaranje dućana u gradovima i nastavak proizvodnje i poljoprivrednih aktivnosti u ruralnim oblastima, kako bi se pomoglo milionima siromašnih koji su izgubili posao

 Kisić Tepavčević navodi da korona nikada više neće biti jaka kao sada. Zoran Kesić, autor i voditelj emisije „24 minuta“ kaže da je vlast ubeđena u svoju moć „medijski hipnotisanim glasovima“. Vučić je, pokazuje istraživanje, „najjači, a SZS nikad lošiji“. Vojska je bila prva na udaru, kaže Vulin. Kad prorade kafane, razmak između gostiju biće metar i po. Određene zemlje najavljuju turističku sezonu, iako niko nije ponudio plan.

deca-park-epidem-29.4.-

Beograd, 29.04.2020 - prizor iz parka u centru Beograda tokom vanrednog stanja u Srbiji zbog pandemije korona virusa

Korona nikad više jaka kao sada

Dr Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog, u intervjuu za četvorobroj Blica kaže da „korona više nikada neće biti jaka kao sada“. „Naučili smo dosta o virusu za ova dva meseca, ali predstoji nam još mnogo posla dok ga konačno ne pobedimo“, ističe ona. List objavljuje i ispovest Beograđanina Lazara Lazarevića (39) koji je pobedio virus. On kaže da je 11 dana bio na ivici smrti.

U razgovoru za Politiku Kisić Tepavčević kaže da je unošenje virusa u gerontološke centre moglo i trebalo da bude sprečeno.

Direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović za Kurir kaže da smo „neprijatelji dobro upoznali, ali još može da nas iznenadi“.

1kriz-stab-29.4.

Beograd, 29.04.2020 - konferencija za novinare Kriznog štaba Vlade Srbije o epidemiji korona virusa u Srbiji: Darija Kisić Tepavčević, Predrag Kon

Vojska bila prva na udaru

„Prvi kontakt sa zaraženima, kada je virus bio najsnažiji, imali su Vojska Srbije i MUP na granici i u prihvatnim kampovima. Bez obzira na to da li su bili vojni lekari, sanitarci, veterinari, policajci ili bilo koji drugi pripadnici vojske, svi su imali zadatak da prihvate naše zemljake u povratku iz zemalja u kojima je epidemija bila na vrhuncu. Imali smo slučajeve da naši građani, često i zaraženi, skidaju maske vojnicima jer hoće da odu iz kampa, vojnici su spasavali živote povređenima u saobraćajnim nerećama ne razmišljajući da li mogu da se zaraze, bilo je i napada na medicinsko osoblje koje su štitili vojnici“, kaže u intervjuu za Politiku ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Kesić: Bezobrazluk sve veći

Za prvomajsko izdanje Danasa govori Zoran Kesić, autor i voditelj emisije „24 minuta“, povodom jubilarne 200. emisije koja se emituje u subotu. „Bezobrazluk pre svega vlasti sve je veći i veći. Oštriji smo u emisiji i jer smo sve stariji, pa samim time sve manje vremena imamo za život u laži, truleži, u vladavini prosečnih i poslušnih. Sve više nam je muka od svega i sve više shvatamo da ako se nešto drastično ne promeni, nećemo imati čime da zadržimo decu u našoj zemlji“, kaže on. Kesić dodaje i da je vlast trenutno ubeđena u svoju moć „kupljenim, ucenjenim i medijski hipnotisanim glasovima“, te da nije u opasnosti „od nedovoljno oštre ili potpuno otupljene javnosti“.

„Vučić je najjači“

„Đilas 7,2 odsto, Vučić 57,6“, naslov je u Informeru. Istraživanje koje je radio opozicionar Đorđe Vukadinović, navodi list, pokazalo je „da je Vučić najjači, a SZS nikad lošiji“.

Za Blic gotovi ministar poljoprivrede Branislav Nedimović koji ističe da „SNS kritikuju dokoni dušebrižnici“. Bivši predsednik Srbije Boris Tadić za ovaj list kaže „samo ujedinjena DS može da sruši Vučića“.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković u intervjuu za Kurir kaže da ne želi da bude premijer i pita: „A ko bi onda bio guverner?“

ita-resto-dezinf-

Rim, 29.04.2020 - dezinfekcija hotela u Rimu zbog epidemije korona virusa, u očekivanju da mere ograničenja budu ublažene od 4. maja

Razmak između gostiju u kafani

Kako će da rade kafane, pita Informer, navodeći da će razmak između dva gosta biti 1,5 metar, kao i da će biti obavljena dezinfekcija na ulazu. Svadbe, krštenja i veće proslave biće moguće tek posle 15. juna.

Brzo će i brza pruga

U prazničnom četvorobroju Novosti objavljuju tekst sa vijadukta u Čortanovcima uz naslov „Brzo će i brza pruga“. Za ovo izdanje govori poznati režiser Emir Kusturica, koji govori o „krahu planova Bžežinskog i trijumf čuda Rusije i Kine“. Ljubinka Klarić kaže da će „Rođak sa sela“ biti deo kulta, a Seka Aleksić da je porodica njena tvrđava.

ccesi-prot-29.4.

Prague, 29.04.2020 - više stotina ljudi učestvovalo je na protestu u Pragu, kako bi izrazili nazadovoljstvo zbog, kako nazivaju, "haotičnog" odgovora češke vlade na pandemiju korona virusa

Letovanje u doba korone

Vodeće turističke zemlje optimistično najavljuju početak sezone, ali niko nije ponudio konkretan plan i rešenje kako će to u praksi izgledati. Za sada je jedino izvestan odmor u Srbiji, piše Politika. Naslov teksta je „Leto kao nijedno do sada“.

Kapetan Dragan o Miloševiću

„Sloba je prodao Krajinu, držao me u pritvoru, nudio mi kurve“, naslov je u Srpskom telegrafu. „Arkan me je uveo u jednu sobu i rekao: ’Vidiš, ovde imaš hiljadu godina zatvora, a ja u Knindže nisam primao ljude koji su imali krivični dosije. U ime fondacije apelovaću da Legija i Zvezdan budu pušteni na uslovnu slobodu“, kaže kapetan Dragan „bez dlake na jeziku“.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...