Obnova vojne bolnice

Anđelka Nikolić

(nedelja 19. januar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 18.01.2020 - plivanje u reci Savi za Časni krst uoči pravoslavnog praznika Bogojavljenja

Rekonstrukcija VMA od poda do plafona, kreditom nemačke banke od 75 miliona evra. Posledica tridecenijskog negativnog prirodnog priraštaja, ali i masovnog iseljavanja je da u Srbiji danas ima manje od 7 miliona ljudi. Bojkot izbora imao bi smisla ako 50 0dsto birača ne izađe, ali to se neće desiti, smatra Dragoljub Mićunović. Nije u interesu javnosti da zna detalje silovanja ali jeste u interesu žute štampe. Burne reakcije zbog tvita Vesna Pešić koja odgovara: “Nije mi palo napamet da pretim Vučiću”. Primitivizam i korupcija su naše najveće slabosti, smatra glumac Miloš Biković.

crkva-irinej-bgd

Beograd, 18.01.2020 - poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej načalstvovao je 18. januara 2020. godine, na Krstovdan, svetom arhijerejskom Liturgijom u Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila u Beogradu

Obnova VMA

“Vojnomedicinska akademija, koja će uskoro obeležiti 176 godina postojanja, dobiće potpuno novo ruho. Zhvaljujući saradnji s Nemačkom bankom za razvoj, planirano je da počne kompletna rekonstrukcija ove ustanove” objavljuje Politika u razgovoru sa pukovnikom dr Miroslavom Vukosavljevićem, načelnikom VMA. List citira dr Vukosavljevića da je reč od kreditu od oko 75 miliona evra, u tekstu pod naslovom “Dogovorena rekonstrukcija VMA od poda do plafona”.

crkva-kiril-moskva

Moskva, 18.01.2020 - patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril blagoslovio je vernike u moskovskoj crkvi Hrista spasitelja, uoči praznika Bogojavljenje

Zašto nas je sve manje

Tema Blica je “posle pola veka prvi put nas ima manje od 7 miliona”. List navodi kako je to “posledica tridecenijskog negativnog prirodnog priraštaja (godišnje imamo više od 30.000 umrlih nego rođenih), ali i masovnog iseljavanja (na godišnjem nivou oko 50.000 ljudi)”.

crkva-teofil-jerusalim

Qasr el Yahud, 18.01.2020 - patrijarh jerusalimski grčke pravoslavne crkve Teofil III blagoslovi plivanje u reci Jordan za Časni krst povodom pravoslavnog praznika Bogojavljenja

Bojkot bez smisla

“Bojkot bi imao smisla ako 50 0dsto birača ne izađe, ali to se neće desiti”, kaže za Blic Dragoljub Mićunović, bivši predsednik Demokratske stranke.

bg-prot-18.1.

Beograd, 18.01.2020 - protest "Jedan od pet miliona" i Savez za Srbiju organizvali su komemorativnu šetnu za Olivera, povodom godišnjice ubistva lidera Građanske incijative SDP Olivera Ivanovića

Nove laži o “crnogorstvu”

“Skandalozne laži” piše u Novostima pod naslovom “Miraš priziva sukobe u Crnoj Gori”. Listi citira Miraša Dedeića koji kaže kako je “Srbija počinila genocide 1918. godine pod Lovćenom”. Tu još piše da je “u nastupu na zagrebačkoj televiziji Hrvate savetovao da ruše SPC. Lažni mitropolit očekuje da uskoro preuzme srpske crkve”.

“Miraš I ustaše zapretili Srbima iz Zagreba: Dajte nam svetinje ili će biti rata”, objavljuje tabloid Alo.

moda-pariz-wooyougnmi

Pariz, 18.01.2020 - revija muške mode u Parizu (Wooyougnmi Mens Fall/Winter 2020-2021): kolekcija - Wooyougnmi

Poruka ruske crkve

Novosti prenose “poruku ruske crkve crnogorskom predsedniku” pod naslovom “Milo će proći kao Porošenko”.

putin-lenjingrad-godisnjica

Sankt Peterburg, 18.01.2020 - ruski predsednik Vladimir Putin na obeležavanju godišnjice proboja blokade Lenjingrada u II svetskom ratu (19. januar 1943. godine)

Hilari Klinton u srpskoj crkvi

“Klintonova želela da u srpsku crkvu uvede pse”, govori za Novosti otac Stevo Mitrić o poseti američke sekretarke prištinskom hramu.

Nasilje iz medija

“Mediji između etike i profita” je tema nedelje u Politici. “Žuto izveštavanje je novo nasilje nad žrtvom” objavljuje ovaj list.

“Nije u interesu javnosti da zna detalje silovanja. U interesu je žrtve i istrage da mediji ne objave pojedinosti zločina. Navodno, braneći interes javnosti da zna šta se dogodilo, pojedini mediji zapravo brane svoj tiraž i profit a potpuno zanemaruju štetu koju nanose povredom prava na privatnost”, piše u ovom listu. “Šokantne detalje nekada kupuju a nekada izmišljaju ili pomešaju istinu sa lažima. To čine i s političarima i s estradom”.

Ucenom do ministarske fotelje?

“Sramota: Neki od onih koji će ostati bez funkcije mogli bi preći kod Đilasa” piše u tabloidu Alo pod naslovom “Ministri će pokušati da ucene Vučića”. Ovaj list tvrdi da će “u novoj vladi, prema Vučićevoj odluci, sedeti samo jedan ili dvojica starih ministara sa liste SNS-a. Đilasova uzdanica Vesna Pešić juče je Vučiću otvoreno zapretila ubistvom”.

polic-deca-heliko-

Beograd, 18.01.2020 - ministar unutrašnjih poslova Srbije odveo je decu poginulih pripadnika MUP u obilazak Helikopterske jedinice: Nebojša Stefanović

Tviter pretnja

“Užasno” piše u Kuriru pod naslovom “Vesna Pešić preti, Vučiću cev u glavu”.

