Ukidanje prištinskih taksi od 15. marta

Danijela Ćirović

(petak 28. februar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 27.02.2020 - članovi Studentskog kluba Pravnog fakulteta predali su danas 15.000 potpisa građana Skupštini Srbije za usvajanje Rezolucije o ugroženosti Srba u Crnoj Gori

Retorika Vašingtona i Brisela je potpuno nerazumljiva, kazao je ruski ambasador. SAD traže nastavak dijaloga. Priština ukida takse od 15. marta. Vučića, kažu, sabotiraju „paralelne strukture“ u SNS-u, a u SPS je na snazi „pobuna“ jer Dačić ne podržava mlade kadrove. Državi će od prodaje Komercijalne banke ostati tek 80 miliona. U apotekama nedostaju maske. Jutka će teško izbeći pravdu. Španski istražitelji mogli bi da se nađu u Srbiji.

srb-nato-

Beograd, 27.02.2020 - ekspertski razgovori delegacija Vojske Srbije (VS) i Združenih snaga NATO iz Napulja

Rusija o zastrašivanju Srbije

„Retorika Vašingtona i Brisela u odnosu na rusko-srpsku vojno-tehničku saradnju je potpuno nerazumljiva. Zašto i nama i Srbiji nastoje da oduzmu pravo da gradimo saradnju tako kako želimo? I Moskva i Beograd, unapređujući veze u toj sferi, striktno slede međunarodno-pravne norme i obaveze, ni na koji način ne narušavaju bezbednost trećih zemalja“, ovako ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčeno za Novosti, komentariše poslednja upozorenja SAD i EU Beogradu zbog nabavke naoružanja iz Rusije. Stejt department čak je zapretio da bi Srbiji mogle biti uvedene i sankcije ukoliko ne obustavi nabavku PVO sistema "Pancir", a opomene stižu i iz Brisela, odakle stalno pozivaju da uskladimo našu odbrambenu i spoljnu politiku sa EU ako želimo da postanemo članica, navodi list. Iz Vašingtona traže i da obustavimo započete transakcije sa Rusijom, kada je reč o nabavci naoružanja iz ove zemlje.

vucic-frejzer-UK

Beograd, 27.02.2020 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa zamenikom načelnika Štaba odbrane Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske admiralom Timotijem Frejzerom

Vašington traži obnovu dijaloga

Posle presudne uloge koju je odigrao u potpisivanju sporazuma o obnovi avio i železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine, Vašington, kako se to čini po izjavama njegovih zvaničnika ovih dana, piše Politika, želi da na svoj rever okači još jednu značku – zaslugu za ukidanje taksa koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije pre godinu i po dana. Time bi otvorio put nastavku dijaloga, što Brisel bezuspešno pokušava da pokrene mesecima. U prilog tome koliko su Amerikanci ozbiljni u nameri da nešto urade, govori i to što se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Hašim Tači ovih dana u Vašingtonu sreću sa najvišim zvaničnicima.

dacic-kina-cisan-

Peking, 27.02.2020 - sastanak prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića sa potpredsednikom NR Kine Vang Ćišanom, u Pekingu

Ukidanje taksa 15. marta

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti najavio je da bi vlada Kosova od 15. marta mogla da ukine takse, za početak na sirovine koje stižu iz centralne Srbije i BiH. Od 1. aprila mogli bi da padnu i svi ostali nameti, i to na period od 90 dana, prenose Novosti. Ukidanje taksa u fazama, koje je predstavio Kurti, po njegovim rečima, zavisiće od poteza Beograda. Njegov zahtev glasi - kampanja za povlačenje priznavanja Kosova mora da se potpuno obustavi ili će se od 15. juna sve vratiti na staro.

„Sve zavisi od toga da li će Srbija prekinuti kampanju u svetu i obavezati se na uklanjanje trgovinskih barijera s Kosovom. Ukidanje taksa na uvoz sirovina je znak dobre volje za rešavanje problema i odnosa. Očekujem da Vlada Srbije odgovori prekidom kampanje i uklanjanjem ostalih netarifnih prepreka“, kazao je Kurti.

kurti-takse-kzs-

Priština, 27.02.2020 - vanredna konferencija za novinare kosovskog premijera Aljbina Kurtija na kojoj je objavio odluku o ukidanju taksi Srbiji i BiH

„Paralelne strukture“ i „pobuna“

„Vučića sabotiraju paralelne strukture u SNS“, naslov je u Srpskom telegrafu. Funkcioner naprednjaka Vladimir Đukanović tvrdi da su mnogi stranku iskoristili da dođu do ozbiljnih pozicija i kombinacija, „i zato se ne libe da udare i po predsedniku“.

„Pobuna u SNS“, glavna ja najava na prvoj strani Kurira. Mladi socijalisti su besni, objavljuje list, „Vučić daje šansu mladima, a Dačić gura svoje fosile“. Omladinci SPS-a su ljuti jer će opet oni tokom kampanje odraditi sav težak posao na terenu, a funkcija će se dočepati stari kadrovi. Podmladak socijalista još više se razbesneo na svoje šefove „kad je Vučić saopštio da će na listu SNS staviti čak 58 odsto mladih“.

