Novih 424 obolelih osoba

Danijela Ćirović

(utorak, 14.04.2020 - pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Szolnok, 13.04.2020 - mađarska policija i dronom kontroliše zabranu kretanja zbog pandemije korona virusa

Uhapšen je direktor Gerontološkog centra u Nišu, zataškavao je epidemiju. Čak 424 osobe su obolele za 24 časa, što je najviše do sada. Građani će o eventualnom produžavanju policijskog časa uoči predstojećeg vikenda i Uskrsa biti obavešteni na vreme. Višednevni policijski čas pojedini doživljavaju kao povećanje pritiska. Nastava će možda biti produžena za nedelju dana. Zaraza bi mogla ponovo da se javi početkom zime. Političari u Prištini sukobljavaju se zbog severa. MMF upozorava da je svet u najgoroj krizi ikada.

Kijev, 13.04.2020 - policija sprečava pristup pravoslavnom manastiru u Kijevu, koji je zatvoren  zbog pandemije korona virusa

Za 24 sata obolele 424 osobe

„Najteži dan od početka epidemije korone“, piše Informer, navodeći da su 424 osobe obolelo za 24 sata. U staračkom domu u Nišu je zaraženo 144 ljudi. Direktor je uhapšen jer je krio epidemiju. Milan Stevanović (47), direktor Gerontološkog centra, dozvoljavao posete porodica i puštao štićenike da izlaze iz doma. Kada se zaraza pojavila, pokušao je sve da zataška.

Novosti donose da Stevanoviću preti 12 godina zatvora. Kako navodi list, zaraženi su ručali zajedno, krilo se da imaju temperaturu.

Sudeći prema rečima pokrajinskog sekretara za zdravstvo prof. dr Zorana Gojkovića, broj zaraženih u niškom gerontološkom centru bi mogao da se poveća, jer je u toku testiranje ostalih štićenika, piše Politika. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare, Gojković je potvrdio da je uočen niz nepravilnosti u ovoj ustanovi.

Beograd, 13.04.2020 - redovna konferencija za novinare lekara specijalista, članova Kriznog štaba Vlade Srbije, o situaciji povodom epidemije korona virusa u Srbiji: Zoran Gojković

Licitiranje oko policijskog časa, zvaničnog stava još nema

Informer objavljuje da će zabrana kretanja za Vaskrs trajati od petka uveče do ponedeljka ili utorka ujutro.

“Policijski čas od 108 sati, od četvrtka do sledećeg utorka: Da li nam se sprema najrigoroznija mera zabrane do sada? “ piše u Novostima.

“Krizni štab Vlade Srbije za borbu protiv epidemije virusa korona najverovatnije će sutra ili u sredu razmotriti meru totalne zabrane kretanja za vreme uskršnjih praznika, koja bi, prema najrigoroznijem scenariju, podrazumevala uvođenje policijskog časa u trajanju od čak 108 sati - od četvrtka u 17 časova do utorka u pet ujutru.”

Ovaj list dodaje da će “građani o eventualnom produžavanju policijskog časa uoči predstojećeg vikenda i Uskrsa biti obavešteni na vreme, kao što su i o dosadašnjim merama bili informisani, izjavio je juče pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković”.

Beograd, 13.04.2020 - redovna sednica  Vlade Srbije tokom vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa: Rasim Ljajić, Novak Nedić, Ana Brnabić, Ivica Dačić, Zorana Mihajlović

Do koje mere je narod trpeljiv

List Danas piše da će država verovatno uvesti produženu zabranu kretanja za uskršnje praznike.

„Ovaj višednevni policijski čas doživljavam kao povećanje pritiska da bi se videlo do koje mere je ovaj narod trpeljiv“, kaže Zoran Stojiljković.

Sinod SPC juče je zvanično zatražio od vlasti delimični prekid zabrane kretanja na Uskrs 19. aprila. Brankica Janković navodi da ima „neodgovornih poruka pojedinih iz SPC“.

