NASTAVAK O KOSMETU

S.Kačarević

(pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama srpske štampe)

U Briselu se nastavljaju pregovori Beograda i Prištine o Kosmetu, piše Politika na naslovnoj strani.

 

Da li počinje "zavrtanje ruku" ?

List najavljuje da će posrednička "trojka" Kontakt grupe danas u Briselu u novoj rundi pregovora "nastojati da dve strane podstakne na snažniju razmenu stavova". Uverenje je "trojke" da "već mogu da se nazru neke dodirne tačke" pa Politika najavljuje „novu fazu, u kojoj će i "trojka" biti znatno preduzimljivija i neće samo čekati na sugestije Beograda i Prištine".

 

Šta će naši reći?

Politika ovako prenosi: "Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je saopštio da će srpska delegacija u Briselu izneti plan o suštinskoj autonomiji, što je "poštena ponuda koja može biti baza za dugotrajan evropski dogovor". Jeremić je objasnio da bi kosovska administracija imala mnogo šire nadležnosti od sadašnjih koje su pod nadzorom Unmika, dok bi Srbija, nosilac suvereniteta, kao država, bila zastupljena u UN i vodila spoljnu politiku.

 

A šta će raditi "njihovi"?

Prema Politici: "Čelnici kosovskih Albanaca i dalje tvrde da će jednostrano proglasiti nezavisnost Kosova i Metohije ako do 10. decembra ne bude nađeno rešenje kroz pregovore."

Posle pregovora, piše Politika, Solana će se sastati s "trojkom" i delegacijama Beograda i Prištine, i o ishodu pregovora će izvestiti šefove diplomatija EU u ponedeljak u Luksemburgu

Šta tu još ima da se kaže sa naše strane, rekao je Slobodan Samardžić, resorni ministar, govoreći prošlog petka, na Forumu za nacionalnu strategiju Srpsko-američkog centra o temi "Strategija Srbije za Kosovo i Metohiju", održanom u Rektoratu Univerziteta u Kragujevcu:

"Srbija ne može u Evropu, ako ne zadrži Kosovo i Metohiju", prenosi Politika.

Šta li se čeka

"Paraf u oktobru", najavljuju Novosti termin za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Srbije sa Evropskom Unijom. Iz razgovora sa Pjerom Mirelom, šefom pregovarača EU, vidi se medjutim, da taj rok možda i neće biti ostvaren. "Krajem oktobra EU će biti spremna za paraf", kaže Mirel. "A Srbija", pitaju Novosti. To zavisi od izveštaja Karle del Ponte u ponedeljak pa posle i od krajnje ocene Olija Rena, odgovara Novostima Mirel, direktor EU za Zapadni Balkan.

Dakle, sad postaje navažniji ponedeljak: tada će na ministarskoj konferenciji u Luksemburgu, Solana izvestiti o nastavku pregovora Beograda i Prištine a Del Ponte o saradnji Srbije sa Hagom pa onda Ren, o potpisivanju SSP. Doduše, pomenuti Pjer Mirel kaže za Novosti: "Srbija će ići brže ka EU zbog svojih kapaciteta i sposobnosti, a ne zbog popusta ili prečica, kojih neće biti". To je, povodom špekulacija da će se Srbiji olakšati ulazak u EU ako "popusti oko Kosova", što kao mogućnost javno odbacuju sve umešane strane.

Sezona lova traje

Pres i Kurir donose, kao svoje glavne teme, priče o lovu na Mladića i ostale haške begunce. Pod naslovom "Mladić nas košta milijardu i po evra!", Pres objavljuje razgovor sa Vladimirom Vukčevićem, tužiocem za ratne zločine koji to tvrdi ali ne objašnjava. On, pored ostalog, kaže i da je raspisivanjem nagrade za informacije o Karadžiću i Mladiću "Srbija poslala jasnu poruku svima da saradjuje sa Tribunalom u Hagu".

Ratko Mladic

Kurir tvrdi da "Srbijom vršljaju strani plaćenici koji pokušavaju da pronadju Ratka Mladića i zarade obećane milione".

Regruti opet dolaze

Nedeljom dnevnici obično objavljuju pomalo revijalne sadržaje, a tako i danas na naslovnim stranama nude pregršt dosijea o raznim temama.

Novosti istražuju dokle se stiglo sa profesionalizacijom vojske, pa navode i podatak da je ove jeseni odziv regruta bio gotovo 100 odsto. Isti list objavljuje "kako žive naši muslimani, koliko ih ima, razlikuju li se medjusobno i kakve odnose imaju sa drugim verskim zajednicama". Uz tekst ide grafički prikaz muslimanske populacije u Evropi iz kojeg se vidi da je procenat muslimana u Austriji (15%), Francuskoj (7%), Belgiji (4%), Švedskoj (3,6%) i Nemačkoj (3,4%) veći nego u Srbiji (3%). List takodje navodi da u Srbiji postoji "oko 200 džamija a još oko 20 se gradi".

