Sastali se Vučić i Šojgu

Anđelka Nikolić

(utorak 18. februar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 17.02.2020 - ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin svečano je dočekao ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua ispred Palate „Srbija“

Jedine informacije s tročasovnog radnog ručka bile su one koje je predsednik Srbije podelio na Instagramu. Ministru odbrane Rusije Sergeju Šojguu juče je u Beogradu uručen počasni doktorat Univerziteta odbrane. Dodik istakao da RS i srpski narod nemaju šansu u BiH, jer se posmatraju kao kategorija koju Sarajevo i Bošnjaci ne prihvataju i koju mrze i žele da unište. U Prištini obeležena "nezavisnost"- uz zastavu terorista i najavu uvođenja obaveznog vojnog roka. Od zatvaranja “balkanske rute” u martu 2016, broj migranata u Srbiji nikada nije bio veći nego ove zime. Alekssandar Vulin dostavio Tanjugu izjavu u kojoj je reagovao na autorski tekst Dragana Šutanovca koji nije objavljen ni u jednom mediju, već ga je bivši ministar odbrane nudio na objavljivanje glavnom uredniku Nedeljnika.

moda-lond-burberi

London, 17.02.2020 - Nedelja mode u Londonu (Fashion week): kolekcija - Burberry

Bez informacija o razgovoru Vučić - Šojgu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom, a o detaljima razgovora nema informacija, piše u Politici.

Šture informacije koje su se pojavile posle radnog ručka koji je za Šojgua priredio Vučić, bile su u neskladu sa očekivanjima javnosti. Umesto odgovora na pitanje da li će početi isporuka raketnog sistema”pancir” Srbiji, o čemu su pojedini mediji spekulisali, praktično jedine informacije s tročasovnog radnog ručka bile su one koje je predsednik Srbije podelio na “Instagramu”.

vucic-sojgu-case-

Beograd, 17.02.2020 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom odbrane Rusije Sergejom Šojguom

„Dunjevaču za dobrodošlicu dragom gostu”, objavljeno je na Instagramu. Vučić je na svom Instagram proflu objavio i da je od ruskog ministra odbrane dobio na poklon njegove crteže i grafike. Objavljene su i fotografije na kojima se vidi kako Vučić razgleda radove Šojgua, kao i posveta koju mu je ruski ministar napisao.

Predsednik Vučić obavestiće u narednom periodu javnost o detaljima jučerašnjeg tročasovnog sastanka sa Šojguom, piše u Politici.

U Beogradu deveti susret ministra odbrane Ruske Federacije i zvaničnika Srbije, piše u Danasu pod naslovom: “Prva Šojguova poseta u novom mandatu”.

Stiže sistem za protvvazdušnu odbranu, piše u Novostima pod naslovom: Isporuka “Pancira” do kraja ove nedelje.

niksic-litija

Nikšić, 17.02.2020 - posle molebana Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog, krenul je litija vernog naroda, predvođena Mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, sveštenstvom i monaštvom, kroz grad Nikšić

Poruka Rusije: Podrška za samostalni put Srbije

Ministru odbrane Rusije Sergeju Šojguu juče je u Beogradu uručen počasni doktorat Univerziteta odbrane za nemerljiv doprinos razvoju vojnog obrazovanja i obuke, a ruski general je, uz zahvalnost, preneo i poruku da Srbija ima podršku Moskve u vođenju samostalne politike, objavljuju Novosti. Ruski ministar ocenio je da Srbija u komplikovanim uslovima vodi samostalnu spoljnu politiku.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je na svečanosti izrazio zadovoljstvo što se jedan ruski general armije, heroj Ruske Federacije, upisuje među doktore nauka našeg Univerziteta odbrane.

„Sa predsednikom Putinom ste zajedno od jedne demoralisane vojske napravili vojsku bez premca u svetu, koja je u stanju da zaštiti mir”, rekao je Vulin i dodao da je mir u kome žive posledica jake vojske.

Ministri Vulin i Šojgu razgovarali su na sastanku u Palati Federacije o saradnji u oblasti odbrane.

Vulin je istakao da su lični odnosi predsednika i vrhovnih komandanata oružanih snaga Vladimira Putina i Aleksandra Vučića doprineli da saradnja dve države bude na najvišem istorijskom nivou.

Dodik: Doviđenja BiH, dobrodošao RS-egzit

„Goodbye BiH, welcome RS-exit” („Doviđenja BiH, dobro došao RSizlaz”), izjavio je juče srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik na početku obraćanja na posebnoj sednici Narodne Skupštine Republike Srpske, prenosi Politika.

On je naglasio da je parlament RS ključno mesto svih odluka i da samo on može da govori u ime naroda.

„Mi ne smemo oklevati da donesemo odluke važne za našu budućnost. Ovaj put smo ozbiljni i nećemo prihvatiti neko drugo kretanje”, rekao je Dodik.

On je istakao da RS i srpski narod nemaju šansu u BiH, jer se posmatraju kao kategorija koju Sarajevo i Bošnjaci ne prihvataju i koju mrze i žele da unište, te da su bošnjački političari uvereni da je došao trenutak za konačni obračun sa srpskim narodom.