Beograd, 13.04.2020 - komunalna policija rasteruje prodavce oko pijace na Banjici, u Beogradu

Otac umirao, ubeđivali sina da je dobro

Blic objavljuje ispovest sina stanara Gerontološkog centra u Nišu, koji je preminuo od korone zbog nemara direktora. „Dok mi je otac umirao, ubeđivali su me da je dobro“, navodi on. „Otac je dobio dijareju i visoku temperaturu, odmah sam posumnjao na koronu. Kada sam to rekao direktoru centra, uveravao me je da mi je otac u perfektnom stanju i da je vruć zato što je spavao pored radijatora. Stanje mu se brzo pogoršalo, a kad su ga prebacili u KBC Niš, bilo je već kasno“, kaže Branko Janačković, inače dopisnik ovog lista iz Niša.

Beograd, 13.04.2020 - redovna sednica Kriznog štaba Vlade Srbije zbog pandemije korona virusa: Predrag Kon, Branisalav Tiodorović

Produžetak nastave za nedelju dana

Onog trenutka kada deca budu pošla u školu, tada se može očekivati da počnu da rade i vrtići. To se može očekivati onda kada budemo imali tek pokoji sporadični slučaj i budemo sigurni da nam se deca neće razboleti, prenose Novosti. „Najoptimističnija prognoza je da se to dogodi krajem maja, a možda čak i u junu. Fakulteti će isto pratiti rad škole, a o treninzima i sportu je još rano da razmišljamo“, objašnjava epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović. Prema aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, u normalne životne tokove ćemo se najverovatnije vratiti u junu, kada je moguće da đaci sednu u školske klupe, kao i studenti kojima su sada svi ispitni rokovi odloženi. List navodi i da će đacima ipak ostati ceo raspust, odnosno da će škola biti produžena tek za oko nedelju dana.

kosmet-partes-prskanje-

Parteš, 13.04.2020 - dezinfekcija javnih ustanova i površina u opštini Parteš

Drugi talas širenja virusa?

Šta možemo da očekujemo posle ukidanja vanrednog stanja, pita Kurir uz naslov „Drugi talas korone je opasan“. Ukoliko se mere zabrane kretanja i socijalne izolacije naglo ukinu, epidemija se može vratiti već početkom zime, upozoravaju domaći i svetski stručnjaci. Deca i penzioneri su u najvećoj opasnosti, jer im je oslabljen imunitet.

New York, 13.04.2020 - prizor iz Njujorka tokom vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa

Obračun u Prištini zbog severa

Pune prodavnice, veoma dobro snabdevene zdravstvene ustanove i zapošljavanje dodatnih 75 lekara i 200 medicinskih sestara koji pomažu građanima na severu Kosova da se lakše izbore s pandemijom, ključni su dokazi da glavnu reč na severu pokrajine vodi Vlada Srbije, piše Politika. Upravo zbog ovih mera koje su vidljive golim okom albanska opozicija s Demokratskom partijom Kadrija Veselija na čelu napada opozvanog premijera Albina Kurtija da je navodno napravio dogovor s predsednikom Srbije i da je dozvolio da se na severu posle sedam godina ponovo razivje takozvani paralelni sistem.

atina-crkva-prazno-

Atina, 13.04.2020 - sveštenik obavlja službu na Uskršnji ponedeljak u praznoj katedrali u Atini, koja je zatvorena zbog pandemije korona virusa

Novi virus „gori od korone“

Doktor Vladimira Putina, predsednika Rusije, otkriva da „stiže virus, gori od korone“, piše Srpski telegraf. Epidemiolog Kiril Šaršov upozorio je svet na pojavljivanje novog daleko opasnijeg virusa koji bi mogao da odnese više miliona ljudi.

lond-oksford-prazno-13.4.

London, 13.04.2020 - prizor iz gotovo puste Oksvord ulice u Londonu za vreme pandemije korona virusa

MMF: Svet nikad u goroj krizi

„Svet nikada nije bio u ovakvoj krizi. Pandemija virusa korona izazvaće oštar negativan privredni rast širom sveta u 2020. i podstaći najtežu globalnu krizu od Velike depresije tridesetih godina prošlog veka, sa tek delimičnim oporavkom u 2021“, upozorila je izvršna direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva uoči zajedničke prolećne sednice ove institucije sa Svetskom bankom koja počinje danas. Prvi put u istoriji, zvaničnici MMF-a i Svetske banke okupiće se „virtuelno“, da oblikuju zajedničku akciju vodećih globalnih institucionalnih zajmodavaca, usred zdravstvene krize koja pogađa svih 189 članica. Tandem MMF-a i Svetske banke tim povodom namerava da združi lidere sveta oko plana u četiri tačke.

 

 

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...