Sledi život s koronom

Anđelka Nikolić

(četvrtak, 23.04.2020 - pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 22.04.2020 - u Beogradu su ponovo počele sa radom pijace, koje su bile zatvorene u okviru mera borbe protiv pandemije korona virusa

Ograničenja u borbi protiv korone biće na snazi bar još dve nedelje. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručio je da ćemo morati da se naviknemo da živimo sa koronom, distanciramo se i nosimo maske i rukavice. Šef SZO upozorava da “najgore tek predstoji”. Održana  prva konferencija za štampu Kriznog štaba posle pauze. Srbija će na birališta za izbore verovatno na Vidovdan, a u igri su i 21. jun, kraj leta ili jesen. Onlajn matura pala na prvom probnom testu: pucanje sistema, sporo učitavanje zadataka, preopterećenost platforme, uznemirenost osmaka i negodovanje roditelja . U pozivu udruženja “Albansko-američka građanska liga” predsedniku SAD Donaldu Trampu da ukloni Ričarda Grenela s funkcije specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine stoji grupacija oko Eliota Engela. 

kina-tv-lekari-srbija

Kina, 22.04.2020 - kineski informativni kanal CCTV 13 emitovao je 22. aprila prilog o poseti kinskih lekara Srbiji

Šta god da bude, nosićemo maske i rukavice

Ograničenja u borbi protiv korone na snazi bar još dve nedelje, naslov je u Politici.

List prenosi i izjavu ministra zdravlja Zlatibora Lončara da će dalje restriktivne mere zavisiti od rezultata, ali da je sigurno da “moramo da se naviknemo da živimo sa koronom”  i da nosimo maske.

„Moramo da držimo distancu, kakve god mere da se donose, nećemo ići bez maske u restorane, prodavnice, kod frizera. Držaćemo distancu dva metra, nosićemo maske, rukavice”, rekao je ministar na pres konferenciji.

Oprez i kad virus oslabi, piše u Novostima pod naslovom: “Sa maskom u kafanu i kod frizera”.

List citira Lončara. “Kakve god mere da se donose, nosićemo rukavice i obavezno ćemo držati distancu”.

kriz-stab-pres-22.4.

Beograd, 22.04.2020 - konferencija za novinare lekara specijalista, članova Kriznog štaba Vlade Srbije povodom situacije u vezi sa pandemijom korona virusa: Zlatibor Lončar, Goran Stevanović, Srđa Janković

U Srbiji 7.114 zaraženih korona virusom, 134 umrlih

U Srbiji je juče registrovano još 224 slučaja koronavirusa, ukupno 7.114, preminule su još četiri osobe, a izlečeno je više od hiljadu ljudi, saopštio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, prenose Novosti.

Preminule su još četiri osobe, ukupnno 134. Ukupno je do juče izlečeno 1.025 osoba. Hospitalizovano je 3.266 pacijenata, a na respiratoru je 103 pacijenta. Sa respiratora je „skinuto” 73 pacijenta rekao je Lončar na pres konferenciji.

On je saopštio je da je 622 zdravstvenih radnika pozitivno na virus korona. Na osnovu kliničke slike, njih 420 je bilo ili se nalazi na bolničkom lečenju.

U Srbiji je do sada ukupno testirano 48.636 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

lekari-videokonf-virus

Beograd, 22.04.2020 - video konferencija srpskih, ruskih i italijanskih vojnih i civilnih lekara koji rade na suzbijanju epidemije korona virusa

Karantin i zatvoreni vrtići i škole – bar još dve nedelje

Blic prenosi izjave dva trenutno najpoznatija lekara u Srbiji. „Predrag Kon: Idealno je da vrtiće i škole otvorimo za dve nedelje“.

„Goran Stevanović: Kretanje ograničiti bar još 14 dana“.

Dokle policijski čas?

„Dr Predrag Kon, policijski čas još najmanje dva vikenda“, objavljuje Kurir.

„Evo šta je ključno“ piše u Srpskom telegrafu pod naslovom „Otkrivamo pet uslova za ukidanje policijskog časa“.

Virus se ne prenosi preko predmeta?