Premijer RS Radovan Višković poručio je da neće biti knjiženja poljoprivrednog zemljišta Srpske na BiH i da građani RS mogu mirno da spavaju.

„Nećemo to dozvoliti. Štitimo što nam pripada, a to je 49 odsto BiH, što stoji i u Dejtonskom sporazumu”, rekao je Višković na posebnoj sednici Narodne Skupštine RS, a povodom sporne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu Srpske. On je ovu odluku Ustavnog suda BiH nazvao kontradiktornom i sramotnom za pravnu struku.

On je ponovio da nema evropskog puta BiH sve dok postoje strane sudije u Ustavnom sudu .

“Dodik u parlamentu srpske poručio: Mrzi nas Sarajevo i zato doviđenja BiH!”, naslov je u Novostima.

Priština obeležila "nezavisnost"- slave uz zastavu terorista

Uvođenje obaveznog vojnog roka i ulaganje u vojsku - to je juče kao strateški cilj najavio premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, i to na 12. godišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, piše u Novostima.

Za ovo svoje izlaganje Kurti je izabrao prigodnu "scenografiju": obratio se pred pripadnicima kosovskih bezbednosnih snaga. Potom se poklonio na grobu prvog komandanta terorističke organizacije Adema Jašarija. Usledila je sednica parlamenta, u čijem je centralnom delu bila zastava OVK?!

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je izjavio da je zbog te zastave i međunarodna zajednica na KiM pala na ispitu:

“Međunarodna zajednica više puta je tvrdila da želi da procesuira teroriste OVK, ali danas imam utisak da oni nemaju nameru da kazne odgovorne za ratne zločine”, rekao je Đurić.

Đurić je ocenio da je pre 12 godina "na krvavim temeljima", na srpskoj zemlji, počela da niče lažna država Kosovo koju je nazvao kućom nepravde, diskriminacije, otimačine i progona srpskog naroda.

On je juče sa porodicama žrtava posetio spomen sobu "Kosmetske žrtve" i naveo da su slike ubijenih zapravo lična karta lažne države zasnovane na zločinu.

Podsetio je da su prištinske vlasti proglasile nezavisnost protivno međunarodnom pravu, Rezuluciji 1244, Povelji UN, Helsinškoj povelju, Ustavu Srbije.

pristina-zastava-uck

Priština, 17.02.2020 - obeležavanje 12. godišnjice samoproglašenje nezavusnosti Kosova

Neizvesna sudbina oko 6.500 migranata u Srbiji

Od zatvaranja “balkanske rute” u martu 2016, broj migranata u Srbiji nikeda nije bio veći nego ove zime - najmanje 7.000, piše u Politici pod naslovom: “Zaglavljeni u slepoj ulici”.

Sadašnje “jezgro” puni se ne samo prilivom iz Grčke i Turske, preko Severne Makedonije i Albanije, već i povratnim talasima iz Hrvatske, BiH i Mađarske, o čemu se u javnosti malo zna.

koss-partizan-kup-rk

Niš, 17.02.2020 - košarkaši Partizana osvojili su Kup Radivoja Koraæa pobedom posle produžetka protiv Crvene zvezde – 85:84

Šutanovac: Vulin dokazao postojanje paraslužbi

Ministarstvo odbrane reagovalo je na autorski tekst koji nikad nije objavljen, već se nalazi na mejlu urednika Nedeljnika, piše u Danasu koji povodom ovog slučaja citira Šutanovca: ”Vulin dokazao postojanje paraslužbi”.

Savet za strateške politike optužio je juče ministra odbrane Aleksandra Vulina da je nelegalno i protivno Ustavu Srbije „došao u posed“ elektronske prepiske predsednika te nevladine organizacije Dragana Šutanovca i glavnog urednika lista Nedeljnik Veljka Lalića.

Prethodno je i redakcija Nedeljnika pozvala istražne organe da utvrde da li je ministar odbrane Aleksandar Vulin, ili bilo ko drugi, „koristio resurse tajnih službi“.

Povod za tu aferu je Vulinova izjava dostavljena Tanjugu u kojoj je reagovao na autorski tekst Dragana Šutanovca koji nije objavljen ni u jednom mediju, već ga je bivši ministar odbrane nudio na objavljivanje glavnom uredniku Nedeljnika Veljku Laliću, o čemu su se dogovarali elektronskom prepiskom.

„Redakcija Nedeljnika je saopštila da ne prihvata nesuvislo objašnjenje i uvredljivo izvinjenje PR službe ministra odbrane, da je ‘grubom greškom’ umesto „tekst u listu Kurir“ napisano da je reakcija ministra Vulina na tekst u Nedeljniku. Redakcija pita kako je Vulin znao šta piše u tekstu koji je, pored Šutanovca, bio samo na mejlovima glavnog i odgovornog urednika Veljka Lalića“.

“Imali smo sreće što se Vulinovo ministarstvo ovako nespretno uplelo u jedan neobjavljeni tekst koji je ostao kod mene i Šutanovca majlu.Ovo je jedna apsurdna situacija, ali i ozbiljno zadiranje u rad medija”, izjavio je Veljko Lalić.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...