NEZAVISNO KOSOVO – PONIŽENJE EVROPE!

Danijela Ćirović

(pregled najvažnijih tema na naslovnim stranam srpske štampe)

Sva domaća štampa je gotovo čitave naslovne strane posvetila jučerašnjem proglašenju nezavisnosti Kosova. Na prvim stranicama našle su se paralelno fotografije slavlja u Prištini i sukoba u Beogradu, dok se Kurir odlučio da je štampa potpuno crno-belu sa srpskom decom koja pale sveće, a Press je još eksplicitniji.

 

pres.fuck

(ilustracija: Pres)

 

Naime, verovatno kao odgovor na jučerašnje prištinske novine Ekspres koje su na naslovnicu stavile fotografije Nikole Pašića, Josipa Broza i Slobodana Miloševića uz naslov "Fuck you", Press je poređao slike američkog predsednika Džordža Buša, kosovskog premijera Hašima Tačija i visokog predstavnika EU Havijera Solane, ispod kojih stoji "Fuck off" uz napomenu da u književnom engleskom to znači "odbijte".

 

Koštunica: Buš je kriv

Predsednik Vlade Vojislav Koštunica rekao je da za Srbiju ne postoji lažna država Kosovo i optužio SAD za samovoljno, bezobzirno i grubo kršenje međunarodnog pravnog poretka, zarad svojih vojnih interesa.


Koštunica je u jučerašnjem obraćanju naciji koje prenose sve beogradske novine, rekao da su SAD, stavljajući nasilje iznad načela međunarodnog prava, primenom slepe sile naterale Evropsku uniju da pogazi principe na kojima počiva sama EU. Predsednik SAD, koji je odgovoran za ovo nasilje, i njegovi evropski sledbenici biće crnim slovima upisani u istoriju Srbije, ali i u svetsku istoriju međunarodnog prava i na njemu zasnovanog svetskog poretka, poručio je srpski premijer.


"Dok postoji srpski narod, Kosovo je Srbija", rekao je na kraju Koštunica.

Tadić: Nikada priznanje
Predsednik Srbije Boris Tadić je rekao da će Srbija učiniti sve da se poništi samovoljno i protivpravno proglašena nezavisnost Kosova.


"Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije. U ovom teškom trenutku za državu i sve nas, želim da apelujem na sve građane Srbije, na naše sunarodnike na Kosovu i Metohiji, da nas u ovim danima pre svega rukovodi razum, a država Srbija će povlačiti odgovorne poteze i učiniće sve što je u njenoj moći da se poništi samovoljno i protivpravno proglašena nezavisnost Kosova", poručio je u obraćanju javnosti Tadić, koji je apelovao i na političke stranke da budu jedinstvene u ovom problemu i da zaborave, na neko vreme, na međupartijska trvenja.

 

Deklaracija za mir?

"Srbija je juče sa suzdržanim gnevom dočekala jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, poručujući da nikada neće priznati nezavisnost i da će njena Skupština u najskorije vreme poništiti protivpravne akte kosovskog parlamenta", piše Politika.

 

Štampa prenosi delove iz Deklaracije koju je kosovska Skupština juče usvojila, ističući naročito deo koji se tiče mira i stabilnosti za koje će se, kako je rekao Hašim Tači, nova država zalagati.

 

"Iako se Albanci 'zaklinju' u ljudska prava i obećavaju sigurnost Srbima u pokrajini, na ulicama Prištine i drugih gradova na Kosmetu uzvikivale su se divljačke parole poput: 'Ubi, ubi, ubi Srbina!'. Takođe, uprkos tome što je juče usvojena nova, plavo-žuta kosovska zastava, vijorile su se samo crvene albanske zastave sa crnim, dvoglavim orlom", piše Press.

 

U enklavama južno od Kosovske Mitrovice već juče posle podne pojavile su se glasine da bi albanski ekstremisti tokom noći mogli da organizuju napad na srpska naselja. Poslednje vesti, piše Press, sa terena kažu da su strani vojnici pojačali prisustvo u Orahovcu, Velikoj Hoči, Štrpcu.

 

Srbi u strahu

Repoteri srpske štampe izveštavaju sa Kosova, pa se tako novinar Blica našao u Prištini.

 

pristina

Priština juče  (foto: Blic) 

 

" Nemoguće je bilo kasno popodne, posle proglašenja nezavisnosti, preseći centralne ulice Prištine i tako izaći iz gužve. Ipak, izmičemo se, ulazimo u malu ulicu u centru u kojoj živi jedna od Srpkinja. Ona zatvorena u sobi prema dvorištu. Kaže: 'Tamo manje čujem galamu'”, donosi ovaj list.

 

Kosovski Albanci na ulicama Prištine Srbe nisu pominjali. Upitani šta poručuju svojim sugrađanima, oni koji su želeli o tome da govore kažu: "Ne znamo kako Srbi sada na Kosovu koje je nezavisno vide svoju budućnost. Ali oni su Srbi sa Kosova i njihov je izbor da li će to biti i nadalje", piše Blic.

 

Neredi u Beogradu i Novom Sadu

Policija je juče rasterala demonstrante ispred američke ambasade u Beogradu nakon kratkog sukoba u kojem je bilo povređenih, pišu Blic,Politika, Press,Novosti, Kurir, Glas, Alo!, Danas, Pravda. Incidenti su zabeleženi i ispred ambasade Slovenije, a sve intenzivniji neredi su se tokom večeri nastavili po centru grada. Protesti su se nastavili ispred ambasade Albanije na Dedinju. U neredima je povređeno oko 35 osoba.

 

protesti 

(foto: Blic)

 

Grupe demonstranata su tokom večeri prolazile centrom Beograda, usput su lomili saobraćajne znake, semafore i prevrtali kontejnere, a demolirali su objekte Mekdonaldsa na Terazijama i Slaviji.