"Poreklo" iz Geneksa

Kako su padali giganti nekadašnje srpske privrede a kako su narastali tajkuni, piše Politika. List donosi kratke istorije propadanja Geneksa, Ineksa, Jugometala, Progresa i tvrdi: "medju prvih devet, od deset najbogatijih gradjana Srbije, našli bi se bivši 'geneksovci'. U prilog toj tvrdnji objavljena su i imena današnjih bogataša za koje list smatra da imaju Geneksovo "poreklo".

Blic donosi dosije o mužu nasilniku, listu najtraženijih srpskih slikara i misteriju sa studentskim stipendijama. Pod naslovom "Tuku i školovani i oni bez škole", piše da je maksimalna kazna za nasilje u porodici 30.000 dinara.

Nasilje

 

Isti list navodi da se na srpskom tržištu najviše cene slike Save Šumanoviča, Pedje Milosavljevića i Petra Lubarde, dok je "na vodećem mestu klasik srpske umetničke scene – Paja Jovanović" čija je slika "Ukrotitelj zmija" iz 1887. godine prodata u Londonu za 169.580 evra, pre osam godina. "Država ne da stipendije" najavljuje Blic istraživanje o tome kako je "umesto hiljadu studenata, novčanu pomoć Vlade Srbije dobilo samo šesnaestoro". Da sve bude gore, iz Fonda za mlade talente "iščezlo" je 147 miliona dinara, piše u Blicu.

Da li je nekada bilo gore

Intervjui su sledeći omiljeni način izražavanja u dnevnicima nedeljom pa danas Glas javnosti ima čak pet najava razgovora na naslovnoj strani a Novosti četiri.

Slobodan Radovanović, republički javni tužilac, pod naslovom "Sudije nas opstruišu", kaže da će biti "senzacija ako otkrijemo političku pozadinu Djindjićevog ubistva", donose Novosti na naslovnoj strani. U tekstu, medjutim, tužilac ima drugi ton i kaže da će biti senzacija "ako mi to otkrijemo, to je vraški težak posao i pitanje je da li ćemo to ikada otkriti".

Novosti objavljuju i razgovore sa Ivanom Tasovcem ("Sviram po kućama") i Jagošem Markovićem ("Balkanska Kristina").

Razgovor sa Vukom Draškovićem nalazi se na dve naslovne strane. U Glasu javnosti, pod naslovom "Pljačka veća nego u Slobino vreme", Drašković tvrdi da "nikada nije postojala ovolika provalija izmedju obesnih na jednoj i nemoćnih na drugoj strani. Samo 5. oktobra nisam bio na čelu demonstracija, stvorili su pakt sa djavolom i SPO i ja smo odneti na nosilima. U Srbiji će se tek svoditi računi".

Isti sagovornik na naslovnoj strani Politike izgleda mnogo umereniji pod naslovom "Ne mogu da se odreknem politike". Politika najavljuje i razgovor sa Vladimirom Djordjevićem, direktorom EPS koji, pored ostalog, govori o planovima za izgradnju hidroelektrane na Drini sa Elektroprivredom Republike Srpske.

Glas javnosti najavljuje i razgovore sa advokatom Nenadom Vukasovićem ("Zašto ministar ćuti o ostavci sudije Inić-Drecun") i Mišom Radivojevićem ("Odbačeni su osetljivi i pobunjeni").

Čije su lepše

Dragoslav Šekularac za Glas javnosti izjavljuje "Džajića ni za počasnog predsednika", povodom upražnjenog mesta predsednika fudbalskog kluba Crvena zvezda. O neuspehu srpskih fudbalera da pobede Jermeniju i odu na evropsko prvenstvo, pišu na prvim stranama Blic i Pres.

Neuspeh fudbalera

O seksu i kriminalu manje je najava nego radnim danima

Blic prati na naslovnoj strani kako se odvija otkup kidnapovane ćerke biznismena iz Bora i o pucnjavi u centru Čačka kojom prilikom su stradali – prolaznici.

Otmica u Boru

Glas javnosti i Kurir donose najave za 25. po redu nastavak ispovesti Milorada Ulemeka, osudjenog za više ubistava.

Cije su lepse i vece

Pres, pod naslovom "Kod Stoje po silikone" otkriva da "poznata srpska pevačica otvara kliniku za estetsku hirurgiju" a Kurir pita "Čije su lepše", objavljujući fotografije Nives Celzijus i Ane Nikolić koje su snimljene na modnim revijama u Zagrebu i Beogradu – sa obnaženim grudima.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...