Karantin u Italiji za 16 miliona ljudi

Danijela Ćirović

(ponedeljak 09. mart, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 08.03.2020 - pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, tokom redovne kontrole saobraćaja su ružama svojim sugrađankama širom Srbije čestitali Dan žena – 8. mart

Zaposleni u Ministarstvu rada tvrde da su izloženi pritisku. Opozicija, kažu, pušta laži o virusu da bi odložila izbore. Albanska roba našla je put do prodavnica na severu Kosmeta. U vatikanskim arhivama slučaj „Jugoslavija“ čuva se u 130 fascikli. TV kuvar bio je deo međunarodne grupe dilera. Italija je zatvorila granice za oko 16 miliona ljudi. Završen je najduži američki rat u Avganistanu.

predstava-mileva-ajnstajn-

Vašington, 08.03.2020 - Expats teatar je 5.marta vašingtonskoj publici premijerno predstavio komad Gospođa Ajnštajn (Einstein’s Wife) srpske spisateljice Snežane Gnjidić,u sali Atlas Performing Arts Centra, u Vašingtonu

I ministar dobio dvojku

Zaposleni u Ministarstvu rada tvrde da su izloženi pritisku, piše Danas uz naslov „Đorđević delio dvojke, građani njemu dali istu ocenu“. Nova sistematizacija je urađena prema nalazu firme kojoj je ministarstvo platilo 4,5 miliona dinara da utvrdi psihološki profil i kompetencije zaposlenih.

zene-madrid-prot-8.-mart-

Madrid, 08.03.2020 - hiljade žena izašle su na protesni marš na Meðunarodni dan žena, u Madridu i drugim španskim gradovima

„Prljava kampanja“ i migranti

„Zahuktava se prljava kampanja“, stoji na prvoj strani Informera, „bolesni plan SZS, puštaju laži o koroni i migrantima da odlože izbore i sruše Vučića“. „Đilasovi mediji“ već traže da se zbog virusa zabrane javna okupljanja i otkaže kampanja, piše list. Takođe, plasiraju se i laži da vlast planira da stotine hiljada migranata naseli u Srbiju.

erdogan-migranti-govor-

Istanbul, 08.03.2020 - turski predsednik Redžep Taip Erdogan u govoru povodom oobeležavanja Međunarodnog dana žena, u Istanbulu, pozvao je Grčku da otvori svoje granice i omogući migrantima da se presele u druge evropske zemlje

Crkva SPC islamski vakuf

„Sramna odluka Podgorice“, pišu Novosti, „crkva SPC postala islamski vakuf“. Greška u katastru u vezi sa hramom u Mojkovcu uvažena je, pa poništena. U sve je umešan i predsednik Saveta MZ, „iz Dedeićeve CPC“. Hiljade vernika bilo je i juče u molitvenoj šetnji.

kalemeg-veterinar-psi-s.jpg

Beograd, 08.03.2020 - dežurne ekipe JKP „Veterina Beograd” su na terenu i  pomažu policiji da se utvrdi uzrok trovanja pasa na Kelemegdanu - obavestio je javnost zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić

Albanska roba na severu Kosmeta

Kakva god da bude konačna odluka premijera privremenih kosovskih institucija Albina Kurtija po pitanju potpunog ukidanja taksa i sve ozbiljnijeg pritiska Amerike da to učini, jedna poslednica jednostranih mera Prištine mogla bi trajno da ostane „na snazi“, piše Politika. Čak i da koaliciona vlada Samoopredeljenja i DSK povuče sve trgovinske barijere, a ne samo one koje se odnose na sirovine, roba koju plasiraju albanski privrednici južno od Ibra, pa i iz Albanije, već je pronašla put do dela tržišta u srpskim sredinama, čak i na severu Kosova i Metohije. To je efekat posle skoro 16 meseci od kada je vlada Ramuša Haradinaja uvela takse i pokrenula svojevrsni „trgovinski rat“.