Blic objavljuje „ohrabrujuće otkriće nemačkih naučniuka“ pod naslovom „Korona se ne prenosi preko predmeta?!“ List prenosi kako „tokom eksperimenta u više od 500 porodica čiji su članovi zaraženi, Nemci nisu pronašli virus ni na jednom predmetu.“

„Korona može da opstane na stvarima samo u laboratoriji, dok u prirodi u spoljašnjoj sredini živi veoma kratko, kažu srpski virusolozi“, piše u Blicu.

bg-fabrika-vode-makis-

Beograd, 22.04.2020 - Voda za piće u Beogradu je čista, bezbedna i kvalitetnija od mnogih flaširanih voda, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić prilikom obilaska proizvodnog pogona „Makiš”, a događaju su prisustvovali i pomoćnici gradonačelnika Andreja Mladenović i Aleksandar Marković, kao i direktor JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” Dragan Đorđević

Zle slutnje o drugom talasu pandemije

Pod naslovom ”Zle slutnje o drugom talasu pandemije”, Danas piše šta se krije iza izjave šefa SZO da “najgore tek predstoji”.

Danas donosi i izjavu Jana Lundina, ambasadora Švedske u Srbiji: ”Povratak u normalu trajaće nekoliko godina”.

brazil-manaus-sahrane-

Manaus, 22.04.2020 - na groblju u Manausu, u Brazilu, tela umrlih se sahranjuju u masovnim grobnicama, zbog velikog broja preminulih od korona virusa

Provladinim medijima politika važnija od korone

Pod naslovom “Provladinim medijima politika važnija od korone”, Danas objavljuje izveštaj sa prve konferencije za štampu Kriznog štaba posle pauze.

Mediji bliski vlastima uporno su postavljali pitanja u kojima se pominju “Šolakovi” i “Đilasovi” mediji, njihovi “napadi na državu” i druga, koja uglavnom nemaju veze sa epidemijom.

Uredniku Informera mikrofon je poslužio da se zahvali što je novinarima dozvoljeno da ponovo budu prisutni jer sad narod može da vidi ko radi za “Đilasa i tajkune”.

U Nišu peru jednokratne skafandere i opet ih nose

Uzbunjivač Dragan Stamenković upozorava na nedostatak adekvatne zaštitne opreme: U Nišu peru jednokratne skafandere i opet ih nose, objavljuje Danas.

Vlast je zaključala građane da bi zamaglila stvarnost

Nebojša Zelenković gradonačelnik Šapca kaže da su premijerka i ministar nesposobnošću otežali našu borbu protv kovida 19, prenosi Danas.

Stavove Zelenkovića list plasira pod naslovom ”Vlast je zaključala građane da bi zamaglila stvarnost”.

Oboleo patrijarhov saradnik

Vikar Stefan zaražen kovoidom 19, piše u Novostima pod naslovom: “Vladika u bolnici, patrijarh negativan”.

„Opasno! Budite oprezni“, upozorava Informer. „Zaražen pomoćnik patrijarha. Vikarni episkop Stefan, starešina Hrama Svetog Save, oboleo od korone. Testirano 20 sveštenika i vernika koji su sa njim bili na vaskršnjoj liturgiji“. List dodaje da je „patrijarh Irinej testiran, na sreću on nije oboleo“.

„Vladika na kiseoniku, patrijarh negativan“, naslov je u tabloidu Alo. „Vikarni episkop Stefan (41) našao se na lečenju u Zemunskoj bolnici, dok je patrijarh Irinej hitno testiran na korona virus ali ispostavilo se da nije zaražen. Čekaju se rezultati za još dvojicu sveštenika iz Hrama Svetog Save na Vračaru“.

„Patrijarhov pomoćnik zaražen koronom, služio liturgiju na Vaskrs“, javlja Kurir.

Oporavlja se supruga dr Miodraga Lazića

„Konačno lepa vest“ objavljuje Srpski telegraf. „Žena lekara heroja pobedila koronu“. List dodaje da je „Ana Lazić, supruga dr Miodraga Lazića konačno skinuta sa respiratora i oseća se mnogo bolje“.

