Više pacijenata zbog zagađenja

Danijela Ćirović

(sreda 15. januar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Batangas, 14.01.2020 - posle erupcije na Filipinima, vulkan Tal neprestano sipa lavu, hiljade ljudi beži iz sela koja su prekrivena pepelom

Posrednica u dijalogu vlasti i opozicije Tanja Fajon ima „sličnu reakciju“ na izmenu cenzusa kao SzS. Za ministarkom „niko neće zaplakati“. Trifunović je kolima udario u autobus. Pare od eko-naknada trošene su namenski na druge stvari. Zbog zagađenja više pacijenata traži pomoć. Vučić je „besan kao ris na tužilaštvo“. Prekinut je lanac reginalne prostitucije. Najavljena je konferencija za Libiju za 19. januar.

moda-milano-gucci-

Milano, 14.01.2020 - nedelja mode u Milanu, revija muške kolekcije za jesen-zimu 2020/2021: kolekcija - Gucci

Fajon „zabrinuta zbog SzS-a“

Najava mogućnosti snižavanja izbornog cenzusa sa pet na tri odsto iznenadila je i, kako je rekla, zabrinula evroparlamentarku i posrednicu u dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji Tanju Fajon, piše Politika. Njeno objašnjenje ovakvih osećanja teško je razumeti, navodi list, „ali je lako primetiti da su ovu ideju na nož dočekali u Savezu za Srbiju, koji na ove izbore neće, šta god vlast da uradi“.

„Ova sličnost u reakcijama, ako pogledamo kako je tekao međustranački dijalog u kome, zvanično, SzS nije učestvovao, ali su većinu njegovih zahteva evroparlamentarci isticali kao najvažnije, nimalo ne čudi“, piše u tekstu.

fra-lion-adv-prot

Lion, 14.01.2020 - protest advokata protiv planova vlade za ukidanje posebnog sistema penzionisanja za pravnike i ostale koji rade u pravnom sektoru

„Niko neće zaplakati“

Zorana Mihajlović viđena je za „odstrel“ u „igri prestola“, piše Danas uz naslov „Niko u SNS neće zaplakati za ministarkom“.

sr-ng-vracar-molitva

BEOGRAD, 14.01.2020 - molitveni skup uoči dočeka Nove godine po julijanskom kalendaru

Trifunović i sudar

„Sergej je drogiran udario u autobus“, glavni je naslov na prvoj strani Informera. Lider PSG svojim kolima je udario u autobus GSP-a i pobegao. Posle nekoliko sati sam je došao u policiju. Utvrđeno je da nije bio pijan, ali kada mu je izvađena krv, nađeni su tragovi kokaina, stoji u tekstu.

Srpski telegraf piše da otkriva „zašto je pobegao sa mesta nesreće“ uz naslov „Sergeju nađen kokain“.

bejrut-prot-14.1.

Beirut, 14.01.2020 - neredi tokom anti-vladinih demonstracija u Bejrutu zbog finansijske krize u Libanu

Kako su trošene pare od eko-naknada

Kako su namenski trošene pare od eko-naknada, objavljuje Blic. Naslov teksta je „Pola milijarde za ekologiju protraćeno, a mi se gušimo u zagađenju“. Oko 500 miliona evra iz lokalnih fondova namenjenih za ekologiju potrošeno je na subvencije komunalnim preduzećima, asfaltiranje i naknade za ujede pasa, umesto na zaštitu životne sredine. Za to vreme, navodi list, juče je u Beogradu upaljen ljubičasti alarm, pretposlednji na skali zagađenja, što znači da je vazduh bio „veoma nezdrav“.

Više pacijenata zbog zagađenja

Dejan Žujović, pulmolog i načelnik Odeljenja za intervencije Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu, za Danas govori o aerozagađenju.

„Uz ovakav vazduh duplo više pacijenata“, naslov je teksta. Većina gradova u Srbiji je u debeloj crvenoj zoni. Možemo uzeti Valjevo kao primer. U tom gradu 20 odsto smrti je posledica zagađenog vazduha, navodi list. Kada je vazduh posebno zagađen, dolazi do porasta inflamacije u organizmu i na kraju smrti.

Naslov u Kuriru je „Bebe završile u Tiršovoj zbog zagađenja“.

Vučić ima dokaze protiv Koraća

„Predsednik Vučić objavio je rat crnogorskoj narko-mafiji u Srbiji“, naslov je u Informeru. „Tužilaštvo je povuklo sve protiv Filipa Koraća, nema ni optužnice ni presude. Truje našu decu, a nije kriv? Kako nije kriv ni onda kada imate dokaze da je umešan u ubistvo“, rekao je Aleksandar Vučić.

„Vučić besan kao ris na tužilaštvo“, piše Srpski telegraf.

„Zašto je odbijen svedok saradnik“, pitaju Novosti. Tužilaštvo je, navodno, nudilo D. V. da ispriča sve o ubistvu Blaže Đurovića.

„Kad neko upuca poznatog biznismena, i svi znamo ko ga je upucao, imamo na snimku, a biznismen dođe na suđenje i kaže da ne zna ko je. A onda mi taj biznismen šalje 50 poruka: ’Ej, Vučiću, nemoj da se desi da taj ne bude osuđen maksimalno.’ Kako da bude osuđen, kad ti nećeš da kažeš ko je pucao u tebe“, rekao je Vučić, a objavljuje Politika na prvoj strani.

vucic-obrenovac-kinezi

Obrenovac, 14.01.2020 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas fabriku "Mei Ta" u Obrenovcu: Aleksandar Vučić, Čen Bo - ambasadorka Kine, Zoran Radojičić, Miroslav Čučković

Prekinut lanac prostitucije

Prekinut je regionalni lanac prostitucije, objavljuje Kurir. „Pala seks mafija, političari preko sekretarica ugovarali orgije“, naslov je teksta. Uhapšene su ukupno 22 osobe, među njima i jedan policajac, koje su organizovale prostituciju na teritoriji Srbije, BiH, Severne Makedonije i Crne Gore. Klijenti su bili biznismeni i moćnici.

Ispovest prodavačice

Kurir objavljuje ispovest prodavačice koja je nokautirala komunalnu policajku uz naslov „Morala sam da je udarim, hranim devet usta“. „Nisam želela problem, htela sam da se pomerim ali, eto, desilo se. Milicajka me jurila, čupala, a sve to gledalo je moje bolesno dete“, priča Sadija Durmisi po izlasku iz pritvora.

Konferencija za Libiju 19. januara

Sudbina šestogodišnjeg krvavog sukoba u Libiji i devetomesečne ofanzive feldmaršala Halife Haftara iz Bengazija na Tripoli biće možda odlučena u glavnom gradu Rusije ili Nemačke u sledećih nekoliko dana. Naime, kako piše Politika, zvanični Berlin je juče objavio da će dugo odlagana međunarodna mirovna konferencija za Libiju pod pokroviteljstvom UN biti održana 19. januara u glavnom gradu Nemačke. Iznenadna odluka Berlina da juče objavi datum održavanja konferencije usledila je dan nakon što su predstavnici međunarodno nepriznate vlasti u Bengaziju napustili Moskvu, a da prethodno nisu potpisali predlog o trajnom primirju koji su vlastima u Tripoliju i njihovim rivalima na istoku Libije ponudile zvanična Moskva i Ankara.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...