Vladike osnovale novu crkvu

Novosti pišu o pozadini patrijarhove posebe Floridi. „Srpske vladike osnovale novu crkvu u Americi“, naslov je teksta. Maksim, Irinej (Dobrijević) i Longin bez saglasnosti Sinoda reorganizovali su crkvu u SAD.

„Upisali su svojinu nad hramovima i manastirima na svoje ime“, navodi list.

Državi od prodaje samo 80 miliona

List Danas piše o sumnjivoj koristi od prodaje najveće državne banke u Srbiji, uz naslov „Državi od Komercijalne banke ostaje samo 80 miliona“. „Cifra se dobija kada se od 387 miliona evra odbije 265 koliko je plaćeno EBRD-u i drugim akcionarima, kao i oko 60 miliona koliko je ostalo u banki posle prodaje“, kaže profesor Goran Radosavljević. Komercijalna banka je prošle godine imala profit od 75 miliona evra, ali je desetogošnji prosek dobiti bio samo dvadesetak miliona evra godišnje.

Milo gasi proteste virusom

„Podli plan diktatora“, piše Informer uz naslov „Milo hoće koronom da ugasi proteste“. Milo Đukanović planira da zbog pojave virusa zabrani okupljanje u celoj zemlji i tako spreči održavanje litija. List objavljuje i „sve što treba da znate o koronavirusu“, navodeći da su „mnogo veće šanse da stradate u saobraćajki nego da se zarazite“.

Nestašica maski u apotekama

U mnogim apotekama širom Srbij ovih dana gotovo je nemoguća misija naći nano-masku, a razgrabljene su i one obične hirurške. Apotekari ističu da koliko god maski da naruče, sve budu prodate neverovatnom brzinom. Neki ih zaista nemaju, piše Politika, a drugi u strahu od moguće pojave virusa korona prave zalihe ovog proizvoda. Nadležni su naglasili da su juče u apoteke stigle nove količine hirurških maski, a profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog iz Niša, kaže da dodatne količine stižu 1. marta jer će ih dostaviti dve domaće firme koje ih proizvode.

Dokaz da je radnik došao

Kraj meseca se bliži, a heftalica nema dovoljno. Veoma tražena roba, a na tržištu vlada nestašica. Radni ljudi Srbije masovno su ovih dana u potrazi za tom malom alatkom, piše Politika. Umesto da ode u istoriju, ponovo služi – da svaki radnik zahefta svoj dokaz uz prijavu i izjavu kako je stigao i koliko je potrošio ovog meseca ne bi li bio na poslu ili, u prevodu, radio. Mnoge firme tu stvarčicu nisu odavno trebovale, a ako je i imaju nedostaje im municija. Sasvim nova pojava su i redovi na benzinskim pumpama, ali ne u trci za nezin nego u moljakanju da im se tutne u ruke račun za gorivo. Uočena je i nova moda u taksi prevozu – takozvana lažna vožnja. Za 100 dinara može da se pazari deset praznih blok-računa. Neki radnici su pitali mogu li uz pomoć dva svedoka, kao poznati i prihvaćeni način dokazivanja u Srbiji, a sve u nedostatku fiskalnih potvrda, da dokazuju kako su imali troškove prevoza od kuće do posla.

Jutka neće izbeći pravdu

Nema načina da Milutin Jeličić izbegne pravdu, objavljuje Blic: „Jutki i Šešelju propada pakleni plan“. Presuda bivšem predsedniku Opštine Brus biće sasvim sigurno doneta pre parlamentarnih izbora 26. aprila, što znači da ne postoje skoro ni teoretske šanse da Jutka izbegne zatvor pozivanjem na imunitet kao poslanik Šešeljevih radikala. „Sva preostala ročišta mogu da se održe bez Jeličića, tako da on nema više načina da odugovlači suđenje“, kaže Borivoje Barović, advokat Marije Lukić.

novak-dubai-hacanov

Dubai, 27.02.2020 - Novak Đoković u meču protiv Rusa Karena Hačanova u četvrtfinalu teniskog turnira u Dubaiju (Dubai Duty Free Tennis Championship), 2:0; 6-2,6-2

Španski istražitelji uskoro u Srbiji

Otkako je Svetska fudbalska federacija (Fifa) pre nekoliko godina ukinula menadžere i uvela Pravilnik o posrednicima, neuporedivo je lakše utvrditi sve nepravilnosti u vezi sa transferima fudbalera i izvesti nekoga pred lice pravde, kaže za Politiku jedan „fudbalski radnik“ sa dobrim kontaktima u Fifi, koji je želeo da ostane anoniman. Prema tom pravilniku, krajem marta svake godine savezi su dužni da javno objave (recimo na svom zvaničnom veb sajtu), imena svih posrednika koji su registrovani, kao i pojedinačne transakcije u kojima su učestvovali. List navodi da će se španski istražitelji uskoro možda naći i u Srbiji.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...