Nagađanje o datumu izbora

„Epidemija odlaže izlazak na birališta“, piše u Blicu pod naslovom „Izbori krajem leta ili na jesen“.

Novosti donose izborni kalendar u slučaju da vanredno stanje “padne” sredinom maja: Srbija glasa na Vidovdan. U igri je i 21. jun, za kampanju ostaje 41 dan, piše list.

Onlajn matura pala na prvom probnom testu

“Pucanje sistema, sporo učitavanje zadataka ,preopterećenost platforme, uzmenirenost osmaka i negodovanje roditelja zbog toga što polaganje maturskog ispita ne funkcioniše obeležilo je juče prvi deo trodnevne provere znanja za osmake koja je prvi put upriličena onlajn na nacionlnoj obrazovnoj platformi , piše u Politici pod naslovom: “Onlajn matura pala na prvom probnom testu”.

“Očigledno je da nismo spremni za ovakav način polaganja”, “Pod hitno tražiti obustavu polaganja”, “plaču… nerviraju se neće da im učita tekst”, “sistem preopterećen, javlja grešku” – samo su neki u podugačkom nizu negativnih komentara roditelja na društvenim mrežama.

“Testiranje znanja ili živaca”, naslov je u Danasu. List prenosi i saopštenje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da je u jednom kraćem periodu došlo do preopterećenja sistema, ali da su brzom reakcijom kompanije Komtrejd i Kancelarije za informacione tehnologije aktivirani dodatni resursi, čime su otklonjena usporenja u radu sistema.

Zbog preopterećnosti sistema ministarstvo je donelo odluku da će se termin za rešavanje testa produži do 21.30 časova, što će važiti i za testove u naredna dva dana.

Sugerisano je učenicima sa teritorije AP Vojvodine da testove u naredna dva dana rešavaju u terminu 8-12 časova, onima sa teritorije Beograda 12-16 časova, a svim ostalim u terminu 16-21.30 časova.

“Bagovi ukočili osmake”, naslov je u Novostima.

Zbog zahvalnosti Kini i Rusiji, EU preti Srbiji

U borbi protiv smrtonosnog virusa korona, sve zemlje sveta, uključujući i članice Evropske unije, koristile su sva moguća sredstva da zaštite građane svoje države. Nisu se libile ni od otimanja medicinske opreme, niti od traženja i prihvatanja pomoći iz Kine. Na početku pandemije evropska solidarnost je nestala za tren pa je Srbija tražila i dobila kinesku pomoć i zbog toga od EU svaki dan dobija packe, pa i manje ili više skrivene pretnje, piše Politika.

List ocnjuje kao prikrivene pretnje poslednje najave da bi u izveštaju o napretku Srbije moglo biti naglašeno da naša zemlja “ne sledi spoljnobezbednosnu politiku EU”.

Da evropske solidarnosti nema, prvi je rekao italijanski premijer Đuzepe Konte, navodeći da EU nije pomogla Italiji gde je virus korona napravio pravi pomor.Italiji su u pomoć pritekle prvo Rusija, pa Kina. U Italiji su skidane zastave EU, a umesto njih zavijorile su se, pre svega ruske. Nisu Italijani zbog toga dobili evropske packe, već je ubrzo iz Brisela  počela da im stiže pomoć.

brnab-kvinta-

Beograd, 22.04.2020 - predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija)

Napad albanskih lobista na Belu kuću

U pozivu udruženja “Albansko-američka građanska liga” predsedniku SAD Donaldu Trampu da ukloni Ričarda Grenela s funkcije specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine prepoznaje se grupacija oko Eliota Engela  kaže za Politiku diplomata Zoran Milivojević. On ocenjuje da je njihov glavni cilj u SAD da se suprotstave inicijativi Bele kuće za rešavanje kosovskog pitanja.

Milivojević kaže da Granel oličava ovu diplomatsku akciju I da je ona konstruktivnija od svih koje su pokrenule dosadašnje administracije.