Demonstranti su osim policije, napadali i novinarske ekipe Studija B, B92 i RTS-a, fotoreportere štampanih medija a u sukobima policije i demonstranata napadnut je i išutiran kamerman novinske agencije Fonet.

 

Saobraćaj je bio blokiran na nekoliko mesta u Beogradu.

 

Grupa učesnika protesta u Novom Sadu, nakon završenog okupljanja i izražavanja protesta zbog jednostranog proglašenju nezavisnosti Kosova, polupala je nekoliko stakala na restoranu Mekdonalds u prizemlju tržno-poslovnog Apolo centra. Demonstrante, njih oko 350, razjurila je policija.

 

Hitna sednica Saveta

Štampa najavljuje (Politika na prvoj strani) da su u toku pripreme za današnju hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN o Kosovu, a na zahtev Rusije. Na sednici će govoriti predsednik Srbije Boris Tadić.

 

Separatisti sveta već se oglasili

Jučerašnji akt secesija južne srpske pokrajine, piše Politika na prvoj strani, s pažnjom su pratili separatisti širom sveta, "koji taj čin posmatraju kao presedan koji bi mogao da posluži njihovim ciljevima".

 

"'Neka današnji dan bude novi početak', rekao je Tači prilikom usvajanja deklaracije o nezavisnosti, aludirajući valjda na početak života samoproglašene države, ali oni koji su ga u svetu slušali protumačili su to na način na koji zvanični Beograd i Moskva već mesecima upozoravaju", piše ovaj list. Naime, separatistički reigioni u Gruziji - Abhazija i Južna Osetija - najavili su da će slediti primer Kosova i odmah nagovestili da će tražiti priznavanje nezavisnosti od UN i Rusije. I politički predstavnici Mađara u Rumuniji došli su na istu ideju i istakli da treba da "koriste presedan" i da za autonomiju zatraže podršku EU i SAD. Baskijske regionalne vlasti ocenile su, dodaje Politika, da je proglašena deklaracija o nezavisnosti Kosova, kojoj se protive španske vlasti, "lekcija iz koje bi trebalo izvući pouku".

 

Podele tek počele

Mediji su juče objavili da se u opštinama na jugu Srbije, naseljenim pretežno Albancima, moglo čuti da bi trebalo menjati tu oblast za sever Kosova gde je većinski srpsko stanovništvo. Oblike podele Kosova pominju Politika, Alo! i Gazeta.

 

Do redakcije Politike stigli su predlozi pojedinih vanparlamentarnih stranaka da bi Srbija trebalo odmah da pristupi ujedinjenju sa Republikom Srpskom.

 

Podgorica mirna, Ulcinj slavi

Podgoricom je u nedelju popodne vladala neuobičajena tišina, pišu Večernje novosti. U Tuzima i drugim mestima u Malesiji gde žive Albanci ni u rano predvečerje nije bilo javnih reagovanja na događaj u Prištini.


”To smo odavno očekivali, i to je dobro", kažu dvojica mladića u kafani u centru Tuzi. Čelni političari iz Malesije, kao i iz Tuzi, Ulcinja, Plava, otputovali su na Kosovo, ne krijući da se pridružuju proslavi takozvane nezavisnosti.


Na Kosovu su u nedelju bili, a ostaće tamo i u ponedeljak, lideri opozicionih stranaka: Srpske liste, DSS, Narodne stranke i SNP, kao i poslanici tih partija u crnogorskom parlamentu. U svim hramovima Mitropolije crnogorsko-primorske danas će biti služeni molebani za spasenje Kosova i srpskog naroda.

 

Ipak, kako pišu Novosti, u Ulcinju se slavilo uz albanske i američke zastave.

Izgorelo sedmoro ljudi

Osim proglašenja nezavisnosti Kosova, novine imaju još jednu zajedničku temu na prvim stranama – požar u kafiću "Laundž" u Novom Sadu u noći između subote i nedelje u kojem je izgorelo sedmoro ljudi. O ovom tragičnom događaju pišu Politika,Blic, Glas, Press i Alo!.

ns1

(foto: Politika)

 

Tela žrtava su izgorela do neprepoznatljivosti a veruje se da su se ugušili od dima. Iz vatrene stihije, koja je izbila oko dva sata ujutru, uspeli su da se spasu troje koji su sa teškim povredama, opekotinama i prelomima prebačeni u Klinički centar.

 

požar

(foto: Blic)

 

Blic piše da je policija privela M.M. (20) zbog sumnje da je podmetnuo požar u kafiću.
"Ubrzo nakon požara po gradu su se čule priče da je vatra u kafiću podmetnuta. Ova informacija je stigla i do policije koja je odmah krenula tim tragom", piše Blic.

Oglasio se Terzić

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Zvezdan Terzić je u telefonskom razgovoru sa novinarima potvrdio da je pre deset godina podigao novac od transfera Vanje Grubača u nemački Hamburg, ali je dodao da su pare, prema ugovoru sa bivšim napadačem OFK Beograda, predate fudbaleru, pišu Blic i Press na prvim stranama.

 

terzić

(foto: Blic)

 

Terzić je rekao da može da se dogodi da bude uhapšen po povratku u zemlju.

 

"Na improvizovanoj konferenciji za medije Terzić je izvređao novinare, prvog čoveka Zajednice superligaša Dragana Acu Bulića, ali i državne organe. On je rekao da je 'nevažno' gde se nalazi", piše Press. Kako piše ovaj list, na pitanje koliko para od transfera igrača OFK Beograda nije "proknjižio", Terzić je rekao:

 

"Vi mora da ste iz policije kad postavljate ovako nenormalna pitanja!"


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...