“Skandalozna i strašna pretnja - Vesna Pešić direktno pozvala na ubistvo Vučića: ´Nema bojkota, samo cev u glavu´” piše u Novostima. “Bivša političarka Vesna Pešić preti ubistvom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Ona je na svom tviter nalogu ostavila jasnu poruku upućenu drugim tviterašima. Hoće li neko regaovati na otvorene pretnje predsedniku Srbije?” objavljuje ovaj list a zatim prenosi I reagovanja ministara policije I odbrane Nebojše Stefanovića I Aleksandra Vulina, kao i potpredsednika SNS Marka Ðurića.

Blic objavljuje “burne reakcije zbog tvita Vesna Pešić: Nije mi palo napamet da pretim Vučiću”.

"Evo navalilo na mene na Pinku da hoću da ubijem predsednika. A ja htela da ubijem sebe. Svašta će da preokrenu u napad, zaista neverovatno. Čak sam taj tvit izbrisala, da ne bi došlo do ovakvih izobličenih režimskih napada", napisala je Pešić popodne na Tviteru povodom burnih reagovanja na njen prethodni današnji tvit, piše u Blicu. Ona je dodala da je perethodni tvit izbrisala na opomenu da će to što je napiasla biti preokrenuto.

U prvom tvitu ona je napisala: "Hajde bre da vas vidim šta ćete kada se proglasi doživotnim predsednikom. Dok tviteraši bezbrižno tviterišu. O tome ne mislite. Eno ga Putin baš to radi. Ako Brnabićka da ostavku da znate - sprema se doživotni Vučić. E nema tu bojkota, samo cev u glavu", prenosi Blic.

vucic-sarma-

Beograd, 18.01.2020 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić iskoristio je pauzu u Predsedništvu Srbije za spremanje sarme: Aleksandar Vučić, Jovanka Petrović, Gordana Nenadović, Šćepan Reljić

Tesla i hrvatska vlada

“Hrvatsko predsedavanje EU okićeno ´Teslinim perjem´” naslov je u Politici. “Uoči preuzimanja šestomesečnog predsedavanja Evropskoj uniji, vlada u Zagrebu lansirala je trominutni spot s ambicijom da se tom ´video ličnom kartom´legitimiše pred članicama EU. Domaća javnost je ovu kratku igranu formu gotovo jednodušno proglasila ´falsifikovanom ispravom´, uz ocenu da su ružičastom bojom prefarbane sve turobne nijanse hrvatske stvarnosti. Osim sadašnjosti, falsifikovana jei istorija: kao hrvatski povjesni velikan, i to jedini, u spotu se pojavljuje – Srbin Nikola Tesla.”

lale-amsred-dan

Amsterdam, 18.01.2020 - nacionalni dan tulipana i otvaranje sezone lala 2020. godine

Bojkot NIN-ove nagrade

“Uoči sutrašnjeg proglašenja 66. dobitnika NIN-ove nagrade kritike za najbolji roman godine, grupa eminentnih srpskih pisaca različitih generacija oglasila se pismom upućenim javnosti, pod naslovom "Bojkot NIN-ove nagrade". Među osamnaestoro potpisnika ovog teksta, nalaze se dvojica ranijih laureata ovog priznanja, akademik Miro Vuksanović i Vladimir Tabašević, a uz njih su Emir Kusturica, Vladimir Kecmanović, Slobodan Vladušić, Nikola Malović, Dejan Stojiljković, Ljubica Arsić...” prenose Novosti pod naslovom “Ugledni pisci bojkotuju priznanje, sunovrat Ninove nagrade”.

“Potpisnici poručuju da o priznanju odlučuju stručno i moralno nekompetentni ljudi” piše u Novostima.

“U skladu sa sastavom žirija dobijen je i uži izbor od deset knjiga, koji, čast izuzecima, i bez obzira na to koja su dela ušla u najuži izbor i koje će biti proglašeno dobitnikom, predstavlja tragikomičan pokušaj da se poetička proizvoljnost promoviše kao idejni pluralizam, jalova politička korektnost kao slobodoumlje, a da se provincijalna, kolonijalna svest, proglasi kosmopolitizmom. Pošto ne možemo da utičemo na odluke koje se donose u okviru jedne privatne firme, naš preostali izbor jeste da ne dopustimo da u budućnosti učestvujemo u jednoj sve većoj sramoti”, prenose Novosti tekst pisaca koji su odlučili da njihova dela više ne učestvuju u izboru najboljeg romana.

Rat kablovskih operatera

“Korisnici kablovskog operatera "Supernova" od juče ne mogu da gledaju televizijske kanale "Junajted medije", poput "Sport kluba", N1, "Granda", "Sinemanije", "Pikabua"... Razlog je nepostizanje dogovora o produženju ugovora između "Supernove" i "Junajted medije". Iako je rukovodstvo najmlađeg operatera u Srbiji učinilo sve da se saradnja nastavi, kopmanija u vasništvu "Junajted grupe" kojoj predsedava Dragan Šolak učinila je sve kako do potpisivanja ugovora ne bi došlo”, objavljuju Novosti pod naslovom “´Junajted medija´ ucenila ´Supernovu´, zbog penala 300.000 ljudi bez TV kanla”.

Glas protiv primitivizma i korupcije

Miloš Biković, popularni glumac govori za Kurir pod naslovom “Primitivizam i korupcija su naše najveće slabosti”.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...