Pozicija koju Granel javno iznosi- skidanje taksi na robu iz centralne Srbije bez uslova i bez uvođenja reciprociteta- je konstruktivna i to je diskontinuitet koji promoviše Bela kuća u odnosu na administraciju Baraka Obame. Izbalansiran stav administracije SAD smata onima koji su vodili računa jedino o albanskim interesima, kaže Milivojević.

pjongjang-kontrola-virus-studenti-

Pyongyang, 22.04.2020 - merenje temperature studentima na ulazu u tehnološki univerzitet u Pjongjangu, tokom vanrednog stanja u Severnoj Koreji zbog pandemije korona virusa

Godišnjica proboja jasenovačkih logoraša

Oko 600 preživelih zatvorenika zloglasnog ustaškog logora Jasenovac, u nacističkoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj, pokušalo je na jučerašnji dan 1945. godine u očajničkom jurišu na stražare da se dokopa slobode, ali je u tome uspelo samo njih 60, piše u Politici povodom godišnjice proboja jasenovačkih logoraša.

U toj najvećoj „fabrici smrti” na Balkanu u Drugom svetskom ratu, od leta 1941. do 30. aprila 1945. ustaše su ubile stotine hiljada mahom Srba, Jevreja i Roma.

Profesor Gideon Grajf, istoričar specijalizovan za Holokaust, autor značajne monografije „Jasenovac – Aušvic Balkana – Ustaška imperija okrutnosti”, navodi da je „Jasenovac bio daleko brutalniji od Aušvica”. U procesu „pročišćenja hrvatske nacije” srpska deca su ubijana zajedno sa odraslima. Tokom četiri godine, između aprila 1941. i maja 1945, u ustaškoj NDH ubijeno je 73.316 mališana.

Tokom Drugog svetskog rata, jedino mesto u celoj Evropi u kojem su postojali specijalni logori za decu bila je Hrvatska.

lenjin-150-godisnjica-

St.Petersburg, 22.04.2020 - ljudi prolaze pored statue osnivača Sovjetskog Saveza Vladimira Iliča Lenjina na dan 150. godišnjice njegovog rođenja u Muzeju Lenjinove kolibe u šumi blizu jezera Razliv, ispred Sankt Peterburga

Snimao seks sa ćerkom, a onda video slao prijateljima

Pančevačka policija uhapsila je Vlajka J. (43) koji je početkom meseca imao seksualne odnose sa svojom ćerkom (17) i to snimio mobilnim telefonom, piše u Novostima.

On je uhapšen zbog prikazivanja, pribavljanja i posedovanja pornografskog materijala i iskorišćavanja maloletnog lica za pornografiju i rodoskrvnuća .

Otac iz pakla je taj snimak prosledio preko Fejsbuka svim svojim kontaktima, uz napis: "Vrata su vam otvorena. Koštaće vas 2.000 dinara".

Svedočenje nesrećne tinejdžerke koja već nekoliko godina živi samo sa ocem bilo je šok za istražne organe jer ju je otac ubedio da će se na ovaj način obogatiti i uspeti da ostvari karijeru porno glumice.

pariz-kliši-pusto-22.4.

Clichy-sous-Bois, Paris, 22.04.2020 - policija kontroliše poštovanje mera ograničenja kretanja tokom pandemije korona virusa

Uhapšen zbog pretnje Vučiću

U Srpskom telegrafu piše da je „uhapšen narko diler koji je pretio da će ubiti Vučića. Goran Pantelić pao u Nemačkoj, očekuje se izručenjne“. List dodaje kako mu „preti kazna do pet godina robije zbog ugrožavanja života“.

„Uhapšen nakon pretnji Vučiću ubistvom“, objavljuje Alo. „Goranu Panteliću u Švajcarskoj stavljene lisice na ruke po međunarodnoj poternici Srbije“.

moskva-polic-karantin-22.4.

Moskva, 22.04.2020 - prizor iz Moskve tokom pandemije korona virusa

Uvrede na račun Novaka

„Prostački izvređala najboljeg svetskog tenisera“ objavljuje Kurir pod naslovom „Vesna Pešić napala Novaka. On je neškolovan primitivac, sluša gluposti svoje žene“. List podseća da je „bivša političarka sasula niz uvreda na Đokovićev račun posle njegove izjave da nije zagovornik vakcinacije“.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...