8.-mart-pariz-prot

Pariz, 08.03.2020 - žene sa transparnetima imena onih koje su ubili muškarci, učestvuju u maršu u okviru obeležavanja Međunarodnog dana žena u Parizu

Jugoslavija u 130 fascikli

Posle dugo očekivanog otvaranja vatikanskih arhiva iz perioda pontifikata pape Pija Dvanaestog, prošlog ponedeljka priliku da među prvima pogleda dokumenta koja su zaintrigirala veliki deo naučne javnosti, imao je i jedan mladi stručnjak iz Srbije, dr Milosav Đoković. „Fascinantan je broj dokumenata koji se nalaze u prvom delu fonda Kongregacije za izvanredne crkvene poslove u seriji ’Jugoslavija’ koja broji 130 fascikli. Posebno je interesantna korespondencija zagrebačkog nadbiskupa Stepinca sa Svetom stolicom, kao i dopisi apostolskog vizitatora u Zagrebu“, kaže on za Politiku.

fest-kraj-malkovic

Beograd, 08.03.2020 - konferencija za novinare povodom zavšteka FEST, na kojoj je govorio glumac Džon Malkovič (drugi s leva)

U karantinu 16 miliona ljudi

Italijanske vlasti odlučile su da pretvore u karantin celu pokrajinu Lombardiju i još 14 centralnih i severnih oblasti kako bi se efikasnije izborile sa korona virusom, prenosi Danas. U ovim oblastima Italije živi oko 16 miliona ljudi i niko neće moći da uđe ili izađe iz njih bez posebne dozvole nadležnih organa. Zasad se ne zna šta će biti sa stranim turistima. Regionalni političari su bili zatečeni zabranom. U Srbiji nema novih slučajeva zaraze, a jedini pacijent sa korona virusom u subotu je prebačen iz Subotice u Klinički centar Vojvodine u Novom Sadu. Naslov teksta je „Mere bez presedana u Evropi izazvale haos“.

Irena Espen, rođena Beograđanka, za Novosti svedoči o posledicama korone. Naslov teksta je „U karantinu 16 miliona Italijana“.

milano virus karantin

Milano, 08.03.2020 - Italija je u nedelju najavila karantin za severni region, čime je zaustavila kretanje četvrtine stanovništva u nameri da zaustavi širenje korona virusa po Evropi

Kraj najdužeg američkog rata

Sa avganistanskog fronta, prvo u „ratu protiv terora“ i onog na kojem se zadržala najduže u svojoj istoriji, američka armija se ne povlači posramljena kao sovjetska, ali nije na njemu bila u stanju izboriti se za dokaz da je, kao najrazornija vojna sila koja se ikad pojavila na svetu, suštinski bolja od ostalih koje su tokom vekova bivale prinuđene da kapituliraju na tom čuvenom „groblju imperije“, piše Politika. Naslov teksta o kraju najdužeg američkog rata, onog u Avganistanu, je „’Groblje imperija’ progutalo i Ameriku“.

koncert-kopaonik-

Kopaonik, 08.03.2020 - Peti "Music Week festival" na Kopaoniku otvoren je ovog vikenda koncertom Aleksandre Prijović i Zdravka Čolića u dvorani hotela Grand

TV kuvar deo grupe dilera

TV zvezda Dejan Markus deo je međunarodne grupe dilera, objavljuje Blic uz naslov „Poznati kuvar prodavao kilograme droge“. U Švajcarskoj, Austriji, Sloveniji, Hrvatskoji i Srbiji uhapšeno je 13 članova bande. Osim amfetamina, prodavali su i kokain. Policija je kod njih pronašla novac i oružje.

„Srpski kuvar radio za moćne narko-kartele“, naslov je u Kuriru. Kulinar iz Beograda, poznat po emisiji „Kuvati srcem“, i još 12 osoba uhapšeni su zbog sumnje da su krijumčarili kokain, marihuanu i amfetamin iz Holandije u zemlje zapadne Evrope, Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...